marți, 29 ianuarie 2008

Protestul ucrainenilor care au blocat şoseaua de acces în vama Siret-Porubne, declarat închis


Actualitate



siret vama Săptămâna trecută un grup de ucraineni a blocat şoseaua la câţiva kilometri de la Vama Siret-Porubne, în Ucraina, nemulţumiţi de tratamentul diferenţiat dintre ucraineni şi români la trecerea frontierei. Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei marţi seara, (23 ianuarie) pe teritoriul ucrainean, la câţiva kilometri de Vama Siret-Porubne, un grup de cetăţeni ucraineni a blocat şoseaua timp de aproximativ două ore, exprimându-şi nemulţumirea că pentru a intra în România trebuie să obţină viză în timp ce cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Ucraina, situaţia determinând un blocaj de sute de maşini pe sensul de intrare în România.

Orest Onofrei a specificat faptul că după aderarea României la UE, traficul prin PTF Siret a crescut de zece ori şi că este important ca cei care călătoresc în Ucraina să ştie dacă pot ajunge unde îşi doresc.

După acest incident conducerea Consulatului General al României la Cernăuţi a organizat o întâlnire oficială cu reprezentanţi ai Administraţiei de Stat a Regiunii Cernăuţi, precum şi ai protestatarilor în vederea identificării, în comun, a soluţiilor de detensionare a situaţiei create urmare a faptului că în zilele de 22 şi 23 ianuarie 2008, câteva zeci de cetăţeni ucraineni au blocat temporar drumul european E85 Suceava – Cernăuţi, în zona punctului de trecere a frontierei Siret (România) – Porubne (Ucraina), pe teritoriul ucrainean, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului. Astfel potrivit datelor furnizate de conducerea Administraţiei de Stat a Regiunii Cernăuţi şi direct de reprezentanţii protestatarilor, cetăţenii ucraineni respectivi erau nemulţumiţi de cuantumul mare al taxelor necesare obţinerii vizelor româneşti, eliberate în baza Acordului între Comunitatea Europeană şi Ucraina privind facilitarea eliberării vizelor, intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.

În cadrul întâlnirii, participanţii au fost informaţi cu privire la posibilităţile oficiilor consulare ale României de a contribui, în limita competenţelor şi în baza prevederilor Acordului bilateral între Comunitatea Europeană şi Ucraina, la soluţionarea revendicărilor. Astfel, s-a menţionat că, potrivit Acordului, există posibilitatea scutirii de taxe de vize pentru 14 categorii de persoane (pensionari, sportivi, artişti, jurnalişti etc.) a simplificării procedurilor de obţinere a vizei şi de trecere a frontierei, subliniindu-se faptul că România nu are competenţe în modificarea taxelor de vize stabilite. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României acordă însă în totalitate facilităţile prevăzute de Acordul UE - Ucraina.

În urma convorbirilor purtate la sediul oficiului consular protestul cetăţenilor ucraineni a fost declarat închis. Participanţii la întâlnire au apreciat disponibilitatea Consulatului General şi calitatea serviciilor consulare oferite.

În urma examinării altor posibilităţi de facilitare a accesului cetăţenilor ucraineni în România, Ministerul Afacerilor Externe precizează că este în fază de finalizare o Decizie a Consiliului şi Parlamentului European în baza căreia cetăţenii ucraineni, posesori de vize sau permise de şedere eliberate de alte state membre UE vor putea să tranziteze teritoriul României fără viză.

De asemenea, în curând va fi pus la dispoziţia părţii ucrainene proiectul textului acordului bilateral privind micul trafic de frontieră în vederea începerii negocierilor. După intrarea în vigoare a acordului respectiv, cetăţenii domiciliaţi în zona de frontieră vor avea posibilitatea să călătorească frecvent în România pe baza unor permise speciale eliberate de autorităţile competente.

0 comentarii: