vineri, 27 iunie 2008

Noul şef al APIA Suceava este Gheorghe Curelciuc


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava are un nou director, în persoana lui Gheorghe Curelciuc. După instalarea în funcţie, acesta a anunţat că printre priorităţile pe care le are se numără rezolvarea problemelor ce ţin de soluţionarea cererilor pentru subvenţii europene pe anul 2007, precum şi a cererilor pentru 2008, depunere cererilor pentru subvenţii la bovine, ovine şi caprine. „Vreau să-i asigur pe toţi fermierii din judeţul Suceava că vor avea tot sprijinul din partea mea”, a subliniat Curelciuc. Noul director al APIA Suceava este de profesie inginer zootehnist, iar în perioada 1980 - 2004 a lucrat în cadrul Staţiunii de Cercetare Agricole Suceava. Din anul 2004, Curelciuc a ocupat funcţia de director executiv la o firmă cu profil agricol, pentru ca acum, în urma unui examen, să obţină conducerea APIA Suceava.

PD-L-iştii vor popula cele mai bune comisii ale CL Suceava


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a convocat Consiliul Local în şedinţă extraordinară, luni, 30 iunie, pentru a constitui comisiile de specialitate ale deliberativului local. Primarul a venit cu propuneri pentru componenţa comisiilor. Astfel pentru cea mai râvnită comisie, cea de urbanism, Lungu a propus cinci consilieri de la PD-L şi câte unul de la PSD şi PNL. Pentru Comisia economică s-au propus patru consilieri de la PD-L şi unul de la PSD, componenţă care se menţine şi pentru Comisia de servicii. Comisia de învăţământ va avea în structură doi PD-L-işti şi un PSD-ist iar Comisia de tineret, sport şi turism câte un consilier PSD, PD-L şi PNL. „Vrem să constituim comisiile de specialitate astfel încât de la 1 iulie Consiliul Local să-şi intre total în atribuţii. Comisiile de specialitate trebuie să funcţioneze pentru că trebuie să-şi dea avizul pentru proiectele care vor fi supuse aprobării”, a declarat primarul Ion Lungu.

Guvernul liberal promite bani pentru termoficarea Sucevei


Guvernul va aloca cinci milioane de euro municipiului Suceava prin programul „Termoficarea 2006-2015”. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a declarat că a primit asigurări în acest sens în urma discuţiilor pe care le-a avut miercuri la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Lungu a precizat că banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea unor puncte termice. În acest an municipalitatea are în program modernizarea a 10 puncte termice pentru care va cheltui 10 milioane de euro. Pe lângă cele cinci milioane de euro pe care le va primi de la Guvern primăria va mai pune la bătaie încă cinci milioane provenite din obligaţiuni municipale, bani prinşi deja în bugetul pe 2008.

„Se pare că din nou vom fi constrânşi să lucrăm din toamnă pentru că banii vin târziu. Proiectul Termoficare 2006-2015 se mişcă destul de greu. Cel mai devreme la 1 iulie vom avea aceşti bani. Prima selecţie de oferte de finanţări va avea loc în jurul datei de 24 iulie. Până atunci trebuie să mai depunem nişte documente trebuie reactualizate o serei de documente”, a spus Lungu.

Primarul a ţinut să menţioneze că în acest an va urmări să organizeze mai bine lucrările astfel încât să nu mai apară probleme aşa cum au fost anul trecut. Lungu a subliniat că se va încerca o corelare a lucrărilor pe termoficare cu cele din programul ISPA de reabilitare a reţelelor de apă.

Sucevenii au sărbătorit Ziua Drapelului


Peste o mie de suceveni au fost prezenţi ieri, în Piaţa Tricolorului din apropierea Palatului Administrativ pentru a participa, alături de oficialităţi, la sărbătorirea „Zilei Drapelului”. După ce miercuri după amiază drapelul României arborat în Piaţa Tricolorului a fost coborât şi depus în Biserica „Sfânta Înviere” pentru sfinţire, joi, 26 iunie, începând cu ora 11:00, a avut loc ceremonialul public de înălţare a acestuia. Ceremonialul militar a fost asigurat de comandantul garnizoanei Suceava, colonelul Viorel Mihăescu, precum şi de detaşamentele de onoare ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Inspectoratului pentru Jandarmi Judeţean Suceava, Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Cadrelor Jandarmi Fălticeni şi Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.

De remarcat că pe perioada ceremonialului, în Piaţa Tricolorului au fost expuse şase drapele din timpul celor două războaie, puse la dispoziţie de Complexul Muzeal Bucovina. Ceremonia a început cu prezentarea onorului în faţa oficialităţilor, după care reprezentanţii conducerii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Suceava au rostit alocuţiuni referitoare la sărbătorirea „Zilei Drapelului Naţional”.

Printre oficialităţile prezente la evenimentul de ieri s-au numărat, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, respectiv Vasile Ilie, subprefectul Dumitru Paşniciuc, primarul Ion Lungu, alături de cei doi viceprimari, Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi, precum şi directori ai mai multor instituţii publice. Dacă Dumitru Paşniciuc a subliniat că „drapelul naţional este cel mai sfânt al Românilor”, Gheorghe Flutur a precizat că „drapelul, alături de imn şi de stemă, reprezintă identitatea, actul de naştere al unei naţiuni, iar Ion Lungu a arătat că „tricolorul românesc semnifică veacurile de luptă pentru unitatea şi independenţa întregului popor român”.

După momentul discursurilor, în care oficialităţile au evocat importanţa „Zilei Drapelului” pentru români, un sobor de preoţi a binecuvântat drapelul, după care acesta a fost înălţat din nou în Piaţa Tricolorului, alături de steagurile Uniunii Europene şi NATO. Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, care a prezentat onorul către drapelul înălţat pe catarg. Manifestările prilejuite de sărbătorirea „Zilei Drapelului” s-au încheiat cu un scurt program artistic susţinut de elevi suceveni şi de corul teologic.

Marian Ionescu a ajuns consilierul personal al lui Ion Lungu


Fostul primar PSD al municipiului Suceava din perioada 2000-2004, Marian Ionescu, a ajuns consilierul personal al actualului primar democrat liberal, Ion Lungu, cel care l-a învins la alegerile din 2004. Ionescu care a deţinut fotoliul de viceprimar în primul mandat al lui Lungu îl va consilia pe edilul şef pe probleme de salubrizare şi spaţii verzi. „Domnul Marian Ionescu a fost numit consilierul meu ca urmare a experienţei pe care a acumulat-o în administraţie”, a spus Lungu, care a lăsat să se înţeleagă că Ionescu va fi promovat în viitorul apropiat. Din câte se pare Marian Ionescu va primi spre coordonare o Direcţie în cadrul Primăriei care va rezulta din reorganizarea Direcţiei Domeniului Public.

Constructorii DN 17, ameninţaţi cu rezilierea contractelor


Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a avertizat firmele care execută lucrările de modernizare a DN 17, între Suceava şi Sadova că există riscul rezilierii contractelor, în condiţiile în care nu vor respecta graficul de lucrări stabilit.

Băişanu a precizat că în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a prezentat situaţia lucrărilor, subliniind faptul că acestea înregistrează întârzieri. Prefectul judeţului a arătat că deşi licitaţiile pentru realizarea investiţiei au fost câştigate de firme de prestigiu din Europa, în realitate modernizarea DN 17 este făcută de firme sucevene, care au subcontractat lucrările, şi care nu dispun de forţă de muncă specializată sau de utilajele necesare. „Lucrările sunt făcute cu subcontractanţi de mâna a şaptea, care nu au utilaje şi nici personal calificat. Un drum european de o importanţă deosebită a ajuns să fie modernizat cu sfoara şi hârleţul. Mai mult, este inadmisibil ca firme mari din Europa care au câştigat astfel de licitaţii să vină în ţară, cu o geantă diplomat şi un pix, iar lucrările să fie executate de firme care nu au capacitatea să le facă”, consideră Alexandru Băişanu. El a adăugat că în urma discuţiei cu Ludovic Orban a fost luată decizia reanalizării contractelor de execuţie, existând posibilitatea rezilierii acestora.

Lucrările de modernizare trebuiau finalizate în luna noiembrie 2007

Pe de altă parte, prefectul a solicitat ca instituţiile abilitate din judeţul Suceava să verifice dacă firmele care realizează lucrările de modernizare respectă toate normele legale în vigoare. Alexandru Băişanu a reamintit că modernizarea DN 17 a început în anul 2004, iar lucrările trebuiau finalizate la 30 noiembrie 2007. Potrivit proiectului, constructorii trebuiau să transforme acest tronson într-unul adecvat pentru un drum de viteză, prin realizarea de lucrări de lărgire a carosabilului, cu două benzi la urcarea pantelor şi cu benzi de acostament, dar şi de lărgire şi modernizare a tuturor podurilor de pe traseu.

joi, 26 iunie 2008

99% dintre absolvenţii de liceu au trecut de proba la limba română

114 absolvenţi de liceu din judeţul Suceava nu au participat la prima probă a bacalaureatului, examenul oral la limba română. Potrivit informaţiilor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, această probă a fost promovată de 6.625 absolvenţi, aproape jumătate dintre aceştia reuşind să obţină note de nouă şi de zece. Astfel, nu mai puţin de 2.149 de absolvenţi au obţinut nota zece, iar alţi 1.593 au primit note de la 9 la 9,99.

În urma susţinerii primei probe a examenului de bacalaureat, IŞJ Suceava a anunţat că aceasta a fost promovată de 99% dintre cei care trebuiau să o susţină. Pe lângă cei 114 de absolvenţi care nu s-au prezentat la examen, alţi cinci nu au reuşit să obţină nota minimă cinci. Toţi aceştia au posibilitatea să susţină examenul de bacalaureat într-o sesiune viitoare.

Prezenţă suceveană la europenele de lupte

La finele acestei săptămâni, în Lituania, se vor desfăşura Campionatele Naţionale de lupte greco-romane pentru junior II. România va fi reprezentată la această competiţie de doar cinci sportivi, din cauza lipsei de fonduri, doi dintre aceşti sportive fiind suceveni. Bogdan Ciolcan este component al clubului CSS – CSM Rădăuţi la categoria 54 de kilograme, în timp ce Ioan Burlică, de la CSM – LPS Suceava va concura la categoria 85 de kilograme.

Flutur reamenajează biroul din care a condus Mîrza

Noii membri ai Executivului judeţean şi-au stabilit birourile în care îşi vor desfăşura activitatea în acest mandat. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, va lucra în biroul deţinut de predecesorul său, Gavril Mîrza, dar în care va efectua o serie de modificări. „Am trecut la o uşoară modificare a biroului”, a declarat ieri Flutur, care a subliniat că îşi doreşte mai multă lumină. Şeful administraţiei judeţene nu a putut spune dacă va schimba sau nu mobilierul de culoare neagră din biroul său însă a afirmat cu certitudine că va fi înlocuită mocheta. „Am scos mobilierul din birou pentru a face un alt aranjament. E un pic întunecos în birou iar eu îmi doresc mai multă lumină. Nu ştiu dacă schimbăm mobilierul dar mocheta e clar că o vom înlocui. Tote culorile îmi plac însă cel mai mult îmi place portocaliul. Asta nu înseamnă că mobila va fi de această culoare însă trebuie să fie mai multă lumină. Vreau un aranjament simplu şi funcţional”, a spus Flutur. El a ţinut să precizeze că biroul nu este aşa de important pentru că „biroul meu şi al colegilor mei va fi mai mult în teritoriu decât aici”. „Biroul la purtător va fi soluţia”, a încheiat Flutur. Vicepreşedintele Vasile Ilie va activa în încăperea în care a lucrat Stela Acatrinei iar Dan Cadariu în biroului fostului vice Eugen Uricec.

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean şi-au ales atribuţiile de serviciu

Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, democrat-liberalii Vasile Ilie şi Dan Cadariu s-au ales cu atribuţii de serviciu. De fapt şi le-au ales de comun acord după cum a declarat şeful lor atât pe linie profesională cât şi politică, Gheorghe Flutur. Astfel, Vasile Ilie va coordona Direcţia generală economică şi relaţii cu instituţiile publice, Direcţia de administrare, protocol şi turism, Regia Autonomă Aeroportul, precum şi o serie de instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean precum Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Ansamblul Ciprian Porumbescu, Biblioteca Judeţeană, Şcoala Populară de Artă şi Centrul judeţean de conservare a tradiţiilor populare. Colegul său Dan Cadariu se va ocupa de Direcţia judeţeană de drumuri şi poduri, de societatea comercială „Drumuri şi Poduri” SA, de firma Bucovina Eco Term Gaz care implementează proiectul „utilităţi şi mediu la standarde europene” şi de Direcţia de patrimoniu, arhitect şef, informare turistică. „Au avut o discuţie şi şi-au stabilit de comun acord atribuţiile. I-am lăsat să-şi facă opţiunile pentru că aşa mi s-a părut corect”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean. Flutur a anunţat şi programul de audienţe al conducerii Consiliului Judeţean. Astfel, preşedintele va avea audienţe miercuri între orele 9- 12. Vicepreşedintele Vasile Ilie va ţine audienţe luni iar Dan Cadariu marţi. Orele sunt aceleaşi: 9-12. De menţionat că Vasile Ilie revine după mulţi ani pe un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. El a deţinut fotoliul de vice la judeţ în perioada 1992-1996.

Rezultate deosebite obţinute de suceveni la campionatul Naţional de tir sportiv

Campionatele Naţionale de tir sportiv pentru juniori ce au avut loc în Complexul “Iosif Sârbu” din Bucureşti au avut în prim plan sportivii suceveni. Competiţia a adunat la start cei mai buni trăgători de la cele 32 de cluburi din România.La categoria juniori I, echipa de la CSS Rădăuţi – CSM Suceava, formată din Camelia Andreescu, Ramona Maximiuc şi Alexandra Coman s-a clasat pe poziţia a III-a în proba de 60 de focuri culcat. Pe aceeaşi poziţie s-a situat formaţia compusă din Camelia Andreescu, Ramona Maximiuc şi Simona Toader, de la acelaşi club în proba denumită “3 poziţii”.Tot cu medalia de bronz au fost recompensate echipele masculine de la CSM Suceava, în probele de 60 de focuri şi în cea denumită “3 poziţii”. În ambele probe din gruparea câştigătoare au făcut parte sportivii Cezar Bahan, Ilie Călin şi Iulian Iacob. Comportarea sportivilor suceveni pregătiţi de antrenorul Ştefan Buiucliu a fost una dintre cele mai bune din ultimii ani, demonstrând talentul tinerilor de pe aceste meleaguri.

Pază cu jandarmi la alegerea viceprimarului din Slatina

Măsuri suplimentare de protecţie în Slatina la alegerea viceprimarului acestei comune. Cea de-a treia şedinţă de constituire a Consiliului Local Slatina s-a desfăşurat cu protecţie din partea forţelor de poliţie şi jandarmi, care au păzit clădirea primăriei până la finalizarea alegerii viceprimarului. Din informaţiile pe care le deţinem, măsurile de protecţie suplimentare s-au impus ca urmare a incidentelor semnalate la primele două şedinţe în care s-a încercat constituirea Consiliului Local.

Este vorba aici despre abuzurile verbale din partea primarului PD-L Ilie Gherman, la adresa unor consilieri locali, în special din partidele aflate în opoziţie, respectiv PNG, PNL şi PSD. De altfel, aceştia au reclamat comportamentul primarului şi la Prefectura Suceava, sesizând faptul că din cauza abuzurilor făcute de Ilie Gherman au fost nevoiţi să părăsească primele două şedinţe de constituire a Consiliului Local, dar şi ameninţările acestuia la adresa unuia dintre consilieri care a vrut să candideze pentru funcţia de viceprimar. Astfel se face că la constituirea deliberativului local, care a avut loc ieri, pe lângă forţele de ordine, au fost prezenţi şi doi reprezentanţi ai Prefecturii Suceava pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a şedinţei.



"Aşa vreau eu"



Trebuie spus că la Slatina, Consiliul Local este format din 7 consilieri PDL, 5 de la PNG, 2 de la PNL şi unul de la PSD. Tensiunile în rândul membrilor deliberativului local au pornit de la intenţia celor opt consilieri PNG, PNL şi PSD de a susţine pentru funcţia de viceprimar reprezentantul PSD. În cele din urmă însă, surpriza s-a produs în cadrul şedinţei de ieri, unde consilierii PD-L l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe unul dintre reprezentanţii PNL în deliberativ, Gheorghe Mogîrzan. Fără a beneficia de votul acestuia, consilierii rămaşi în opoziţie faţă de PD-L şi primarul Gherman l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe reprezentantul PNG, Gavril Niculeasa. Demn de remarcat este faptul că dacă până la alegerea viceprimarului şedinţa s-a desfăşurat fără incidente deosebite, în afară de micile dispute între consilieri, în momentul votului „a intrat în scenă” şi primarul Ilie Gherman. Trecând peste faptul că votul pentru alegerea viceprimarului nu s-a desfăşurat într-o cabină special amenajată, ci în una din încăperile primăriei, la un moment dat, Ilie Gherman a încercat să le impună consilierilor PD-L să voteze în biroul său de primar, în prezenţa sa. Gherman a renunţat însă la această ideea în urma protestelor vehemente ale consilierilor din opoziţie, dar şi în urma atenţionărilor primite din partea reprezentanţilor Prefecturii, care au semnalat faptul că în acest fel nu se va mai asigura secretul votului. Deşi au existat aceste proteste, Ilie Gherman a strigat la toţi consilierii că „eu am pretenţia să-i însoţesc pe consilierii PD-L în momentul în care votează. Asta pentru că aşa vreau eu şi nu contează că votul este secret”. În cele din urmă, consilierii au votat, singuri, într-un birou din primărie, rezultatele alegerilor consfinţind victoria liberalului Gheorghe Mogîrzan, cu sprijinul celor şapte consilieri PD-L.

Fostul preşedinte al CJ Iaşi, consilierul personal al lui Flutur

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a început să-şi contureze echipa cu care va lucra în acest mandat. Două nume au fost făcute deja publice în prima conferinţă de presă susţinută ieri de Gheorghe Flutur. Este vorba de Lucian Flaişer, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi în două mandate şi de Cristi Creţu, fostul său şef de cabinet. „Lucian Flaişer e deja angajatul nostru, consilierul meu personal având în vedere experienţa domniei sale ca fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Are o mare experienţă în absorbţia fondurilor europene şi sunt foarte bucuros că a acceptat să lucreze în echipa mea. Cristi Creţu este de asemenea consilierul meu”, a spus Flutur. El a adăugat că şi-a adus cu el la Consiliul Judeţean şoferul şi o nouă secretară în persoana Petronelei Mitache, inginer silvic. În perioada următoare, a subliniat şeful administraţiei judeţene, va desemna un purtător de cuvânt pentru a asigura transparenţa actului de conducere la nivelul instituţiei şi a transmite mesajele către suceveni.



„Orgoliile şi patimile nu-şi au locul”


Gheorghe Flutur a menţionat că vor mai fi şi alte modificări la nivelul aparatului propriu al Consiliului Judeţean. „Vreau să fac o analiză foarte strictă a organigramei să vedem unde putem veni cu oameni noi cu experienţă. Analizăm şi statul de funcţiuni şi responsabilităţile pe oameni”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean. El a subliniat că nu a venit cu prejudecăţi şi că va privi lucrurile cu cumpătare şi fără patimă. „Nu am venit cu prejudecăţi. Sunt şi scări de urcat şi scări de coborât. Eu trebuie să privesc cumpătat toate lucrurile iar orgoliile, patimile nu-şi au locul. Trebuie să le cântăresc foarte bine să văd ce e mai bine pentru ca instituţia să funcţioneze eficient. Nu sunt un om pătimaş”, a mai spus Flutur.

PNL Suceava va fi condus de Fenechiu sau Stavarache

Conducerea centrală a liberalilor a decis în şedinţa Biroului Politic Central ca viitorul preşedinte interimar al organizaţiei judeţene PNL Suceava să fie ales dintre deputatul Relu Fenechiu şi primarul Bacăului, Romeo Stavarache. Hotărârea BPC a PNL vine după ce în cursul săptămânii trecute conducerea interimară a PNL Suceava, asigurată de senatorul Tiberiu Prodan, şi-a încheiat mandatul. Surse din PNL afirmă că o decizie finală cu privire la viitorul preşedinte interimar al liberalilor suceveni urmează a se lua în cursul săptămânii viitoare, având în vedere că la şedinţa de ieri a BPC nu a fost prezent Relu Fenechiu, care se află în străinătate. Contactat telefonic, fostul preşedinte al PNL Suceava, Tiberiu Prodan, a precizat că o astfel de decizie este benefică şi corectă pentru organizaţia judeţeană, viitorul preşedinte interimar având ca sarcină coordonarea filialei sucevene până după alegerile parlamentare.

„Este o decizie corectă pentru organizaţiile care au avut rezultate mai mici în alegerile locale. Decizia conducerii centrale a avut în vedere ca organizaţia din Suceava să fie condusă de unul dintre vicepreşedinţii zonali, care va avea ca sarcină selecţia celor care vor candida în colegiile uninominale pentru Senat şi Camera Deputaţilor”, a declarat Tiberiu Prodan.
Deputatul Relu Fenechiu este în momentul de faţă preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL din Iaşi, având şi funcţia de membru în Biroul Politic Central al PNL. Până la obţinerea funcţiei de deputat, Fenechiu a fost directorul general al grupului de firme FENE SA din Iaşi. Cel de-al doilea liberal care ar putea să ajungă preşedinte interimar al PNL Suceava, Romeo Stavarache, este primarul Bacăului din anul 2004, şi preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Bacău.

Flutur dă piept cu directorii din Consiliul Judeţean

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi-a început mandatul cu o întâlnire cu toţi directorii din aparatul propriu şi din instituţiile subordonate, în urma căreia şi-a stabilit priorităţile pentru perioada imediat următoare. Flutur a declarat ieri în prima sa conferinţă de presă în calitate de şef al administraţiei judeţene că în discuţiile cu cei 19 directori a făcut un inventar al urgenţelor în capul listei fiind trecut Aeroportul de la Salcea. El a spus că aeroportul are nevoie urgentă de fonduri pentru extinderea pistei arătând că în cazul în care nu va fi găsită sursa de finanţare acesta riscă să devină impracticabil. „E o prioritate de grad zero să vedem ce facem cu această poartă de intrare aeriană în zona noastră. Sunt îngrijorat să constat că şi balizajul şi toate problemele legate de partea tehnică nu sunt corespunzătoare pentru standardele cerute în momentul de faţă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.



Flutur: „Prima zi de lucru nu m-a plictisit deloc”



O altă urgenţă pe care şi-a notat-o noul şef al administraţiei judeţene este cea legată de construirea a două gropi ecologice la nivelul judeţului obligatorii conform negocierilor cu Uniunea Europeană. Flutur a spus că autorităţile sucevene trebuie să hotărască rapid dacă vor merge pe proiectul Ministerului Dezvoltării care aplică o tehnologie învechită sau vor căuta alte soluţii. Pentru a găsi răspunsul la această problemă Gheorghe Flutur va avea o discuţie cu toţi primarii din judeţ. „O altă chestiune este cea legată de drepturile salariale ale celor din asistenţă şi protecţie socială. Aici trebuie să facem demersuri pentru a obţine la rectificare 500 de miliarde de lei vechi. Apoi la societatea comercială Drumuri şi Poduri trebuie să facem o analiză atentă pentru că doar 60% e acoperită cu contracte şi lucrări şi să vedem ce facem în continuare pentru că trebuie să avem acoperire de 100%”, a declarat Flutur. Preşedintele Consiliului Judeţean a mai amintit de problema spaţiului pentru Ansamblul Ciprian Porumbescu, care riscă să fie scos în stradă şi de firma Bucovina Eco Term Gaz care implementează proiectul „utilităţi şi mediu la standarde europene”. Flutur a spus că în cazul acestei societăţi se analizează oportunitatea participării la licitaţia pentru desemnare operatorului de gaz la nivel de judeţ, licitaţie care va avea loc pe 3 iulie la Ministerul Economiei. „Prima zi de lucru nu m-a plictisit deloc”, a conchis Flutur.



Ilie: „Întâlnirea cu directorii a fost una prietenoasă”



La rândul său vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie, a ţinut să precizeze că întâlnirea cu directorii a fost una „fructuoasă, deschisă, chiar prietenoasă”. „Dorim ca noi să avem o colaborare foarte transparentă, deschisă dar şi eficientă cu toţi directorii cu care ne-am întâlnit şi prin intermediul lor cu aparatele pe care le conduc. Vrem ca într-o perioadă scurtă să reuşim să mişcăm lucrurile din loc pentru că aşa cum arăta domnul Flutur unele lucruri sunt gata să explodeze. Ne concentrăm ca să preluăm din mers aceste probleme şi să le rezolvăm cât mai repede”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Târgul Meşterilor Populari la Cetate

Începând de vineri, 27 iunie a.c., în incinta Muzeului Satului Bucovinean de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei se va deschide ediţia de anul acesta a „Târgului Meşterilor Populari”. În cadrul acestui târg vor expune peste 70 de meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării, practicanţi ai unor meşteşuguri precum olărit, prelucrarea lemnului, ţesut, împletit, încondeiatul ouălor. Târgul Meşterilor Populari se va desfăşura în perioada 27-29 iunie a.c., fiind organizat de Complexul Muzeal Bucovina şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale. În cele trei zile de târg, programul de vizitare va fi între orele 9:00 şi 20:00. Pe parcursul târgului, în incinta Muzeului Satului Bucovinean vor fi organizate spectacole folclorice susţinute de artişti suceveni.

marți, 24 iunie 2008

10.000 de sarmale împărţite pelerinilor de primarul Sucevei

Gest creştin



Grijă pentru aproapele nostru. Miile de pelerini care au venit şi anul acesta să se roage la moaştele Sf. Ion cel Nou de la Suceava au fost omeniţi de primarul Sucevei, Ion Lungu, cu sarmale şi apă minerală. Miile de pachete cu sarmale, pâine, precum şi sticlele de apă, au fost împărţite la poarta de intrare în mănăstirea Sf. Ioan, atât înainte de începerea slujbei de seară, cât mai ales după, când afluenţa de oameni a fost mai mare.

În vreme ce unii priveau surprinşi de faptul că li se oferă ceva, gratuit, altora li se lumina faţa de plăcere, mai ales că, după atâtea ore de rugăciune şi de stat în soare, ceva cu care să-şi potolească foamea şi setea era mai mult decât binevenit.

Ca şi anii trecuţi, familia Lungu a sponsorizat pregătirea a 10.000 de sarmale şi achiziţionarea a 5000 de sticle de apă minerală, care au fost împărţite parţial ieri, restul urmând să fie dat pelerinilor astăzi.

În plus, pentru că se anunţă a fi o vreme caniculară, în centrul Sucevei şi în preajma mănăstirii vor fi instalate corturi, de unde se va servi apă minerală şi va fi acordată asistenţa medicală, în caz de necesitate.

Sucevenii, sufocaţi de fumul incendiilor de la groapa de gunoi

Poluare



Nori de fum asupra Sucevei. Duminică seara, întreg centrul Sucevei era învăluit într-un fum gros, asfixiant, care venea din zona gropii de gunoi, de pe malul râului Suceava.

La groapă, focul ardea intens, pe o suprafaţă de zeci de metri, topind tone de gunoaie, fumul şi cenuşa acestora fiind purtate de curenţii de aer în aproape toate cartierele Sucevei.

Dacă pentru majoritatea cetăţenilor, fumul şi mirosul neplăcut adus de vânt de la groapa de gunoi însemnă doar un disconfort temporar, pentru alţii, suferinzi de afecţiuni respiratorii, efectele incendiului înseamnă nu doar o neplăcere olfactivă, ci mai ales o acutizare a suferinţei lor.

Pentru stingerea incendiului de duminică seara, pompierii suceveni au intervenit de la ora 21,35 până după miezul nopţii. În urma cercetărilor s-a stabilit că incendiul s-a întins pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi de deşeuri menajere.

Cauza incendiului nu a fost clar stabilită, dar se pare că vinovaţi ar fi nişte ţigani care adunau de acolo cartoane şi fier vechi.

Cert este că astfel de incendii apar foarte des la groapa de gunoi a oraşului, în ciuda măsurilor luate de municipalitate şi de cei care administrează rampa de gunoi, iar efectele acestora sunt resimţite adesea de suceveni, care sunt obligaţi să inspire fumul rezultat şi să înghită particulele de praf şi cenuşă aduse de vânt.

Hoţii i-au intrat în casă pe geamul de la baie

Bijuterii şi bani


Casa unei bătrâne de pe strada Griviţei, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a fost călcată de hoţi în timpul zilei, aceştia intrând în locuinţă pe geamul de la baie, care a fost lăsat deschis de proprietară. Aceasta din urmă, Nectara I., în vârstă de 84 de ani, a reclamat furtul la poliţie duminică după-amiază, spunându-le oamenilor legii că hoţii au acţionat în acea zi, între orele 10:15-12:10, timp în care a lipsit de la domiciliu.

Din locuinţa bătrânei, hoţii, rămaşi încă neidentificaţi, au furat suma de 600 de lei, un telefon mobil şi mai multe bijuterii din aur, în greutate de aproximativ 61 de grame, valoarea prejudiciului fiind de circa 4.450 de lei.

Judiciariştii câmpulungeni nu exclud varianta ca indivizii care i-au golit casa de bani şi bijuterii bătrânei în vârstă de 84 de ani să fie aceiaşi cu cei care, vinerea trecută, între orele 7:00-13:00, au spart locuinţa unei femei din comuna Mănăstirea Humorului şi au sustras dintr-un dulap suma de 500 de lei şi mai multe bijuterii din aur, precum şi două haine de piele.

„S-au dispus în ambele cazuri măsuri specifice în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

A accidentat şi lăsat în drum o fată

Cercetări



Un bărbat din Ostra este cercetat de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de fugă de la locul accidentului după ce a acroşat cu autoturismul o fată şi şi-a continuat deplasarea, încercând să se facă nevăzut.

Duminică seara, la ora 21.30, Maria H., din Ostra, s-a prezentat la postul de poliţie din localitate şi a anunţat că fiica sa în vârstă de 16 ani a fost implicată într-un accident, iar conducătorul auto a plecat de la locul faptei. Victima a povestit că în timp ce se plimba pe strada Şcolii din localitate alături de un alt minor, ducând de ghidon o bicicletă, a fost acroşată de o maşină de culoare roşie.

Oamenii legii au aflat în câteva ore cine este autorul accidentului. George M., în vârstă de 51 de ani, nu a fost de găsit la domiciliu în seara respectivă, însă ieri a ajuns la Poliţia oraşului Gura Humorului, unde a fost audiat. Victima a scăpat cu răni uşoare de pe urma accidentului.

115 milioane de euro în judeţ, pentru proiecte rurale

PNDR



Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care se pot obţine fonduri de la Uniunea Europeană pentru demararea de investiţii pentru dezvoltarea rurală, a prins foarte bine la Suceava, în sesiunile de înscriere de până acum fiind depuse deja 68 de proiecte, care vizează obţinerea de finanţări în valoare de 115 milioane de euro.

Dintre aceste proiecte, 36 au fost depuse la măsura 322, care vizează „renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Majoritatea proiectelor de la această măsură au fost depuse de primăriile din comune, care solicită cu precădere bani pentru modernizarea drumurilor.

La măsura 121, prin care se pot obţine bani pentru „modernizarea exploataţiilor agricole”, au fost depuse 21 de proiecte, cele mai multe pentru înfiinţarea ori modernizarea fermelor de vaci de lapte. La măsura 123, „creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” au fost depuse un număr de 11 proiecte.

Având în vedere că mulţi dintre cei care au întocmit proiecte au experienţa anilor precedenţi, iar majoritatea au apelat la specialişti în proiecte, este de aşteptat ca propunerile de investiţii acceptate să fie în procent foarte mare.

În anii precedenţi, când s-au putut obţine finanţări prin programul SAPARD, din totalul de 313 proiecte depuse, numai nouă au fost declarate neeligibile. Dintre cele eligibile, până la această dată au fost finalizate 148.

Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în următoarea perioadă vor fi organizate noi sesiuni de înscrieri, atât prin vechile măsuri, cât şi prin altele care vor introduse treptat.

Zeci de saci de gunoi adunaţi de angajaţii OMV din jurul benzinăriei

Iniţiativă ecologică



O iniţiativă lăudabilă. Angajaţii benzinăriei OMV au adunat nu mai puţin de 70 de saci de gunoi, cu o capacitate de 240 de litri, curăţând spaţiile verzi din jurul clădirii unde îşi desfăşoară activitatea.

Acţiunea acestora a fost prezentată ieri, în conferinţa de presă, de şeful Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, care a precizat că “Trebuie încurajate astfel de acţiuni, care rezolvă grave probleme de mediu cu care ne confruntăm peste tot în judeţ. Iniţiativa lor ar trebui să fie urmată şi de alte societăţi, care se pot implica astfel în viaţa comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea, îmbunătăţind condiţiile de viaţă şi eliminând aspecte neplăcute, care deranjează pe mulţi, deşi puţini sunt dispuşi să facă ceva cu adevărat”.

Constantin Harasim a precizat faptul că toate locurile în care s-a făcut curat ţin de domeniul public, fiind vorba de zonele verzi de lângă parcarea fostului FAMOS, acolo unde parchează de obicei persoanele care vin la cumpărături în Bazar, zona din spatele benzinăriei, pe marginea străzii Energeticianului (paralelă cu cursul apei Sucevei), precum şi pe un mal al râului, unde erau adunate foarte multe gunoaie, aruncate direct de oameni sau aduse de vânt.

La acţiune au participat toţi angajaţii staţiei OMV, adică aproximativ 30 de persoane.

Au băgat 15 oameni în spital pentru că nu s-au spălat pe mâini

Infestaţi cu Salmonella



Două dintre angajatele discotecii Dance Vip, din Gura Humorului, local care funcţionează în incinta Casei de Cultură din oraş, sunt responsabile de transmiterea Salmonellei şi îmbolnăvirea de toxiinfecţie alimentară a unor persoane.

Barmaniţa şi bucătăreasa unităţii se fac vinovate de faptul că au manipulat alimentele cu mâinile murdare, favorizând astfel infestarea cu temuta bacterie a mâncării ce urma să le fie servită clienţilor.

Aşa indică cercetările întreprinse de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava, după ce mai multe persoane care au frecventat discoteca în prima parte a lunii iunie au acuzat simptome de febră, greţuri, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice şi astenie.

Numărul bolnavilor trataţi în spital a ajuns la 15

Bolnavii au fost internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în secţia Boli Infecţioase, cu diagnosticul de enterocolită acută, în toate cazurile fiind vorba de forme medii. Potrivit ultimelor date înregistrate de responsabilii din cadrul ASP, numărul pacienţilor trataţi în această unitate sanitară a ajuns la 15, după ce alte două cazuri au fost consemnate în după-amiaza zilei de sâmbătă, 21 iunie.

Printre cei care au avut nevoie de tratament intraspitalicesc după ce au mâncat hamburgheri cu maioneză, infestaţi cu Salmonella, la discoteca Dance Vip, se numără şi trei minori. Responsabilii de la ASP afirmă, însă, că numărul bolnavilor este în realitate mult mai mare, dar unii s-au tratat fie la unitatea spitalicească din Gura Humorului, fie la domiciliu.

Ieri, angajaţi ai Autorităţii de Sănătate Publică Suceava se aflau la faţa locului, încercând să descopere care este numărul real al victimelor. „Din informaţiile noastre, ar mai fi o studentă de 21 ani, care a beneficiat de spitalizare de o zi la Gura Humorului, o profesoară care a sărbătorit sfârşitul de an împreună cu elevii la discotecă şi băiatul unui doctor. Ultimii doi s-au tratat în ambulator”, a declarat dr. Ana Şfaiţer, şefa Compartimentului de Epidemiologie al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.

De Zilele Sucevei, ASP a intensificat controalele

Ieri, reprezentanţii discotecii s-au prezentat la sediul ASP cu documentele localului. Dr.Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul acestei instituţii, a declarat că nu au fost aduse toate actele necesare, administratorii de la Dance Vip neprezentând, de exemplu, carnetele de sănătate ale salariaţilor, despre care au spus că se află în lucru.

“Oricum, în local, salubritatea este la pământ. În plus, două angajate, bărmăniţa şi bucătăreasa, sunt purtătoare de Salmonella. Este clar că îmbolnăvirile s-au produs din cauză că nu s-au respectat normele de igienă. Cu alte cuvinte, salariatele au fost la toaletă, dar ulterior n-au folosit apa şi săpunul. În carne nu s-a găsit Salmonella, ceea ce arată că produsul finit a fost manipulat cu mâinile murdare”, a punctat dr. Ludovic Abiţei, adăugând că pentru toate deficienţele găsite la discotecă, pe lângă măsura de suspendare a activităţii, va fi aplicată şi o amendă. Sancţiunea pe care o riscă reprezentanţii Dance Vip se ridică la 12 mii lei.

“Recomand sucevenilor să aibă grijă ce mănâncă şi de unde, mai ales acum, de Zilele Sucevei. La primele simptome de boală, le recomand să se prezinte la medic”, a avertizat şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, cu precizarea că în această perioadă au fost intensificate controalele la unităţile de alimentaţie publică şi la comercianţii ambulanţi.

Bacalaureat fierbinte la limba română

Probă de foc



Emoţiile trăite ieri de absolvenţii de liceu care au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat au fost accentuate de căldura pe care candidaţii au trebuit să o suporte până la intrarea în sala de examen.

Cu toate că în centrele de testare a candidaţilor au fost afişate liste cu programarea concurenţilor şi cu ora la care vor fi examinaţi, cei mai mulţi dintre absolvenţi nu au putut sta acasă, aşteptând ora examenului, şi au preferat să stea în căldură, în curtea şcolii, alături de colegii lor, şi „să ia pulsul” examenului.

Candidaţii au susţinut ieri prima probă eliminatorie din examen, cea orală la limba şi literatura română. Cei mai norocoşi dintre candidaţi, ţinând cont de temperaturile înregistrate ieri, au fost cei care au dat examenul de la prima oră a dimineţii.

La centrul de testare de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” zeci de candidaţi la bacalaureat erau prezenţi în faţa şcolii încă dinaintea începerii examenului, adică înainte de ora opt. Emoţii puternice, repetiţii de ultim moment, cărţi de comentarii citite pe ultima sută de metri, părinţi, candidaţi, profesori, toţi deopotrivă discutând despre examenul care trebuia să înceapă în scurt timp.

Candidaţii spun că s-au luat note mari

La ora opt primii absolvenţi de liceu au intrat în sălile de examinare. Au urmat vreo 20 de minute de forfotă şi aşteptare, până când câte un concurent de la fiecare dintre cele trei comisii de evaluare a ieşit din examen. Toţi au trebuit să povestească cu lux de amănunt cum au fost ascultaţi, ce subiecte au avut, ce întrebări suplimentare li s-au pus, totul până la cel mai mic detaliu. Imediat au venit şi primele concluzii, cele trei comisii au fost imediat evaluate, iar comisia care a dat cele mai bune note era preferata candidaţilor. Oricum, concurenţii erau relativ mulţumiţi că în prima oră de examinare s-au luat note mari, cele mai multe de nouă şi de zece.

Dacă absolvenţii care au dat examen în prima parte a zilei nu au avut de pătimit din cauza căldurii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei programaţi să susţină examenul mai târziu, când gradele în termometru au început să urce.

„M-am îmbrăcat la costum şi acuma nu ştiu unde să mă mai ascund”, a declarat un candidat ascuns sub un copac din curtea Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” căldura mare i-a răpus pe concurenţi, care s-au retras pe coridoarele şcolii sau în clădirea alăturată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Laura Hacman, a declarat că „s-au luat în considerare temperaturile ridicate, iar candidaţilor li s-au asigurat condiţiile necesare pentru a susţine testarea”.

Examenul oral la română continuă şi azi

Peste 3000 de absolvenţi de liceu au fost aşteptaţi ieri să susţină prima probă a bacalaureatului, şi alţi aproximativ 3000 de candidaţi vor da astăzi proba orală la limba şi literatura română. Pentru că testarea concurenţilor s-a încheiat aseară în jurul orelor 20:00, la închiderea ediţiei, la Inspectoratul Şcolar încă nu era finalizată centralizarea datelor referitoare la prima zi de examen.

Doi preşedinţi de comisie nu s-au prezentat la centrele de examen

Doi preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat nu s-au prezentat în centrele de examen la care erau arondaţi. Este vorba despre doi profesori universitari din Iaşi, repartizaţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să fie preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat de la centrele de testare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman, a spus că ambii preşedinţi au absentat din motive de sănătate. „Comisia judeţeană de bacalaureat a stabilit ca atribuţiile preşedinţilor să fie preluate de vicepreşedinţii comisiilor din respectivele centre de testare”, a precizat Laura Hacman.

După proba orală la limba şi literatura română, candidaţii promovaţi vor mai trece printr-o probă eliminatorie, la limba şi literatura modernă. Această testare se va da pe 25 şi 26 iunie. Cei care vor trece şi de probele orale vor intra în examenele scrise. Primul se va da pe 27 iunie la limba şi literatura română, cel de-al doilea pe 1 iulie la proba obligatorie a profilului şi următorul pe 2 iulie, o probă la alegere din aria curriculară a profilului. Ultimul examen al acestei sesiuni de bacalaureat se va da pe 3 iulie, la o materie la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării candidatului.

Primele rezultate se vor afişa pe 5 iulie, zi în care, în intervalul orar 16:00-20:00, se vor putea depune şi contestaţiile. Pe 7 şi 8 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Un candidat netransportabil va susţine bacalaureatul la domiciliu

În judeţul Suceava, la prima sesiune a bacalaureatului din acest an, s-au înscris aproximativ 7000 de absolvenţi de liceu.

Pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în Suceava s-au format 20 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 43 unităţi şcolare liceale de stat şi particular şi şase centre zonale de evaluare. Centrele de evaluare sunt la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Agricol Fălticeni, Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit informaţiilor privind situaţia înscrierilor oferite de IŞJ Suceava, un număr de 6.909 candidaţi vor susţine această sesiune de bacalaureat.

Un candidat netransportabil va susţine examenul la domiciliu, acesta cerând aprobare pentru susţinerea bacalaureatului de acasă de la Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Pentru absolvenţii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie au fost asigurate condiţiile speciale de examen prevăzute de metodologie, şi anume asigurarea unui interpret.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat şi 12 cereri din partea unor candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare, care au solicitat recunoaşterea rezultatelor la probele promovate în sesiunile anterioare de bacalaureat.

Sute de credincioşi, prezenţi la slujba de priveghere oficiată de ÎPS Pimen

Ajunul Sânzienelor



În ajunul Sânzienelor, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou Suceava sute de credincioşi s-au adunat pentru slujba de priveghere, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

Înainte de acest moment, un grup de elevi (clasele I – VI) de la Şcoala Vatra Moldoviţei, coordonaţi de învăţătoarea Ilaria Puşcă, au susţinut un spectacol închinat domnitorului Ştefan cel Mare, au spus rugăciuni şi au cântat cântece patriotice.

Îmbrăcaţi în costume populare bucovinene, purtând pe cap cununi împletite din flori de sânziene, au interpretat în dulcele grai bucovinean, fiind aplaudaţi de sutele de pelerini. Copiii au primit binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a subliniat cât de importantă este educaţia primită de copii de la învăţătoare, cât de bine este să ne educăm copiii în spiritul credinţei ortodoxe, după care i-a invitat pe copii la o agapă creştină.

Credinţă şi evlavie

În curtea mănăstirii se aflau oameni de toate vârstele. Unii stăteau la rând pentru a atinge moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, raclă care a fost aşezată încă de ieri dimineaţă sub baldachinul din curtea mănăstirii, alţii, veniţi de departe, căutau un loc umbros unde să-şi odihnească trupul. Printre ei se aflau şi oameni neputincioşi, în scaune cu rotile, care cu greu reuşeau să se deplaseze, dar care ascultau în linişte cuvântul lui Dumnezeu.

A sunat toaca, apoi au bătut clopotele în clopotniţa mănăstirii. Oamenii s-au apropiat de scena care devenise un mic altar pe care s-a săvârşit slujba de priveghere de către ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi.

Alături de slujitorii bisericii, un aport important la slujba de aseară l-au avut şi coriştii de la strană, elevi ai Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”.

Credinţă, evlavie şi multă răbdare. Acestea au fost atributele care i-au însoţit pe credincioşii care au venit, ieri, în ajunul Sânzienelor, pentru a atinge moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Comparativ cu anii trecuţi, în acest an s-a observat mai multă linişte, ordine, dar şi pelerini mai puţini.

„Să păstrăm spiritul credinţei”

Moaştele Sfântului au fost scoase din mănăstire ieri dimineaţă, în jurul orei 5:30, prilej cu care s-a citit şi Acatistul Sfântului. Odată aşezată sub baldachin, racla, alături de care se afla şi icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în flori naturale, a fost atinsă de zeci de credincioşi care s-au aşezat ordonat la rând (prinşi între gardurile montate de Jandarmerie) pentru a da câte un pomelnic şi pentru a înălţa rugăciuni fierbinţi Sfântului. Preoţii aflaţi lângă raclă, îi miruiau pe credincioşi şi le ofereau iconiţe sfinţite.

Am întâlnit oameni care se rugau cu lacrimi Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pentru a le alina boala copiilor, a soţiilor care se află în mare suferinţă şi nu au putut ajunge la Sfânt. Maria Ciucu, din Paşcani, ne-a spus că vine de mai mulţi ani la Sfânt, pentru izbăvire de necazuri.

O altă pelerină, din Borşa, ne-a spus că este bine ca toţi cei veniţi de Sânziene la Suceava să ştie pentru ce vin. „Să păstrăm spiritul credinţei, fără fală, gălăgie, să ne rugăm în linişte, să postim şi să fim milostivi. Aşa vor ajunge şi rugăciunile noastre la Sfânt”, ne-a spus femeia.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent azi la Suceava

După săvârşirea Sfintei Liturghii, ce va începe astăzi la ora 9:00, şi va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene. În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opriri la bisericile aflate pe traseu. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară.

O firmă falimentară a obţinut lucrări de 1,1 milioane de euro la Centrul Economic Bucovina

Falsuri dovedite



Au falsificat documente pentru a obţine lucrări. Una din cele zece firme care a efectuat lucrări de construcţie la Centrul Economic Bucovina de la Salcea, de lângă Suceava, are mari probleme cu legea. Pentru că era în faliment şi nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, conducerea firmei a hotărât să falsifice o serie de acte, printre care certificatele de atestare fiscală.

Neregulile comise de reprezentanţii SC Mega Electric SRL Buftea au ieşit la iveală în urmă cu circa doi ani, iar după mai multe luni de anchetă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat ancheta.

În dosar au fost trimise în judecată două persoane, Mihai Tiberiu Vicol, de 34 de ani, administratorul SC Mega Electric SRL Buftea, şi Gina Capota, de 35 de ani, director administrativ la aceeaşi societate.

De comun acord, cei doi au decis să falsifice o serie de documente pentru a primi lucrări la Centrul Economic Bucovina din Salcea.

Pentru a dovedi că îndeplinesc condiţiile de eligibilitate solicitate în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, reprezentanţii firmei ilfovene au modificat certificatele de atestare fiscală, şi au completat o serie de recomandări favorabile propriei firme, recomandări care ar fi venit din partea unor societăţi extrem de puternice şi serioase, cum ar fi Hidroelectrica Bucureşti, Cosmorom sau Mobilrom.

De asemenea, în aprilie 2005, SC Mega Electric SRL Buftea a intrat în interdicţie bancară, aspect pe care reprezentanţii societăţii au evitat să-l prezinte firmei AKTOR, partenerul Consiliului Judeţean Suceava care câştigase licitaţia pentru construcţia Centrului Economic de la Salcea.

Tot pentru a nu pierde lucrările şi contractul de peste 1,1 milioane de euro, Tiberiu Vicol şi Gina Capota au omis să-i înştiinţeze pe cei de la AKTOR că Tribunalul Bucureşti avea deschise mai multe dosare privind deschiderea procedurii de reorganizare judiciară şi faliment, respectiv procedura de insolvenţă a firmei din Buftea.

Două acuzaţii pentru fiecare inculpat

Atât Tiberiu Vicol, cât şi Gina Capota vor fi judecaţi pentru câte două fapte, ambele la Legea 78/2000. Este vorba de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din acelaşi buget.

Centrul Economic Bucovina a fost dat în folosinţă la finele anului 2006, iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la peste 5 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor, 62,58%, a venit din fonduri europene, contribuţia din fondul naţional a fost de 24,32%, iar Consiliul Judeţean Suceava a alocat 13,10% din suma totală a investiţiei.

„Bancherul” de la Rădăuţi a eşuat în tentativa de a scăpa din arest

Hotărâre



Rămâne în arest. Recursul înaintat de Radu Cozaciuc faţă de decizia de arestare preventivă luată de Judecătoria Rădăuţi la sfârşitul săptămânii trecute a fost respins de magistraţii Tribunalului Suceava. Tânărul acuzat că a sustras 260.000 de lei din trei bancomate ale Băncii Transilvania îşi va petrece astfel următoarele săptămâni în arestul Poliţiei.

Duba arestului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava şi-a făcut apariţia la Palatul de Justiţie la câteva minute după ora 9.00. Radu Cozaciuc, de 30 de ani, individul devenit vedetă peste noapte după ce a dat un tun serios chiar la instituţia unde era angajat, a părut destul de relaxat.

Înainte de a coborî din dubă, tânărul a avut grijă să-şi tragă cât mai pe ochi şapca, cu intenţia de a-şi ascunde cât mai mult faţa. A fost dus în sala de judecată şi introdus în boxa destinată arestaţilor sau condamnaţilor. Poliţiştii i-au scos cătuşele, iar cu puţine momente înainte de intrarea completului de judecată, Radu Cozaciuc şi-a scos şapca.

Ochii nu-i trădau nici cea mai mică emoţie sau urmă de regret pentru furtul banilor, iar apărarea a lăsat-o complet în seama avocatului ales pentru a-l reprezenta, Mihai Olinici.

BMW-ul lui Cozaciuc, indisponibilizat de anchetatori

Avocatul le-a cerut judecătorilor să înlocuiască măsura arestării preventive cu interdicţia de a nu părăsi ţara sau localitatea de domiciliu. Olinici a arătat că eliberarea clientului său nu reprezintă un pericol social. În plus, avocatul lui Radu Cozaciuc a precizat că maşina clientului său, un BMW, a fost indisponibilizată deja de anchetatori, iar valoarea acesteia ar putea acoperi o parte a prejudiciului.

„Clientul meu nu a vrut nici un moment să se sustragă urmăririi penale. El a plecat spre Bucureşti pe 15 iunie, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate, iar plângerea împotriva sa a fost formulată abia pe 17 iunie. În concluzie, el nu s-a sustras urmării penale nici un moment. După ce a aflat că este căutat a intenţionat să se întoarcă la Rădăuţi, dar nu a mai reuşit, fiind prins la Poiana Braşov. În aceste condiţii, solicit să admiteţi recursul şi să dispuneţi punerea în libertate a clientului meu”, le-a cerut avocatul Olinici judecătorilor de la Tribunalul Suceava.

Argumentele sale nu i-au convins pe magistraţi, care au respins recursul şi au menţinut măsura luată de Judecătoria Rădăuţi vineri după-amiază.

Lupul paznic la oi

Radu Cozaciuc a ajuns în arestul Poliţiei după ce a sustras aproximativ 260.000 de lei din trei ATM-uri ale Băncii Transilvania, acolo unde era angajat şi avea sarcina de a alimenta cu numerar mai multe bancomate din zona Rădăuţi. După ce şi-a dat seama că totul s-a aflat, tânărul a încercat să dispară. El a fost depistat însă la un hotel din Poiana Braşov, unde se cazase cu amanta, o adolescentă în vârstă de 17 ani, din Ulma.

Cel mai mare magazin Baumax, inaugurat astăzi la Suceava

Investiţie austriacă



Cel mai mare magazin Baumax din România va fi inaugurat astăzi, de la ora 7 dimineaţa, în cadrul complexului comercial Suceava Shopping City, aducând pe piaţa suceveană zeci de mii de articole din domeniul construcţiilor, amenajărilor interioare, tehnic şi grădinărit.

Magazinul care se deschide astăzi la Suceava este cel de-al şaselea din reţeaua Baumax România, dar al 129 –lea la nivel internaţional, în acest fel compania austriacă întărindu-şi poziţia de lider al pieţei în domeniul bricolajului şi al materialelor de construcţii, în Europa centrală şi de Sud-Est.

România este a şaptea ţară în care Baumax îşi desfăşoară activitatea, după Austria (68 de magazine), Cehia (23 magazine), Slovacia (12 magazine), Ungaria (15 magazine), Slovenia şi Croaţia (3 magazine), Bulgaria (2 magazine), la noi fiind deschise până acum magazine în Braşov, Sibiu, Cluj, Târgu Mureş şi Craiova.

Baumax va investi jumătate de miliard de euro în România

Directorul de vânzări al Baumax România, Alexander French, a precizat că în data de 8 iulie, la Bacău va fi inaugurat şi al 7-lea magazin Baumax, intenţia companiei fiind ca în România să deschidă în total 44 de magazine, în care să investească o jumătate de miliard de euro.

“Prin introducerea conceptului Do it Yourself şi prin împărţirea gamei de produse în patru mari categorii – Construcţii, Amenajări, Tehnic şi Grădină, răspundem nevoilor şi dorinţelor speciale ale clienţilor. La deschiderea acestui magazin au fost luate în considerare necesităţile regionale, de la alegerea amplasamentului la configurarea sortimentelor şi a preţurilor. Nu venim în întâmpinarea clienţilor doar cu produsele de care au nevoie, ci şi cu sfaturi şi recomandări. Le punem la dispoziţie Ghidul meşterului, un îndrumar cu sfaturi şi recomandări pentru realizarea diverselor proiecte de construcţii şi amenajări, cu “cursuri pentru meşteri” gratuite”, precum şi cu 100 de angajaţi care le stau la dispoziţie, pentru a le oferi soluţii practice şi la cel mai bun preţ, pentru nevoile lor”, a declarat Alexander French.

Garanţia preţului minim şi oferte speciale

Investiţia pentru deschiderea magazinului Baumax la Suceava se ridică la 10 milioane de euro, angajaţii acestuia, în număr de 100, fiind în proporţie de 95 suceveni.

Mai mult, dintre persoanele aflate la conducerea magazinului, 50% sunt tot suceveni.

“Pe o suprafaţă de 11.500 de metri pătraţi, punem la dispoziţia clienţilor peste 20.000 de articole de construcţii şi bricolaj. Cea mai mare suprafaţă, cam 40% din total, este ocupată de materiale de construcţie, urmată ca importanţă de departamentul Tehnic, Amenajări şi Grădină. Pe lângă informaţiile practice pe care le oferim clienţilor, la dispoziţia acestora sunt şi atelierele din cadrul magazinului – precum atelierul de tâmplărie şi cel de croitorie. În plus, trebuie să luăm în considerare şi serviciile pe care le punem la dispoziţie, precum transportul la domiciliu, comenzile speciale şi garanţia celor mai mici preţuri – oferim o reducere de 10% celor care găsesc acelaşi produs în alt magazin, la preţ mai mic decât la noi, dar şi garanţia preţului minim, pe durata întregii săptămâni”, a adăugat directorul magazinului Baumax Suceava, Emil Codreanu.

Odată cu inaugurarea noului magazin, în perioada 24 iunie – 8 iulie, Baumax va oferi clienţilor şi o serie de premii speciale, tuturor celor care fac cumpărături minime de 50 de lei.

PSD vrea să blocheze creşterea preţului apei potabile

Social democraţii încearcă să anihileze hotărârea luată de vechiul Consiliu Local al municipiului Suceava în şedinţa extraordinară din 10 iunie de majorare cu 32% a preţului apei potabile. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, a anunţat ieri că aleşii social democraţi vor propune în prima şedinţă ordinară a noului deliberativ local introducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind revenirea la vechiul preţ al apei potabile de 20.300 de lei vechi metrul cub. Iordache a precizat că în cazul în care consilierii PD-L care sunt majoritari se vor opune luării în dezbatere a proiectului aleşilor PSD atunci se va merge pe un proiect iniţiat de cetăţeni. El a arătat că aceştia au drept de iniţiativă potrivit legii administraţiei publice locale iar pentru introducerea problemei pe ordinea de zi a Consiliului Local este nevoie de semnăturile a 5% dintre cei înscrişi pe listele electorale. Conform calculelor social democraţilor sunt necesare circa 4.600 de semnături pe care le vor aduna prin puncte ce vor fi amplasate în cartierele principale ale municipiului.



Iordache: „Creşterea preţului apei va duce la creşterea preţului gigacaloriei”


Iordache a explicat care sunt motivele pentru care solicită revenirea la preţul vechi al apei potabile. „Mai întâi faptul că în perioada următoare se anunţă un val de scumpiri la energie electrică, gaz, alimente, produse petroliere iar fiecare leu din buzunarul cetăţeanului este valoros şi al doilea motiv acela că nu dorim ca banul public să ajungă în buzunarele conducerii celor de la ACE. Este inadmisibil ca directorul, directorul economic fără să am nimic personal cu domniile lor să aibă salarii de 70- 80 de milioane de lei vechi iar cetăţenii municipiului să contribuie la asemenea salarii. Mai vreau să fac o precizare. Nu vreau să se creadă că PSD ar avea ceva împotriva creşterii salariilor muncitorilor de la ACET. Creşterea salariilor se poate face prin rentabilizarea activităţii ACET. Suntem de acord cu creşterea celor mai mici salarii de la ACET pentru că nu putem fi de acord cu discrepanţa de la 80 de milioane de lei salariul directorului la 4-5 milioane salariul celor care desfundă canale”, a spus preşedintele PSD Suceava. Iordache a mai ţinut să atragă atenţia că o creştere a preţului apei potabile va duce la creşterea preţului apei calde şi indirect a preţului gigacaloriei. „Dorim să stopăm aceste creşteri de preţuri”, a încheiat Iordache.

LICITAŢII DE MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ Şl APROPIATĂ LA DRUM AUTO

Direcţia Silvică Suceava

cu sediul în Suceava, B-dul 1 Mai nr. 6, telefon 0230-217.685, fax 0230-521.783

anunţă organizarea unor:

LICITAŢII DE MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ Şl APROPIATĂ LA DRUM AUTO

şi anume

I. MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ PE SPECII, SORTIMENTE ŞI LOTURI, după cum urmează:

- Lemn rotund pentru cherestea - 19708 mc
- Lemn rotund şi despicat pentru celuloză - 5569 mc
- Lemn rotund pentru construcţii - 103 mc
- Lemn subţire - 1001 mc
- Lemn foc - 8237 mc

TOTAL MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ 34678 mc

II. MASĂ LEMNOASĂ DIN CONFISCĂRI

- Lemn rotund răşinoase pentru cherestea - 20,360 mc
- Rigle răşinoase - 0,740 mc

TOTAL MASĂ LEMNOASĂ DIN CONFISCĂRI 21,100 mc

III. MASĂ LEMNOASĂ FASONATĂ, VOLUM ESTIMAT DUPĂ PREVEDERILE APV, rămasă neadjudecată de la licitaţia din data de 10 iunie 2008

TOTAL MASĂ LEMNOASĂ VOLUM ESTIMAT 5503,00 mc

Licitaţiile vor fi publice deschise, cu strigare şi se vor desfăşura în ziua de 27 iunie 2008, la sediul Direcţiei Silvice Suceava, după cum urmează:

- ora 9.00, licitaţia de masă lemnoasă fasonată pe loturi şi din confiscări;
- ora 12.00, licitaţia de masă lemnoasă fasonată, volum estimat.

Ordinea ocoalelor la licitaţie este următoarea: Pătrăuţi, Dolhasca, Fălticeni, Râşca, Mălini, Falcău, Marginea, Solca, Gura Humorului, Stulpicani, Frasin, Moldoviţa, Vama, Pojorâta, Cârlibaba, lacobeni, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Crucea şi Broşteni.

Cantităţile de masă lemnoasă oferite la licitaţie pe partizi, specii, sortimente şi ocoale silvice, cât şi preţurile de pornire la licitaţie vor fi puse la dispoziţia agenţilor economici prin Biroul Comercial-Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, precum şi la sediul ocoalelor silvice, începând cu data de 18 iunie 2008.

De asemenea, listele de licitaţie se pot consulta şi pe internet pe site-ul Direcţiei Silvice Suceava la adresa www.silvasv.ro (opţiunea “licitaţii”).

Preselecţia şi înscrierea la licitaţie a agenţilor economici va avea loc în zilele de 23 şi 24 iunie 2008, între orele 9.00 - 15.30, ocazie cu care fiecare agent economic va depune copii legalizate la notariat sau originale după Certificatul constatator pe anul 2008 cu privire la structura acţionariatului eliberat de Oficiul Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Judeţean, Scrisoarea de bonitate financiară eliberată de bancă şi CERTIFICATUL DE ATESTARE FISCALĂ PENTRU DATORIILE LA BUGETUL GENERAL CONSOLIDAT.

Masa lemnoasă rămasă neadjudecată la licitaţia din 27 iunie 2008 va fi oferită din nou la licitaţie la o dată care se va anunţa în presă.

Relaţii suplimentare se pot obţine de la Biroul Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, la telefoanele 0230-217.685, interior 116, sau 0230-521.641.

Au băgat 15 oameni în spital, cu Salmonella






SUCEAVA. Circa 15 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, infestate cu Salmonella, din cauza a două angajate ale unei discoteci din oraşul Gura Humorului.

Bărmăniţa şi bucătăreasa unităţii au uitat să se spele pe mâini după ce au fost la toaletă, după care au preparat hamburgeri. Potrivit ultimelor date înregistrate de ASP, cei 15 clienţi au acuzat simptomele bolii, dar numărul infestaţilor este în realitate mult mai mare. Pe lângă măsura de suspendare a activităţii, va fi aplicată şi o amendă de 12.000 de lei.

7000 de absolvenţi de liceu încep astăzi examenul de bacalaureat



Mii de absolvenţi de liceu intră astăzi în febra examenului de bacalaureat. Prima probă a examenului este cea orală la limba şi literatura română, şi se va desfăşura astăzi şi mâine. Examinarea la probele orale se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Probele orale sunt eliminatorii. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic -muzică.

Pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în Suceava s-au format 20 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 43 unităţi şcolare liceale de stat şi particulare şi şase centre zonale de evaluare. Centrele de evaluare sunt la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Agricol Fălticeni, Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.

Un candidat va susţine examenul de acasă

Potrivit informaţiilor privind situaţia înscrierilor oferite de IŞJ Suceava, un număr de 6.909 candidaţi vor susţine această sesiune de bacalaureat.

Un candidat netransportabil va susţine examenul la domiciliu, acesta cerând aprobare pentru susţinerea bacalaureatului de acasă de la Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Pentru absolvenţii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie au fost asigurate condiţiile speciale de examen prevăzute de metodologie, şi anume asigurarea unui interpret.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat şi 12 cereri din partea unor candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare, care au solicitat recunoaşterea rezultatelor la probele promovate în sesiunile anterioare de bacalaureat.

Mii de persoane decedate din judeţ, “invitate” să-şi facă analizele gratuite

Gafă



Oficiul Poştal (OP) Bucureşti a trimis la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava circa 6.000 de taloane medicale care aparţineau unor persoane decedate.

Greşeala a fost depistată recent, de responsabilii din cadrul CAS, după confruntarea celor mai recente baze de date, care a demonstrat că din totalul celor 50.732 taloane trimise până în prezent de OP Bucureşti, un număr de 5.940 erau destinate unor persoane trecute în nefiinţă.

În altă ordine de idei, Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, a arătat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare (HGR nr.357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2008), taloanele securizate din cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2008.

Responsabilul de relaţiile cu presa al instituţiei a precizat că, pentru a veni în sprijinul persoanelor din judeţ care nu au primit la domiciliu talonul securizat, un salariat al CAS, care se deplasează în teritoriu pentru a încasa contribuţiile la fondul de sănătate al persoanelor fizice, va prelua şi cererile solicitanţilor, iar ulterior le va elibera talonul.

Un angajat al CAS se va deplasa în judeţ şi va împărţi taloanele

”Cererile vor fi preluate după ce salariatul CAS va verifica în baza de date cu taloanele returnate pe care o va avea la dispoziţie dacă talonul este sau nu la sediul instituţiei noastre. În caz afirmativ, la următoarea deplasare în zonă, angajatul CAS va elibera taloanele”, a explicat Anda Sălăgean.

De menţionat că salariatul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava se deplasează în teritoriu în fiecare săptămână, între orele 9.00-13.00, după cum urmează: luni la casieria Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, marţi şi miercuri la Spitalul Municipal Rădăuţi, iar vineri la Policlinica Municipală Fălticeni.

Reamintim că, de câteva zile, sucevenii au posibilitatea să verifice şi singuri dacă taloanele în baza cărora îşi pot testa gratuit starea de sănătate se află sau nu la sediul CAS. Pentru a afla dacă Oficiul Poştal Bucureşti a returnat sau nu documentele, cei interesaţi trebuie să acceseze site-ul instituţiei, www.cassv.ro, şi să introducă CNP-ul (codul numeric personal).