vineri, 24 august 2007

Avertizare cu cod galben, vin ploi şi vijelii


Avertizare cu cod galben, vin ploi şi vijelii


După canicula care se va menţine şi sâmbătă, în mai multe regiuni, sfârşitul săptămânii va fi marcat de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, cu ploi, furtuni şi descărcări electrice, în acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) emiţând o atenţionare cod galben.

Potrivit site-ului ANM, sâmbătă vremea se va menţine călduroasă, caniculară în orele după-amiezei, când vor fi valori ale temperaturii aerului între 35 şi 38 de grade Celsius în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi în vestul Dobrogei.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică şi în cursul zilei de duminică, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi averse care pot fi şi torenţiale. Cantităţile de apă vor depăşi local 25l/mp, iar izolat 40-50 l/mp, la început în zona Carpaţilor Orientali şi în Moldova, apoi îndeosebi în Dobrogea şi Muntenia, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali.

Atenţionarea meteorologică a fost trimisă, vineri după-amiază, de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, către 33 de prefecturi.

Astfel, atenţionarea a fost trimisă prefecturilor din judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti.

Cetatea- la ora debutului in campionat

Cetatea- la ora debutului in campionat
Noul sezon competitional isi face astazi debutul. In prima etapa a ligii a III-a, Cetatea Suceava va intalni pe teren propriu, incepand cu orele 18:00, formatia Leonard Pascani. Dupa o vara extrem de agitata, in care lotul de jucatori a suferit numeroase schimbari, gruparea de pe Areni abordeaza noua editie de campionat cu un obiectiv clar: revenirea in esalonul secund al fotbalului romanesc. In acest sens, conducerea clubului a stabilit ca jucatorii sa fie rasplatiti material doar in cazul in care echipa ocupa primul loc al clasamentului. In speranta unui debut de campionat cat mai fericit pentru Cetatea, invitam astazi toti suporterii suceveni in tribunele stadionului Areni.

Start de campionat pentru cele trei reprezentante ale judeţului

Cu o întârziere de două săptămâni din cauza caniculei, astăzi se va da startul de campionat şi în Liga a III-a de fotbal, acolo unde în acest an, judeţul Suceava are trei reprezentante, Cetatea Suceava, Juventus Fălticeni şi CSM Rarăul Câmpulung. Cu foarte multe schimbări în lotul cu care a evoluat în sezonul trecut, echipa suceveană, pregătită de Marian Pană şi Florin Cristescu nu se gândeşte la altceva, decât revenirea în eşalonul secund, faţă de celelalte două colege de serie care vizează rămânerea pentru încă un an în Liga a III-a. Astăzi, începând cu orele 18.00, Cetatea Suceava va deschide seria meciurilor din prima etapă, pe stadionul Areni, împotriva celor de la CF NGM Leonard Paşcani, în timp ce celelalte două echipe din judeţ vor juca mâine de la orele 18.00, Juventus Fălticeni, în deplasare la Cetatea Târgu Neamţ, iar CSM Rarăul Cîmpulung, acasă, cu FC Willy 2001 Bacău. După părerea antrenorului Marian Pană, echipa pe care o antrenează este pregătită să abordeze cu succes acest început de campionat, unul în care tehnicianul sucevean îşi doreşte victorii în primele patru cinci etape. „Având în vedere că trebuie să aven doi juniori în teren, în perioada de pregătire am încercat diverse formule de echipă, în jurul celor doi. Sper să fiu inspirat şi să găsesc o formulă câştigătoare, mai ales că jucătorii sunt pregătiţi din toate punctele de vedere. Ne dorim să începem cu o victorie categorică, atât în acest meci, cât şi în următoarele, pentru a ne instala pe primul loc, poziţie pe care să terminăm acest sezon. Îmi doresc ca şi jucătorii noştri să fie conştienţi de obiectivul pe care ni l-am propus şi să dea tot ce pot în teren”, a declarat înaintea meciului de azi, antrenorul Cetăţii Suceava, Marian Pană. Sucevenii vor aborda campionatul cu un lot de 25 de jucători format din portarii Roheţki, Constantin şi Viorel Gheroghe, fundaşii Nicolau, Ungureanu, Halip, Butnaru, Streinu, Andrieş şi Leuciuc, mijlocaşii, Onciuc, Mitruc, Apetri, Celpan, Cojenel, Moldovan, Corneanu, Stănescu şi atacanţii, Iordache, Dicher, Colban, Homneac şi Lupu. La aceştia se adaugă şi cei doi brazilieini veniţi la Suceava, Dimas Braz Rimi şi Tomaz Donizete, care din câte se pare vor semna săptămâna viitoare cu gruparea suceveană.

Fălticenenii vor să termine în primele opt echipe

Cu un lot destul de numeros, format din 30 de jucători, echipa Juventus Fălticeni şi-a schimbat puţin obiectivul, dorindu-şi o clasare mai bună în acest an, mai exact în primele opt echipe din clasament. Antrenorul Ovidiu Murariu speră ca venirea celor trei sportivi de la cetatea, Paul Bosancu, Prisacă şi Berezovschi să aducă un plus de valoare şi experienţă echipei actuale. „La prima vedere, meciul de mâine este unul accesibil, mai ales că evoluăm în compania unei echipe nou promovate, dar va trebui să le tăiem elanul, printr-o organizare bună în teren şi o motivare exemplară a fotbaliştilor noştri. Mă bucur că am reuşit să dublăm pe post toate compartimentele, ceea ce sper că va duce automat la o concurenţă loială şi corectă”, a declarat antrenorul formaţiei Juventus Fălticeni, Ovidiu Murariu. Acesta a mai adăugat că odată cu începerea campionatului va dispărea şi starea de lejeritate apărută în rândul jucătorilor din această ligă, datorată în mare măsură amânării primei etape. La debutul său în Liga a-III-a, formaţia CSM Rarăul Câmpulung va avea o misiune destul de dificilă în prima etapă, în faţa unei echipe ambiţioase, FC Willy 2001 Bacău, formaţie ce investeşte foarte mult în creşterea juniorilor, fiind una din cele mai omogene din seria I. Antrenorul Relu Buliga speră să înceapă campionatul cu o victorie şi asta în ciuda faptului că echipa sa nu a reuşit să se omogenizeze foarte bine, mai ales din cauza plecărilor şi venirilor de jucători.

Bătaie de joc la adresa sucevenilor

• Faptul că nu au avut pic de apă rece la robinete timp de mai bine de 24 de ore i-a scos din sărite pe suceveni

• Societatea Test Prima, care efectuează lucrările de racordare la reţeaua magistrală de apă a viitorului centru comercial Galleria, a întârziat finalizarea racordului cu două ore

• Din cauza instalaţiilor foarte vechi, ACET-ul a pompat apa crescând treptat presiunea, fapt care a prelungit aşteptarea a peste 50.000 de suceveni

Ca la noi, la nimeni! Sucevenii au trăit în ultimele două zile, pe pielea lor, încă o dată, efectele modului defectuos în care se efectuează lucrări în municipiul Suceava. Dacă iniţial autorităţile locale au avertizat o parte din populaţia Sucevei că, începând cu ora 14.00 a zilei de miercuri şi până joi la ora 8.00, nu vor avea apă rece la robinete, sucevenii au avut de aşteptat încă cel puţin şase ore pentru a beneficia de un serviciu pe care îl plătesc şi care este o dovadă minimă de civilizaţie.
Astfel, activitatea din zona centrală a Sucevei, din cartierul Obcini inferior - partea cuprinsă între străzile Staţiunii şi Calea Obcinilor şi cartierul George Enescu, a fost bulversată, fie că a fost vorba de locuinţe particulare, fie de unităţi de alimentaţie publică, instituţii bancare sau hoteliere. Ca de obicei, autorităţile ezită să-şi asume, măcar în parte, vina pentru crearea unor astfel de situaţii, vinovată fiind mereu „moştenirea” sistemelor învechite pentru reabilitarea cărora nu sunt niciodată bani.
Potrivit directorului societăţii de apă şi canal ACET Suceava, Ştefan Groza (foto), întârzierile, inerente în astfel de situaţii, au fost cauzate acum de anvergura lucrării de racordare a viitorului centru comercial Galleria la reţeaua magistrală de apă.
„Este prima oprire de o asemenea anvergură în municipiul Suceava, în ultimii 24 de ani. În momentul opririi, instalaţia s-a umplut cu aer, iar apa care trebuie să înlocuiască aerul din conducte înaintează greu. Pe măsură ce noi am umplut reţeaua cu apă, oamenii au început să o consume, fapt care a determinat din nou o întârziere în umplerea instalaţiei. Noi am apreciat că, după ce constructorul şi-ar fi încheiat lucrarea, noi am fi avut nevoie de 2-3 ore pentru umplerea instalaţiei. Anvergura lucrării a făcut ca durata manevrelor să fie mult mai mare”, a explicat directorul ACET Suceava.
Deşi Primăria Suceava a cerut constructorului să efectueze toate operaţiunile preliminare înainte de întreruperea furnizării apei reci, pentru ca durata întreruperii să fie cât mai redusă, societatea Test Prima, care efectuează lucrările de racordare la reţeaua magistrală de apă a viitorului centru comercial Galleria, a întârziat finalizarea racordului cu două ore. Motivul a fost o problemă de ordin tehnic ce a apărut spre dimineaţa zilei de ieri, fapt care a făcut imposibilă umplerea reţelei la timp.

• Autorităţile dau vina pe sistemele învechite de distribuţie a apei în Suceava

Reprezentanţii Primăriei, precum şi cei ai societăţii care asigură servicii de furnizare a apei în municipiul Suceava dau vina pe sistemul învechit de distribuţie care nu mai face faţă numărului din ce în ce mai mare de beneficiari şi, implicit, unui debit din ce în ce mai mare care trebuie furnizat populaţiei.
„S-a dovedit o dată în plus că aceste reţele de apă şi canalizare trebuie reabilitate. Apar probleme cauzate de faptul că reţelele sunt vechi, nu se poate lucra cu presiune mare, iar umplerea trebuie făcută treptat”, a declarat primarul Ion Lungu.
Cu toate acestea, sucevenii nu au nici o vină pentru faptul că în sistemele de apă şi canalizare nu s-a mai investit de mai bine de 30 de ani. În urma demersurilor făcute, până în acest moment, Primăria Suceava a primit doar promisiuni ferme că proiectul ISPA, prin care se vor reabilita reţelele de apă şi canalizare din municipiu, dar şi staţiile de tratare şi epurare a apei, „se va urni” în cursul lunii septembrie. Răbdarea sucevenilor va fi pusă la încercare până cel puţin în 2010, dată preconizată pentru finalizarea acestui program de reabilitare.
„Vinovat pentru aceste probleme este sistemul foarte vechi pe care operăm. Manevrele de genul celor efectuate în aceste zile se vor tot face în această toamnă pentru că reţeaua intră într-un amplu program de reabilitare. Încercăm ca aceste lucrări să dureze cât mai puţin pentru ca sucevenii să fie cât mai puţin afectaţi. Şi noi ne-am aşteptat ca întreruperea şi umplerea instalaţiilor să dureze mai puţin”, a declarat directorul Ştefan Groza.

• Restaurantele din centrul Sucevei, nevoite să refuze comenzi

Întreruperea furnizării apei reci şi întârzierea provocată de modul în care s-a efectuat umplerea instalaţiilor a dat peste cap activitatea unităţilor de alimentaţie publică din centrul Sucevei şi din cartierele Obcini şi George Enescu. În restaurantele care şi-au epuizat rezervele de apă, fiind luate prin surprindere de întârzierea reluării furnizării apei, comenzile care au presupus un consum mai mare de apă au fost refuzate de chelneri.
„Ieri (n.r. miercuri) am făcut rezerve de apă. Clienţii noştri au fost afectaţi pentru că toaletele nu au putut fi utilizate. Activitatea noastră s-a desfăşurat miercuri şi joi doar în proporţie de 60-70% pentru că nu am putut onora toate comenzile. Astăzi (n.r. joi), în jurul orei 12.00, când apa încă nu curgea la robinet, am fost nevoiţi să refuzăm comenzi la cafea sau ceai”, a declarat administratorul restaurantului Venezia, Corina Nahernia.
Activitatea instituţiilor hoteliere a fost, de asemenea, bulversată. Potrivit administratorului complexului Gloria, Mona Săndulescu, ieri, în jurul orei 13.00, robinetele din hotelul şi restaurantul complexului din centrul Sucevei erau uscate.
„Era imposibil ca această întrerupere să nu ne afecteze activitatea. Avem un grup de 50 de persoane cazate în hotel, pentru care a trebuit să asigurăm micul dejun, prânzul şi cina. Avem protocoale pe care am fost nevoiţi să le anulăm. Noi îi înţelegem şi pe cei care efectuează lucrarea pentru că trebuia făcută acum, pe timpul verii. În cazul unei astfel de întreruperi nu se poate lucra la capacitate maximă”, a precizat Mona Săndulescu.
Administratorii unor restaurante au decis să întrerupă complet activitatea până la reluarea alimentării cu apă rece. Este cazul restaurantului Taco Loco, care şi-a închis porţile pentru 24 de ore. Administratorul acestei unităţi, Lorand Ercse, a precizat că, din respect pentru clienţii restaurantului Taco Loco, nu s-a dorit oferirea unor servicii de proastă calitate.
„Rezerve de apă am făcut şi noi, dar le-am utilizat pentru curăţenie. Am resimţit financiar această întrerupere, de ce să nu o recunoaştem, dar cei mai afectaţi au fost clienţii noştri, care, fiind în concediu, nu au putut să petreacă un timp şi pe terasa noastră”, a spus Lorand Ercse.
Deşi furnizarea apei reci a fost reluată până în jurul orei 16.00, în toate zonele afectate de întrerupere, calitatea apei care a curs ieri la robinete a lăsat mult de dorit. Culoarea maronie a apei nu a pus în pericol sănătatea sucevenilor, fiind vorba de substanţe minerale depuse pe conducte şi antrenate în momentul pompării apei. Ca de fiecare dată când au rămas ore în şir fără apă rece la robinete, sucevenii s-au convins că un stoc de apă minerală sau plată nu este deloc inutil, ci un motiv să mai spere că trăiesc într-un oraş civilizat.


Operaţii amânate şi dializaţi lăsaţi să aştepte cu orele, în lipsa apei

Pacienţii de la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, Spitalul „Sf. Ioan cel Nou”, au avut de suferit ieri din cauză că reluarea furnizării apei reci nu s-a făcut la ora 8:00, aşa cum s-a anunţat. Deşi la spital s-au făcut rezerve destul de mari de apă, acestea s-au epuizat, având în vedere că aici sunt trataţi peste 1200 de pacienţi.
Spitalul Vechi, unde sunt internaţi bolnavi contagioşi, a rămas fără rezerve de apă la ora 9:00, iar Blocul Operator, puţin după ora 11:00. Conform celor declarate de către managerul spitalului, Costică Dăscăliuc, la Spitalul Vechi apa menajeră a fost asigurată de pompieri, care au pus la dispoziţia unităţii sanitare o autoutilitară cu apă pentru igienizarea grupurilor sanitare şi a celorlalte spaţii.
Programul operator, suspendat miercuri la orele 13:00, înainte ca apa rece să fie oprită în cea mai mare parte a municipiului, a fost reluat ieri dimineaţă, după ora 8:00 (când ar fi trebuit să fie reluată furnizarea cu apă), însă Blocul Operator a rămas fără rezerve de apă în jurul orei 11:00. Patru intervenţii chirurgicale au fost amânate pentru dimineaţa zilei de vineri.
O situaţie mai specială s-a înregistrat la Centrul Judeţean de Dializă, unde zeci de pacienţi au fost aduşi începând cu ora 6:00, din tot judeţul, pentru a fi dializaţi, însă acest lucru a fost posibil de abia după-amiază, în jurul orei 14:00. Bolnavi din zona de munte a judeţului se plângeau la amiază, pe sub zidurile spitalului, că aşteaptă de la ora 6:00 să fie dializaţi şi că sunt obligaţi să stea în căldură.
Conform declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, spitalul a început să fie alimentat cu apă potabilă de la reţeaua municipiului în jurul orei 12:30.

"Ţinutul banditesc"

Un pensionar din Rădăuţi a fost omorît zilele trecute, iar trupul său abandonat undeva pe un cîmp.

Ca să mai adune un ban, pensionarul făcea taximetrie, la vîrsta la care alţii, avînd o pensie frumuşică, stau fără grijă acasă şi-şi cresc nepoţii. Aşa că după o viaţă de trudă, bărbatul nu a avut parte de o moarte naturală. Pentru omul despre care vorbim, oricum nu se mai poate face nimic. Făptaşii vor suporta consecinţele, ducîndu-se în iadul de pe pămînt şi sînt absolut convinsă că nici un pensionar care face taximetrie nu va renunţa la munca sa, "fabula" aceasta crudă nelăsîndu-se cu învăţăminte. Asta pentru că în România, se ştie, majoritatea pensionarilor duc o existenţă mizerabilă, iar cei care se mai simt în putere, mai strîng cum pot un bănuţ. Nu mă interesează originea asasinilor pentru că nu vreau să dau nas în nas cu Consiliul de Discriminare. Multe s-au schimbat în România în ultimii ani, prin administraţii, bravo, bravo, au fost angajaţi consilieri ai nu ştiu căror etnii, sîntem europeni, avem vederi largi, fiecare cu religia şi limba lui şi, ca buni români, numai pielea nu am dat-o de pe noi. De multă vreme însă, toleranţa stă la masa cu nedreptatea şi, s-o spunem pe şleau, cu ploşniţele şi păduchii din capetele unora. M-am săturat să merg în tren şi mi se facă rău de la mirosul produs de trupurile nespălaţilor "europeni". Pe locul unde a fost asasinat taximetristul ar trebui să se spună o pancartă mare cu următoarele cuvinte: "Ţinutul banditesc". Chiar dacă ţinutul este numai de doi metri, în ţara asta fiecare loc trebuie să aibă denumirea adecvată...

Festival de muzică instrumentală

Cîmpulung MoldovenescAstăzi începe ce-a de-a doua ediţie a Festivalului-concurs de muzică instrumentală pentru copii "Amadeus Junior".

Manifestarea este organizată de Primărie şi Casa de Cultură a Sindicatelor, sub semnul unei celebre afirmaţii mozaritiene: "Muzica nu trebuie să pricinuiască suferinţă urechilor, ci să le farmece". Concursul micilor interpreţi se derulează pe trei grupe de vîrste, iar evoluţia lor va fi apreciată de un juriu prezidat de compozitoarea Felicia Donceanu.

Un pod s-a refăcut, altul a căzut!
Ieri dimineaţă, la ora 8,30, cu 24 de ore mai repede decît termenul anunţat oficial, podul rutier provizoriu din comuna Vama a fost redeschis circulaţiei.
Un pod s-a refăcut, altul a căzut!

Primul autovehicul a traversat podul încă de miercuri, fiind vorba de o ambulanţă care transporta un bolnav la Suceava. Pentru că podul reconstruit are încă porţiuni cu beton "crud", ce necesită o perioadă mai îndelungată de "aşezare", autorităţile locale au instituit restricţii de circulaţie pentru autovehicule cu un tonaj mai mare de 8,5 tone. Traficul se derulează pe un singur fir şi este semaforizat. Reamintim că podul rutier peste pîrîul Moldoviţa s-a prăbuşit în urmă cu trei săptămîni din cauza viituri puternice, care a înclinat unul dintre pilonii de susţinere. Bucovina a fost ruptă practic în două, iar traficul a fost deviat pe rute ocolitoare cu cel puţin 50 kilometri mai mult. Au existat "temerari" care au încercat să scurteze traseul şi să treacă apa prin vad, dar unii au rămas blocaţi şi a fost necesară intervenţia pompierilor pentru salvarea lor. Deşi autorităţile nu au avansat pînă acum un bilanţ al pagubelor indirecte, acestea au existat şi au afectat serios zona. Au avut de suferit turismul din Cîmpulung Moldovenesc, Vama şi chiar Vatra Dornei, transportatorii de material lemnos şi materiale de construcţii şi chiar localnicii care adună ciuperci şi fructe de pădure. Preţurile în pieţele agroalimentare din zonă au crescut cu 25 la sută din cauza costurilor suplimentare de transport şi micii crescători de animale şi păsări nu şi-au mai putut procura cereale pentru că vehiculele mari ce aprovizoinau magazinele au refuzat să parcurgă traseul mai lung. Automobiliştii s-au plîns şi ei de drumul lung, deşi ruta pe care a fost deviată circulaţia este mult mai bună. Pînă acum nu s-a stabilit cine se face răspunzător de toate aceste pagube, iar cei ce le-au suportat sînt convinşi că nici o autoritate nu va face vreun demers pentru a-i despăgubi în vreun fel şi că "o mînă spală pe alta şi banii îi ia apa". Dincolo de toate acestea însă, reluarea circulaţiei a bucurat pe toată lumea, iar faptul că se lucrează în continuare în forţă pentru refacerea vechiului pod rutier cu două benzi, construit acum un secol de austrieci, dă speranţe localnicilor că transportul pe DN 17 are mari şanse să redevină ce a fost. Prezent în zonă la deschiderea podului provizoriu, directorul Oficiului Prefectural Cîmpulung Moldovenesc, Gheorghe Andrei, a precizat că autorităţile judeţene monitorizează permanent ritmul şi calitatea lucrărilor la infrastructura din zonă: "Aici s-a lucrat repede, s-a încheiat repararea podului în termenul pe care l-am anunţat şi s-a făcut tot posibilul pentru ca efectele acestui accident să fie limitate la minim. În continuare sîntem foarte atenţi la felul în care se lucrează la podul rutier mare", ne-a spus dl Andrei.

Circulaţie închisă la Iacobeni

Circulaţia rutieră pe DN 17, în localitatea Iacobeni, se derulează pe un singur fir şi este posibil să fie oprită total din cauza prăbuşirii unei părţi din podul de beton ce susţine drumul. Fisura s-a produs ieri dimineaţă şi în prezent, potrivit primarului Viorel Dranca, zona afectată măsoară 3,5 metri lăţime şi 5 metri lungime. Autovehiculele de mare tonaj nu mai au permisiunea să meargă pe acest traseu, iar circulaţia lor a fost deviată prin Puzdra-Broşteni-Frasin sau Puciosu-Cîrlibaba- Borşa- Bistriţa. Situaţia a fost cauzată de o mare cantitate de apă adunată sîmbătă noapte lîngă DN 17, în dreptul comunei Iacobeni, prin creşterea bruscă a nivelului pîrîului Valea Fierului, care, prin intermediul unei subtraversări, trece pe sub şosea şi cale ferată. Întrucît canalul de subtraversare s-a înfundat, apa s-a întins iniţial pe 500 de metri şi a ajuns la nivelul drumului. În pofida eforturilor pompierilor, nivelul apei a crescut în ultimele 4 zile şi a determinat fisurarea şi ruperea unor plăci de beton ce susţin drumul. Autorităţile judeţene şi cele locale consideră că responsabilitatea aparţine în mare măsură firmei greceşti Mochlos, care se ocupă de reabilitarea DN 17 şi a contribuit prin neglijenţă la colmatarea canalului de subtraversare.

Piaţa săracilorÎn fiecare zi de joi, zeci de iţcăneni se adună la piaţa de vechituri ca să vîndă ce mai au prin casă.

Piaţa săracilor

Zeci de lucruşoare aparent fără valoare sînt oferite clienţilor la preţuri de cel mult 5 lei bucata. Cărţi, jucării, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte sînt doar cîteva dintre produsele expuse în "piaţa săracilor". "Pantalonii îi dau cu un leu şi ursul de pluş cu 1,5 lei. Cu banii sper să-mi cumpăr pîine săptămîna aceasta pentru că pensia este mică", ne-a spus Larisa Marga, o pensionară de 67 de ani.

Accesul spre Vatra Dornei este interzis din cauza surpării unui podeţ la ieşire din Iacobeni


Actualitate


În urma precipitaţiilor abundente căzute în zona localităţii Iacobeni, pe D.N. 17 s-a surpat un podeţ de la ieşirea din comuna Iacobeni spre municipiul Vatra Dornei. Potrivit IPJ Suceava, până la remedierea situaţiei, este permis accesul oricăror vehicule până în localitatea Iacobeni, însă din acest punct, spre direcţia Vatra Dornei, orice acces este interzis. „Precizăm faptul că podul de la Vama a fost redat circulaţiei, fiind practicabil pentru toate tipurile de autovehicule, indiferent de tonaj” se precizează într-un comunicat al IPJ Suceava, care contrazice într-o oarecare măsură afirmaţiile făcute miercuri de subprefectul de Suceava, Alexandru Băişanu. Acesta a spus că lucrările de refacere a podului distrus în urma inundaţiilor din noaptea de 5 spre 6 august, au fost finalizate, circulaţia pe acest pod provizoriu fiind reluată cu restricţie pentru autovehiculele cu masa mai mare de 8,5 tone. Subprefectul Băişanu a precizat că, pentru autovehiculele de mare tonaj, traficul între Suceava şi Vatra Dornei va fi în continuare deviat pe ruta Suceava-Rădăuţi-Suceviţa. Cât priveşte soluţia propusă de IPJ Suceava pentru situaţia apărută la Iacobeni, celor care vin dinspre Gura Humorului şi se îndreaptă spre Vatra Dornei spre Ardeal, li se recomandă ruta ocolitoare Gura Humorului – Frasin – Stulpicani – Ostra – Broşteni – Vatra Dornei (traseul peste Puzdra). Conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte semnificaţia indicatoarelor instalate în zonele afectate şi semnalele poliţiştilor rutieri, care îi îndrumă pe traseul pe care se circulă.

DSV a pus sub sechestru loturile de Iaurt Danone cu fructe suspecte de a fi contaminate


Actualitate


dulgheru1.jpgDirecţia Sanitară- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a pus sub sechestru toate loturile de Iaurt Danone cu fructe ce se bănuieşte că ar fi contaminate. Potrivit directorului executiv al DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru instituţia suceveană a primit pe sistemul rapid de alertă o sesizare privind produsul Iaurt Danone pentru a verifica la agenţii economici cantitatea de produs intrată, a-l identifica şi a le pune sub sechestru, existând suspiciunea că două sortimente de produs Iaurt Danone cu fructe ar fie contaminate. „Inspectorii din cadrul DSVSA Suceava s-au deplasat la agenţii economici distribuitori în judeţul Suceava, au identificat loturile respective, au pus sub sechestru marfa existentă aşteptând noi informaţii” precizează directorul DSVSA Suceava. Acesta a mai adăugat că acţiunea se afla în derulare la nivelul întregului judeţ, urmărindu-se trasabilitate produsului.

Un minor din Pătrăuţi a dispărut de acasă


Actualitate


Suiu.jpgUn băiat în vârstă de 17 ani, a plecat în data de 23 august, ora 08:00 de la stâna tatălui său amplasată pe malul râului Suceava, în satul Poiana, comuna Pătrăuţi, aflată la o distanţă de circa 500 metri de casa unde locuieşte. Potrivit IPJ este vorba despre Şuiu Constantin – Doru cu domiciliu în satul Pătrăuţi, comuna Pătrăuţi - imobil nr. 992, judeţul Suceava. Semnalmente : - înălţimea 1,75 m, constituţie atletică, tenul deschis, faţa ovală, părul şaten – deschis - tuns scurt, ochii căprui, nasul mare – drept, gura mica – buza inferioară – groasă, bărbia ascutiţă; Îmbrăcăminte : - pantaloni tip blue–jeans culoare albastră, hanorac de culoare roşie cu portocaliu, adidaşi de culoare albă cu negru. Cine îl vede este rugat să anunţe cel mai apropiat post de poliţie sau să sune la Dispeceratul – Apel de urgenţă 112.

Un tir încărcat cu cherestea a luat foc în cătunul Plai


Actualitate


Prin Apelul de urgenţă 112, agenţii Postului de Poliţie Moldova Suliţa au fost sesizaţi, miercuri, la ora 18:40 că în cătunul Plai, un tir încărcat cu cherestea a luat foc. Potrivit IPJ Suceava, din primele cercetări, s-a stabilit ca focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică a capului tractor marca Mercedes. Incendiul a fost stins de pompierii militari ai Detaşamentului din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Pagubele produse de incendiu au fost estimate la circa 100.000 lei.

