joi, 27 martie 2008

Reutilizarea informatiilor publice va fi libera si gratuita


Reutilizarea informatiilor detinute de institutiile publice va fi libera si gratuita, cu exceptia situatiei in care solicitarea de reutilizare a informatiilor implica realizarea de copii de pe documentele detinute de institutia publica.

In acest din urma caz, costul serviciilor de copiere urmeaza a fi suportat de solicitant, conform unui proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 109/2007 privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice, adoptat miercuri de Guvern.
Actul normativ, care asigura compatibilitatea cu Directiva 2003/98/CE, prevede ca veniturile colectate din plata acestor servicii sa se transfere la bugetul de stat.

Solutionarea cererilor pentru reutilizarea documentelor, se va face in termen de 20 de zile lucratoare de la primirea acestora de catre institutia publica si nu de la momentul la care cererea ajunge la departamentul abilitat sa o solutioneze.
Conditiile pentru reutilizarea documentelor trebuie sa fie nediscriminatorii, iar reutilizarea informatiilor se poate acorda in exclusivitate in situatia in care un astfel de drept este necesar pentru desfasurarea unui serviciu public.
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va elabora normele metodologice de aplicare a legii.