joi, 27 martie 2008

Negocieri privind delimitarea colegiilor electorale in judetul Suceava


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a prezentat partidelor politice propunerea de principiu privind delimitarea colegiilor electorale, urmand ca forma finala a acesteia care se va contura dupa mai multe discutii succesive reprezentantii formatiunilor politice sa fie transmisa Comisiei de cod electoral.

Orest Onofrei a spus ca intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute s-a facut la solicitarea partidelor, fiind prezenti la discutii parlamentari, lideri de filiale judeteana si reprezentanti ai tuturor partidelor politice parlamentare: PSD, PNL, PD-L, PRM, PC si UDMR. Prefectul a declarat ca propunerea avansata pentru delimitarea acestor colegii reprezinta doar "un punct de plecare" in discutiile ce vor avea loc si a invitat reprezentantii partidelor politice sa-si prezinte punctul de vedere si sa faca la randul lor propuneri.
Propunerea de principiu a prefectului vizeaza impartirea judetului in patru zone, echivalente celor patru colegii uninominale pentru Senat, cu respectarea prevederii legale ca numarul populatiei din cel mai mare colegiu sa nu depaseasca 30% din numarul populatiei ce va fi reprezentata in cel mai mic colegiu uninominal.

Reprezentantii partidelor politice au convenit ca intre cele patru colegii pentru Senat si cele zece colegii pentru Camera Deputatilor sa existe urmatoarea corespondenta: Colegiul 1 Senat (zona Vatra Dornei - Campulung) va avea delimitate doua colegii pentru Camera Deputatilor; Colegiul 2 Senat (zona Radauti) va avea delimitate trei colegii pentru Camera Deputatilor; Colegiul 3 Senat (zona Suceava) va avea delimitate trei colegii pentru Camera Deputatilor; Colegiul 4 Senat (zona Falticeni) va avea delimitate doua colegii pentru Camera Deputatilor.
In cursul acestei saptamani, fiecare partid politic isi va desemna cate un expert care, impreuna cu specialisti ai Prefecturii vor forma o comisie tehnica pentru analizarea tuturor propunerilor si stabilirea formei finale de delimitare, agreata de catre toti factorii implicati.