marți, 24 iunie 2008

115 milioane de euro în judeţ, pentru proiecte rurale

PNDR



Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care se pot obţine fonduri de la Uniunea Europeană pentru demararea de investiţii pentru dezvoltarea rurală, a prins foarte bine la Suceava, în sesiunile de înscriere de până acum fiind depuse deja 68 de proiecte, care vizează obţinerea de finanţări în valoare de 115 milioane de euro.

Dintre aceste proiecte, 36 au fost depuse la măsura 322, care vizează „renovarea şi dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Majoritatea proiectelor de la această măsură au fost depuse de primăriile din comune, care solicită cu precădere bani pentru modernizarea drumurilor.

La măsura 121, prin care se pot obţine bani pentru „modernizarea exploataţiilor agricole”, au fost depuse 21 de proiecte, cele mai multe pentru înfiinţarea ori modernizarea fermelor de vaci de lapte. La măsura 123, „creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” au fost depuse un număr de 11 proiecte.

Având în vedere că mulţi dintre cei care au întocmit proiecte au experienţa anilor precedenţi, iar majoritatea au apelat la specialişti în proiecte, este de aşteptat ca propunerile de investiţii acceptate să fie în procent foarte mare.

În anii precedenţi, când s-au putut obţine finanţări prin programul SAPARD, din totalul de 313 proiecte depuse, numai nouă au fost declarate neeligibile. Dintre cele eligibile, până la această dată au fost finalizate 148.

Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în următoarea perioadă vor fi organizate noi sesiuni de înscrieri, atât prin vechile măsuri, cât şi prin altele care vor introduse treptat.