duminică, 27 ianuarie 2008

74 la sută din autospecialele de stingere a incendiilor au termenul de folosire expirat de ani buni


Actualitate



Autospeciala_in actiune Pentru menţinerea în stare de funcţionare a autospecialelor de stingere din parcul auto „îmbătrânit” al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, instituţia a alocat anul trecut nu mai puţin de 1,2 miliarde de lei vechi pentru achiziţionarea de piese auto. „O deficienţă majoră cu care ne-am confruntat în activitatea de anul trecut a fost lipsa tot mai acută a pieselor de schimb ca urmare a încetării fabricaţiei unor tipuri de autovehicule pe şasiurile cărora sunt carosate autospecialele de intervenţie, ceea ce conduce inevitabil la creşterea timpului de imobilizare a autospecialelor în reparaţie” a declarat şeful ISU „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, precizând că un procent de 74 la sută din autospeciale au termenul de folosire expirat, unele maşini având o vechime de peste 30 de ani. Colonelul Lulcel Lulciuc a precizat că ritmul extrem de scăzut de împrospătare a tehnicii de intervenţie a condus la îmbătrânirea parcului auto şi creează dificultăţi majore în înlocuirea acestuia, în condiţiile în care peste 95 la sută din autovehiculele din înzestrare sunt echipate cu motoare non-euro, ceea ce are consecinţe negative din punct de vedere al protecţiei mediului înconjurător şi ridică serioase probleme tehnice.

Totuşi lucrurile par a se rezolva în următorii ani, odată cu începerea derulării a trei programe de dotare, completare şi înlocuire a tehnicii de luptă.

O altă deficienţă menţionată de şeful ISU „Bucovina” Suceava este comunicarea deficitară în cadrul Sistemului Judeţean de Management pentru Situaţii de Urgenţă. „Acest neajuns a fost datorat lipsei mijloacelor tehnice corespunzătoare, existenta sistemelor electrice de alarmare-avertizare numai la nivelul municipiilor, oraşelor şi la 42 comune, dar numai în localităţile de reşedinţă a comunei, nu şi în sate. În sate alarmarea este rudimentară şi se face prin portavoce, bătaia clopotelor sau se anunţă oamenii între ei” a spus colonelul Lulciuc.

0 comentarii: