duminică, 3 februarie 2008

Ţârdea şi Ioji, condamnaţi, Dan Popovici, achitat



Unii la închisoare, alţii în libertate. Patru persoane din cele şapte trimise în judecată în mai anul trecut de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au fost condamnate de judecători pentru diferite infracţiuni.

Ceilalţi trei indivizi din acest dosar, printre care şi Dumitru Bârtoiu, cunoscut de suceveni mai mult după fostul nume, Dan Popovici, au fost achitaţi.

Soluţia pronunţată de Tribunalul Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Procesul care-i viza pe cei 7 indivizi acuzaţi de constituirea unei reţele de crimă organizată, prin intermediul căreia au dus în străinătate aproape 30 de persoane, pe care le-au vândut în vederea practicării prostituţiei, a început la mijlocul anului trecut.

După mai multe termene de judecată în care procurorii şi-au susţinut dosarul, iar acuzaţii au adus probe pentru a-şi susţine nevinovăţia, magistraţii au dat verdictul.

Cele mai mari pedepse le-au primit Ionel Ţârdea, de 32 de ani, din Dumbrăveni, omul considerat capul reţelei, şi Dănuţ Doru Zaiţi, de 32 de ani, zis Gimi, tot din Dumbrăveni, dar care în ultima vreme se stabilise în judeţul Caraş Severin.

Ambii au primit câte 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile de trafic de persoane şi trecere frauduloasă a frontierei de stat a României şi a unui stat străin, iar împotriva lui Ţârdea a fost dovedită şi acuzaţia de trafic de migranţi.

În cazul lui Gimi, perioada pe care o va petrece în puşcărie este mai mare, de 5 ani şi 8 luni, deoarece i s-a mai adăugat un rest de pedeapsă dintr-o condamnare anterioară.

În acelaşi dosar, judecătorii l-au mai condamnat şi pe Iosif Alexandrovici, de 38 de ani, zis Ioji, din Mănăstirea Humorului. Acesta a primit doi ani de închisoare pentru infracţiunea de trafic de migranţi, faptă pentru care a fost condamnat, şi tot la doi ani de închisoare, şi Nelu Hânţar, fost Mihăilescu, de 41 de ani, din Marginea.

Grupul achitaţilor

Nu toate persoanele trimise în judecată în acest dosar au fost condamnate. Dumitru Bârtoiu, cunoscut de suceveni mai mult după vechiul său nume, Dan Popovici, trimis în judecată pentru trafic de migranţi, a fost achitat de magistraţii Tribunalului Suceava. Aceştia au considerat că fapta nu există.

Alte două persoane din acest dosar au primit, de asemenea, soluţii de achitare. Este vorba de Cristina Leonte, de 42 de ani, din municipiul Suceava, prietena lui Ţârdea, judecată pentru complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi, şi Angel Roată, de 38 de ani, din municipiul Suceava, care a fost judecat pentru fals în înscrisuri oficiale.

Faptele din dosar

În rechizitoriul de sesizare a instanţei este descrisă constituirea grupării şi modul în care membrii acesteia acţionau. Capul reţelei era Ionel Ţârdea, care în perioada martie-decembrie 2005 a racolat, îndrumat şi călăuzit în Occident 28 de persoane, dintre care 22 de cetăţeni moldoveni şi 6 români. Pentru a fi scoşi ilegal din România, cei 28 au achitat sume cuprinse între 1.700 şi 2.500 de euro.

O parte dintre persoanele trimis în afara graniţelor ajungeau pe mâna proxeneţilor şi erau folosite în „industria sexului”. Printre cei care au căzut victime ale reţelei condusă de Ţârdea se numără şi câteva minore, una dintre acestea fiind vândută în Italia pentru suma de 1.300 de euro.

Pentru a destrăma această grupare, anchetatorii au efectuat interceptări telefonice şi au introdus printre „victime” poliţişti sub acoperire.

0 comentarii: