joi, 27 martie 2008

PD-L dă soluţii pentru repopularea satelor


Vicepreşedintele democrat liberalilor suceveni, Vasile Ilie, a anunţat că PD-L Suceava a pregătit un proiect amplu în vederea repopulării satelor, şi în special a celor din zona de munte, cu tineri. Vasile Ilie a precizat că potrivit datelor statistice, judeţul Suceava se confruntă cu un fenomen „îngrijorător” de îmbătrânire a populaţiei, în special în localităţile din mediul rural. Ilie a arătat că în momentul de faţă 28,3% din populaţia judeţului are vârsta mai mare de 65 de ani. „Este un lucru îngrijorător, iar aceste date trebuie să fie analizate şi în legătură cu alte informaţii statistice, potrivit cărora rata natalităţii a scăzut de la 13,3% la 11%, în timp ce rata mortalităţii a crescut de la 10,1 ‰ la 10,5 ‰. De aici rezultă o serie întreagă de probleme cu care se confruntă judeţul Suceava. În primul rând este vorba de spre depopularea judeţului în special în zona de munte şi în zonele rurale”, a declarat vicepreşedintele PD-L Suceava.
Vasile Ilie a precizat că „exodul” tinerilor din localităţile rurale a fost determinat şi de veniturile mici pe care aceştia le obţineau, motiv pentru care au preferat să plece la muncă în străinătate sau în localităţile urbane.

PD-L propune diversificarea activităţii economice

În aceste condiţii, Ilie a anunţat că PD-L a întocmit deja o strategie şi un plan de măsuri în vederea atragerii tinerilor către localităţile rurale, printre care se numără şi pregătirea acestora în meserii solicitate pe pieţele locale, reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, şi a celor de maiştri. La acestea se adaugă şi specializarea tinerilor în meserii necesare în localităţile rurale, cum ar fi cele de depanatori radio – TV şi de aparatură electrocasnică, cofetari, frizeri, coafori sau cizmari. „Vrem să diversificăm activitatea economică alternativă din mediul rural prin înfiinţarea unor centre de producţie, artizanat şi ceramică, inclusiv pentru export. De asemenea, vom înfiinţa ferme mici, de animale, dar şi centre de colectare a produselor agricole”, a mai spus Vasile Ilie.