duminică, 15 iunie 2008

Fiul procurorului sucevean Maria Burceag a murit îngheţat, încercând să-şi salveze soţia şi prietenul


• Eduard Burceag a murit pe un munte din Seattle - Statele Unite, în timp ce îşi proteja soţia şi prietenul • Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Maria Burceag, a fost chemată de fiul său în Statele Unite pentru a avea grijă de nepoţi, fiindcă Eduard Burceag a vrut să plece cu soţia Mariana şi cu prietenul de familie Daniel Vlad la schi, în munţi • cei trei au căzut într-o crevasă, iar Eduard Burceag a încercat să protejeze, cu propriul trup, pe cele ale soţiei şi prietenului, ca să nu îngheţe • soţia Mariana şi prietenul Daniel au scăpat cu viaţă

Eduard Burceag, fiul procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Maria Burceag şi-a pierdut viaţa in timpul unei ascensiuni pe muntele Rainier din statul american Washington, in timp ce soţia sa şi un prieten care ii insoţeau au fost spitalizaţi pentru degerături şi hipotermie. Magistratul Maria Burceag fusese invitată de fiul său în Seattle - Statele Unite ale Americii pentru ca să aibă grijă de nepoţi în intervalul în care Eduard şi soţia sa au plecat în concediu. Neşansa a făcut ca Maria Burceag să-şi vadă ultima dată fiul în viaţă înainte ca acesta, inginer stabilit în Stalele Unite de mai mulţi ani dar şi alpinist cu experienţă, să plece în expediţia pe care o organizase împreună cu soţia - Mariana Burceag - şi un prieten de familie - Daniel Vlad, la începutul acestei luni.
Presa americană a scris despre faptul că Eduard Burceag, in vârstă de 31 de ani, un inginer de origine română, stabilit în Seattle, era insoţit de soţia sa Mariana Burceag şi Daniel Vlad, într-o expediţie pe muntele Reinier. Eduard şi-a pierdut viaţa dar ceilalţi doi au fost transportaţi cu elicopterul marţi la centrul medical Harborview din oraşul american. Cei doi au primit ingrijiri medicale şi au fost externaţi la scurt timp.
Cei trei turişti, consideraţi alpinişti cu experienţă, au plecat in drumeţie luni şi au ajuns la jumătatea ascensiunii spre vârful Rainier, cu o inălţime de aproape 5.000 de metri. Daniel Vlad a declarat salvamontiştilor că el şi Eduard Burceag au escaladat vârful Reinier in urmă cu doi ani.
"Credeau că sunt pregătiţi pentru condiţiile de ascensiune dar vremea era mult mai rea decât au anticipat ei", a declarat Kevin Bacher, purtătorul de cuvânt al Parcului Naţional Rainier. Cei trei au fost surprinşi de o furtună puternică in timp ce coborau muntele.
"Erau pregătiţi pentru o singură zi pe munte", a adăugat Bacher. "Nu erau pregătiţi pentru un viscol cu rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră şi troiene de zăpadă de peste un metru in luna iunie. Intensitatea furtunii ne-a luat pe toţi prin surprindere", a subliniat acesta.
Bacher a precizat că este posibil ca cei trei să fi construit un adăpost in zăpadă după care au sunat la numărul de urgenţă 911, dar nu au putut transmite avertismentul operatorului din cauza semnalului foarte slab. Aceştia au putut lua legătura cu autorităţile abia marţi dimineaţă.
Când salvamontiştii au ajuns marţi dimineaţă la adăpostul improvizat, Eduard Burceag era in stare foarte gravă şi nu a mai putut fi salvat. Potrivit veştilor care au ajuns la Suceava, Eduard Burceag a fost cel care şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi proteja soţia şi prietenul.
Potrivit site-ului The News Tribune.com, cei trei alpinişti au pornit luni într-o expediţie pe muntele Rainier. Surprinşi de furtună, alpiniştii au săpat o groapă în zăpadă, pentru a se adăposti de vântul puternic. Suceveanul Eduard Burceag s-a aşezat primul în groapa săpată, fiind cel mai expus temperaturilor scăzute şi condiţiilor nefavorabile, încercând să-şi protejeze soţia şi prietenul. Când cei doi i-au propus să schimbe poziţiile, astfel încât fiecare din ei să stea la baza gropii în zăpadă, Eduard a refuzat, ceea ce i-a adus moartea. Salvamontiştii ajunşi la faţa locului îl consideră un erou pentru sacrificiul său menit să-i protejeze pe soţia şi prietenul.
Mariana Burceag şi Vlad au fost transportaţi la Seattle's Harborview Medical Center, unde au fost trataţi pentru hipotermie şi degerături puternice, fiind externaţi în după-amiaza zilei de miercuri. Corpul lui Eduard Burceag a fost dus la servicul de medicină legală de la Pierce County Medical Examiner.