luni, 3 decembrie 2007

“Bursele Robert Bosch ofera o mare oportunitate pentru toti tinerii din sectorul public”


Un interviu cu Alina Baciu, coordonatoarea publicarii programului “Colegiul Carl Friedrich Goerdeler” al fundatiei Robert Bosch in Romania.

Fundatia Robert Bosch este una dintre marile fundatii independente politic din Germania, asociate unei companii. Ea ofera unui numar de 25 de tineri romani, bulgari, cehi, maghiari, polonezi si slovaci, cadre de conducere din administratia publica, din institutii publice si din institutii active social, burse pe o perioada de noua luni in Germania.
Scopul sederii lor este cunoasterea vietii si muncii in Germania, stabilirea unei retele de contacte personale si acumularea suplimentara de experienta spre o calificare profesionala, si in stransa legatura cu Uniunea Europeana. Stagiul este insotit de perioade de seminarii.
Bursa include o suma lunara, suplimente pentru soti si copii, costuri de transport si asigurari, asistenta intensa si posibilitati de calificare. Anul de bursa incepe in septembrie 2008 si se incheie in mai 2009. Termenul limita de depunere a candidaturilor este 7 decembrie 2007.
Informatii suplimentare legate de acest program obtinem de la conditiile de la Alina Baciu, coordonatoarea publicarii programului “Colegiul Carl Friedrich Goerdeler” al fundatiei Robert Bosch in Romania
- Ce ne puteti spune despre fundatia Robert Bosch?
- Fundatia Robert Bosch este una dintre marile fundatii din Germania, asociate unei companii. Ei ii apartin 92 de procente din capitalul social al firmei Robert Bosch GmbH. Ea fost fondata in 1964 si continua eforturile in domeniul umanitar ale fondatorului si finantatorului ei Robert Bosch (1861-1942). Fundatia se concentreaza in munca sa asupra domeniilor stiinta, sanatate, intelegere intre popoare, educatie, societate si cultura. Ea administreaza in Stuttgart Spitalul Robert-Bosch, Institutul Dr. Margarete Fischer-Bosch pentru Farmacologie Clinica si Institutul pentru Istoria Medicinei. Din 1964 si pana in 2006 fundatia a cheltuit aproximativ 790 de milioane de euro pentru promovare in diferite domenii. In anul 2006 au fost aprobate in jur de 55 milioane euro.
- De cand exista acest program al fundatiei Robert Bosch si cum a luat el fiinta?
- Aderarea a zece noi state la Uniunea Europeana in mai 2004 si a inca doua la 1 ianuarie 2007 a adus cu sine mari provocari pentru sectorul public in noile si vechile state-membre. Fundatia Robert Bosch si-a propus astfel in urma cu sapte ani sa contribuie la indeplinirea acestor sarcini prin intermediul programului de burse pentru cadre tinere de conducere din Europa Centrala. Programul faciliteaza experienta profesionala calificata in administratia germana.
- Cui se adreseaza programul?
- Programul se adreseaza cadrelor tinere din cadrul administratiei publice, din institutii publice si institutii relevante din punct de vedere social din Romania, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, care doresc sa dobandeasca experienta in sectorul public din Germania si care aspira la pozitii sociale de conducere in tarile lor.
- Programul de burse este publicat anul acesta pentru prima oara si in Romania. Cine se poate inscrie?
- Programul este publicat in anul 2007 pentru prima data si in Romania si Bulgaria. Inscrierea, care are ca termen limita data de 7 decembrie 2007, este pentru promotia a 8-a a programului, care va incepe in septembrie 2008 si se va incheia in mai 2009. Pentru a se inscrie, candidatii trebuie sa aiba cetatenia romana, sa aiba la inceputul bursei varsta intre 25 si 35 de ani, sa fi absolvit cu rezultate exceptionale o institutie de invatamant superior, sa aiba la inceperea bursei minim un an de experienta de lucru in sectorul public, sa fie o persoana cu simt de raspundere social, motivata si cu capacitate de impunere, cu calitati de conducator si, foarte important, sa aiba cunostinte foarte bune de limba germana.
- Care sunt facilitatile pe care le ofera bursa?
- In fiecare an sunt puse la dispozitie un numar de pana la 25 de burse. Bursierii au ocazia sa cunoasca in mod intens administratia germana si sa se familiarizeze cu reglementarile europene, lucrand ca si colaboratori externi in cadrul administratiei germane sau europene si chiar si in institutii private. Stagiile se concep si se pun in practica in functie de dorintele si asteptarile bursierilor. Pe perioada anului de bursa, bursierii se intalnesc in mod regulat in cadrul unor seminarii si cursuri de perfectionare, pe de o parte intre ei si pe de alta cu participanti la alte programe de burse ale fundatiei Robert Bosch. Aceasta legatura cu alte programe, care la randul lor promoveaza tinerii pe plan international, face posibila crearea unei largi retele de contacte. Din punct de vedere financiar programul ofera participantilor o bursa lunara in valoare de 1.280 de euro, plus o contributie suplimentara pentru partenerul de viata si copii, in cazul in care acestia ii insotesc. Costurile pentru calatoriile si pentru eventuale cursuri de limba in cadrul programului sunt de asemenea suportate. Bursierii sunt desigur asigurati in mod corespunzator pe timpul sederii lor in Germania.
- Unde se pot inscrie candidatii si unde pot primi informatii suplimentare?
- Inscrierea pentru cea de a 8-a promotie se face exclusiv online prin intermediul paginii de internet www.goerdeler-kolleg.de. Informatii suplimentare se pot obtine de asemenea de pe pagina de internet sau prin intermediul biroului de contact din Budapesta, la doamna Szilvia Varagya, la adresa de e-mail szvaragya@colbud.hu.
- Si totusi cine a fost Carl Friedrich Goerdeler, cel care a dat numele acestui program?
- Juristul Carl Friedrich Goerdeler a fost intre anii 1930 si 1936, ca primar general al orasului Leipzig, unul dintre putinii conducatori ai unui oras mare, care sa nu fi fost membru al partidului nazist. Dupa retragerea sa din aceasta functie a devenit om de legatura a firmei Bosch cu administratia berlineza. Abia angajarea sa la Robert Bosch a facut posibila activitatea sa de rezistenta impotriva regimului nazist. Fiind cofondator al cercului civil de conspiratori impotriva regimului nazist, Goerdeler a formulat in memoriile sale o serie de reforme constitutionale precum si planuri pentru o uniune europeana. Dupa atentatul esuat de la 20 iulie 1944, Goerdeler, care ar fi trebuit astfel sa devina noul cancelar, a fost declarat „tradator“ si „spion politic de razboi“ si executat in data de 2 februarie 1945 la Berlin.
- Un ultim gand pentru viitorii candidati...
- Aceasta bursa ofera, din punctul meu de vedere, o mare oportunitate pentru toti tinerii din sectorul public, indiferent de domeniu, de a acumula intr-un timp relativ scurt, o experienta nepretuita si de a crea o retea de contacte foarte larga. Bursierii sunt de asemenea „ambasadorii” tarilor lor, ei avand posibilitatea de a transmite o imagine actuala a tarii lor natale si a sectorului ei public.

0 comentarii: