marți, 24 iunie 2008

Bacalaureat fierbinte la limba română

Probă de foc



Emoţiile trăite ieri de absolvenţii de liceu care au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat au fost accentuate de căldura pe care candidaţii au trebuit să o suporte până la intrarea în sala de examen.

Cu toate că în centrele de testare a candidaţilor au fost afişate liste cu programarea concurenţilor şi cu ora la care vor fi examinaţi, cei mai mulţi dintre absolvenţi nu au putut sta acasă, aşteptând ora examenului, şi au preferat să stea în căldură, în curtea şcolii, alături de colegii lor, şi „să ia pulsul” examenului.

Candidaţii au susţinut ieri prima probă eliminatorie din examen, cea orală la limba şi literatura română. Cei mai norocoşi dintre candidaţi, ţinând cont de temperaturile înregistrate ieri, au fost cei care au dat examenul de la prima oră a dimineţii.

La centrul de testare de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” zeci de candidaţi la bacalaureat erau prezenţi în faţa şcolii încă dinaintea începerii examenului, adică înainte de ora opt. Emoţii puternice, repetiţii de ultim moment, cărţi de comentarii citite pe ultima sută de metri, părinţi, candidaţi, profesori, toţi deopotrivă discutând despre examenul care trebuia să înceapă în scurt timp.

Candidaţii spun că s-au luat note mari

La ora opt primii absolvenţi de liceu au intrat în sălile de examinare. Au urmat vreo 20 de minute de forfotă şi aşteptare, până când câte un concurent de la fiecare dintre cele trei comisii de evaluare a ieşit din examen. Toţi au trebuit să povestească cu lux de amănunt cum au fost ascultaţi, ce subiecte au avut, ce întrebări suplimentare li s-au pus, totul până la cel mai mic detaliu. Imediat au venit şi primele concluzii, cele trei comisii au fost imediat evaluate, iar comisia care a dat cele mai bune note era preferata candidaţilor. Oricum, concurenţii erau relativ mulţumiţi că în prima oră de examinare s-au luat note mari, cele mai multe de nouă şi de zece.

Dacă absolvenţii care au dat examen în prima parte a zilei nu au avut de pătimit din cauza căldurii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei programaţi să susţină examenul mai târziu, când gradele în termometru au început să urce.

„M-am îmbrăcat la costum şi acuma nu ştiu unde să mă mai ascund”, a declarat un candidat ascuns sub un copac din curtea Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Şi la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” căldura mare i-a răpus pe concurenţi, care s-au retras pe coridoarele şcolii sau în clădirea alăturată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Laura Hacman, a declarat că „s-au luat în considerare temperaturile ridicate, iar candidaţilor li s-au asigurat condiţiile necesare pentru a susţine testarea”.

Examenul oral la română continuă şi azi

Peste 3000 de absolvenţi de liceu au fost aşteptaţi ieri să susţină prima probă a bacalaureatului, şi alţi aproximativ 3000 de candidaţi vor da astăzi proba orală la limba şi literatura română. Pentru că testarea concurenţilor s-a încheiat aseară în jurul orelor 20:00, la închiderea ediţiei, la Inspectoratul Şcolar încă nu era finalizată centralizarea datelor referitoare la prima zi de examen.

Doi preşedinţi de comisie nu s-au prezentat la centrele de examen

Doi preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat nu s-au prezentat în centrele de examen la care erau arondaţi. Este vorba despre doi profesori universitari din Iaşi, repartizaţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să fie preşedinţi ai comisiilor de bacalaureat de la centrele de testare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman, a spus că ambii preşedinţi au absentat din motive de sănătate. „Comisia judeţeană de bacalaureat a stabilit ca atribuţiile preşedinţilor să fie preluate de vicepreşedinţii comisiilor din respectivele centre de testare”, a precizat Laura Hacman.

După proba orală la limba şi literatura română, candidaţii promovaţi vor mai trece printr-o probă eliminatorie, la limba şi literatura modernă. Această testare se va da pe 25 şi 26 iunie. Cei care vor trece şi de probele orale vor intra în examenele scrise. Primul se va da pe 27 iunie la limba şi literatura română, cel de-al doilea pe 1 iulie la proba obligatorie a profilului şi următorul pe 2 iulie, o probă la alegere din aria curriculară a profilului. Ultimul examen al acestei sesiuni de bacalaureat se va da pe 3 iulie, la o materie la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării candidatului.

Primele rezultate se vor afişa pe 5 iulie, zi în care, în intervalul orar 16:00-20:00, se vor putea depune şi contestaţiile. Pe 7 şi 8 iulie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Un candidat netransportabil va susţine bacalaureatul la domiciliu

În judeţul Suceava, la prima sesiune a bacalaureatului din acest an, s-au înscris aproximativ 7000 de absolvenţi de liceu.

Pentru organizarea şi desfăşurarea examenului în Suceava s-au format 20 de centre de examen, cărora le-au fost arondate 43 unităţi şcolare liceale de stat şi particular şi şase centre zonale de evaluare. Centrele de evaluare sunt la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Agricol Fălticeni, Grupul Şcolar „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Grupul Şcolar Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit informaţiilor privind situaţia înscrierilor oferite de IŞJ Suceava, un număr de 6.909 candidaţi vor susţine această sesiune de bacalaureat.

Un candidat netransportabil va susţine examenul la domiciliu, acesta cerând aprobare pentru susţinerea bacalaureatului de acasă de la Comisia Judeţeană de Bacalaureat. Pentru absolvenţii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Grupul Şcolar Bivolărie au fost asigurate condiţiile speciale de examen prevăzute de metodologie, şi anume asigurarea unui interpret.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat a înregistrat şi 12 cereri din partea unor candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare, care au solicitat recunoaşterea rezultatelor la probele promovate în sesiunile anterioare de bacalaureat.