marți, 5 februarie 2008

Asediu cu 50 de salve de tun şi 100 de profesionişti ai filmului, la 620 de ani de atestare a Cetăţii de Scaun


Timp Liber




Cetatea de Scaun a SuceveiSpectacol de teatru şi cascadorie ecvestră, care va pune în scenă asediul cetăţii, un simpozion la care vor participa 14 specialişti reputaţi din ţară, şi expoziţia „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620” sunt câteva dintre manifestările ce vor fi organizate de Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava la aniversarea celor 620 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Potrivit directorului CMB Suceava, Emil Ursu simpozionul va avea loc vineri, 8 februarie, de la ora 16, şi sâmbătă, ora 9,30, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, fiind anunţată participarea acad. Răzvan Theodorescu, a profesorilor Mircea D. Matei, Ştefan Gorovei şi Gheorghe Sion, alături de alţi cercetători, profesori universitari şi muzeografi din judeţ şi din ţară, care s-au ocupat de Cetatea de Scaun de-a lungul vremii sau au efectuat săpături acolo.

Expoziţia „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620” se va deschide la Muzeul de Istorie şi va cuprinde piese vechi din colecţiile CMB, materiale arheologice, fotografii şi documente rezultate în urma cercetărilor arheologice care au avut loc la Cetate, în diverse perioade, prin care se vor regăsi persoane importante pentru viaţa cetăţii, precum Karl Romstorfer, Franz-Cavaler de Loges, Simion Florea Marian şi alţii. Vineri, de la ora 19, în Cetate se va desfăşura un spectacol de muzică folk în nocturnă, la lumina făcliilor, la care vor participa printre alţii Narcisa Suciu, Victor Socaciu, Mariana Gheorghiu.

Emil Ursu se aşteaptă ca punct de atracţie al manifestărilor să fie spectacolul de cascadorie ecvestră ce va avea loc duminică, la ora 17, sucevenii având prilejul de asista la un asediu al Cetăţii de Scaun, cu cel puţin 50 lovituri de tun, pregătit minuţios după un scenariu de Valentin Vasilescu. Acesta este un spectacol prezentat în premieră la Suceava, fiind implicaţi circa 100 de „profesionişti ai filmului” – cascadori, actori, pirotehnişti – şi 10 cai.

„Am încercat să creăm o acţiune reală, cu foarte multe cascadorii. Rugăm publicul să nu se îngrijoreze sau să se sperie, totul e reprezentaţie. S-a pus accent pe latura realului, n-am urmărit cu stricteţe firul întâmplărilor istorice”, a precizat Valentin Vasilescu. În realizarea scenariului s-a pornit de la primul asediu al Cetăţii Sucevei, din 1476, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, al armatei otomane, cetatea nefiind cotropită.

0 comentarii: