În noaptea de 22 februarie, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava, medici de gardă au fost Anca-Miruna Brădăţan şi Arcadie Buză. Între orele 21.30 şi 04.00 la UPU s-au prezentat 18 pacienţi, care mai de care cu afecţiuni "dificile". Pentru pacienţii suceveni, fiecare bubă, zgaibă sau tăietură necesită, în viziunea lor, intervenţia medicilor de urgenţă, ne-a spus doctorul Anca Brădăţan. Tot sursa citată ne-a declarat că sub nicio formă medicul de gardă de la Urgenţe nu poate refuza un pacient, chiar dacă acesta nu reprezintă o urgenţă. Orice afecţiune, cât de insignifiantă, necesită consultaţii şi investigaţii medicale, pentru a pune un diagnostic.
La ora 21.30, când am ajuns la camera de gardă, medicii de gardă se "ocupau" de un boschetar care este un pacient frecvent la camera de gardă. Bărbatul îşi face veacul în curtea Ambulanţei ştergând parbrize, iar în ziua respectivă boschetarul a căpătat ceva băutură, ajungând la Spital în stare avansată de alcoolemie. Pacientul s-a manifestat violent, fiind necesară legarea acestuia de targă şi totodată sedarea. Pentru internare a fost transportat la Secţia de Psihiatrie. Diagnosticul pus de medicii de gardă a fost tulburări de comportament pe fondul consumului de băuturi alcoolice.
Medicul Anca Brădăţan ne-a spus că în general patologia pe care o dezvoltă sucevenii, aproximativ 70 la sută, este strâns legată de consumul de alcool. Următorul pacient a fost o bătrână de 70 de ani care, pe fondul unei afecţiuni la glanda tiroidă, s-a ales cu un ritm cardiac accelerat. Femeii i s-a luat tensiunea şi i s-a făcut o electrogradiogramă, care au dovedit că aceasta nu suferise un infarct, aşa cum se văita bătrâna. A durat ceva timp până când pacienta s-a convins că nu este în niciun pericol şi poate pleca liniştită acasă. Meritele aparţin doctorului Anca Brădăţan, care a avut răbdare să-i explice femeii fiecare simptom.
Tot pe fondul consumului de alcool a fost transportat cu Serviciul de Ambulanţă un bărbat cu ciroză hepatică, fiind diagnosticat cu encefalopatie toxică. Urletele bărbatului erau înfiorătoare, dar explicaţia doctorului este afectare neurologică în contextul bolii hepatice, mai pe înţelesul fiecăruia, pe bărbat nu îl durea nimic. Pentru că a băut alcool, a stârnit boala hepatică şi "simţea că moare". A fost chemat un medic de o altă specialitate pentru a face formele de internare, în acest caz medicul de gardă de la Secţia de Gastroenterologie.
Următorul pacient a fost o tânără de 27 de ani care a fost diagnosticată de doctorul Buză cu infecţie urinară şi colică renală dreaptă, în urma radiografiei fiind depistată o pietricică de 4 mm. Tânăra a rămas internată în Spital. O altă tânără s-a prezentat la UPU, fiind diagnosticată cu apendicită acută. Pacienta a fost internată în Secţia de Chirurgie.
Un bărbat de 32 de ani s-a prezentat la UPU vineri noaptea şi a fost diagnosticat cu viroză pulmonară, respectiv tuberculoză pulmonară.
Tot vineri noaptea s-au prezentat la Ugenţe doi copilaşi, preşcolari, care acuzau febră şi respectiv stări de vomă.
De cazurile pediatrice se ocupă un medic de gardă din cadrul Secţiei Pediatrie, în noaptea respectivă doctorul Cecilia Petre. S-a recurs la această modalitate, pentru a simplifica lucrurile şi pentru a nu crea disconfort copiilor fiind consultaţi de două ori: o dată de medicul de urgenţă şi apoi de medicul pediatru. În jurul orelor 23.00, atmosfera din camera de gardă s-a liniştit şi a ţinut aşa până în jurul orelor 24.00
Doctorul Arcadie Buză ne-a spus că dorinţa oamenilor de a fi sănătoşi o pun pe seama doctorilor şi nu cum ar fi normal pe seama fiecăruia dintre ei. "Oamenii nu ştiu să aprecieze pe scara conştientizării care este motivul pentru care se îmbolnăvesc şi de ce ajung la Spital. Rolul medicului este de a constata faptele, dar rolul fiecărui om este de a fi conştient că numai de el ţine să fie sănătos", ne-a spus doctorul Buză.
În jurul orelor 24.00 s-a prezentat la camera de gardă o fată de 17 ani, din Gura Humorului, însoţită de un poliţist, care susţinea că a fost violată. Adolescentei i s-a făcut un control ginecologic care a dovedit că aceasta întreţinuse contact sexual. Fata a sărit de la etajul II pentru a se salva şi s-a ales cu o afecţiune la picior. Medicul de gardă din cadrul Secţiei de Ortopedie a dispus internarea fetei, dar aceasta a refuzat. Precizăm că fata era în ciorapi, iar partea de sus a corpului era acoperită doar de o vestă.
Un moş cu-n junghi şi un beţiv adus de la Humor pe motiv că i s-a speriat nevast
Tot după miezul nopţii s-a prezentat la spital şi un bătrân, din Fălticeni, care acuza dureri în partea dreaptă, în dreptul plămânului. Pacientul a spus răspicat că durerile le are de o săptămână, dar nu a binevoit să consulte un medic decât vineri noapte, când s-au agravat. Medicul a constatat din biletul de externare din Spitalul Judeţean, datat cu 6 februarie a.c., că bătrânul suferă de boli cronice cardio-pulmonare, iar în urma investigaţiilor medicale s-a dovedit că durerile din partea dreaptă erau din cauza unui junghi. Au urmat alte două cazuri pentru medicul pediatru, un bebeluş de 7 luni din Probota şi o fetiţă de 2 ani, însoţite amândouă de mame. Cei doi copii au fost diagnosticaţi cu infecţii acută ale căilor respiratorii.
Cel mai "amuzant" caz a fost cel al unui bărbat din Gura Humorului care a ajuns la Spital din cauză că băuse excesiv. Soţia acestuia s-a impacientat în momentul în care din gura acestuia ar fi curs sânge.
Femeia a chemat Ambulanţa, iar bărbatul a fost transportat la Spitalul din Gura Humorului. Medicul de acolo a scris pe fişa pacientului că are puls crescut şi e posibil să aibă hemoragie digestivă superioară, drept pentru care a dispus transportarea lui la Spitalul din Suceava. Investigaţiile de aici au dovedit contrariul, diagnosticul fiind consum excesiv de alcool, iar urmele din jurul gurii acestuia nu era sânge, ci doar un produs alimentar colorat. Următorul caz a fost într-adevăr o urgenţă, un bărbat şi-a strivit antebraţul în timp ce schimba o roată la o maşină. Apoi a sosit o bătrână care a fost diagnosticată cu puseu de hipertensiune. Femeia a fost externată în aceeaşi zi din Secţia de Cardiologie, urmând să se trateze la domiciliu pe baza recomandărilor medicului de specialitate. Femeii i-a fost mai uşor să revină la spital decât să se prezinte la medicul de familie pentru reţetă. După ce tensiunea femeii a scăzut, aceasta a ales să plece acasă. Un alt caz de urgenţă a fost un tânăr de 23 de ani care a venit la spital cu o ocluzie. Bărbatul a fost operat de urgenţă. Un alt tânăr de 22 de ani, din satul Rotunda, s-a prezentat la camera de gardă fiind victima unei agresiuni, după cum a declarat. Tânărul a spus că incidentul a avut loc la o spălătorie auto, fiind lovit brutal cu picioarele, a chemat Poliţia, apoi s-a prezentat la Spital. "Am venit să-mi fac o rază să văd ce am şi nu vreau să aştept mai mult de 5 minute", a spus tânărul cu impertinenţă. Acesta acuza dureri de spate şi la umărul drept. I s-a făcut o radiografie care nu a dovedit nicio leziune osoasă. Ultimul caz a fost tot un tânăr, dar de 20 de ani care avea febră. Tânărul a fost internat la Secţia de Boli Infecţioase. După ce a fost investigat şi ultimul pacient, s-a lăsat iar liniştea la camera de gardă.
Mirele cu freza făcută la Urgenţe
Până la ora 5 când am plecat de la UPU, doctorul Brădăţan a povestit câteva cazuri amuzante care s-au prezentat la UPU, în decursul celor şapte ani de când lucrează la Spitalul din Suceava. Cel mai hazliu a fost cazul unui tânăr care s-a prezentat la Urgenţe pentru o înţepătură în talpa piciorul, veche de trei zile. Tânărul avea treabă prin Suceava şi s-a gândit să-şi facă şi antitetanosul cu aceeaşi ocazie. Fiind zi de sâmbătă, care sunt între cele mai aglomerate, tânărul a avut de aşteptat vreo două ore şi jumătate. Când în sfârşit a venit rândul lui, a intrat în camera de gardă, s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul de calorifer. Bărbatul şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a ales cu o plagă care a trebuit să fie cusută. În acest context părul din jurul plăgii a fost ras. Când tânărul s-a trezit şi a văzut partea de cap rasă nu a mai reuşit să spună decât că în seara aceea urmează să fie mire.
Precizăm că posturile minime obligatorii pentru medicina de urgenţă, la un număr de 60.000 de cazuri cât au fost anul trecut, conform normativelor în vigoare, sunt de 19 medici, iar la Suceava sunt doar 7 medici. În acest context, un medic de urgenţă care face gardă lucrează 24 de ore, iar la garda de duminica programul se extinde până la 30 de ore.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu