marți, 29 ianuarie 2008

Director la Ambro mort într-un accident aviatic

Director la Ambro mort într-un accident aviatic


Nepotul proprietarului grupului francez Rossmann, Eric Rossmann, a decedat marţi, 29 ianuarie în urma unui accident aviatic petrecut pe raza comunei sucevene Siminicea (vezi foto). Evenimentul s-a consumat în jurul orei 11.30 când avionul de agrement tipul Polaris FK 14 cu două locuri pe care-l pilota Eric Rossmann s-a zdrobit de sol nelăsându-i nici o şansă. Potrivit directorului Aeroportului de la Salcea, Dan Asmarandei, Rossmann decolase de pe pista Aeroclubului din Suceava şi efectua un zbor de antrenament. Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului. La Suceava este aşteptată o comisie de la Ministerul Transporturilor şi Inspectoratul Aviaţiei Civile pentru a demara o anchetă în acest caz. Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă inclusiv de la descarcerare s-au deplasat la faţa locului. De menţionat că Eric Rossmann era singur în avion. Nepotul proprietarului grupului Rossmann se afla în Suceava de mai mulţi ani el ocupând funcţii de conducere la fabrica de celuloză şi hârtie AMBRO, proprietate a grupului francez. Actualmente Rossmann deţinea postul de director general adjunct al combinatului. Avea 38 de ani, era căsătorit cu o suceveancă cu care are o fetiţă de un an.

Eric Rossmann nu avea nevoie de culoar de zbor

Potrivit spuselor comandantului Aeroportului Suceava, Dan Asmarandei, pentru a zbura cu un avion de tip Polaris FK 14, Eric Rossman nu avea nevoie de un culoar de zbor prestabilit. Asmarandei a precizat că pentru a putea zbura, proprietarul unui astfel de avion trebuie să transmită la Aeroclubul Român un plan de zbor, care conţine ora la care decolează, perioada estimată a zborului. La toate acestea se adaugă şi zona în care intenţionează să o survoleze cu avionul. La rândul său, comandantul Aeroclubului Suceava, Haralambrie Pentelescu, a declarat că Eric Rossman avea îndeplinite toate aceste condiţii, el decolând în jurul orei 10:00. „El avea acest plan de zbor, cerinţă obligatorie pentru a putea decola. Oricum, astfel de avioane zboară în spaţiul aerian necontrolat, unde nu interacţionează cu alte avioane de mari dimensiuni”, a explicat Pentelescu.

Omul de afaceri francez avea la activ 120 de ore de zbor

Brevetul de zbor poate fi obţinut de orice persoană care dispune de aproximativ 4.000 de euro si urmează cursurile organizate fie de Aeroclubul Suceava, fie de un instructor autorizat. Comandantul Aeroclubului Tehnic Suceava, Haralambie Pentelescu, ne-a declarat că pentru obţinerea acestui brevet persoanele care se înscriu la curs trebuie să treacă mai întâi un examen medical, după încep instruirea teoretică şi practică. Astfel, dobândirea brevetului se face după 100 de ore de cursuri teoretice şi 40 de ore de zbor, efectuate cu un instructor specializat. La finalul cursurilor teoretice şi practice, persoana în cauză trebuie să susţină un examen, care se dă la Aeroclubul Român. În ceea ce-l priveşte pe Eric Rossman, acesta a obţinut brevetul de zbor în vara anului 2007, având până în momentul de faţă peste 120 de ore de zbor, dintre care peste 60 de ore cu avionul cu care s-a prăbuşit în cursul zilei de ieri. Comandantul Aeroclubului Suceava a mai precizat că numai în cursul anului trecut, cinci persoane din judeţul Suceava au obţinut brevete de zbor. Haralambrie Pentelescu a spus că în prezent, la Aeroclubul Suceava sunt păstrate în hangare şapte avioane uşoare, ce aparţin unor persoane fizice sau unor firme.

0 comentarii: