duminică, 12 august 2007

Minifestival de astronomie “Nopţi de Perseide” la Horodnicu de Jos

Minifestival de astronomie “Nopţi de Perseide” la Horodnicu de Jos

Timp Liber


În Horodnicul de Sus, în perioada 9- 14 august va avea loc un minifestival de astronomie Imageintitulat “Nopţi de Perseide”. Pe plan naţional şi internaţional astronomii, în special cei amatori, efectuează campanii de observare a curentului meteoric Perseide. În ţara noastră există o asociaţie a astronomilor amatori intitulată SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori) fondată de Valentin Grigore din Târgovişte. Această asociaţie are filiale şi puncte de observare în mai multe localităţi din ţară. Un astfel de punct se află în localitatea Horodnicu de Jos, punct astronomic patronat de Planetariul din Suceava şi de Dimitrie Olenici, muzeograf la Planetariu din Suceava unde, va avea loc şi un minifestival de astronomie intitulat “Nopţi de Perseide”, care se va desfăşura, în acest an, în perioada 9-14 august. Trebuie menţionat că până pe 24 august pe cer se poate observa un curent meteoric numit Perseide, denumire ce provine de la Constelaţia Perseu. Maximul de activitate al curentului meteoric se va manifesta în noaptea de 12 spre 13 august. Meteorii, numiţi popular “stele căzătoare”, sunt de fapt nişte urme strălucitoare lăsate pe bolta cerească de mici grăuncioare de materie care apar în atmosfera Pământului, şi care prin frecarea cu aerul se aprind, lăsând o dâră luminoasă. Aceste particule pot avea traiectorii diferite. Cele care brăzdează în toate direcţiile bolta cerească se numesc meteori sporadici, iar cei care cad sub forma unei ploi se numesc curenţi de meteori. Aceste fenomene apar deoarece Pământul, în mişcarea sa în jurul Soarelui, intersectează orbitele unor comete şi întâlneşte milioane de astfel de microparticule, iar de pe Terra acestea se văd ca şi cum toate provin dintr-o singură zonă care a fost denumită Radiant. În cazul Curentului Meteoric Perseide cometa mamă se numeşte 100 P/Swift-Tuttle, care face un drum în jurul Soarelui în aproape 130 de ani, pe o elipsa destul de alungita. De câte ori se apropie de Soare, cometa pierde ceva materie. La maximul de activitate, curentul Perseide poate avea în jur de 60 de meteori pe oră. Numărul de meteori vizibili depinde de momentul când se produce maximul precum şi de Lună. Anul acesta, luna nu are o strălucire puternică în noaptea zilei de 12 august, însă maximul este aproape de dimineaţa zilei de 13 august. Acest fenomen poate fi observat din orice loc ferit de poluare optică, fără a se folosi instrumente speciale.

Astfel, la Horodnicu de Jos, pe lângă observarea meteorilor se vor amenaja expoziţii de teme de astronomie, gală de filme astronomice, observaţii cu instrumente specializate, iniţieri în fotografie astronomică. Observaţiile privind numărul, strălucirea şi culoarea meteorilor vor fi consemnate de către astronomii amatori, urmând ca aceste informaţii să fie centralizate de SARM şi trimise la Organizaţia Internaţională de Observare a Meteorilor (IMO).

Fotbal - Suceava vs. Botoşani

Fotbal - Suceava vs. Botoşani

Sport


botosani_juventus.jpgDouă dintre echipele care vor reprezenta judeţul Suceava în viitorul sezon al Ligii a III-a au jucat în această săptămâna împotriva echipei FC Botoşani. Juventus Fălticeni – FC Botoşani 1 – 2 (0 – 1) Formaţia de Liga a II-a FC Botoşani s-a aflat pe parcursul acestei săptămâni într-un semicantonament de 5 zile în localitatea Câmpulung Moldovenesc. Cu această ocazie, echipa botoşăneană a disputat două partide amicale. În primul meci, elevii lui Leo Grozavu au dispus cu 2-1 de Juventus Fălticeni. Primul gol al divizionarei secunde a fost marcat de Ursu, în minutul 2, în urma unei lansări în adâncime a lui Kone. Acelaşi Kone şi-a trecut numele pe lista marcatorilor în debutul părţii secunde, după un corner executat bine de Sitaru. Pentru fălticeneni a înscris Tomescu, în minutele de prelungire. Au evoluat formaţiile: Juventus: Mihai – Dumistrăcel, Ciopraga, Berezoschi, O. Bosancu – P. Bosancu, Adi Pânzariu, Şuleru, Pantea – A. Aileni, Grămadă. Au mai intrat: Fl. Pânzariu, Vrabie şi Zaremba. FC Botoşani: Prisacă – Ciobanu, Aldea, Kano, Acsinte – Ştefoi, Straton, Ursu – Andrieş, Ungureanu, Kone. Au mai intrat: Satco, Patache, Filip, Botu, Ciornei, Sitaru, Vătavu şi Derra. CSM Rarăul Câmpulung – FC Botoşani 1 – 0 Joi a fost rândul altei echipei sucevene, CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc, să înfrunte echipa botoşăneană. Meciul s-a disputat pe stadionul “Rarăul” şi gazdele s-au impus cu 1-0, printr-un gol marcat de Mândrilă, care a lobat mingea peste portarul advers, de la aproximativ 35 de metri. În acest meci, oaspeţii au folosit mai mult jucătorii de rezervă, în timp ce la CSM Rarăul au debutat jucătorii Talancă, Sandu şi Marin, care au fost împrumutaţi chiar de la FC Botoşani. Au evoluat formaţiile: CSM Rarăul: Axinte – Popescu, Paraschiv, Talancă – Mândrilă, Plecanciuc, Andriuc, Fedorov, Sandu – Gherine, Cobzariu. FC Botoşani:Satco - Patache, M. Filip, Ciornei, Botu - Fl. Ursu, Vatavu, G. Luca, Derra - Sitaru, Porfireanu. Au mai jucat: Bordeanu, Ov. Ciobanu, Acsinte, Straton.

Fotbal. Liga a IV-a - Începe “regalul” fotbalistic judeţean

Fotbal. Liga a IV-a - Începe “regalul” fotbalistic judeţean

Sport


Sâmbătă, 12 august, de la ora 11- juniorii respectiv 13 – seniorii, se vor disputa meciurile primei etape din cadrul campionatului Ligii a IV-a.
După părerea noastră, campionatul judeţean şi-a atins scopul în ceea ce priveşte organizarea , în ultimii doi ani, mai ales din punct de vedere al performanţei, echipele câştigătoare din 2006 şi 2007 reuşind să promoveze în Liga a III-a, după meciuri de baraj în care valoarea lor şi-a spus cuvântul.
După o perioadă intensă de transferuri în care unele echipe au pierdut jucători altele s-au întărit mâine se dă startul unui nou sezon fotbalistic la nivel judeţean.
Vom încerca să spunem câte ceva despre fiecare echipă, după programul primei etape:
Florconstruct Pătrăuţi – Bucovina Bădeuţi


Pătrăuţi-ul, o echipă care a promovat „pe cinstite” în Liga a IV-a în urma unui play-off pe care l-a câştigat fără probleme. În această vară formaţia a avut ceva probleme financiare dar în ajutorul ei au sărit cei de la Florconstruct, prin directorul general Vasile Florea care „ a luat sub aripa lui” echipa. Meciurile de pe teren propriu se vor disputa la Pătrăuţi unde terenul a fost cosmetizat, baza sportivă fiind conformă cu cerinţele regulamentului. Pătrăuţenii au adus la conducerea echipei un antrenor foarte experimentat, Radu Caşuba, care a avut rezultate bune la echipele pe care le-a pregătit până în prezent.
La Florconstruct au venit: Bogdan Florea, C-tin Cârlan, Iulian Niga, Nicolae Niga, Stelian Ciubotaru, Răzvan Tănăsuc, Marius Leonte, Bogdan Târnovan – de la Foresta Moldoviţa, jucători, care alături de localnicii Emil şi Eugen Romaş, Doncean, Burduja sau Paul Cârcu dau echipei primarului Dragoş Jureschi încrederea că echipa lui se număra şi în sezonul viitor printre protagonistele Ligii a IV-a.
Bucovina Bădeuţi rămâne echipa care nu a creat niciodată „probleme” în campionatul judeţean. Întotdeauna jucătorii au urmat exemplul managerului general, Vichente Popescu, care a fost un model de comportare faţă de echipele adverse şi faţă de arbitri. În această ediţie de campionat „copiii” lui Vichente speră să nu mai aibă probleme cu zona din subsolul clasamentului. În noul campionat bădeuţenii se vor baza pe jucătorii: C-tin Siminiceanu, Huncheag, Huţanu, V. David, Dumitriu sau Gh. Tătar cărora li se vor adăuga cei care au revenit la echipă: Ciprian Anton, Fl. Siminiceanu, Marius Gavriliuc, Andrei Rotaru sau Nicolae Cotoară.
În cel de-al doilea meci al etapei:

Bradul Putna – CS Gura Humorului

Meciul, după părerea nostră, ar putea fi considerat derbiul rundei inaugurale şi asta deoarece la echipa din Putna, care avea oricum un lot valoros de jucători a „poposit” antrenorul Victor Găluşcă cu câţiva juniori de valoare de la Cetatea Suceava: Sorin Luca, Andrei Romega, Ciprian Ţurcanu şi Lucian Dobrea la care se adaugă: Dimitri Bâru şi Dorel Gheţău reveniţi la echipă, după o pauză fortuită.
Echipa din Putna are sprijinul total al primăriei din localitate din toate punctele de vedere. Baza sportivă din Putna va avea în acest campionat o nouă faţă.
Humorenii, deşi au pierdut în această vară câteva piese de bază: Ilie Cornel, Ionuţ Beleca sau Florin Plecanciuc rămân o echipă puternică, sprijinită de un primar, Marius Ursaciuc, mare iubitor de fotbal. Conducerea tehnică va fi asigurată de Robert Moloce şi Teo Murariu iar Gigi Lazăr va fi la „pupitrul” juniorilor. CS Gura Humorului se va bate cu siguranţă şi în acest an pentru promovare. La echipă au venit: Florin Piticariu, Ciprian Ioniţă, D-tru Negrea, Radu Anghel, Cornel Căinari, Mihai Obreja veniţi de la FC Pojorâta, Cetatea Suceava, Victoria Păltinoasa sau Inter Capu Câmpului.

Va fi un meci echilibrat pentru că ambele echipe vor să înceapă campionatul cu dreptul.

Bucovina Rădăuţi – Foresta Moldoviţa

În meciul al treilea al etapei, la Rădăuţi, se vor afla faţă în faţă, două echipe cu tradiţie în fotbalul judeţean, formaţii care în urmă cu doar trei ani erau în Liga a III-a.

Rădăuţenii, la cârma ci Ionel Lavric şi Mircea Ungureanu au pierdut în acest an câţiva jucători de mare perspectivă, Zaharia , Halip sau Zaremba. Dar, cu Viorel Stoica sau Olivian Gherasim, „şlefuitori de talente” la Rădăuţi se vor creşte în continuare jucători pentru eşaloanele superioare iar primii care ar putea face acest pas ar fi: Simion Zaharia (1992), Gh. Sabie (1993) – care cochetează la ora actuală cu loturile naţionale de juniori.

Rădăuţenii n-au făcut achiziţii spectaculoase şi se bazează în noul sezon tot pe Luca, Ilişoi, Paşa, Lavric, O. Cojocari.

În schimb, Foresta Moldoviţa a schimbat „aerul de munte” cu cel de şes, la echipă venind un grup masiv de jucători de la Fălticeni: Vizitiu, Grămuş, Rădăşanu, Capră, Ailincăi, Andronic, Niţu, Zancu, Păduraru, Vărvăroi şi Gherman.

Rămâne de văzut de partea cui va fi victoria!

CSM Dorna Vatra Dornei – CS Juventus II Fălticeni
Meciul patru este un alt cap de afiş al primei etape. De o parte, formaţia gazdă cu Mihăiţă Szekely şi Iliuţă Groza la timonă, revenită în campionatul judeţean după un an de pauză, va întâlni una dintre cele mai imprevizibile formaţii ale campionatului. Juventus II Fălticeni poate beneficia de un lot de jucători accesibili atât în Liga a III-a cât şi în Liga a IV-a.
Va fi un meci tare. O problemă pentru fălticeneni o va constitui deplasarea ei fiind nevoiţi să ajungă la Dorna prin Ostra sau prin Broşeni, din cauza podului dărâmat de la Vama.
A
vântul Todireşti – CSO Viitorul Liteni este un meci al orgoliilor, ambele echipe aflându-se în ediţia trecută de campionat în „zona minată” a clasamentului. Nu ştim în ce sens se va schimba situaţia în acest sezon deoarece ambele echipe se vor baza pe loturile de jucători din campionatul precedent.
La Todireşti vor fi printre titulari: Bordeianu, N. Grosu, Tabarcea, Rotaru, Tcaciuc, Ţăranu sau nou venitul Liviu Ştefancu.
Litenii cu Zaharia, Holca, Zaluschi, Roată şi Tomiţă Onisii.
Ambele echipe se bazează pe sprijinul prămăriilor locale neavând probleme cu starea bazelor sportive.

Zimbrul Siret – Minerul Iacobeni-Ciocăneşti este întâlnirea care se află „în ceaţă” la ora actuală. Cei de la Siret nu au ajuns la sediul AJF nici până vineri, 10 august , la ora 13, data limită pentru intrarea în legalitate impusă echipelor din Liga a IV-a. Sperăm că secretarul AJF să rămână pe poziţie şi după ora limită. Siretul cu Alexandrescu, Bordeianu, Maftei, Zub, Pârlog sau Ciustea vrea să fie printre fruntaşele eşalonului la fel ca în urmă cu câţiva ani când „coarnele Zimbrului erau mai tinere”.

Minerul a trecut prin mari emoţii în această vară pentru că mulţi jucători, mai ales cei de la Vatra Dornei au ales să se întoarcă la echipa mamă. A urmat o „îmbinare fericită” cu o parte din lotul echipei din Ciocăneşti (retrasă din campionat) şi astfel Marcel Ivan va putea să-şi continue evoluţia în Liga a IV-a, beneficiind de o echipă foarte tânără.

Flacăra Roşie Udeşti – Rapid CFR Suceava este partida cu cele mai mari ambiţii. Deşi în vară între cele două echipe a existat un schimb de jucători, Mihai Brezan este hotărât să nu mai treacă prin emoţiile retrogradării cu care s-a confruntat în campionatul trecut şi vrea să înceapă noul sezon în forţă.

Rapid CFR rămâne echipa care a fost la un pas de câştigarea titlului de campioană a judeţului în această vară şi ar fi putut juca acum în Liga a III-a. N-a fost să fie dar suntem siguri că Bogdan Tudoreanu , Costi Bujorean, Gabi Clim sau Marius Ciobanu n-au renunţat la ambiţia de a fi undeva în fruntea clasamentului în vara lui 2008 iar primul pas trebuie făcut în meciul de la Udeşti, care se anunţă unul „cu scântei”.
Cetate II Suceava – Unirea Boroaia, meciul în care se întâlnesc echipele care au tras numerele 8 şi 9 la întâlnirea cu delegaţii şi vor disputa probabil unul dintre cele mai frumoase meciuri ale primei etape. Se întâlnesc două echipe care şi-au văzut de fotbal în campionatul 2006-2007, formaţii care au ocolit cartonaşele galbene şi roşii. Două formaţii care au promovat numeroşi jucători tineri până acum.
Gazdele se vor baza pe: Munteanu, O. Ciobanu, Cerlincă, Răzlog, Scutelnicu, Martinescu, Crişu sau Turliuc, lângă care se vor afla tot ce are mai bun, în materie de tineret, Cetatea Suceava.
Unirea Boroaia, cu Mihai Arsintoaia la cârma, se va baza în actualul campionat pe un lot de jucători îmbunătăţit cu nou veniţii: I. Dârjoancă, C. Vasiliu sau I. Niţă de la Juventus Fălticeni.
Mult succes tuturor participantelor. Sperăm ca noul sezon să se desfăşoare cu un fair-play desăvârşit fără incidente şi scandaluri care nu au nicio legătură cu sportul în general şi fotbalul în special. Fie ca cei mai buni să câştige!

Fotbal. Cupa României - Poli II Iaşi - FC Cetatea în turul III

Fotbal. Cupa României - Poli II Iaşi - FC Cetatea în turul III

Sport


cupa__11_august.JPG

Partida va fi transmisă, în direct, pe TVR 2, miercuri, 15 august de la ora 16.30
Meciurile contând pentru faza a III-a a Cupei României se vor disputa, miercuri, 15 august, cu începere de la ora 17.30.
Judeţul Suceava a rămas cu o singură reprezentantă în această fază a competiţiei, Cetatea Suceava. Elevii lui Marian Pană vor întâlni, în deplasare, formaţia Poli II Iaşi, meciul urmând a se disputa pe stadionul “Emil Alexandrescu” din Iaşi.
Partida dintre cele două grupări va fi transmisă în direct de postul naţional de televiziune TVR 2, motiv pentru care jocul s-ar putea desfăşura cu începere de la ora 16.30, cu o oră mai devreme decât programarea oficială a meciurilor din această fază a competiţiei.

Jocurile se desfăşoară în sistem eliminatoriu, într-o singură manşă, pe terenul echipelor organizatoare, acestea fiind trecute în program primele la fiecare joc. În cazul în care, după 90 de minute de joc, rezultatul va fi egal, se va proceda la prelungiri (două reprize a câte 15 minute) şi, după caz, la executarea loviturilor de departajare. Iată, mai jos, programul meciurilor:
FC Politehnica II Iaşi SA - FC Cetatea Suceava
FC Laminorul Roman - FCM II Bacău
FC Willy 2001 Bacău - FC Oţelul II Galaţi
CSM Râmnicu Sărat - CF Brăila SA
CS Ovidiu - CS FC Callatis Mangalia
AS Înfrăţirea Harman - FC Petrolul Ploieşti II SA
AS Rucăr - FC Chitila
AS Mikes Zagon - CSM FC Ploieşti
FC Dunărea 2005 Călăraşi - CS Buftea
CS Dodu Bucureşti - FC Rocar ANEFS Bucureşti
FC Târgovişte SA II - CS Tricolorul Breaza
FC Balş 2007 - CS Alro Slatina
CS Armata Craiova - CS Building Vânju Mare
SC Minerul Jilţ Mătăsari - CS Minerul Motru
CS Atletic Sibiu - CSM Sebeş
CFR Marmosim Simeria - CS Gloria CTP Arad
ACU Vasile Goldiş Arad - CS Timişul Albina (se disputa la data de 16 august, ora 17.30)
FC Victoria Carei - CS Sănătatea Servicii Publice Cluj
CS Bihorul Beiuş - FC Baia Mare
CS Avântul Reghin - Gloria II Bistriţa
Conform articolului 13.13 din ROAF, în cazul jocurilor dintre echipe din Liga a III-a, este obligatorie folosirea jucătorilor juniori, situaţie în care se află şi Cetatea Suceava în disputa cu Poli II Iaşi.
Faza a IV-a, la care vor participa echipele din Liga a II-a şi cele 20 de echipe calificate din faza a III-a (în total, 56 de echipe), este programată sa aibă loc la 29 august.

Prefectul cataloghează drept dezinformare faptul că numai 13 primării au bani de salarii

Prefectul cataloghează drept dezinformare faptul că numai 13 primării au bani de salarii

Administratie


stela_acatrinei.jpgPrefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei a catalogat drept dezinformare declaraţiile făcute de vicepreşedintele PRM al Consiliului Judeţean Suceava, Stela Acatrinei prin care a anunţat că doar 13 primării din cele 114 din judeţ mai au bani de salarii până la finele anului. Prefectul Onofrei a spus chiar că este deranjat de asemenea informaţii apărute în presă de la surse cum orest_rad02.jpgeste Stela Acatrinei care are o responsabilitate majoră la nivelul CJ şi care ar trebui „să nu se lase influenţată de ce aude de la unul sau altul” şi să verifice cu mai mare atenţie situaţia. Orest Onofrei a explicat că le-a cerut primarilor din judeţ câte o listă pe care să treacă trei dintre principalele probleme pe care le au de rezolvat şi că nici unul dintre ei nu a trecut salariile pe acea listă. „Este curios cum asemenea declaraţii şi dezinformări pot apărea din partea doamnei Acatrinei”, a spus în final prefectul Onofrei. Vicepreşedintele CJ a anunţat în urmă cu câteva zile că doar 13 primării din judeţ mai au venituri pentru a asigura salarizarea personalului până la finele anului 2007.

Serbările Timişoreana au poposit la Suceava

Serbările Timişoreana au poposit la Suceava


Caravana Timişoreana a poposit la Suceava, atrasă de Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a fostului domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare. În acelaşi timp cu festivalul medieval, pe platoul din apropierea Cetăţii de Scaun a fost ridicat un adevărat „Oraş al Berii”, unde sucevenii pot să vadă o parte din vechile instalaţii de fabricare a berii din anul 1718. Organizatorii au anunţat că pe parcursul celor trei zile de ale „Serbărilor Timişoreana”, sucevenii vor avea parte de numeroase concursuri şi concerte, susţinute unele dintre cele mai cunoscute formaţii din România. Astfel seara de vineri 10 august a.c., este rezervată formaţiilor Terra şi Six, iar sâmbătă, de la ora 21.00, vor concerta Danger şi Class. În ultima zi a festivalului Timişoreana, pe scena de pe platoul Cetăţii de Scaun vor concerta, începând cu ora 21.00, trupele Viţa de Vie şi Cargo.

Cetatea de Scaun, "îmbrăcată" în straie medievale

Cetatea de Scaun,

Cetatea de Scaun, "îmbrăcată" în straie medievale

Domni, domniţe, cavaleri sau mimi – cu astfel de personaje o să vă întâlniţi timp de trei zile în Cetatea de Scaun a Sucevei (foto). Doar a început Festivalul de Artă Medievală, care vrea să reînvie atmosfera medievală de pe timpul lui Ştefan Cel Mare. Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută vineri dimineaţă, de către organizatori şi oficialităţi locale şi judeţene, în prezenţa unui public numeros. A ţinut să salute evenimentul şi proaspătul consul general al Ucrainei la Suceava, Sergy Nikfhych.

Pentru prima zi a festivalului, programul a cuprins, în prima parte a zilei, spectacole de teatru, scene de luptă, farse medievale, dansuri medievale, jonglerii, concerte de muzică medievală şi tradiţională europeană şi sceneta „Cancelaria Domnească în Evul Mediu”.

Iar pentru orele serii, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost scena ceremonialului de încoronare a voievodului Moldovei dar şi a cascadoriilor ecvestre – lupte, turnir.

Prefectul Sucevei, Orest Onofrei, ia la puricat dosarele de retrocedare

Prefectul Sucevei ia la puricat dosarele de retrocedare


(ASIS) - Prefectul Orest Onofrei a desemnat o echipă de specialişti care va analiza motivele pentru care la Comisia judeţeană de fond funciar nu au ajuns dosarele de retrocedare la Legea "Flutur", analizate şi validate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.

Dl Onofrei s-a declarat intrigat de faptul că 43 la sută din numărul de solicitări declarate ca validate la comisiile din teritoriu nu au parvenit la centru, spre analiză. "Ori au validat şi se trenează punerea în posesie, ori s-a minţit şi s-a raportat fals că s-au analizat toate cererile de retrocedare. În ambele cauze, factorii responsabili sînt pasibili de amenzi usturătoare", a spus prefectul. Comisia de specialişti ai Prefecturii va verifica administraţiile care au cel mai scăzut procent de predare a dosarelor, respectiv Suceava -B 35 la sută, Cajvana -B 38 la sută, Gura Humorului -B 27 la sută, Vicovu de Sus -B 14 la sută. De remarcat este şi faptul că Primăria Botoşana, localitatea de origine a ministrului promotor al Legii 247, senatorul Gheorghe Flutur, nu a trimis nici un dosar la Comisia judeţeană de fond funciar. "Este un proces, în primul rînd reparatoriu, care trebuie încheiat cît mai curînd, deoarece nici circuitul terenurilor nu-i în regulă şi nici nu putem bloca activitatea Prefecturii din cauză că unii primari nu se achită de atribuţii", a mai spus dl Onofrei. Domnia sa a subliniat că 80 la sută din activitatea lucrătorilor instituţiei pe care o conduce este concentrată pe probleme de fond funciar, iar persoanele care vor fi găsite vinovate de neimplicare în rezolvarea solicitărilor revendicatorilor riscă amenzi de sute de milioane de lei vechi.

Pagubele agricultorilor suceveni

Pagubele agricultorilor suceveni


(ASIS) - Ultimul val de precipitaţii a adus agricultorilor suceveni pagube de 123.000 de lei.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Dragoş Juravle, a fost afectată o suprafaţă de 72 de hectare de culturi agricole şi fîneţe. De pe urma ploilor s-au ales cu stricăciuni şi 15 hectare cultivate cu cartofi, 30 de porumb şi 27 de hectare de fîneţe naturale. Cele mai afectate au fost localităţile Ostra, Vama, Stulpicani, Iacobeni, Capu Cîmpului, Cornu Luncii şi Mălini.

Ajutoare

Ajutoare


(ASIS) - Cinci localităţi din mediul rural au primit ajutoare financiare de cîte 10 mii de euro din partea Regiunii Abruzzo din Italia.

Potrivit purtătorului de cuvînt al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, cu aceşti bani la Gălăneşti şi Voitinel au fost finalizate lucrările de amenajare a terenurilor de sport pentru şcolile locale. La Horodnicu de Sus, Frătăuţii Noi şi Vicovu de Jos se lucrează la reabilitarea unităţilor şcolare. Acordul vizează domenii prioritare ale dezvoltării judeţului, precum exploatarea si prelucrarea lemnului, turism, agricultură, transport, cultură şi formare profesională. (L.D.)

Alunecările de teren de pe versantul de NE a Sucevei vor fi monitorizate

Alunecările de teren de pe versantul de NE a Sucevei vor fi monitorizate


(ASIS) - În perioada următoare, municipalitatea suceveană va monta echipamente de monitorizare în baza cărora se va determina gradul de risc privind producerea unor alunecări de teren pe versantul de NE a Sucevei.

"Pe baza datelor obţinute în urma acestor studii, efectuate pe o perioadă de aproximativ şase luni, Primăria Suceava va înainta Consiliului Judeţean un memoriu prin care va solicita ridicarea restricţiei de construire în zona versantului de Nord-Est. Sperăm ca, pînă la finalul acestui an, să putem înainta CJ şi raportul cu rezultatele monitorizării. Credem că rezultatele vor fi pozitive datorită lucrărilor de consolidare a versantului efectuate anul trecut", a spus viceprimarul municipiului Suceava, Angela Zarojanu. Primăria va achiziţiona echipamentul necesar studiului de monitorizare, care va fi montat în urma unei licitaţii pentru desemnarea firmei ce va culege şi interpreta datele cu privire la gradul de stabilitate a terenului. Deoarece lucrările de consolidare a versantului de nord-est au dat rezultate foarte bune, fiind stopate alunecările de teren care puneau în pericol viaţa şi bunurile tuturor celor care locuiesc în zonele afectate, municipalitatea intenţionează, totuşi, să solicite ridicarea interdicţiei de construire, măcar pentru o parte din acele zone. (I.B.)

Blocarea conturilor Ecotermgaz si a Proiectului „Utilitati si mediu” are vinovati

Prin blocarea conturilor Bucovina Ecotermgaz, este blocat şi Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, iar cineva trebuie să-şi recunoască vina pentru situaţia în care s-a ajuns.

La această concluzie a ajuns vicepreşedintele Consiliului Judeţean, PRM Stela Acatrinei, după un control recent al Ministerul Finanţelor în urma căreia, deocamdată, totul a rămas în coadă de peşte, nimeni neasumându-şi răspunderea.

„Eu nu pot să spun că vina aparţine Finanţelor dar, totuşi, a cuiva este. Nu este vorba doar despre faptul că, prin nerambursarea taxei pe valoare adăugată, ni s-au blocat 224 de miliarde de lei vechi, ci a mai apărut o problemă. A fost blocat şi Programul , întrucât fiecare localitate cuprinsă în proiect avea prevăzut un plafon de cheltuieli pe care trebuia să le facă. Or, prin nerambursarea TVA, lucrările nu se mai pot executa”, a arătat Acatrinei.

Ea a explicat că oficialii ministerului au motivat sistarea operaţiunii de rambursare a TVA prin aceea că Bucovina Ecotermgaz nu este operator în cadrul Programului, prin contractul de cesiune nr.9734/2004 societatea constituindu-se ca unitate de implementare a Proiectului, nu şi de exploatare a investiţiei.

„Bucovina Ecotermgaz trebuia oricum să depună deconturile respective, întrucât este plătitor de taxă pe valoare adăugată şi este obligat prin lege la acest demers. Finanţele judeţene au rambursat TVA în baza decontului şi controlului efectuat de către inspectorii de specialitate. Dacă prin actul de control aceştia constatau că nu există dreptul la restituirea TVA, trebuia să o spună şi, atunci, puteam aborda o altă strategie”, a reproşat vicepreşedintele Acatrinei.

Pe de altă parte, potrivit Codului fiscal art. 145, alineat 3, „dacă bunurile şi serviciile achiziţionate sunt destinate utilizării în folosul operaţiunilor taxabile, orice persoană impozabilă înregistrată ca plătitor de taxe are dreptul să le deducă”.

În concluzie, reprezentantul administraţiei judeţene suceava apreciază că răspunsul Ministerului de Finanţe, cât şi demersurile Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava sunt tardive şi de natură a complica lucrurile.

Fondurile blocate la Finanţe nu pot reîntregi creditul şi nici a fi orientate înspre lucrările din cadrul acestuia


Vicepreşedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei, reliefează că totul a decurs normal până în 2005, când a fost făcută o primă decontare de 18 miliarde de lei vechi. Ulterior, deşi Bucovina Ecotermgaz a depus în continuare deconturi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a sistat returnarea TVA.

Valoarea acesteia, calculată până în prezent este de 224,3 miliarde lei vechi, sumă blocată la Finanţe, care nu poate reîntregi creditul contractat de judeţul Suceava în cadrul Proiectului „Utilităţi şi mediu” şi care nici nu poate fi orientată înspre lucrările din cadrul acestuia.

„Or, cineva este vinovat şi tare mă tem ca, nu cumva, o parte de vină să o aibă şi specialiştii, care trebuiau să analizeze mai profund problema. Pentru că este o noutate, un program unicat cu garanţia statului, şi poate că necesita o mai mare aplicare asupra legislaţiei”, a comentat Acatrinei.

În ceea ce priveşte ieşirea din dilema privind statutul de operator al Bucovina Ecotermgaz, Acatrinei a precizat că investiţia din termie şi alimentare cu gaz va fi „vândută” consiliilor locale cu care Consiliul Judeţean este asociat, acestea fiind beneficiare de rambursare de TVA. Aceasta în baza art. 127, alineat 6, litera b, Codul Fiscal, care prevede că "instituţiile publice sunt persoane impozabile în aceleaşi condiţii legale ca şi cele aplicate operatorilor economici, chiar dacă activităţile sunt prestate în calitate de autoritate publică”(fiind enumerate serviciile de furnizare de apă, gaze naturale, energie electrică, energie termică etc).

Astfel, TVA colectată de la beneficiari, şi dedusă de Finanţe prestatorilor de servicii, va intra in conturile Bucovina Ecotermgaz, reîntregind creditul în cauză. Acţionari la Bucovina Ecotermgaz, administratorul creditului, sunt Consiliul Judeţean şi 59 de consilii locale din judeţ care implementează Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Valoarea totală a creditului contractat cu garanţii guvernamentale este de 235,5 milioane euro, în prima etapă fiind deblocate 86,9 milioane euro. Aceasta din urmă include introducerea gazelor naturale în peste 50 la sută din localităţile judeţului, reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice şi amenajarea de reţele termice moderne în aşezările urbane. Până acum, au fost cheltuite peste 50 de milioane de euro. Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” se derulează pe o perioadă de 3 ani de zile, având un grant de 16,5 milioane euro. Termenul de rambursare a creditului, cu dobândă de 6 la sută pe an, este de 15 ani, cu un an de graţie de la terminarea lucrărilor.

Edilii orasului Solca pot ramine fara mandate, deoarece au si alte activitati platite

Edilii orasului Solca pot ramine fara mandate, deoarece au si alte activitati platite


Primarul şi viceprimarul oraşului Solca, Valeruţ Ţăranu Hofnăr, respectiv Gheorghe Bahan, riscă să fie suspendaţi din funcţii, pe motiv de încălcare a Legii privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, a anunţat prefectul de Suceava, Orest Onofrei.

Cei doi edili, potrivit unui control efectuat de o echipă de control a MIRA, au fost găsiţi că au făcut parte din comisii de licitaţie şi că au fost manageri de proiect, activităţi pentru care au fost remuneraţi.

„Legea 161, privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, funcţiile lor sunt incompatibile cu orice altă activitate administrativă publică remunerată, în ţară sau străinătate, cu anumite excepţii, iar sancţiunea prevăzută de lege este încetarea de drept şi înainte de termen a mandatului”, a declarat prefectul Onofrei.

El a precizat că a solicitat referatul secretarului Consiliului local al oraşului Solca referitor la situaţia de incompatibilitate, pe care îl va anexa la cel al Corpului de control al MIRA, pentru a înainta documentaţia la acest minister.

„Decizia care va fi luată de minister noi o vom pune în aplicare şi astfel vom evita interpretări de natură politică sau că suntem în căutarea nodului în papură”, a explicat Onofrei, arătând că „situaţia de la Solca trenează de mai bine de doi ani”.

Totodată, el susţine că o vină în situaţia creată o are şi secretarul Consiliului local Solca, Marian Lungu, fiind funcţionarul care trebuie să asigure „respectarea legalităţii la nivelul administraţiei publice”, drept urmare era obligat să-i atenţioneze pe cei doi de starea de incompatibilitate în care au intrat. Tot în oraşul Solca, consilierul local Gavril Muşină a fost suspendat din funcţie pe motiv că a executat lucrări cu firma proprie la Grupul şcolar „Tomşa Vodă”, determinând un conflict de interese care l-a costat mandatul de ales.

În consecinţă, sesizându-se că astfel de incompatibilităţi „par a fi un caz mai răspândit” printre primarii şi viceprimarii suceveni, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a solicitat, printr-o circulară, tuturor secretarilor de consilii locale verificarea „în regim de urgenţă”, dacă edilii au încasat „diverse sume de bani” participând la activităţi plătite. Prin acest document, reprezentantul Guvernului în teritoriu dispune secretarilor să procedeze „la aplicarea prevederilor art. 16, art. 18 alin. 4 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali cu modificările şi completările ulterioare, după caz”.

Cetatea de Scaun a fost cucerita de domnite frumoase si cavaleri semeti

Cetatea de Scaun din Suceava găzduieşte până duminică, 12 august, Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, ediţia a II-a, eveniment deschis vineri, la ora 11.00, în prezenţa autorităţilor, a protagoniştilor, dar şi a unui public numeros.

La invitaţia directorului Centrului Muzeal „Bucovina”, Emil Ursu, deschiderea oficială a fost anunţată de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care, cu acest prilej, a reiterat, din nou, intenţia administraţiei locale de a înscrie Festivalul în strategia de turism, care vizează, în principal, reabilitarea Cetăţii de Scaun şi promovarea ofertei turistice a municipiului reşedinţă de judeţ.

Timp de trei zile, curioşii vor fi ajutaţi de organizatorii Festivalului Medieval „Ştefan cel Mare”, prin evoluţia artiştilor chemaţi la acest eveniment, să-şi imagineze „parfumul” vremurilor de peste veacuri din Cetatea lui Ştefan.

Printre principalele atracţii pot fi regăsite: Ceremonialul de încoronare a voievodului Moldovei, Răsplata vitejilor Moldovei, Judecata boierilor trădători, Cancelaria domnească în evul mediu, Ceremonialul de încheiere a unui tratat d pace între Moldova şi Polonia, dar şi scene de lupte – Ordinul cavalerilor, concerte de muzică medievală şi tradiţională europeană sau teatru pentru copii. Nu vor lipsi domniţe sfioase şi cavaleri pintenaţi, ce se vor plimba agale prin curtea Cetăţii.

Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare” se va încheia duminică, 12 august, târziu în noapte, cu jocuri cu focul şi cascadorii ecvestre – lupte, turnir. La ceremonia de deschidere a manifestării au participat, pe lângă edilul-şef al Sucevei, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Stela Acatrinei, subprefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu şi alţi oficiali ai autorităţilor judeţene şi locale.

Calul de dar i-a adus dosar penal

Calul de dar i-a adus dosar penal


(ASIS) - În urmă cu două zile, sătenii din Baia au crezut că Dumnezeu le-a pus mîna în cap.

Calul de dar i-a adus dosar penal

Un humorean le oferea, pentru numai 300 de lei, un cal cu tot cu căruţă. Oferta nu i-a lăsat indiferenţi nici pe poliţiştii de la postul comunal care s-au informat, în legea lor, şi au aflat că tînărul în vîrstă de 18 ani îşi însuşise "averea" de la un bătrîn din comuna Mănăstirea Humorului. Moşul se "împrietenise" cu Bachus, la tîrg în Gura Humorului, şi a uitat de căruţă şi cal. Lăsat nesupravegheat, animalul s-a speriat de un TIR şi a luat-o la sănătoasa spre casă, unde mai mult ca sigur ar fi ajuns dacă nu i-ar fi ieşit în cale tînărul. (A.M.)

'Mama ne batea cu biciul'

'Mama ne batea cu biciul'

Cinci frati din localitatea suceveana Putna, cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani, erau batuti si infometati de parinti. Ei au fost internati, zilele trecute, la Fundatia 'Hand of Help' din Botosani, unde s-au acomodat rapid.

Cei cinci copii din Putna adusi in Centrul rezidential al Fundatiei din Botosani, au fost consultati de medici si de psiholog, li s-a recoltat sange pentru analize si au fost deparazitati. 'S-au acomodat. Le place la noi. Au televizor, jucarii, mai vin si ceilalti copii sa stea cu ei. Au ajuns infometati la noi', a precizat Simona Boldea, directorul social al fundatiei.

"Si-au spalat singuri hainutele"


Reprezentantii fundatiei au doar cuvinte de lauda pentru cei cinci copii. 'Intr-o seara, Mariana si Mihai, fratii in varsta de 10, respectiv 6 ani, si-au spalat singuri hainutele vechi. Se vede ca sunt niste copii munciti', a mai spus Simona Boldea. Laura, fetita cea mare, a povestit ca, in timp ce parintii lipseau, trebuia sa se ocupe de fratii mai mici, dar si de gospodarie. 'Veneau acasa beti si ne bateau pe toti. Ne place si vrem sa ramanem aici. Mama venea acasa si ne intreba daca am facut curatenie, apoi ne batea cu biciul', a povestit Laura (11 ani). Cei cinci copii mai au doi frati mai mici, in varsta de doua saptamani si respectiv un an, care au fost preluati si ei, iar acum sunt in plasament la un asistent maternal din Suceava.

Amenzi pentru nesolutionarea probelemelor de fond funciar

Amenzi pentru nesolutionarea probelemelor de fond funciar

11 August 2007

Mai multe comisii locale de fond funciar din judetul Suceava nu au rezolvat cererile depuse in baza Legii proprietatii, iar altele nu au transmis Prefecturii dosarele validate, transmite corespondentul ROMPRES.

Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, mai sunt de solutionat 240 de astfel de cereri, dintr-un total de 33.200.

Printre comunele cu restante la acest capitol se numara cele din Berchisesti, Salcea, Panaci, Vadu Moldovei si Stroiesti.

Totodata, Onofrei a declarat ca, incepand de saptamana viitoare, echipe din cadrul prefecturii se vor deplasa in localitatile de unde nu au fost trimise dosarele validate. El a exemplificat cu Botosana, Brodina, Arbore si Fratatii Vechi, adaugand ca sefii sau membrii comisiilor de fond funciar din aceste comune risca sanctiuni de ordinul zecilor de mii.

Pana in prezent au fost emise 3.140 de titluri de proprietate pentru restituirea a 3.000 de hectare de teren agricol si a 6.200 de hectare de padure.

O treime din farmacii nu mai au bani pentru onorarea retetelor

O treime din farmacii nu mai au bani pentru onorarea retetelor

11 August 2007

O treime din farmacii nu mai au bani pentru onorarea retetelor

Aproximativ o treime dintre farmaciile din judet au epuizat fondurile alocate eliberarii medicamentelor compensate si gratuite in luna august, a anuntat, vineri, directorul Casei judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Suceava, Cristina Iordachel.

In aceste conditii, CJAS Suceava a solicitat bolnavilor cronici sa aiba rabdare cu onorarea retetelor pana la jumatatea saptamanii viitoare, cand va fi reluata finantarea farmaciilor. Iordachel a precizat ca majoritatea farmaciilor care au epuizat fondurile sunt din mediul urban si ca, incepand cu 15 august, bugetele acestor unitati vor fi suplimentate. Potrivit sursei citate, valoarea suplimentarii se va stabili in functie de necesitatile reale.

In contul CJAS Suceava au intrat 1,8 milioane de lei in vederea pastrarii continuitatii in eliberarea medicamentelor compensate si gratuite.

Iordachel a precizat ca aceasta suma nu face parte din rectificarea bugetara prevazuta pentru institutie. In luna august, suma initiala alocata de CJAS Suceava pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite a fost de 2,6 milioane de lei, suma ce include si tratamentul bolnavilor cronici.

Ministrul Internelor a verificat lucrarile la podul din comuna suceveana Ostra

Ministrul Internelor a verificat lucrarile la podul din comuna suceveana Ostra

11 August 2007

Ministrul Internelor a verificat lucrarile la podul din comuna suceveana Ostra

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, s-a deplasat vineri la Suceava pentru a afla stadiul in care se afla lucrarile de degajare a albiei paraului Baisescu de resturile podului prabusit in comuna Ostra, a informat un comunicat al Ministerului Internelor, remis ROMPRES. Aflat anterior la Perieni, in judetul Vaslui, pentru inaugurarea sistemului de alimentare cu apa a localitatii, ministrul Internelor a tinut sa vada daca la Ostra au fost luate masurile necesare pentru restabilirea legaturii locuintelor izolate de viituri cu restul localitatii si daca s-a eliminat riscul formarii unui baraj din bucati de beton, material lemons si aluviuni aduse de apa. In urma cu 2 zile, podul din comuna Ostra a fost distrus in totalitate, portiuni mari din el prabusindu-se in albia paraului Baisescu si blocand cursul apei. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina, Suceava, a efectuat o explozie de tatonare in urma careia pirotehnistii au stabilit ca podul din comuna Ostra este foarte bine armat cu mai multe straturi groase de fier-beton care impiedica dezintegrarea acestuia in urma unei dinamitari. ROMPRES

Deputatul PSD Ioan Stan ii sustine pe fermierii nemultumiti

Deputatul PSD Ioan Stan ii sustine pe fermierii nemultumiti

11 August 2007

Deputatul PSD Ioan Stan, membru al Comisiei pentru agricultura, a declarat vineri, la Suceava, ca sustine fermierii nemultumiti de banii pe care ii vor primi de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru inceperea lucrarilor de toamna, respectiv 450 de lei pentru un hectar cultivat si 240 de lei pentru fiecare bovina crescuta, transmite corespondentul ROMPRES.

Sindicatele agricultorilor au cerut 700 de lei pentru fiecare hectar arat si insamantat cu cereale, dar au primit putin peste jumatate, astfel incat ameninta cu proteste de strada.

In opinia lui Ion Stan, suma optima este de 650 de lei pentru hectarul cultivat si sustine, de asemenea, ca si legumicultorii, pomicultorii si viticultorii din 34 de judete afectate de seceta trebuie despagubiti pentru culturile calamitate. "PSD sustine fermierii si, desi nu vrem sa politizam aceasta problema, vom fi alaturi de ei si ii vom sustine, inclusiv, la miscarile de strada pe care le anunta", a spus Ioan Stan.

Federatia fermierilor Agrostar a cerut Guvernului ca ajutoarele promise fermierilor pentru a putea sa reia productia in toamna sa se acorde unitar, insa Executivul nu a aprobat ajutoare pentru legumicultori, pomicultori si viticultori, in conditiile in care aceasta categorie de fermieri este cea mai putin numeroasa. Conform Agrostar, legume pe camp si in sere nu se cultiva decat pe cel mult 100.000 de hectare.

Federatia Agrostar cere acordarea a 500 de lei pentru legumicultorii care produc legume in sere si solarii cu suprafete de peste 1.000 de metri patrati, pentru cei care le cultiva pe camp pe suprafete de peste 5.000 de metri patrati, precum si pentru producatorii si viticultorii care au terenuri mai mari de 5.000 de metri patrati. Daca cererile nu vor fi solutionate pana la 15 august, liderii sindicali avertizeaza Guvernul ca vor scoate oamenii in strada.

PSD cere ministrului Nicolaescu sa renunte la programul de evaluare a sanatatii

PSD cere ministrului Nicolaescu sa renunte la programul de evaluare a sanatatii

11 August 2007
PSD cere ministrului Nicolaescu sa renunte la programul de evaluare a sanatatii

Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, promovat de ministrul Eugen Nicolaescu, este inutil, pentru ca exista un set minim gratuit de analize pentru fiecare asigurat si, de asemenea, exista un raport al Institutului National de Statistica privind starea de sanatate a populatiei, ce poate fi consultat oricand de cei interesati, a declarat, vineri, la Suceava, deputatul PSD Mirela Adomnicai, transmite corespondentul ROMPRES.
Adomnicai sustine ca programul costa sute de milioane de euro, din care un procent insemnat se cheltuie numai pe tiparirea si distribuirea taloanelor catre populatie, in conditiile in care pachetul minim de servicii medicale ce va intra in vigoare de la 1 octombrie are o valoare nesemnificativa.

In opinia deputatului PSD, ministrul liberal vrea doar sa acumuleze capital electoral pe bani publici, prin dirijarea banilor catre firme preferate.

De introducerea acestui sistem vor fi afectati, in primul rand, bolnavii cronici, care trebuie sa mearga lunar la consultatie pentru a-si primi retetele pentru medicamente, prin urmare va trebui sa plateasca in fiecare luna taxa de consultatie, in baza sistemului de coplata ce va fi introdus de la 1 octombrie, apreciaza Adomnicai. "Taxa restrange accesul populatiei la serviciile medicale si efectul va fi o decimare a bolnavilor, mai ales a celor cu venituri reduse. Cerem ministrului Nicolaescu sa renunte la taloanele cu care scoate ochii populatiei si sa dirijeze banii pentru a creste numarul de servicii medicale din pachetul minim ce va intra in vigoare la 1 octombrie 2007.

Daca pana in septembrie nu renunta la acest program vom recurge la toate mijloacele pe care le avem la indemana pentru a-l convinge, inclusiv la motiune", a spus Adomnicai.

Copii parţial izolaţi într-o tabără şcolară din Voroneţ

Copii parţial izolaţi într-o tabără şcolară din Voroneţ



35 de copii au rămas parţial izolaţi într-o tabără şcolară din zona Voroneţ, judeţul Suceava, după ce viiturile au rupt un pod şi au distrus un drum de acces. Alte 30 de case de vacanţă au rămas şi ele izolate din cauza apelor. Pârâul Voroneţ a crescut din cauza ploilor abundente şi a rupt un drum şi un pod. Casele au fost izolate parţial; dacă nu va mai ploua, se va putea trece cu maşinile prin apă.
Tabăra nu este în pericol, deoarece se află în vârful unui deal. Copiii au mâncare şi apă suficientă, potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei.