duminică, 27 ianuarie 2008

La Castellon va funcţiona un nou consulat al României


Guvern



Începând de luni, 28 ianuarie 2008, la Castellon va funcţiona un nou consulat al României. Consulatul de la Castellon va deservi cetăţenii români care locuiesc în Comunitatea Valenciana (provinciile Castellón, Valencia, Alicante). Până la deschiderea acestui consulat cetăţenii români erau deserviţi la Barcelona, fiind nevoiţi să parcurgă chiar şi 400- 600 km până la consulat. Deschiderea noului consulat va reduce considerabil distanţele pe care românii trebuie să le parcurgă pentru a beneficia de servicii consulare.

Noul consulat va funcţiona cu patru ghişee şi va avea un program de lucru cu publicul de 6 ore pe zi, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 15.00. Din datele comunicate de autorităţile spaniole, în comunitatea Valenciana sunt înregistraţi peste 95.000 de români.

Duminica, 27 ianuarie 2008 va fi prezent la Castellon şi secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan. Acesta va avea întâlniri cu personalul consulatului şi cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din provincia Castellon.

Luni secretarul general al Guvernului se va afla la Barcelona, urmând să verifice respectarea măsurilor dispuse în vederea îmbunătăţirii serviciilor oferite de consulatul României din acest oraş. La consulatul de la Barcelona sunt în faza de finalizare lucrările de amenajare şi extindere a spaţiilor de lucru cu publicul. Astfel, dacă până acum consulatul de la Barcelona funcţiona cu două ghişee şi un program de lucru cu publicul de 4 ore de luni până joi, programul de lucru cu publicul se va mări la 6 ore zilnic, de luni până vineri, şi vor funcţiona patru ghişee. Începând cu 4 februarie 2008, data de finalizare a lucrărilor, cetăţenii români vor avea acces în noile spaţii, nemaifiind obligaţi să aştepte în stradă pentru a avea acces în consulat.

Consulatul de la Barcelona îi va deservi în continuare pe cei peste 105.000 de români înregistraţi în regiunile Catalonia şi Aragon.

Prin deschiderea consulatului de la Castellon, suplimentarea personalului şi reamenajarea spaţiilor de lucru de la Barcelona, şi prin extinderea programului de lucru cu publicul, serviciile consulare vor fi mai accesibile cetăţenilor români care locuiesc în aceste regiuni ale Spaniei.

Prin impunerea respectării de către personalul consular a unor proceduri clare şi termene scurte de rezolvare a solicitărilor, serviciile consulare oferite românilor din ţările Uniunii Europene se vor îmbunătăţi. Astfel, înscrierea actelor de stare civilă (certificate de naştere şi de căsătorie) se va face la oficiile consulare în maximum 30 de zile, până acum majoritatea acestor solicitări fiind îndrumate către autorităţile din ţară. Această procedură crea dificultăţi solicitanţilor, întrucât timpul de rezolvare era de câteva luni de zile.

De asemenea, cazierul judiciar se va elibera în maximum 20 de zile, iar paşaportul în 30 de zile.

0 comentarii: