duminică, 9 martie 2008

Nicolai: Declaraţiile lui Băsescu în cazul Hayssam, "o imixtiune gravă în justiţie"


Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai (Sursa: Mediafax Foto)


Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, sâmbătă, la Suceava, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la fuga lui Omar Hayssam din ţară reprezintă o imixtiune gravă în justiţie, şeful statului dând un verdict într-o cauză aflată pe rolul instanţelor.

Nicolai a amintit, într-o conferinţă de presă, că a făcut parte din Comisia de apărare care s-a sesizat în legătură cu ceea ce s-a produs în instituţiile importante ale statului, în special la serviciile de informaţii şi Ministerul de Interne în urma plecării din ţară a lui Omar Hayssam, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cert este că cei trei şefi de servicii de informaţii şi-au prezentat demisia la cererea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce din punctul meu de vedere confirmă acea afirmaţie făcută de Omar Hayssam în convorbirea cu procurorul Ciprian Nastasiu. Este o chestiune care ţine de logică", a spus Nicolai.

Ea a arătat că declaraţiile pe această temă făcute vineri de preşedintele Traian Băsescu reprezintă un act "absolut periculos şi o imixtiune gravă în justiţie".

"Dosarul în legătură cu părăsirea României de Omar Hayssam se află pe rolul instanţelor judecătoreşti. Nimeni, nici chiar şeful statului nu are dreptul să prejudicieze o soluţie. Dânsul a dat ieri (vineri - n.r.) o sentinţă spunând că aceasta este modalitatea în care Omar Hayssam a părăsit ţara, în acel vapor încărcat cu oi şi - ceea ce este foarte grav pentru mine - este că preşedintele României merge la detaliu şi cunoaşte piesele din dosar", a spus Nicolai.

Ea i-a lansat o întrebare publică preşedintelui Traian Băsescu, solicitându-i acestuia să spună dacă a participat la analiza ADN făcută pe oi sau pe Omar Hayssam.

"De unde ştie domnul preşedinte care sunt actele instrumentate de procurori în dosar, pentru că, în mod normal, aceste acte nu sunt decât la îndemâna procurorilor anchetatori, a instanţei şi a părţilor, inclusiv a avocatului? Nu-l apără nici pe Tartoussi domnul preşedinte şi sunt convinsă că nu-l apără, consistent, nici pe Omar Hayssam", a spus Nicolai.

Vicepreşedintele PNL a apreciat că acest semnal este unul foarte grav, de imixtiune în justiţie, la fel ca şi în cazul în care preşedintele "îşi permite să dea indicaţii preţioase Curţii Constituţionale în legătură cu sesizarea făcută de PRM pe chestiunea ce vizează alegerea preşedinţilor Consiliului Judeţean".

"Dacă mai doream o probă temeinică a ceea ce reprezintă justiţia pentru Traian Băsescu - o obsesie şi o armă de luptă - ieri (vineri - n.r.) am avut-o la bilanţul Parchetului General. Oricum, am constatat că preşedintele, care nu mai vorbise de mult în forul public, nevorbit fiind, a vorbit mai mult decât trebuia la şedinţa de bilanţ", a mai spus Norica Nicolai.

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, tot vineri, la bilanţul Ministerului Public, că a fost foarte mediatizat faptul că "un terorist", respectiv Omar Hayssam, a plecat din ţară "ca un boier", când de fapt el a plecat "târându-se printre oi".

Băsescu a spus că nu se poate abţine să nu se refere la un caz deja judecat, în care "un terorist" a fost mediatizat ca şi cum a plecat din România cu avionul ca un boier, când de fapt acesta a părăsit România "târându-se între oi".

Tot vineri, preşedintele Băsescu a declarat, într-o emisiune la RRA, că există documente tehnice, inclusiv probe ADN, că Omar Hayssam a plecat din România "printre oi" şi că, după ce a părăsit ţara, sirianul a menţinut "contacte" cu politicieni, cu care a comunicat sau şi-a trimis şoferul.

Sirianul Omar Hayssam i-a declarat telefonic procurorului DIICOT, Ciprian Nastasiu - care l-a deferit justiţiei pentru răpire - că a plecat din România "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", cu ajutorul unui paşaport cu identitate falsă şi alt "look", de pe Otopeni.