marți, 5 februarie 2008

Prefectura Suceava va monitoriza proiectele cu finanţare europeană



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, în cursul zilei de ieri, că un angajat al instituţiei pe care o conduce va monitoriza proiectele cu finanţare europeană care se realizează în judeţ.

Onofrei a precizat că această sarcină a fost preluată de un specialist al Departamentului de Integrare Europeană din cadrul Prefecturii Suceava, el urmând să răspundă direct de popularizarea modului în care pot fi accesate fondurile structurale.

De asemenea, persoana în cauză va avea ca obiective şi monitorizarea proiectelor europene care se realizează în judeţ, precum şi informarea autorităţilor locale despre programele europene prin care se pot obţine diverse finanţări.

„Deşi prin lege Prefectura nu este implicată direct în derularea fondurilor europene, ea trebuie să fie principalul disiminator de informaţii privind fondurile europene. Noi trebuie să ne comportăm ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. Şi dacă Executivul are un Plan de Dezvoltare Naţional al României, la rândul nostru trebuie să urmărim realizarea acestui plan la nivel local”, a declarat prefectul judeţului Suceava.

Îndemn pentru primari să promoveze proiecte

Orest Onofrei a arătat că, începând cu luna martie 2007, va deveni operaţional Fondul naţional de dezvoltare rurală, prin intermediul căruia administraţiile locale vor avea la dispoziţie nu mai puţin de 4 miliarde de euro pentru promovarea unor proiecte de dezvoltare rural.

Prefectul a atras atenţia că deşi acest plan va deveni operaţional în cel mai scurt timp, există un număr foarte mic de primării sucevene care au pregătit proiecte pentru a obţine fonduri.

„Nu se poate ca acest fond de dezvoltare rurală să fie disponibil, şi nici măcar 30 de primării sucevene să nu aibă pregătite proiecte. Şi din acest motiv primăriile trebuie să promoveze proiecte. Iar noi vom sprijini toate primăriile, inclusiv pe cele care nu ştiu, sau nu pot să facă proiecte”, spune prefectul Onofrei, care a adăugat că proiectele care pot fi promovate de primării pot viza atât investiţii în infrastructură, cât şi în creşterea capacităţii administrative.

0 comentarii: