vineri, 15 februarie 2008

Campania împotriva exploatării sexuale în scopuri comerciale a copiilor


Actualitate



salvati copii Organizaţia Salvaţi Copiii şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane au lansat campania împotriva exploatării sexuale în scopuri comerciale a copiilor. Preşedintele organizaţiei, Camelia Iordache, menţionează într-un comunicat de presă că la Bucureşti, a fost lansat „Studiului privind exploatarea sexuală în scopuri comerciale a copiilor” şi a manualului „ Reabilitarea psiho-socială a copiilor retraşi din trafic şi alte forme grave de muncă”. A fost apoi lansată campania, al cărei scop în reprezintă sensibilizarea opiniei publice asupra consecinţelor abuzului şi exploatării sexuale asupra dezvoltării copilului, precum si cunoaşterea şi respectarea prevederilor legale care sancţionează abuzul sexual asupra copilului.

Cât priveşte judeţul Suceava, vor avea loc activităţi în şcoli şi campanii stradale. Potrivit Cameliei Iordache, zilele de 1 şi 5 iunie vor fi dedicate exclusiv luptei împotriva abuzurilor asupra copilului. 5 iunie este Ziua Împotriva Violenţei Asupra Copilului. Partenerii Salvaţi Copiii şi Agenţiei Împotriva Traficului de Persoane sunt Inspectoratul Şcolar şi poliţiştii de la Crimă Organizată. Studiul amintit a pus în evidenţă un tablou al abuzurilor fizice şi sexuale la care au fost supuse practicantele sexului comercial în familie sau în afara ei şi al consecinţelor deosebit de grave pe care aceste abuzuri le-au avut sau le au asupra stării lor de sănătate fizică şi riscurile majore la care se expun privind contactarea unor boli grave cu transmitere sexuală sau bolile grave ce însoţesc consumul de alcool şi droguri.

În privinţa consecinţelor practicării prostituţiei asupra psihicului acestor persoane, rezultatele studiului arată că starea de spirit a acestora este marcată de sentimente de culpabilitate faţă de activitatea în care s-au implicat, de umilire şi înjosire care le fac să se ascundă de lume. Ele nu au prieteni, iar singurătatea şi trecutul plin de traume le apasă şi uneori le aduce într-o stare de disperare. Experienţele trăite într-un asemenea mediu şi-au pus amprenta asupra stării lor de sănătate psihică. Unele dintre persoanele intervievate au declarat că resimt adeseori stări de extremă nervozitate şi iritare, stări de plâns, confuzie şi incertitudine. Având în vedere că fenomenul exploatării sexuale a copilului este destul de răspândit în România s-a considerat că este nevoie de campanii de informare, atenţionare şi prevenire asupra abuzului sexual al copilului şi exploatării sexuale.

Informarea se va realiza atât în mass-media cît şi în licee. Conţinutul mesajelor mediatice se va axa în principal pe gravitatea consecinţelor fizice dar mai ales a celor psihologice şi morale şi pe formele sau mijloacele utilizate de proxeneţi pentru racolarea minorelor. Prezentarea chiar de către minorele implicate a unor experienţe tragice trăite poate fi un mijloc important de sensibilizare şi atenţionare asupra gravităţii fenomenului.

0 comentarii: