duminică, 27 ianuarie 2008

Ţepe ca la carte cu certificatele de acţionar



Doi şmecheri din Bucureşti au înşelat mai mulţi oameni în vârstă de la ţară la modul cel mai grosolan.

Numai în judeţul Suceava ar fi vorba de zeci de cazuri de acest gen, în timp ce în ţară numărul plângerilor este de ordinul sutelor.

Modul lor de a acţiona, deloc sofisticat, s-a dovedit de succes pe fondul naivităţii unor bieţi oameni neştiutori. Îndrugând nişte poveşti cu care i-au ameţit pe oameni, i-au dus la notar şi şi-au trecut acţiunile acestora pe numele lor. Le-au oferit în schimb sume modice, de zece ori mai mici decât valoarea reală a acţiunilor.

Poliţiştii se feresc să comenteze prea mult cazul, după ce procurorii de la „Crimă Organizată”, din mai multe judeţe, inclusiv Suceava, au intrat pe fir.

Cum acţionează escrocii

Alexandrina Rusu are 82 de ani şi este domiciliată în Siliştea-Liteni. În luna august a anului trecut, la poarta ei a oprit o maşină din care au coborât doi indivizi. Au întrebat-o pe octogenară dacă are acţiuni la SIF Moldova.

„Mătuşă, se desfiinţează firma şi rămâi cu ele în mână. Eu îţi dau câteva milioane, mi le dai mie, că eu le mai pot valorifica”, i-a spus unul dintre indivizi bătrânei. Credulă, femeia, alături de soţul ei, şi el om în vârstă, s-au urcat în maşina celor doi şi au plecat spre Suceava.

„Undeva înainte de intrarea în Suceava le-a luat ochii bătrânilor cu 400 de lei şi i-a dus la Biroul Notarului Public Ovidiu Busuioc. Mama soacră a semnat o procură specială prin care l-a mandatat pe un anume Gabriel Andronache, cu domiciliul în Bucureşti, să efectueze operaţiuni de vânzare a acţiunilor pe care le deţine”, ne-a povestit ginerele femeii, care, după ce a aflat povestea, face tot posibilul pentru a da de indivizi.

După ce le-a povestit copiilor ce a păţit, şi după ce aceştia au aflat unde a întocmit aceasta actul notarial, bătrâna, printr-o declaraţie autentificată, a revocat procura prin care îl făcea pe individul din Bucureşti titular pe acţiunile sale. Deja era târziu însă.

Cu listele cu potenţiale victime prin sate

De la o agenţie care intermediază vânzarea şi cumpărarea acţiunilor, ginerele octogenarei a obţinut un extras de cont care certifica faptul că toate acţiunile femeii au fost deja vândute. Individul luase pe cele aproape 1000 de acţiuni ale femeii nu mai puţin de 3.616 lei, de nouă ori mai mult decât îi dăduse cu câteva zile înainte.

Indivizii îşi aleg bine victimele. Prin Liteni au fost văzuţi de oameni cu o listă în mână întrebând de Alexandrina Rusu.

Patronul unei agenţii care se ocupă de tranzacţiile cu acţiuni ne-a explicat şi modul de lucru al acestora. După ce fac rost de listele cu cei care mai au acţiuni, caută persoanele mai în vârstă din mediul rural. Le selectează cu atenţie şi apoi merg la domiciliul lor, păcălindu-le cu fel de fel de poveşti.

Acelaşi specialist, care nu a dorit să intre în foarte multe detalii ori să-şi decline identitatea deoarece procurorii care cercetează cazul i-au cerut să nu dea detalii despre caz, ne-a confirmat totuşi că păgubita Alexandrina Rusu nu reprezintă un caz singular, pe parcursul anului trecut cel puţin zece persoane interesându-se la agenţia sa dacă-şi mai pot recupera cumva acţiunile după ce au fost înşelaţi aproximativ în acelaşi fel.

De fiecare dată, la mijloc a fost vorba de aceiaşi indivizi, alături de Gabriel Andronache mai găsindu-se un anume Florin, tot din capitală, se pare.

Pe masa procurilor

Din informaţiile pe care am reuşit să le obţinem, procurorii mai multor Direcţii pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, inclusiv cei de la Suceava, au în lucru acest caz, la nivel naţional fiind vorba de sute de păgubiţi şi de mai multe grupuri de indivizi cu astfel de preocupări.

Numai la Liteni, unde este foarte probabil să mai fie şi alte victime, procurorii au audiat mai mult de zece persoane în ultima perioadă. Deşi actele notariale sunt întocmite în mod legal, indivizii ar putea intra însă sub incidenţa infracţiunii de înşelăciune.

Conştientă că şansele de a mai recupera banii bătrânei sunt infime, familia păgubitei a dorit ca povestea ei să ajungă la urechea opinie publice doar pentru ca alţi bătrâni să nu mai pice în astfel de capcane.

0 comentarii: