joi, 28 august 2008

Carcalete şi-a găsit naşul

Prefectul Alexandru Băişanu îi cere demisia şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, democrat liberalul Petru Carcalete, pentru modul defectuos în care conduce învăţământul sucevean. Băişanu s-a referit în primul rând la modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de ministerul învăţământului pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolilor din judeţ „bani care au fost folosiţi de foarte multe ori prost încărcându-se devizele de construcţie în mod exagerat”. Prefectul a dat ca exemplu cazul şcolii din satul Rus Mănăstioara, comuna Udeşti, unde pentru două uşi din termopan s-au plătit peste 100 de milioane de lei vechi. „Dacă două uşi din PVC costă atâta îmi imaginez cam cât a costat reconstrucţia acestei şcoli cam câţi bani au intrat în buzunarele altor persoane în loc să fie folosiţi la alte şcoli”, a afirmat Băişanu. El a spus că va dispune un control acolo iar cei găsiţi vinovaţi vor plăti. Prefectul a adăugat că Petru Carcalete refuză să vireze 200 de milioane de lei vechi primăriei din Udeşti pentru reconstrucţia unor şcoli din comună fiind de părere că „generalul” se opune „deoarece îşi doreşte ca aceşti bani să ajungă la acelaşi director de şcoală care şi-a bătut de banul public cumpărând o uşă la preţ de avion”.

Băişanu îi arată lui Carcalete şi varianta demisiei de onoare

Alexandru Băişanu s-a arătat surprins de faptul că Petru Carcalete nu cunoaşte situaţia şcolilor din judeţ. El a spus că în cadrul şedinţei Colegiului prefectural de miercuri l-a întrebat pe Carcalete câte şcoli sunt pregătite să înceapă noul an şcolar în condiţii normale răspunsul fiind „nu ştiu”. „Inspectorul general şcolar fie el şi Carcalete are obligaţia de a veghea la evoluţia corectă şi obiectivă a tuturor problematicilor din învăţământ. Văd că sub umbrela zicerii nu ştiu, nu e treaba mea cel care ar trebui să fie cel mai interesat om din învăţământul sucevean nu se preocupă de problemele stringente ale învăţământului de viitorul de fapt al copiilor noştri”, a menţionat Băişanu.

El a spus că înţelege acum de ce ministrul educaţiei l-a destituit la un moment dat pe Carcalete pentru management defectuos. „Omul nu ştie sau probabil se ocupă mai mult de câte voturi va culege în colegiul în care va candida”, a precizat prefectul făcând referire la faptul că Petru Carcalete va candida la Senat pe colegiul Rădăuţi la alegerile generale din toamnă. „Toate aceste lucruri mă fac să mă gândesc la următorul pas pe care vreau să-l fac la cererea demisiei inspectorului general şcolar. Am să i-o cer personal pentru a-l face să înţeleagă că în astfel de funţii ai nevoie şi de demnitate iar atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui ai şi posibilitatea de a pleca singur dintr-o funcţie pe are o ocupă dar căreia nu-i face faţă”, a încheiat prefectul.

Carcalete vrea demisa lui Băişanu pentru că-şi face campanie electorală

În replică la afirmaţiile prefectului, şeful IŞJ Suceava, a declarat că Alexandru Băişanu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie pe motiv că şi-a început deja campania electorală pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Mai mult, Carcalete a arătat că Alexandru Băişanu a transformat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia se reunesc şefii de instituţii din judeţ, într-o adevărată „tribună politică”. Făcând referire la acuzele ce i-au fost aduse, legate de gestionarea banilor, sau de situaţia şcolilor din judeţ, Petru Carcalete a spus că niciuna dintre acestea nu sunt adevărate şi nu au legătură cu persoana sa.

„Vreau să-i spun că dumnealui nu ştie cine se ocupă de lucrările de reabilitare şi de diverse achiziţii. Nu IŞJ se ocupă, ci primăria. Mai mult, a spus că nu vreau să trimit banii pentru unele şcoli din Udeşti. Se pare că Alexandru Băişanu nu cunoaşte acest fenomen economic. El ar trebui să ştie că IŞJ este ordonator de credite, am vrut să virăm banii, am mers la Trezorerie pentru a trimite fondurile dar această instituţie a refuzat. Şi asta pentru că primarul de acolo a promovat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care toţi banii pentru şcoli ar fi urmat să fie viraţi la primărie şi nu la unităţile de învăţământ. Practic, prefectul nu face altceva decât să spună că eu am respectat legea, pentru că banii erau destinaţi şcolilor”, a declarat Carcalete.

Şeful IŞJ Suceava a mai spus că nu a putut să-i prezinte prefectului situaţie cu şcolile în care se poate începe anul şcolar, pe motiv că la sfârşitul acestei săptămâni va face public rezultatul unei inspecţii la toate şcolile şi grădiniţele din judeţ. „Aceste verificări sunt făcute tocmai pentru a avea o situaţie exactă cu numărul şcolilor care pot să înceapă anul. I-am spus că îi voi prezenta o situaţie completă, însă dumnealui a dorit poate să răspund greşit pentru a se lua de mine. Oricum, se vede că el e în campanie electorală, şi dacă se întâmplă acest lucru ar trebui să-şi dea demisia de urgenţă, pentru că şi alţii au făcut-o”, a încheiat Petru Carcalete.