vineri, 15 februarie 2008

Cultivatorii suceveni sunt asteptati pana in mai sa incheie asigurari


Producatorii agricoli din Suceava trebuie sa dovedeasca, pana la 15 mai, ca au cumparat samanta certificata si au incheiat asigurari agricole.

Adjunctul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Suceava, Lia Chiriac, a precizat ca aceste asigurari sunt obligatorii pentru obtinerea subventiei, conform Ordinului 687/2007. Societatile de profil asigura plantatiile agricultorilor impotriva furtunii, grindinei, inghetului timpuriu de iarna, inghetului tarziu de primavara, atacurilor bolilor si daunatorilor, precum si in cazul baltirilor cauzate de ploi, cheltuiala pe care trebuie sa o suporte un agricultor fiind de maximum 50 de lei pentru fiecare hectar.
Pana in prezent, au fost inregistrate 4.455 de cereri pentru subventii. Suprafata totala asigurata a fost de 9.737 hectare, din care grau - 8.087 hectare, rapita - 140,70 hectare, iar la categoria alte culturi de toamna a fost asigurata o suprafata de peste 1.500 hectare.
Adjunctul APIA Suceava apreciaza ca numarul asiguratilor este mic, din cauza costurilor ridicate si a lipsei de informare.

0 comentarii: