Repercursiuni
Vremuri tulburi la societatea de termoficare a Sucevei. După săptămâni de negocieri între sindicalişti şi conducerea întreprinderii, în vederea majorării salariilor, angajaţii Termica se pregătesc de grevă.
Încercarea de conciliere a conflictului de interese, prin intermediul Direcţiei de Muncă, nu a avut sorţi de izbândă, încât, de săptămâna viitoare, angajaţii Termica ar putea intra în grevă generală.
“Până marţi vom aduna semnăturile necesare declanşării grevei generale. Conform legii, trebuie să avem acordul a jumătate plus unul din membrii de sindicat, adică 191 de semnături, în cazul sindicatului Prometeu, care are 380 de membri. În cazul declanşării grevei generale, vom anunţa administraţia cu cel puţin 48 de ore înainte şi vom lua măsuri pentru asigurarea unei treimi din capacitatea de producţie necesară”, a declarat liderul sindical Iordănel Secrieru.
Greva sindicaliştilor de la Termica s-ar resimţi în casele tuturor sucevenilor din sistemul centralizat de încălzire, printr-o scădere a temperaturilor la care este furnizat agentul termic, cât şi prin presiunea redusă a apei calde.
Greva considerată ilegală
Tocmai de aceea, directorul general al Termica, Constantin Plăcintă, speră ca neînţelegerile dintre conducere şi sindicate, pe tema măririi salariilor, să nu ducă la declanşarea grevei generale.
„Din punctul meu de vedere, această grevă ar fi ilegală. Noi suntem furnizori de servicii şi utilităţi, nu ne putem permite să lăsăm oamenii fără căldură sau fără apă caldă. Sper din suflet să nu se ajungă la declanşarea grevei generale, pentru că practic ar însemna să închidem una din centralele care furnizează acum căldură şi apă caldă, iar cealaltă să meargă la limită. Nu doar costurile de pornire şi oprire sunt mari, trebuie să ne gândim şi disconfortul creat populaţiei”, a spus Constantin Plăcintă.
Cu cât ar putea creşte salariile celor de la Termica
Directorul Termica speră ca întregul conflict să fie rezolvat în cele din urmă la masa negocierilor: “Le-am făcut o propunere de majorare salarială de 19%, la care se mai adaugă un fond de 1,5% din salarii, pentru acordarea de stimulente. E cea mai mare mărire salarială pe care o acordăm din ultimii cinci ani, dar o facem pentru că ne dăm seamă că vor pleca oamenii de la noi dacă nu mai mărim salariile. Puterea lor de cumpărare a scăzut mult, au nevoie de o mărire de salariu, dar trebuie să ţinem cont şi de limitele legii şi de fondurile de care dispune întreprinderea”.
În schimb, sindicaliştii societăţii de termoficare cer majorarea salariilor, conform prevederilor contractului colectiv pe ramură de activitate, de la 468 de lei, la 620 de lei, caz în care creşterea salarială ar fi aproximativ 30%.
În prezent, salariul mediu net al unui angajat al Termica ajunge la 800 – 900 de lei, ultima mărire de salariu fiind cea de la începutul anului trecut, de 4,5%, adică exact rata inflaţiei.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu