luni, 25 februarie 2008

Aproximativ 40.000 de sindicalişti din administraţie vor fi, luni dimineaţă, in grevă japoneză


Aproximativ 40.000 de funcţionari din administraţia publică locală vor intra, luni dimineată, intr-o grevă japoneză de două ore, simdicaliştii cerând majorarea salariilor şi urgentarea adoptării legii salarizării funcţionarilor, a declarat liderul sindical Romel Neagu.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Romel Neagu, a declarat, duminică, pentru NewsIn, că funcţionarii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a ignorat sindicatele la negocierea salariilor pentru 2008 şi că FNSA va da in judecată Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din această cauză.
Neagu a mai spus că sindicatele cer şi urgentarea adoptării legii salarizării in administraţia publică, pentru a se reduce diferenţele salariale din sistem. Potrivit liderului sindical, proiectul de lege, care a fost discutat, anul trecut, cu partenerii sociali, este blocat la nivelul MIRA şi nu se vrea adoptarea legii pentru că "sunt in minister prsoane care au interes ca această lege să nu se aplice".
Vicepreşedintele FNSA a mai precizat că federaţia discută şi cu alte organizaţii sindicale pentru stabilirea unui program comun de proteste, in acest sens fiind iniţiate discuţii cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL), afiliată la Alianţa Sed Lex, precum şi cu o altă structură sindicală, afiliată la CNSLR Frăţia.
Preşedintele FNSA, Valer Suciu, declara, vineri, la Cluj, că Biroul Federal al organizaţiei a decis să declanşeze greva generală pe 11 aprilie, după ce pe 28 februarie va avea loc şi o grevă de avertisment de două ore. Suciu a spus, vineri, că solicitările sindicaliştilor din administraţie sunt promovarea legii salarizării funcţionarilor publici şi a personalului contractual, prin care să se asigure o creştere salarială de 30%, suspendarea aplicării incompatibilităţilor prevăzute de lege până când acestea vor fi compensate prin salarii, distribuirea biletelor de odihnă direct federaţiei, eliminarea imixtiunilor făcute de către reprezentanţii Guvernului României in administraţia publică locală şi asigurarea unui spaţiu pentru amenajarea biroului federaţiei, la Bucureşti.
Aproximativ 63.000 de sindicalişti din administraţie, membri ai Alianţei Naţionale a Bugetarilor Sed Lex, au organizat, de asemenea, o grevă japoneză de două ore la inceputul săptămânii trecute. Sindicaliştii de la Sed Lex cer Guvernului elaborarea legii salarizării in sistem, majorarea salariilor cu 20%, elaborarea "in regim de urgenţă" a hotărârii privind avansarea, precum şi renegocierea grilelor de salarizare, astfel incât să se micşoreze decalajul dintre salariile minime şi maxime din sistem

0 comentarii: