Un număr din ce în ce mai mare dintre sucevencele însărcinate preferă să-şi aducă pe lume copiii prin operaţie cezariană şi să nu mai treacă prin chinurile unei naşteri pe cale naturală.
Şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, dr. Cristian Irimie, afirmă că în ultimii ani procentul femeilor care nasc prin cezariană a ajuns la aproximativ 40, faţă de 20-25 la sută, în urmă cu 10 ani sau sub 5 la sută, înainte de 1989.
Mai mult, afirmă medicul sucevean, doar în aproximativ 10 la sută din cazuri cezariana are indicaţie medicală expresă, în restul cazurilor exitând motivaţii de altă natură- teama de o naştere pe cale naturală, vârsta mai înaintată a femeilor care devin pentru prima oară mame, considerente de ordin estetic, dorinţa pacientei, a familiei sau chiar a medicului care s-a ocupat de ea pe parcursul sarcinii.
„Nu poţi să-i interzici unei femei să-şi aleagă felul de a naşte. Ca medic trebuie să-i explici avantajele şi dezavantajele ambelor variante, dar sunt femei care nu suportă durerea şi atunci opţiunea este clar pentru cezariană”, a afirmat dr. Irimie.
Naşterea fără durere, încă imposibilă la Suceava
Atât dr. Irimie, cît şi un alt obstetrician, dr. Ilie Merticariu, spun că deocamdată în Spitalul de Urgenţă nu se poate practica naşterea fără durere, pentru că tipul de anestezie recomandat în astfel de cazuri reclamă un personal mai numeros, supravegherea femeii care naşte fiind continuă vreme de câteva ore.
Pe de altă parte, cezariana asigură contactul permanent dintre viitoarea mamă şi echipa medicală, deoarece la naşterea naturală prezenţa medicului pe durata travaliului nu este obligatorie, el intervine doar dacă apar probleme.
În rest, în sala de naşteri este prezentă o moaşă, o asistentă, o infirmieră şi aproape întotdeauna un medic de la secţia Nou-născuţi şi asistenta lui.
În schimb, la cezariană participă obligatoriu doi medici obstetricieni, asistenta instrumentală, medicul anestezist şi asistenta lui şi medicul neonatolog cu asistenta. O astfel de operaţie durează, în medie, 30-35 de minute, iar copiii nu au nici un fel de probleme, notele pe care le primesc fiind aproape întotdeauna de 9 şi 10.
Cezariana e mai scumpă ca naşterea naturală, dar este preferată
În ceea ce priveşte costul „atenţiilor”, dacă la naşterea normală mamele nu ţin întotdeauna să „sensibilizeze” medicul, iar atunci când o fac nu prea sar de 2-3 milioane de lei vechi, la cezariană plicul pentru obstetrician conţine, în medie, 150 de euro, iar pentru anestezist 1-1,5 milioane de lei vechi.
Surse din rândul pacientelor spun că la Suceava nu există tradiţia de a da ceva şi medicului care este „mâna a doua”, iar anestezistul este băgat în seamă doar de mămicile cu un nivel socio-economic mai ridicat.
De asemenea, a dispărut obiceiul de a da prosop şi săpun la moaşă, acestea fiind înlocuite de cafea, parfumuri sau plicuri cu 200.000 până la 1 milion de lei vechi şi tot în funcţie de nivelul social al pacientei.
Chiar dacă cezariana este mai avantajoasă pentru medic, din punct de vedere economic, dr. Irimie spune că el nu este adeptul intervenţiei chirurgicale.
„Eu am cele mai puţine cezariene pentru că nu sunt adeptul operaţiei făcute la cerere, şi din acest motiv pacientele mele se îndreaptă spre doctorii mai largi la inimă. Nici nu vin noaptea să asist pentru că nu mai am vârsta, şi nici sănătatea nu-mi mai permite să pierd nopţile”, a spus dr. Irimie, întrebat despre câţi copii a adus pe lume în cei 30 de ani de când profesează în spitalul din Suceava.
„Nu-mi plac statisticile, ştiu doar că am adus pe lume copii care acum sunt mari, sunt sănătoşi şi asta şi datorită muncii mele”, a mai spus medicul.
Naşterea naturală normală, benefică pentru copil
Dr. Merticariu afirmă că el nu are rezerve faţă de cezariană pentru că doar naşterea naturală normală nu afectează starea copilului, cele cu travaliu prelungit, de peste 12 ore, compromiţând notele care se acordă bebeluşului imediat după naştere.
Din acest motiv, Dr. Merticariu consideră că, mai ales pentru mamele de peste 28 de ani aflate la prima naştere, este potrivit să-şi aducă pe lume copilul cu ajutorul medicilor.
Un cuvânt important de spus îl au însă şi viitoarele mame. Deşi multe dintre ele au, când ajung la spital, clară în minte procedura de naştere, durerile naşterii, dacă s-au instalat deja, le fac să uite că până la poarta spitalului nu doreau cezariană.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu