joi, 28 august 2008

Prefectura a stabilit graficul de reconstrucţie a caselor calamitate

Prefectura Suceava a stabilit un grafic pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie a.c.. Potrivit prefectului Alexandru Băişanu, casele ar urma să fie finalizate, la roşu, până la sfârşitul lunii noiembrie 2008, fondurile şi materiale fiind asigurate de Guvernul României. El a precizat că este vorba despre 197 de case, care fie au fost distruse de inundaţii, fie au fost afectate de calamităţi. În acelaşi timp, prefectul a arătat că toţi banii colectaţi din donaţii de către Prefectură şi Consiliul Judeţean Suceava, adică 2,2 milioane de lei, vor fi distribuiţi în fiecare localitate unde vor fi reconstruite case, pentru finalizarea acestora.

„De asemenea, firmele care reconstrui casele se vor ocupa şi de cele aproximativ 2000 de locuinţe care au fost afectate de calamităţi, dar într-o mai mică măsură”, a spus Băişanu.

Pe de altă parte, prefectul a arătat că după şedinţa de acum două zile a Guvernului, judeţul Suceava va primi fonduri pentru refacerea infrastructurii care a fost afectată de inundaţii. El a explicat că aceşti bani vor fi gestionaţi de Prefectura Suceava, prin Comitetul Judeţean pentru Situaţiid e Urgenţă, care va stabili priorităţile pentru perioada imediat următoare. „Guvernul a alocat 100 de milioane de lei, dintre care ci mai mulţi bani vor ajunge la Suceava. Sunt doar o parte din banii pentru refacerea infrastructurii, urmând ca în perioada următoare să se suplimenteze aceste fonduri. Plus că urmează ca ministerele să aloce alte fonduri, în funcţie de domeniile pe care le coordonează, respectiv pentru apărări de maluri, regularizări de râuri. Şi trebuie arătat că Ministerul Educaţiei a alocat deja banii pentru refacerea unităţilor de învăţământ afectate de inundaţii”, a declarat Băişanu.

Băişanu vrea să protejeze banii de „buzunarele şmecherilor de profesie”

Alexandru Băişanu a precizat că lucrările de refacere a infrastructurii calamitate se vor face în baza unor grafice de execuţie bine stabilite, astfel încât să fie finalizate în cel mai scurt timp. El a precizat că lucrările pentru reconstrucţia caselor, cât şi cele pentru refacerea infrastructurii vor fi supervizate de către cei doi subprefecţi, Orest Onofrei şi Dumitru Paşniciuc. „Subprefecţii vor avea mult de lucru pentru restabilirea normalităţii în judeţul Suceava. De asemenea, voi verifica personal modul în care se folosesc banii primiţi de la Guvern pentru că nu vreau ca în mandatul meu să fie scurgeri de bani publici, care ar putea să ajungă în buzunarele unor şmecheri de profesie. Aşa cum s-a întâmplat în perioadele anterioare”, a declarat prefectul judeţului.