vineri, 12 octombrie 2007

Şoseaua de centură a dublat preţurile terenurilor

Bani scoşi din pământ, din piatră seacă. Cu asta se pot lăuda zecile de samsari care scot acum profit chiar şi mai mare de 100%, pentru terenurile pe care le-au cumpărat doar cu câteva luni în urmă de la sătenii din Sf. Ilie, Moara, Mihoveni, Şcheia şi Pătrăuţi, pe unde trece ruta ocolitoare a Sucevei.

Zonele de imaş care în urmă cu un an se vindeau cu câteva milioane de lei vechi arul, acum se dau numai pe bani grei, de ordinul miilor de euro.

5000 de euro arul de teren în Sf. Ilie

În Moara şi Sf. Ilie se fac cele mai multe tranzacţii de acest fel. Paginile de mică publicitate ale ziarelor sunt pline de anunţuri de vânzări de terenuri, iar preţurile sunt toate de la 2000 de euro în sus, ajungând chiar şi la 5000 de euro, pentru doar un ar de teren.

Nivelul preţurilor a crescut într-un ritm ameţitor, în numai câteva luni, preţurile fiind cel puţin dublate. Dacă la începutul anului, prin aprilie – mai, când zvonul construirii rutei ocolitoare prin acele zone ajunsese doar la urechea unora, care cumpărau de zor terenuri, ridicând preţurile prin tranzacţiile lor numeroase, acum, aproape că nu a mai rămas parcelă care să nu fi încăput pe mâna samsarilor de terenuri. În ultima perioadă, chiar şi samsarii ajunseseră să plătească şi câte 1000 de euro pentru arul de teren.

Acum, unii dintre ei au contracte, în paralel, cu mai multe agenţii imobiliare şi scot parcelele la vânzare în loturi mici, de 6 - 10 ari, pe care cer între 12.000 – 25.000 de euro.

Între case, unde mai sunt asigurate şi o parte din utilităţi, precum energia electrică, preţurile ajung la cote nebănuite, mai mari chiar decât în cartierele Sucevei – 5000 de euro/ar.

“Samsarii vând acum la preţuri care te încremenesc”

Primarii localităţilor prin care va trece ruta ocolitoare a Sucevei au toate motivele să se bucure. Terenurile comunelor au acum valori cu mult mai mari decât îşi închipuiau ei vreodată, iar dezvoltarea zonei e ca şi asigurată odată cu apariţia rutei ocolitoare.

„E clar acum că nu peste mult timp vom fi şi noi un cartier al Sucevei”, spune primarul din Moara, Laurenţie David. E uimit de ce preţurile cu care se vând acum terenurile din comună, din zonele unde se bănuieşte că ar trece prin preajmă ruta ocolitoare.

“Sunt râpe pe care nimeni nu vroia să le ia nici pentru un milion de lei vechi arul, iar acum se cere pe ele 1500 – 2000 de euro arul. E clar că profită de pe urma zvonurilor apărute, dar nu cred că ştie nimeni cu exactitate pe unde va trece ruta ocolitoare”, adaugă primarul comunei Moara.

În Şcheia, situaţia e asemănătoare. Cei care nu au ştiut de ruta ocolitoare şi-au dat terenurile pe nimic, doar să aibă ce pune pe masă ori să aibă de o înmormântare. Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, spune că a încercat să stopeze asemenea practici, spunându-le samsarilor de terenuri că nu vor putea profita de pe urma rutei ocolitoare, pentru că nu li se va permite să construiască în apropierea acesteia, aşa cum se impune în ţările occidentale.

“Nu le pot interzice să cumpere terenuri, dar nu e moral cum au procedat ei. Le-au luat pe preţuri de nimic, de la oameni sărmani, care nu ştiau prea multe despre ce va fi, iar acum le vând acum la preţuri care te încremenesc”, spune Vasile Andriciuc.

Cinci ofertanţi pentru execuţia lucrărilor la ruta ocolitoare

Săptămâna aceasta a avut loc licitaţia pentru execuţia lucrărilor la prima rută ocolitoare a Sucevei, pe direcţia E 85, de la staţia de 110 KW la Moara – Mihoveni - Pătrăuţi, pe la E 85 către Cernăuţi. În total au fost depuse 5 oferte.

“Din punct de vedere financiar, primele două oferte sunt ale unei firme din Ungaria şi cea a Grup Colas Iaşi. Punctajul care se acordă este de 60% pentru oferta financiară şi 40% pentru celelalte condiţii impuse în caietul de sarcini. Câştigătorul va fi stabilit de Direcţia pentru Drumuri Naţionale Iaşi. După aceea vom avea discuţii cu constructorul, să vedem cum abordăm lucrările la prima rută ocolitoare”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

0 comentarii: