vineri, 12 octombrie 2007

Structura Gărzii Naţionale de Mediu nu mai include cele opt Comisariate Regionale de Mediu


Guvern



Garda Mediu SuceavaGuvernul a adoptat în şedinţa de miercuri, două acte normative privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, modificări care au scopul de a întări funcţia de control şi inspecţie la nivel local a acestei instituţii, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.

Garda Naţională de Mediu (GNM) va funcţiona, la nivel central, prin Comisariatul General şi va avea în subordine comisariatele judeţene, Comisariatul municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, conform unei Ordonanţe de Urgenţă aprobată de Guvern. Structura Gărzii Naţionale de Mediu va fi modificată astfel încât să nu mai includă cele opt Comisariate Regionale de mediu.

Modificarea va duce la descentralizarea activităţii de inspecţie şi control la nivel judeţean şi la evitarea situaţiilor în care activitatea comisariatelor judeţene s-ar fi suprapus celor regionale.

Actul normativ modifică prevederile OUG nr. 17/2005 pentru stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Gărzii de Mediu potrivit căreia personalul de specialitate de la comisariatele regionale îşi va desfăşura activitatea în cadrul comisariatelor judeţene. Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu şi structurile teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu este de 748.

Actul normativ menţine prevederile actuale conform cărora Garda Naţională de Mediu asigură activitatea de inspecţie şi control al respectării prevederilor în domeniul protecţiei mediului, are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului şi elaborează strategia de inspecţie şi control.

De asemenea, Garda Naţională de Mediu controlează respectarea procedurilor legale în emiterea actelor de reglementare – avize, acorduri, autorizaţii/autorizaţii integrate de mediu şi autorizaţii de gospodărirea apelor – precum şi cele referitoare la regimul ariilor protejate şi are acces la întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora. Totodată, Garda Naţională de Mediu controlează activităţile care prezintă pericole de accidente majore şi/sau impact semnificativ transfrontalier asupra mediului, în vederea prevenirii şi limitării riscurilor de poluare.

Garda Naţională de Mediu este condusă de un comisar general cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului mediului.

0 comentarii: