vineri, 15 februarie 2008

Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei nu este de utilitate publică


Actualitate



onofreiPrefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, joi, că solicitarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru a obţine statutul de fundaţie de utilitate publică pentru Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, a fost respinsă. Motivul respingerii invocat de Ministerul Culturii şi Cultelor este acela că un obiectiv important al Fundaţiei este cererea de retrocedare din fondul forestier al statului a unei suprafeţe de 192.468 de hectare de pădure, iar cererea de revendicare intră în sfera de reglementare a dreptului civil.

Astfel, MCC spune că statutul de utilitate publică se acordă pentru orice activitate care se desfăşoară în interesul public general sau al unor colectivităţi, „nu în numele unei singure persoane juridice, cum se întâmplă în cazul analizat”. Astfel, pentru soluţionarea cererii de utilitate publică a Fundaţiei, aceasta trebuie să se demonstreze că acţionează pentru realizarea unui interes public general sau în numele unei colectivităţi.

„Cum cererea în referinţă a fost făcută, sau trebuie să fi fost făcută în numele unei persoane juridice şi cum priveşte un drept afirmat şi nu realizat, nu se poatPadure e susţine în acest moment statutul de utilitate publică al Fundaţiei care, aflându-se în proces de retrocedare, va suporta inevitabil modificări de regim juridic al patrimoniului aparţinând persoanei juridice privită în nume propriu şi nu prin prisma unui interes general public sau al unei colectivităţi”, se menţionează în motivaţie.

Reamintim că Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina(FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obligă RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 hectare.

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava, şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind rcalugari estituirea unei suprafeţe de aproximativ 192 000 de ha de pădure motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi a Legii 247/2005 a proprietăţii.

Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

În anul 2004, unităţile de cult din judeţul Suceava au primit în proprietate, potrivit Legii fondului funciar câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15 000 de hectare. Apoi, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90 000 de ha de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională.

Mai trebuie menţionat că, în urma unei cereri de constatare a nulităţii absolute a acestei fundaţii, formulată de fundaţia Pro Fondbis-1946 Semper din Suceava, Judecătoria Suceava a decis anularea actului constitutiv şi a statutului fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei .

0 comentarii: