luni, 25 februarie 2008

Primar de aproape 30 de ani



Longevitate de invidiat. La cei 58 de ani ai săi, Mihai Axinte, primarul oraşului Liteni, deţine un record greu de egalat. A reuşit să fie primar aproape jumătate din viaţă şi crede că tot secretul stă în faptul că şi-a făcut treaba cu pasiune şi seriozitate. Mihai Axinte a mărturisit că la alegerile locale din acest an va candida din nou, pentru ultima dată.

„Am slujit în Primărie aproape 30 de ani, aşa că mai suportaţi-mă încă 4”, este mesajul primarului din Liteni către oamenii care se vor prezenta la urne.

Povestea lui Mihai Axinte începe în 1976. Deşi avea numai 25 de ani, a fost numit ca viceprimar al comunei Liteni. Timp de doi ani s-a pus la punct cu problemele de administraţie locală, iar în 1978 şi-a început efectiv activitatea de primar.

O carieră pe care nu a anticipat-o nici el şi nici cei din jurul său. Totuşi, Mihai Axinte crede că nimic nu a fost întâmplător, mai ales că se trage dintr-o familie de şefi. „Tata a fost şef de atelaj hipo, iar mama şefă de echipă”, a glumit primarul din Liteni.

Dacă în primii 3 ani, între 1978-1981, a condus administraţia locală din Vultureşti, evenimentele din 1989 l-au prins primar la Liteni, comuna sa natală.

Acum ocupă biroul clădirii construite tot de el în 1989, un birou pe care l-a părăsit doar în perioada 1996-2000, când s-a mulţumit doar cu funcţia de consilier local.

Despre partide spune că a fost fidel celor în care s-a înscris de la început, PCR până în 1989 şi actualul PSD.

Oricine îl întreabă despre această adevărată performanţă de a fi primar peste două sisteme politice şi o perioadă atât de îndelungată, Mihai Axinte este de părere că totul a fost posibil din două motive: seriozitatea şi pasiunea cu care şi-a făcut treaba.

„Eu nu dau nimănui în Primărie. Dar ştiţi de ce? Pentru că zilnic vin la birou la ora 6.00 şi toţi ceilalţi ajung după mine. Dacă s-ar înfiinţa un Partid al Administraţiei Locale, aş fi membru fondator. Oricum, altceva nu ştiu să fac nimic, în afara meseriei de primar”, a precizat Mihai Axinte.

„Mă voi ruga de primar să-mi dea o funcţie”

Longevitatea sa în funcţia de primar nu a trecut neobservată. Anul trecut a primit diploma de cel mai activ primar al anului 2006, distincţie acordată de Asociaţia Oraşelor din România. Ceva i se pregăteşte şi anul acesta. Peste doar două săptămâni, în perioada 12-15 martie, a fost invitat la Bucureşti, fiind nominalizat la premiul „Primarul anului 2007”.

Chiar dacă vârsta i-ar permite să mai stea în fruntea Primăriei încă mulţi ani, Mihai Axinte a mărturisit că anul acesta va fi ultimul în care va candida, după care se va pensiona.

„Am câţiva tineri pe care îi şcolesc în tainele administraţiei locale. Acum, depinde doar de ei să reuşească. Despre mine, ce pot spune. Doar că mă voi ruga de cel care va fi primar în locul meu să-mi dea şi mie o funcţie. Nu ştiu cum voi putea rezista fără munca din Primărie”, a spus şugubăţ Mihai Axinte.

Amintiri de primar

În cei aproape 30 de ani petrecuţi în fruntea administraţiei locale, Mihai Axinte a avut parte de întâmplări dintre cele mai diverse.

Cea pe care o povesteşte cu patimă s-a petrecut în 1989, pe vremea când construia actualul sediu al Primăriei Liteni. Pentru că partidul nu alocase fonduri în vederea unei noi construcţii, a fost nevoit să „fure”. A turnat fundaţia şi imediat s-a trezit luat la rost de superiorii de la Suceava.

„M-au întrebat ce se construieşte vizavi de sediul Primăriei (n.r. – fostul sediu). Le-am spus că ridic un saivan pentru animale. Mi-au pus în vedere să dărâm totul, dar i-am ignorat şi în câteva luni am terminat totul. La sfinţire eram doar eu şi preotul, că altfel nu se putea”, şi-a amintit zâmbind Mihai Axinte.

Se bucură că are „contestatari şi verificatori”

În afara actualului sediu al Primăriei, care va fi mărit prin ridicarea unui nou etaj, Mihai Axinte se mândreşte şi cu alte realizări din perioada mandatelor sale.

Printre „faptele bune”, primarul din Liteni a amintit investiţiile de circa 3 milioane de euro în trei sisteme de alimentare cu apă potabilă, ultima urmând să devină funcţională în aproximativ o lună. De asemenea, canalizarea şi staţia de epurare care deservesc populaţia oraşului Liteni sunt finalizate, investiţia ridicându-se la circa 1 milion de euro.

Recunoaşte că mai sunt multe de pus la punct şi se bucură că are „contestatari şi verificatori”. „Fără aceşti oameni lucrurile nu ar merge în direcţia corectă”, crede Mihai Axinte.

Dintre planurile de viitor, primarul din Liteni a vrut să prezinte un proiect extrem de ambiţios în care crede cu tărie, deşi valoarea acestuia este ameţitoare, 64 de milioane de lei (640 de miliarde de lei vechi).

„Vrem ca în următorii ani să asfaltăm 85 de km de drumuri, adică toate uliţele să fie de nivel european. Costurile sunt mari, dar cred că vom reuşi, mai ales că 80% din investiţie va fi realizată cu fonduri europene, 18% cu fonduri de la Guvern, iar diferenţa de 2% din banii Primăriei”, a precizat Mihai Axinte.

O altă ţintă a primarului este aceea ca toate casele să fie racordate la reţeaua de apă şi canalizare, chiar dacă Liteni este un oraş suficient de mare, cu 10.300 de locuitori şi cu încă 5 sate în componenţă.

„E un comunist de 24 de karate”

Nu toată lumea îl vede cu ochi buni pe primarul Axinte. Unii nu se sfiiesc să-l arate cu degetul că a ajuns primar după ce a fraudat alegerile şi să arate gropile pe care primarul nu vrea să le vadă.

Mihai Olaru, de 72 de ani, este unul dintre contestatari.

„E un comunist de 24 de karate. E specialist în fraude, că numai aşa a ajuns primar de atâtea ori. A manipulat lumea, iar pentru comună nu a făcut nimic. Uitaţi, oraşul e plin de gropi”, a arătat ostentativ Mihai Olaru spre o groapă din şoseaua care traversează satul Liteni, ridicat la rang de oraş în 2004.

Câteva sute de metri mai încolo, alţi oameni, alte opinii. Mihai Vornicu este de părere că singura persoană capabilă să conducă Primăria Liteni este tot Mihai Axinte. „E un bun gospodar şi oamenii care vin la el cu probleme sunt sfătuiţi şi îndrumaţi”, a spus Mihai Vornicu.

Disputele până la alegerile locale din acest an se vor ascuţi în perioada următoare. Rămâne de văzut cine va avea câştig de cauză, tabăra susţinătorilor sau cea a contestatarilor.

0 comentarii: