luni, 3 martie 2008

Bal de caritate pentru copii, tratat cu dispreţ de autorităţi

Ruşine



Dărnicia şi acţiunile caritabile nu sunt punctul forte al persoanelor cu bani din judeţ.

Consiliul Judeţean Suceava şi Asociaţia Părinţilor cu copii cu nevoi speciale au organizat, vineri seara, prima ediţie a „Balului Mărţişorului”, o acţiune caritabilă menită a strânge donaţii pentru copiii cu dizabilităţi.

Deşi s-au făcut aproximativ 400 de invitaţii, iar la eveniment au fost chemaţi parlamentarii suceveni, şefi de instituţii, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, oameni de afaceri şi oameni politici, soarta copiilor cu dizabilităţi nu a prezentat interes pentru cea mai mare parte dintre aceştia. Doar 70 de persoane au răspuns invitaţiei la balul caritabil şi au fost dispuse să dea bani pentru copiii cu dizabilităţi.

Mai puţin de un euro de copil

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stela Acatrinei, a declarat că „la eveniment s-au strâns aproximativ 200 de milioane de lei vechi, bani oferiţi de cele 70 de persoane care au răspuns invitaţiei şi au venit la bal”.

Banii strânşi vor ajunge la cei 6.000 de copii cu dizabilităţi din judeţ. Dezinteresul autorităţilor şi al oamenilor cu bani din Suceava a făcut ca fiecare copil cu nevoi speciale să primească câte 0,90 de eurocenţi după încheierea balului de caritate, şi asta datorită acelor câteva zeci de persoane care au venit la eveniment şi au dorit să-i ajute dezinteresat pe cei aflaţi în suferinţă.

Nici un reprezentant al Prefecturii, al conducerii Consiliului Judeţean şi nici un consilier local nu a onorat invitaţia organizatorilor „Balului Mărţisorului”.

„Dacă era campanie electorală, veneau mai mulţi”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Stela Acatrinei, unul dintre organizatorii evenimentului, a spus că sucevenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de evenimente şi din acest motiv numărul participanţilor a fost mic.

„Este o acţiune de început, lumea nu e obişnuită, dar mai este ştiut că oamenii cu bani nu se înghesuie la evenimente caritabile. Această acţiune a demonstrat cine ajută dezinteresat, pentru că nu au fost nici camere de filmat şi nici discursuri pe scenă”, a precizat vicepreşedintele Stela Acatrinei. Aceasta a mai spus că a invitat personal la bal cel puţin 300 de persoane.

„Săptămâna aceasta (n.r. trecută) am dat cel puţin 300 de telefoane ca să le reamintesc invitaţilor de eveniment”, a precizat Stela Acatrinei. Potrivit acesteia, lumea se duce la evenimente doar când are un câştig.

„Dacă era campanie electorală, probabil veneau mai mulţi, dar aici de fapt se decantează oamenii cu suflet, pentru că actele de caritate se fac cu oameni cu credinţă şi cu suflet mare”, a mai precizat vicepreşedintele CJ, Stela Acatrinei.

Bani pentru construcţia unui centru de sănătate

Deşi prezenţa la eveniment a fost sub aşteptări, Stela Acatrinei este de părere că suma de bani strânsă este mare, având în vedere că la bal au venit câteva zeci de persoane.

„Important e gestul lor, că au ţinut să fie aproape de copiii cu probleme şi de părinţii lor”, a mai spus Acatrinei. Acesta este convinsă că la suma de bani deja adunată se vor mai adăuga şi alte donaţii, care au fost făcute direct în contul special deschis pentru aceşti copii.

„M-au sunat o serie de persoane care au spus că nu pot ajunge la bal, dar care au ţinut să-i ajute pe copii şi au pus bani direct în cont”, a declarat Acatrinei.

Scopul organizării acestui eveniment a fost acela de a strânge bani pentru demararea lucrărilor la un complex de sănătate pe terenul Asociaţiei „Blijdorp” România, accesibil tuturor persoanelor cu dizabilităţi fizice şi motorii din comunitate.

Cei interesaţi pot face donaţii

Preşedintele Asociaţiei Părinţilor cu Nevoi Speciale Suceava, Eugenia Hodoroabă, a declarat că „proiectul ajunge la aproximativ 600 de mii de euro, iar pentru dotarea centrului de sănătate ar mai fi necesare încă trei miliarde de lei vechi”.

Cei care doresc să sprijine financiar acest proiect şi, implicit, copiii cu dizabilităţi, pot face donaţii şi sponsorizări în Contul Asociaţiei Părinţilor cu Nevoi Speciale Suceava RO 74 BRDE 340 SV 13083923400 deschis la BRD Suceava, CF 16860257. Pentru orice detalii puteţi să sunaţi la numerele de telefon ale asociaţiei: 0752/111913, până la orele 15.00, şi 0722/396658, până la orele 17.00.