duminică, 15 iunie 2008

Prodan, obligat să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PNL Suceava


• printr-o decizie a Biroului Politic Central al PNL, preşedinţii filialelor care obţinut un rezultat sub media pe ţară sunt obligaţi să demisioneze • media PNL la nivel naţional este de 18-19%, în timp ce la Suceava senatorul Tiberiu Prodan a dus PNL la 9% • dacă Prodan nu îşi va da demisia din proprie iniţiativă, probabil că va fi demis după Delegaţia Permanentă a PNL din 23 iunie

Senatorul Tiberiu Prodan poate număra pe degete zilele în care se mai află la conducerea organizaţiei judeţene a PNL. O decizie a Biroului Politic Central al PNL spune foarte clar că toţi preşedinţii filialelor care obţin un rezultat sub media pe ţară sunt obligaţi să demisioneze. Ori preşedintele PNL Suceava, senatorul Tiberiu Prodan a reuşit performanţa de a obţine mai puţin de jumătate din scorul naţional al partidului. Astfel, dacă la nivel naţional liberalii au reuşit să obţină 18-19% din voturi, Prodan a reuşit „performanţa" de a duce PNL în judeţul Suceava la doar 9%. Concret, conform rezultatelor finale publicate de Biroul Electoral Central, la nivel naţional PNL a obţinut 18,65% din voturile pentru componenţa consiliilor şi 19,80% din voturile pentru funcţiile de preşedinţi ai consiliilor judeţene, în timp ce în judeţul Suceava partidul condus de senatorul Tiberiu Prodan a obţinut doar 9,23% din voturile pentru componenţa consiliului judeţean. Un scor chiar mai ruşinos a fost obţinut la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţan, unde candidatul liberalilor a fost chiar Tiberiu Prodan, acesta reuşind să convingă doar 9,08% din electorat să îi acorde votul. Trebuie spus că la alegerile pentru Consiliul Judeţean liberalii au reuşit să obţină mai multe voturi decât celelalte partide doar în două localităţi din judeţ. În plus, rezultatul obţinut de liberali în judeţul Suceava este unul dintre cele mai slabe scoruri obţinute de PNL la nivel naţional. Concluzia ar fi aceea că desemnarea lui Tiberiu Prodan drept candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean a fost o greşeală. De asemenea, se dovedeşte că modul în care liberalii au gândit şi pus în practică campania electorală la nivel judeţean nu a fost pe placul electoratului.

• Prodan ţine cu dinţii de şefia PNL Suceava

Rezultatele finale făcute de publice de Biroul Electoral Judeţean arată că PNL este marele învins al alegerilor locale din judeţul Suceava. Astfel, faţă de alegerile locale din anul 2004, atunci când PNL a obţinut la Consiliul Judeţean un scor de 24,01%, la alegerile de duminică liberalii nu au reuşit să obţină decât 9,23% din voturile sucevenilor. Dacă în anul 2004 liberalii obţinuseră zece funcţii de consilieri judeţeni, în acest an PNL va trimite în Consiliul Judeţean doar patru persoane. În schimb, la nivel local candidaţii PNL pentru funcţiile de primar au reuşit să obţină votul a 15,37% dintre persoanele prezente la vot şi 13,67% din voturile pentru funcţiile de consilieri locali. Pentru că la nivel local candidaţii PNL au reuşit să obţină cu şase procente peste scorul partidului la nivel judeţean, se poate spune că eşecul liberalilor la alegerile pentru Consiliul Judeţean a fost determinat de modul în care a fost concepută campania electorală la nivelul judeţului. Cu toate acestea, deşi ar fi trebuit să îşi asume eşecul din campania electorală, Prodan refuză cu încăpăţânare să renunţe la şefia organizaţiei judeţene a PNL. Surse apropiate liderilor PNL ne-au mărturisit că Prodan încearcă să îi determine pe cei care şi-au dat demisia de onoare imediat după alegerile locale, să revină asupra deciziei. Prodan speră să îşi poată conserva astfel funcţia de preşedinte al PNL şi să îi facă părtaşi la eşecul din alegeri pe cei care ar reveni asupra demisiei. Oricâte sfori ar încerca să tragă şeful PNL Suceava, soarta acestui a fost deja stabilită, fie îşi va da demisia din proprie iniţiativă, fie va fi demis de conducerea naţională a partidului.