luni, 3 decembrie 2007

Comunitatile locale mici au nevoie de serviciile de tip eAdministratie


Inscrierea gratuita a institutiilor pe portalul web eAdministratie – un nou pas in modernizarea administratiei publice romanesti.

Recent, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a lansat proiectul eAdministratie. Initiativa MCTI are ca obiectiv general facilitarea accesului la noile tehnologii si la Internet pentru autoritatile administratiei publice locale din comunele si din orasele mici.
Deja de cativa ani, institutiile mari ale administratiei publice locale (ministere, alte autoritati centrale, consilii judetene, primarii ale oraselor mari etc.) au inceput sa dezvolte initiative de eGovernment care le permit interactiunea cu cetatenii prin intermediul mijloacelor electronice. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei considera ca a sosit momentul potrivit pentru a incuraja prezenta on-line si pentru localitatile mici, facilitandu-le astfel accesul la toate beneficiile care rezulta din acest lucru.

”Prin acest portal vom incerca sa diminuam decalajul digital dintre administratiile din mediul urban si cele din mediul mic urban si rural. Pe de o parte, interactiunea cu alte institutii similare, atat din tara, cat si din strainatate va conduce la invatarea din experienta altora si la cresterea concordantei intre practicile locale adoptate. Pe de alta parte, prezenta on-line va permite acestor comunitati sa devina cunoscute si sa prezinte potentialilor investitori oportunitatile de care pot beneficia”, a declarat Zoltán Somodi, secretar de stat pentru tehnologia informatiei din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Licitatia pentru dezvoltarea portalului web eAdministratie a fost castigata de compania SIVECO Romania, detinand o bogata expertiza in domeniul proiectelor de eAdministratie. In cadrul proiectului, SIVECO Romania asigura:

- dezvoltarea unei aplicatii de web content management ce va fi pusa la dispozitia institutiilor din administratia publica locala;

- asigurarea suportului pentru crearea si gazduirea gratuita de portaluri web la nivelul institutiilor inscrise in proiect;

- asigurarea suportului hardware necesar implementarii proiectului, precum si a unei solutii de securitate;

- asigurarea de training pentru personalul MCTI care va utiliza aplicatia.

Prin intermediul portalului principal eAdministratie, primariile locale se incriu in proiect in scopul obtinerii dreptului de utilizare a aplicatiei software si pentru a putea face schimb de experienta on-line. “Portalul web eAdministratie va pune la dispozitia cetatenilor servicii electronice in timp real, ceea ce va conduce la o interactiune mai buna intre institutiile statului si populatie. Acum, comunitatile locale au posibilitate reala de a isi construi o prezenta pe Internet prin care sa prezinte potentialilor investitori oportunitatile de care pot beneficia. Interactiunea cu alte institutii similare, romanesti sau straine, va conduce la un foarte util schimb de experienta si la modernizarea administratiei publice romanesti la nivel national”, considera Dragos Carciumaru, Project Manager la SIVECO Romania.

”Adresabilitatea acestui proiect este foarte mare intrucat, practic orice institutie din administratia publica locala se poate inscrie gratuit in proiect si poate beneficia de avantajele lui. Din pacate, autoritatile din localitatile mici inca nu au o prezenta pe Internet sau aceasta se rezuma doar la o pagina Web statica, cu informatii minimale si care nu permite interactiunea cu cetatenii sau prestarea de servicii catre acestia. Prin acest proiect, ne propunem sa crestem accesul administratiei publice locale la oportunitatile oferite de eGovernment, mult peste cele oferite de mijloacele informatice de baza sau accesul la Internet”, a concluzionat secretarul de stat, Zoltan Somodi.

Despre proiectul eAdministratie

Proiectul eAdministratie, derulat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in colaborare cu SIVECO Romania, furnizeaza catre institutiile administratiei publice din comunitatile - tinta un instrument de lucru adaptat la nevoile si gradul de cunostiinte IT al acestora. Prezenta activa pe Internet va reprezenta un punct de plecare pentru furnizarea pe plan local a serviciilor de eAdministratie, precum si pentru popularizarea serviciilor de eGovernment la nivel national.
In cadrul proiectului, a fost dezvoltata o aplicatie software care permite primariilor cu resurse insuficiente crearea propriului portal web prin care sa poata interactiona atat cu cetatenii, cat si cu posibilii investitori.
Prin proiectul eAdministratie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmareste urmatoarele obiective:
- imbunatatirea comunicarii institutiilor din administratia publica locala cu cetatenii, cu mediul de afaceri si intre ele;
- intensificarea dialogului inter-institutional;
- cresterea capacitatii de a atrage resurse si investitii;
- imbunatatirea serviciilor oferite cetatenilor si cresterea implicarii acestora in proiectele administratiei publice locale;
- alfabetizarea informatica a institutiilor din administratia publica locala si incurajarea acestora in sensul implementarii de tehnologie;
- cresterea prezentei web a administratiei si comunitatilor locale, in special a acelora din zonele rurale sau mai sarace.

Despre SIVECO Romania

Infiintata la inceputul anului 1992, SIVECO Romania SA este liderul caselor de software din Romania, asigurand o mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Europa, Orientul Mijlociu si spatiul CSI. Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente EAS, Document Management, Business Inteligence, eLearning, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness atat pentru piata locala cat si pentru cea internationala. De asemenea, compania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.
In prezent, solutiile SIVECO sunt utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari. 550 dintre acesti beneficiari sunt localizati in Romania si includ atat institutii publice importante cat si companii private de referinta – OMV PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries etc.
SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 in lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care il efectueaza si dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume (Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc). Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP) si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group - ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).
De-a lungul celor 15 ani de existenta, compania a dobandit o solida reputatie internationala. Astfel, SIVECO Romania este prima companie din Romania care a primit Premiul I la World Summit for the Information Society, obtinand un numar record de nominalizari la concursul ICT Prizes organizat anual de catre Consiliul European pentru Stiinte Aplicate, Tehnologie si Inginerie (Euro-CASE). Proiectele sale in domeniul educational au primit aprecierea de "Best Practice" din partea Comisiei Europene si "Honourable Mention" la eEurope Awards for eGovernment, fiind totodata considerate de catre Asociatia Internationala de Project Management (IPMA) intre cele mai importante realizari mondiale in domeniul managementului de proiecte.
Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.advancedElearning.com.

0 comentarii: