marți, 5 februarie 2008

Arhivele PCR în pericol de degradare



Arhivele fostului PCR Suceava se află în uitare, de mai bine de patru ani, într-o fostă cazarmă aflată în apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava. Semnalul de alarmă a fost tras de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, care a precizat că şeful aeroportului, Dan Asmarandei, l-a sesizat că imobilul în care se află depozitată istoria, în acte, a perioadei comuniste din judeţul Suceava, se află într-o stare avansată de degradare.
„Tragem un semnal către factorii guvernamentali să intervină şi să salveze aceste arhive. Pentru că atunci când se vor desecretiza arhivele PCR, toate documentele aflate la Suceava vor fi degradate şi nu o să mai poată fi verificate de către cei interesaţi de acest aspect”, a declarat Gavril Mîrza.
El a spus că pentru salvarea acestor documente trebuie luate măsuri de urgenţă în vederea depozitării lor într-un spaţiu adecvat.
În cazarma aflată în apropierea aeroportului Suceava se află câteva sute de mii de dosare ale sucevenilor care în perioada 1944-1989 au făcut parte din Partidul Comunist Român. Potrivit spuselor directorului secţiei din Suceava a Arhivelor Naţionale, Ioan Scripcariuc, întreaga arhivă a PCR Suceava depozitată lângă aeroport conţine peste 200.000 de dosare, adică aproximativ 2.000 metri liniari de documente. Aici se regăseşte, în detaliu, întreaga activitate a celor care au fost membri PCR, carnetele de membru, dosare de primire şi de excludere din PCR, precum şi dosare ale cadrelor de partid.

0 comentarii: