marți, 24 iunie 2008

Sucevenii, sufocaţi de fumul incendiilor de la groapa de gunoi

Poluare



Nori de fum asupra Sucevei. Duminică seara, întreg centrul Sucevei era învăluit într-un fum gros, asfixiant, care venea din zona gropii de gunoi, de pe malul râului Suceava.

La groapă, focul ardea intens, pe o suprafaţă de zeci de metri, topind tone de gunoaie, fumul şi cenuşa acestora fiind purtate de curenţii de aer în aproape toate cartierele Sucevei.

Dacă pentru majoritatea cetăţenilor, fumul şi mirosul neplăcut adus de vânt de la groapa de gunoi însemnă doar un disconfort temporar, pentru alţii, suferinzi de afecţiuni respiratorii, efectele incendiului înseamnă nu doar o neplăcere olfactivă, ci mai ales o acutizare a suferinţei lor.

Pentru stingerea incendiului de duminică seara, pompierii suceveni au intervenit de la ora 21,35 până după miezul nopţii. În urma cercetărilor s-a stabilit că incendiul s-a întins pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi de deşeuri menajere.

Cauza incendiului nu a fost clar stabilită, dar se pare că vinovaţi ar fi nişte ţigani care adunau de acolo cartoane şi fier vechi.

Cert este că astfel de incendii apar foarte des la groapa de gunoi a oraşului, în ciuda măsurilor luate de municipalitate şi de cei care administrează rampa de gunoi, iar efectele acestora sunt resimţite adesea de suceveni, care sunt obligaţi să inspire fumul rezultat şi să înghită particulele de praf şi cenuşă aduse de vânt.