duminică, 27 ianuarie 2008

Viol inventat la Centrul de plasament „Laurenţia Ulici”



În urma unei „povestiri” făcute la o televiziune locală de către un minor, în vârstă de 12 ani, din Centrul de Plasament „Laurenţia Ulici” Gura Humorului, cum că ar fi fost abuzat sexual, în noaptea de 18/19 ianuarie, de către un alt minor, în vârstă de 16 ani, din acelaşi centru, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a demarat o anchetă din care a rezultat că violul a fost inventat.

M. I. a fost examinat din punct de vedere medical de către doctorul Veronica Ghiuţă, care nu a constatat urme ale unui abuz. Copilul a fost consiliat şi testat psihologic de către psihologul Petru Ştefăroi, care a precizat că „minorul relatează cu seninătate şi detaşare evenimentul, ca pe o poveste sau ceva ce s-a întâmplat unui coleg”.

„Nu prezintă caracteristici psiho-motrice şi expresiv-emoţionale tipice pentru copilul victimă a unui abuz sexual (anxietate, nervozitate, teamă, în momentul referirii la presupus abuz, visuri specifice post-abuz, coşmaruri, irascibilitate, agitaţie psiho-motrică, tulburări de atenţie şi concentrare, refuz de comunicare, ruşine); Descrie ambiguu derularea evenimentelor, unele secvenţe le relatează în mod diferit şi cu alte sensuri în momente diferite ale relatării”, mai spune, în raportul său, psihologul Ştefăroi.

Protecţia Copilului Suceava a apelat şi la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Policlinicii Suceava, care a concluzionat că „nu sunt elemente medico-legale care sa pledeze pentru infracţiunile de tentativa sau raport sexual anal cu intromisiune”.

„Comisia din cadrul Protecţiei Copilului Suceava a propus sancţionarea persoanelor implicate pentru nerespectarea regulamentului privitor la anunţarea în termen de 24 de ore a oricărui incident sau presupus incident în care sunt implicaţi minori din cadrul centrului de plasament şi precum pentru nerespectarea dreptului la intimitate a copilului”, a comunicat presei şeful Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Gheorghe Straton.

0 comentarii: