joi, 28 august 2008

Mergem la vot pe 30 noiembrie

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, ca alegerile parlamentare să fie organizate la 30 noiembrie 2008. Informaţia a fost confirmată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că "este cel mai simplu răspuns pentru cei care au făcut speculaţii şi afirmaţii neavenite cum că Guvernul ar dori decalarea alegerilor parlamentare", a spus Tăriceanu. Conform legii, data alegerilor parlamentare trebuie stabilită de Guvern cu cel puţin 90 de zile înainte de scrutin. Data de 30 noiembrie a.c. stabilită pentru alegerile parlamentare convine şi liderilor politici suceveni. Aceştia spun că organizarea alegerilor la sfârşitul lunii noiembrie 2008 poate reprezenta o garanţie că viitorii parlamentari vor fi aleşi prin sistemul de vot uninominal. Liderul interimar al liberalilor suceveni, deputatul Relu Fenechiu, a declarat că stabilirea zilei de 30 noiembrie pentru alegerile parlamentare respectă prevederile noii legi privind votul uninominal, demonstrându-se astfel că liberalii îşi doresc acest sistem.

„Această hotărâre a Guvernului arată că noi, liberalii, nu ne batem joc şi suntem serioşi atunci când vorbim despre votul uninominal. „Sperăm ca cei de la PD-L şi PSD să nu mai facă nici un joc de culise pentru a împiedica acest tip de vot. Stabilirea datei de 30 noiembrie s-a făcut în baza legii votului uninominal, astfel încât nu mai pot exista speculaţii cu privire la modalitatea în care populaţia îşi va alege parlamentarii. De altfel, liberalii sunt singurii care şi-au stabilit, în cea mai mare parte, candidaţii din colegii, ceea ce demonstrează că vrem vot uninominal”, a declarat Fenechiu.

Planuri optimiste pentru alegerile parlamentare

La rândul său, preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că era de aşteptat ca data alegerilor să fie pe 30 noiembrie, respectându-se astfel prevederile legale cu privire la organizarea alegerilor. „Sunt convins că vom avea vot uninominal, iar PD-L va câştiga cu siguranţă alegerile la nivelul judeţului Suceava, dar şi în întreaga ţară”, a subliniat Flutur, care a mai adăugat că PD-L este prima formaţiune politică din judeţul Suceava care şi-a stabilit toţi candidaţii din colegiile uninominale pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat.

Nu în ultimul rând, liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, consideră că după stabilirea zilei în care vor avea loc alegerile, actuala guvernare nu va mai putea schimba modalitatea de vot. În opinia lui Mîrza, renunţarea la sistemul de vot uninominal ar urma să fie sancţionată de către alegători. „Este bine că în cele din urmă s-a stabilit data alegerilor. Cu cât se prelungea mai mult, cu atât nu se făcea treabă. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom stabili toţi candidaţii pentru alegeri şi îi vom prezenta şi electoratului”, a spus Mîrza.