duminică, 3 februarie 2008

24 ianuarie

24-ian00003.jpg

Pe 24 ianuarie 2008 s- au implinit 149 de ani de la unirea infaptuita de catre Alexandru Ioan Cuza, iar elevii Scolii cu clasele I-VIII nr. 5 “Jean Bart” din Suceava s- au pregatit sa serbeze intr- un mod cat se poate de frumos acest eveniment.

Istoria a prins contur in ochii acestor copii, iar personaje ca mos Ion Roata ne- au introdus in atmosfera anului 1859. Printre costumele populare, am zarit ici- colo cate un zambet si cate un strop de emotie, domnii profesori si doamnele profesoare au urmarit cu un viu interes sceneta pregatita de o parte din elevii claselor a V- a B, a VI- a B si a VII- a A.

Acest moment a fost urmat de un discurs emotionant sustinut de domnul profesor de istorie Ioan Buzuleac, in care au fost mentionate evenimentele cele mai importante prin care a trecut poporul roman, culminand cu momentul 1859 cand a fost infaptuita unirea Moldovei cu Tara Romaneasca in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Aceasta serbare (hai sa-ti zicem mica serbare) s- a incheiat cu un moment artistic; elevii ce fac parte din corul Scolii cu clasele I-VIII nr. 5 “Jean Bart” ne- au incantat cu doua cantece patriotice, mana in mana, copiii s- au unit “in cuget si- n simtiri” (“Pe-al nostru steag e scris unire”) si ne-au facut sa ne simtim mandri ca suntem romani… parca si acum se aud rasunand versurile din “Hora Unirii”:

“Hai să dăm mâna cu mâna
Cei cu inima româna,
Sa- nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!”

0 comentarii: