marți, 5 februarie 2008

„Porcu” povesteşte cum fura bani şi bijuterii din casele sucevenilor



În urmă cu aproximativ trei-patru ani, un minor din comuna Şcheia i-a ţinut în şah pe poliţiştii din judeţ, fiind autorul unui lanţ întreg de spargeri din locuinţe. Deşi abia îşi scosese buletin, Costel Gherman, zis „Porcu”, a început să fure din casele sucevenilor. Şi nu singur, ci alături de alţi minori problemă din Şcheia.

În scurt timp, banda lui „Porcu” avea să le dea adevărate bătăi de cap poliţiştilor, minorii având spargeri după spargeri, reuşind să fure şi din casele unor notari, avocaţi, oameni de afaceri.

Încarcerat în Penitenciarul Botoşani, Gherman, acum în vârstă de 19 ani, spune că regretă ce a făcut şi că, odată eliberat, va renunţa la furat.

„Aveam vreo 14 ani când m-am apucat de furat... Sunt arestat de la 16 ani şi patru luni”, mărturiseşte Gherman, precizând că anturajul şi sărăcia lucie în care trăia l-au determinat să se apuce de spart locuinţe.

„Furam bani şi bijuterii”

„Porcu” povesteşte că metoda pe care o folosea cel mai des pentru a fura din casele oamenilor era falsul cerşit.

„Intram, de exemplu, în curte la om şi dacă era acasă îi spuneam să dea o sticlă cu apă, ceva de mâncare ori, dacă nu, ceva de muncă. Dacă nu era acasă, intram în locuinţă. Furam bani şi bijuterii, altceva nimic”, recunoaşte Costel Gherman.

Tânărul mărturiseşte că prefera să fure bani sau bijuterii pentru că putea scăpa repede de ele în cazul în care dădea nas în nas cu un poliţist sau un vecin mai curios din fire.

O altă metodă folosită de banda lui Gherman era aceea a escaladării geamurilor de la băile apartamentelor situate la parter sau la etajul I al imobilelor.

„Cel mai mult am luat de la un notar public din Rădăuţi... 4000 de dolari, în jur de 1000 şi ceva de euro şi 30 de milioane (n.r.-lei vechi), precum şi mai multe bijuterii”, îşi aminteşte Gherman. Numai la acea spargere, tânărul şi ceilalţi complici ai săi au pus mâna pe aproape un sfert de miliard de lei vechi. Deţinutul mărturiseşte însă că, după fiecare furt, atunci când nu era prins de Poliţie, spărgea banii pe băutură, ţigări, jocuri mecanice sau fel de fel de „distracţii”, nereuşind să strângă nici un leu.

Peste 100 de locuinţe sparte

„Intram în locuinţă şi mergeam în dormitor... căutam în noptiere, căutam la birou, prin şifonier... prin locuri din astea unde se ţin bunuri. Sunt unii care-şi ţin banii în plicuri, în poşete, pe sub faţa de masă...”, continuă să povestească Costel, precizând că de cele mai multe ori se hotărau pe moment ce casă sau apartament să spargă.

În 2003-2005, banda lui „Porcu” a dat peste 100 de spargeri de locuinţe, de pe raza municipiilor Suceava şi Rădăuţi, precum şi a oraşului Gura Humorului.

Valoarea bunurilor furate, estimau la acea vreme anchetatorii, depăşea două miliarde de lei vechi. „Mergeam cu ocazia dintr-un oraş în altul...”, mai spune tânărul deţinut.

Deşi poliţiştii îi prindeau aproape de fiecare dată, Gherman şi ai lui, toţi cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, se întorceau înapoi în stradă, oamenii legii neavând cum să-i reţină sau să-i arunce încă de pe atunci în spatele gratiilor, din cauza vârstei.

„Am spart locuinţe de doctori, vameşi, oameni de afaceri. Mi s-a pus prejudiciu un miliard şi jumătate (n.r.-lei vechi), numai la Rădăuţi... Mi-au dat patru ani de închisoare...am făcut până acum, zi la zi, doi ani şi 10 luni...”, spune Costel Gherman, calculând zilele ce au mai rămas până când va fi de cealaltă parte a porţii penitenciarului.

Majoratul, „sărbătorit” în puşcărie

Pe lângă spargeri din locuinţe, „Porcu” şi complicii săi se ocupau şi cu furturi din şi de autoturisme. Minorii îşi făceau pur şi simplu de cap, dând dovadă de un tupeu ieşit din comun în comiterea infracţiunilor.

De exemplu, pe la mijlocul lunii mai a anului 2004, „Porcu” şi ai lui au furat o maşină din curtea unei sucevence. Deşi nici unul dintre ei nu avea permis de conducere, minorii au trecut cu maşina prin gardul păgubitei şi au început să facă ture prin oraş. Când s-a terminat benzina, puştanii au abandonat maşina în apropierea benzinăriei OMV din municipiul Suceava, nu înainte de a o distruge în mare parte.

După ce a împlinit 16 ani, Gherman a fost săltat de poliţişti şi încarcerat. Tânărul a ajuns în spatele gratiilor din arestul Poliţiei Suceava şi mai apoi a fost închis în celulele de la Botoşani.

„Nu m-am gândit niciodată că o să ajung aici. Mereu îmi spuneam că am să mă las de furat... Am ştiut că odată intrat aici trebuie să îmi accept şi ispăşesc pedeapsa. ”, completează tânărul din Şcheia.

A învăţat în penitenciar să scrie şi să citească

Fosta mare problemă a judiciariştilor din Rădăuţi, Suceava şi Gura Humorului, mărturiseşte că viaţa în spatele gratiilor nu este deloc uşoară.

„Majoritatea deţinuţilor sunt răi... ieşi din cameră şi nu ştii cu cine te întâlneşti pe holuri. Mai sunt unii care dau şi cu cuţitul”, mărturiseşte tânărul.

La cei 19 ani ai săi, Costel Gherman este elev în clasa a I.

Orele se ţin în penitenciar, iar printre colegii de „clasă” sunt şi infractori periculoşi, autorii unor infracţiuni terifiante. Costel spune însă că e fericit, pentru că, dacă, înainte de a ajunge în spatele gratiilor, nu ştia să scrie şi să citească, acum literele nu mai sunt o necunoscută pentru el.

„Mă bucur că am descoperit ce înseamnă să ştii puţină carte, să te deschizi un pic la minte. Aici sunt la şcoală şi particip la multe activităţi din penitenciar...”, e mândru de el Costel.

Spune că a scris şi trimis şi prima scrisoare din viaţa sa. „Mamei i-am scris. I-am spus că sunt la şcoală, că sunt cuminte şi că abia aştept să vin acasă... Mi-a scris înapoi şi mi-a spus că s-a bucurat că am învăţat aici”, zâmbeşte deţinutul.

Odată eliberat, mai spune Costel Gherman, are de gând să-şi continue şcoala şi să-şi găsească un loc de muncă.

„De furat, nu mă mai apuc. Asta e sigur...”, ne asigură la plecare.

0 comentarii: