luni, 3 martie 2008

Grupul de Investigaţii Politice



Grupul de Investigaţii Politice (GIP) acuză agenţia GMP Advertising, cea care a realizat, între altele, campania electorală a preşedintelui Băsescu din 2004, că nu a trecut, în contabilitatea proprie, o sumă mai mare de două miliarde de lei, bani rezultaţi în urma unui contract cu Bucovina Enterprises.
Bucovina Enterprises este una din firmele controlate în trecut de omul de afaceri Omar Hayssam, condamnat definitiv în lipsă pentru terorism.
Potrivit unui comunicat de duminică al GIP, din cele 7,3 miliarde de lei vechi pe care Bucovina Enterprises SRL i-a plătit către GMP pentru "servicii de publicitate", agenţia ar fi înregistrat în contabilitate doar cinci miliarde.
În comunicatul semnat de preşedintele GIP Mugur Ciuvică se precizează că suma de 7,3 miliarde apare în contabilitatea fostei firme a lui Hayssam ca fiind plătită în perioada 2002-2004 către GMP, dovadă în acest sens fiind un raport de control al Direcţiei Financiare Suceava.
Pentru verificarea contractului, inspectorii fiscali suceveni au cerut ANAF să facă un control şi la GMP, însă inspectorii bucureşteni nu au găsit nereguli în contabilitatea agenţiei, descoperind facturi emise către Bucovina în valoare de puţin peste cinci miliarde de lei vechi. Asta deşi, susţine GIP, inspectorii suceveni au găsit la sediul Bucovina Enterprises facturi emise de GMP şi achitate de fosta firmă a lui Hayssam a căror valoare cumulată se ridică la 7,34 miliarde de lei vechi.
"Rezultă aşadar că 2.291.061.888 lei vechi din banii plătiţi de Hayssam către GMP nu se regăsesc în contabilitatea firmei", se precizează în documentul GIP.
Organizaţia condusă de Mugur Ciuvică acuză şi faptul că fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, actual europarlamentar, ar fi încercat să muşamalizeze posibila ilegalitate a GMP, companie al cărei client a devenit ulterior.
GMP Advertising este o agenţie de publicitate deţinută şi condusă de Felix Tătaru.
Felix Tătaru, proprietarul şi directorul agenţiei de publicitate GMP Advertising, a calificat drept "aiureli" acuzaţiile Grupului de Investigaţii Politice (GIP) referitoare la posibile nereguli în contabilitatea firmei rezultate dintr-un contract cu o firmă ce i-a aparţinut lui Omar Hayssam.
"Domnul Ciuvică să-şi verifice mai bine sursele şi să vină cu subiecte serioase. Acuzaţia este luată din cotidianul România Mare, publicaţie cu prestigiu apropiat de cel al organizaţiei pe care domnul Ciuvică o conduce. Îl atenţionez pe domnul Ciuvică asupra faptului că voi analiza posibilitatea de a-l da în judecată pentru afirmaţiile sale care afectează prestigiul firmei pe care o conduc", a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, Felix Tătaru.
Tătaru a ţinut să precizeze că toate facturile pe care le-a emis către Bucovina Enterprises au fost plătite şi că poate proba cu documente afirmaţia făcută. În plus, Tătaru a subliniat că Bucovina "nu are nici un leu datorie la GMP".
"Noi avem dovada plăţii tuturor facturilor pe care le-am remis către Bucovina. Dacă există nereguli, probabil că acestea sunt în contabilitatea firmei Bucovina, dar eu nu mă pot pronunţa asupra acestui aspect. Cert este că tot ce ne datora Bucovina ni s-a plătit", a spus Tătaru.
Acesta a precizat că analizează posibilitatea de a-l da în judecată pe Mugur Ciuvică pentru acuzaţiile sale.
"Aceste afirmaţii ne aduc prejudicii de imagine iar eu nu pot să fiu de acord cu aşa ceva. Vom analiza şi, dacă vom găsi oportun, probabil că-l vom da în judecată pe domnul Ciuvică", a conchis Tătaru.

Nu prea am încredere în firmele româneşti, se practică din plin în România "manevrele financiare", să spun aşa, ca să nu supăr pe nimeni, la limita legalităţii. Dar nici Mugur Ciuvică nu-mi trezeşte încrederea, prea este domnia sa apostolul politicii româneşti, prea împarte domnia sa în stânga şi în dreapta adevărul şi dreptatea. Atunci când îl ascult pe domnul Ciuvică nu-mi pare că aud o opinie şi irumperea răutăţii în stare pură. Poate că de multe ori domnia sa cuvântează obiectiv, dar eu tot nu am încredere în spusele domniei sale.