luni, 3 martie 2008

Iordache vrea să-l dea în judecată pe Lungu

Iordache vrea să-l dea în judecată pe Lungu


Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordcahe, a anunţat că intenţionează să-l acţioneze în judecată pe primarul Ion Lungu, din cauză că acesta refuză să-i pună la dispoziţie o serie de informaţii publice. Iordache a arătat că în baza Legii 215 a administraţiei publice locale primarul este obligat ca prin intermediul secretarului şi al aparatului propriu de specialitate să pună la dispoziţia consilierilor la cerere în termen de cel mult 20 de zile informaţiile necesare în vederea îndeplinirii mandatului.

Iordache: „Ion lungu se teme să-mi furnizeze informaţiile solicitate”

El a spus că a cerut informaţii legate de proiectele europene întocmite de primărie şi sumele externe atrase, de situaţia retrocedărilor sau de execuţia bugetară. De asemenea consilierul PSD a mai solicitat lista cu persoanele din primărie care au beneficiat de stimulente financiare în condiţiile legii precum şi sumele aferente, lista cu cei care au primit suprafeţe de teren pentru construirea de case şi lista cu persoanele care au primit locuinţe sociale de la Primărie. Iordache critică lipsa de transparenţă din primăria Suceava şi crede că primarului îi este frică să-i furnizeze informaţiile solicitate. „Dacă informaţiile ar fi corecte, dacă activitatea la primărie s-ar desfăşura în condiţiile legii, mă întreb simplu de ce se teme Ion Lungu să le pună la dispoziţia cetăţeanului. Prin modul în care acţionează şi se comportă primarul dă dovadă încă o dată că se comportă ca în ani 1970 ca preşedinţii gospodăriilor comunale. În aceste condiţii în care actualul primar nu respectă legea îmi rezerv dreptul să-l acţionez în judecată pentru ca instanţa să decidă şi să-l oblige să ne furnizeze informaţiile solicitate”, a declarat Iordache. Preşedintele PSD Suceava a spus că a solicitat aceleaşi date şi în baza legii 544 privind accesul la informaţiile publice precizând că aşteaptă încă răspunsul.

Lungu: „Domnul Iordache minte grosolan”

Primarul Ion Lungu a declarat că Virginel Iordache „minte grosolan”. El a spus că multe dintre informaţiile pe care le-a solicitat social-democratul se referă la anul 2003 aducându-i aminte că Legea 215 a administraţiei publice locale în baza căreia a făcut prima solicitare precizează că informaţiile cerute trebuie să se refere la mandatul în curs. Cu privire la cea de-a doua solicitare făcută de Iordache în baza legii 544 privind accesul la informaţiile publice Lungu i-a transmis că-i va răspunde la termen dar că va lua în considerare recomandarea Consiliului Europei 2002/2 care spune că o solicitare poate fi refuzată dacă nu este rezonabilă. „Am să-i răspund până pe 13 martie dar numai la întrebările rezonabile. Sunt unele întrebări la care dacă aş răspunde aş încălca alte legi precum Codul Muncii şi atunci risc să fiu dat în judecată de persoane care vor spune că le-am adus atingere imaginii lor”, a declarat edilul şef. Lungu susţine că în primărie există transparenţă totală şi că Iordache are nevoie de informaţii pentru ale folosi în interes electoral. „Nu vreau să intru în jocul electoral al domnului Iordache să mobilizez întreg aparatul primăriei săptămâni de zile pentru că se cer informaţii care necesită foarte mult timp pentru a le procesa şi eu să nu duc la îndeplinire bugetul de 1000 de file. Îl informăm pe domnul consilier că la Primărie nu avem serviciu de analize electorale”, a mai spus primarul.