vineri, 15 februarie 2008

Chiriasii ANL vor putea cumpara locuintele daca au un venit mai mic decat dublul salariului mediu


Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a anuntat ca Guvernul a aprobat normele metodologice privind vanzarea locuintelor construite de Agentia Nationala de Locuinte (ANL).

Laszlo Borbely a declarat ca normele metodologice sunt rezultatul negocierilor cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a acordat statului roman un imprumut de 140 de milioane de euro pentru construirea caselor pentru tineri in sistem ANL. Ministrul a explicat ca tinerii care au primit in chirie o locuinta, in urma cu cinci ani, vor putea opta sa o cumpere sau sa-si prelungeasca prin negociere contractul de inchiriere incheiat cu autoritatea locala.
Potrivit acestuia, cei care vor vrea sa-si achizitioneze locuinta ANL, conform clauzei negociate cu BDCE, vor trebui sa achite intr-o singura transa valoarea acesteia.
Laszlo Borbely a spus ca o locuinta ANL va fi evaluata de specialisti, prin autoritatile publice locale, sub controlul Ministerului Dezvoltarii. Acestea nu pot fi vandute mai jos de valoarea de inventar adusa la zi sau la un pret mai mic decat 75% din pretul pietei, conform preturilor grila de la notari.
O alta clauza negociata cu BDCE se refera la faptul ca o locuinta va putea fi cumparata doar de cei care nu au venitul pe cap de familie cu 100% mai mare decat venitul mediu brut (1.550 de lei - n.r.). Laszlo Borbely a adaugat ca persoanele care vor cumpara locuintele nu au dreptul sa le vanda in urmatorii cinci ani.
Ministrul a estimat ca in acest an s-ar putea vinde 2.200 - 2.500 de locuinte, iar suma colectata, de aproximativ 30-40 de milioane de euro, va fi folosita integral pentru constructia altor apartamente.
Conform acestuia, din suma amintita, la un cost mediu de 450 euro pentru un metru patrat la un apartament de circa 60 mp, s-ar putea construi in jur de 30.000 de locuinte. Ministrul Dezvoltarii a mai spus ca din 2001, in Romania, s-au construit 21.000 de locuinte pentru tineri in sistem ANL, anul trecut au fost ridicate 2.800, urmand acest in acest an sa fie finalizate alte 3.200.

0 comentarii: