Interdicţia de acces în Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, instituită din cauza apariţiei primelor cazuri de gripă, stimulează imaginaţia celor care vor cu orice chip să intre să-şi viziteze rudele şi prietenii internaţi.
Unii stau la intrarea principală şi negociază cu portarul utilizând toată gama de argumente, de la rugăminţi, promisiuni de „atenţii” şi până la vociferări şi ameninţări cu reclamaţii la conducerea spitalului şi la presă.
Alţii, după ce au studiat terenul şi au văzut că persoanele îmbrăcate în pijama şi capot trec fără restricţii, ies în curte, lasă hainele groase şi îşi trag un halat care îi „deghizează” în pacient, după care intră.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 11.00, o femeie îşi manifesta zgomotos nemulţumirea că portarul nu-i permitea să meargă la Terapie Intensivă, să-şi viziteze mama.
„Doctorul care a operat-o a spus să-i aducem ceai şi cămaşă de noapte, că stă dezbrăcată în pat. Acum a scos-o din sala de operaţie şi trebuie să mergem la ea”, spunea femeia, care era însoţită de soţ şi de o altă femeie, mai în vârstă.
„Domnu’, îţi dau un million de lei dacă mă laşi să trec”, a încercat şi bărbatul să-l înduplece pe portar. Văzând că nu are sorţi de izbândă, familia a ieşit în curtea spitalului, femeia mai tânără şi-a dat jos cojocul şi s-a îmbrăcat într-un capot, după care a pătruns în spital pe o uşă laterală.
Sute de vizitatori trec zilnic pragul spitalului
Un număr extrem de redus, din păcate, înţeleg că respectând interdicţia se protejează atât pe ei cât şi pe cei internaţi. Aceştia sunt printre cei care îşi cheamă rudele la poartă pentru a le da ce le-au adus sau apelează la serviciile infirmierelor şi asistentelor, dacă este vorba despre pacienţi care nu se pot deplasa.
Directorul interimar, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că, cel puţin în ceea ce priveşte hrana, familiile pacienţilor nu au nici un motiv să invoce faptul că vin să aducă mâncare, deoarece hrana este bună şi în cantităţi suficiente.
„Această restricţie a fost impusă preventiv. Deocamdată nu există epidemie de gripă, avem un singur caz confirmat şi alte 5-6 în investigaţii, dar tocmai pentru a nu ne confrunta cu o epidemie am restrâns accesul vizitatorilor. Recurgerea la tot felul de tertipuri pentru a trece de vigilenţa paznicilor este emblematică pentru gradul de civilizaţie al concetăţenilor noştri”, a declarat dr. Ganea Motan.
Acesta a mai spus că imediat ce spitalul va primi bugetul pe acest an, prima investiţie pe care o va face va fi securizarea accesului cu cartele magnetice, atât în instituţie, cât şi între secţii. Costul estimativ este de 700 de milioane de lei vechi.
Zilnic, prin Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava trec câteva sute de vizitatori.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu