luni, 3 martie 2008

„Mărţişoare” patrupede, la primul târg de adopţie a animalelor



Acţiune inedită. Primul târg de adopţie a animalelor fără stăpân, organizat sâmbătă, 1 martie, în centrul municipiului Suceava, în Piaţa Drapelului de lângă Prefectură, a adunat sute de curioşi şi iubitori de animale.

Organizatorii şi-au propus nu atât să găsească neapărat un stăpân pentru patrupedele aduse la târg, ci mai degrabă să-i sensibilizeze pe suceveni asupra faptului că există un adăpost pentru animalele abandonate şi că problema câinilor maidanezi trebuie tratată cu seriozitate, atât de oamenii simpli, cât şi de autorităţi.

În jurul orei 11.00, platoul betonat de sub steagurile Uniunii Europene chinuite de un vânt nebun, a început treptat să prindă viaţă. Mai întâi câţiva oameni, apoi câteva cuşti, casa de câteva ore pentru 20 de câini şi pisici. Preparativele odată terminate, au apărut şi primii curioşi. Printre ei, şi doi maidanezi din zonă. Fără să intuiască prea multe despre manifestare, patrupedele s-au oprit în faţa cuştilor cu pisici. După ce le-au privit pe pisici cu mândrie libertină, maidanezii s-au bucurat de câteva boabe de mâncare specială pentru câini, după care, cu coada-ntre picioare, duşi au fost.

Mult mai interesaţi s-au arătat însă iubitorii de animale. Chiar dacă acţiunea nu a fost mediatizată mai deloc, o parte dintre suceveni a reuşit totuşi să afle de ea.

De altfel, Mihaela Croitoriu, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Anima, a ţinut să precizeze că scopul principal al acţiunii este acela de a-i sensibiliza pe suceveni cu privire la existenţa animalelor fără stăpân.

„Sunt mulţi oameni care nu ştiu că există un adăpost pentru animalele abandonate pe stradă, despre ce se poate face pentru aceste vieţuitoare. Practic, noi vrem să aducem adăpostul de animale mai aproape de suceveni. Dacă o parte dintre aceste animale aduse aici vor fi adoptate, bucuria noastră va fi cu atât mai mare”, a spus Mihaela Croitoriu.

Prima adopţie, gratuită, a doua costă 50 de lei

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Anima, Cristina Schultz, a explicat şi condiţiile în care câinii şi pisicile au putut fi adoptate. „Adopţia primului animal nu costă nimic. Stăpânul are doar obligaţia să aibă grijă de animal, să-l hrănească şi să-i asigure tratamentul corespunzător. Cei care nu mai reuşesc să se îngrijească de animal îl vor aduce înapoi şi nu-l vor abandona pe străzi. Pentru aceeaşi persoană care doreşte să adopte un al doilea câine tariful este de 50 de lei”, a arătat Cristina Schultz.

Aceasta a dezvăluit că la târgul de sâmbătă au fost aduşi, în general, câini de talie mică şi mai tineri, care pot fi crescuţi mai uşor în apartamente.

Mulţi curioşi, puţini interesaţi

Printre cei care au fost prezenţi la târgul de adopţie de sâmbătă s-au numărat atât adulţi, cât şi copii. Cei mai mulţi au venit mânaţi de curiozitate, pentru a afla de ce s-a adunat lumea în acel loc. Curioşii de moment au plecat mulţumiţi că nu au ratat evenimentul. Alţii s-au dovedit mult mai documentaţi despre problemele animalelor fără stăpân, salutând iniţiativa Asociaţiei Pro Anima.

„E o idee foarte bună, pentru că lumea nu ştie unde este adăpostul de animale sau că acesta există. Astfel de acţiuni ar trebui repetate mai des. Eu am deja trei câini acasă, dar mi-am anunţat prietenii care doresc să crească un astfel de animal despre organizarea acestui târg”, a punctat Anca Petrariu.

Opinia ei a fost împărtăşită şi de Doina Marcovici, o altă suceveancă prezentă ieri la târgul de adopţie a animalelor.

„Şi câinii au nevoie de un cămin, de o mângâiere. Autorităţile nu se implică suficient pentru protejarea animalelor, aşa încât totul depinde de noi”, a spus Doina Marcovici.

În urma acţiunii de sâmbătă, doar trei câini şi-au găsit un stăpân, dar organizatorii cred că este un pas înainte.

3.000 de câini pe străzi, 700 în adăpost

Ideea organizării acestui târg aparţine unor voluntari ai Asociaţiei Pro Anima. Genţiana Prisăcariu a oferit şi o explicaţie pentru faptul că acest eveniment a fost organizat chiar pe 1 martie.

„Am vrut să oferim un cadou sucevenilor şi ce mărţişor poate fi mai frumos decât un suflet”, a mărturisit Genţiana Prisăcariu.

Potrivit estimărilor, pe străzile oraşului sunt peste 3.000 de câini fără stăpân, iar alţi 700 trăiesc în adăpostul din lunca râului Suceava.

„Necazul este că mulţi câini sunt aduşi din alte localităţi, fie că este vorba de comunele limitrofe municipiului Suceava, fie din alte judeţe. Sperăm ca aceste practici să înceteze şi fiecare să aibă grijă de câinii pe care-i aruncă pe străzi fără remuşcare”, a adăugat Romeo Uşurelu, preşedintele Asociaţiei Pro Anima.

Pro Anima a primit 130.000 de lei din Germania

Pro Anima, principala asociaţie care se ocupă cu problemele animalelor fără stăpân din municipiul Suceava, a cheltuit anul trecut peste 150.000 de lei.

Banii s-au dus pentru procurarea de hrană, medicamente şi alte acţiuni destinate protejării animalelor strânse de pe străzile Sucevei. Cei mai mulţi bani, 130.000 de lei, au venit din sponsorizări din Germania, aduşi de Cristina Schultz.

Ceilalţi bani s-au adunat din taxa de 2% cedată de contribuabili din impozitul anual datorat la bugetul de stat, în jur de 14.000 de lei, şi din contribuţii ale membrilor şi simpatizanţilor, aproximativ 6.000 de lei.