Deputatul Stan vrea transparenţă din partea parlamentarilor PSD la votul moţiunii


Politica


StanIoan.jpgAfirmaţiile făcute de vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, precum că mai mulţi parlamentari PSD nu vor vota moţiunea de cenzură au fost respinse joi, de deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan. Acesta a declarat că parlamentarii PSD vor vota moţiunea de cenzură la adresa Guvernului pe care partidul o va depune la începutul sesiunii parlamentare fiind hotărâţi să obţină astfel legitimitatea exprimată de alegători în toamna anului 2004. PSD va depune moţiunea de cenzură la începutul sesiunii parlamentare, pentru a da jos un guvern minoritar care nu face altceva decât să continue dezastrul economic, politic şi social, început în 2005. Parlamentarul sucevean a menţionat că grupul parlamentarilor PSD din judeţul Suceava, alături de ceilalţi colegi social democraţi din ţară, vom cere în plenul Parlamentului să fie aprobată procedura de vot deschis, prin ridicare de mâini, iar în cazul în care nu va fi acceptat acest sistem, vor cere votul cu bile la vedere, pentru a opri orice fel de interpretare asupra modului în care îşi vor exprima opţiunea deputaţii şi senatorii tuturor partidelor parlamentare. Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că personal, a discutat cu mai mulţi parlamentari PSD care i-au spus că nu vor vota o moţiune de cenzură şi că nu este în interesul nici unui partid să fie organizate alegeri anticipate. Acesta a mai menţionat că organizarea de alegeri anticipate în urma căderii actualului guvern va împiedica introducerea votului uninominal la aceste alegeri parlamentare.

„Lumea nu pleacă de la PLD ci vine spre PLD”


Politica


AndreicaRomica.jpgDeclaraţia vicepreşedintelui PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc prin care anunţa că mulţi dintre membrii plecaţi la PLD s-au reîntors în PNL, nu a rămas fără replică din partea PLD. Astfel deputatul PLD Romică Andreica susţine că declaraţia lui Steiciuc precum că „fiii rătăcitori” se întorc în PNL, nu face decât să confirme rătăcirea în care se găseşte acesta. „El, de la înălţimea biroului de viceprimar, al doamnei Angela Zarojanu, în care îşi desfăşoară activitatea cu normă întreagă, a pierdut legătura cu realitatea şi spune lucruri trăsnite. Membrii PNL care au aderat la PLD au făcut acest lucru renunţând la funcţii şi demnităţi, lucru de neînţeles şi de neacceptat pentru domnul Steiciuc. Toţi aceşti oameni au renunţat la PNL deoarece au constatat că doctrina şi principiile liberale sunt călcate în picioare pentru ca grupurile de interese din interiorul partidului să beneficieze de avantajele guvernării” se precizează într-un comunicat de presă semnat de deputatul Andreica. Acesta mai spune că liberalii s-au înscris în PLD pentru simplu fapt că nu au fost de acord cu politica susţinută şi de Steiciuc de apropiere de PSD, cu scopul de a rămâne la guvernare cu orice preţ şi prin compromisuri care uneori duc spre latura penibilului. Parlamentarul sucevean mai menţionează că afirmaţia lui Steiciuc, precum că o parte dintre membrii PLD ar dori să se întoarcă în PNL „este o aberaţie emanată din laboratoarele de intoxicare ale domnului Steiciuc”, precizând că în realitate, nici un membru PLD nu şi-a exprimat intenţia de a părăsi partidul, mai mult decât atât foarte mulţi membri PNL şi-au manifestat intenţia de a adera la PLD, sătui de politica agreată de Steiciuc, de apropiere de PSD. „Probabil că, atunci când vorbeşte de fii rătăcitori, domnul Steiciuc se referă la gateriştii asupra cărora face presiuni pentru a se înscrie în PLD. Este de notorietate apropierea politică şi de afaceri a domnului Steiciuc faţă de PSD. Domnului Steiciuc îi convine de minune situaţia actuală, rugându-se şi de parlamentarii PSD să nu îşi voteze propria moţiunea de cenzură. Rătăcirea în care se găseşte domnul Steiciuc este determinată de iminenta pierdere a puterii de către PNL şi de aceea confundă lucrurile: lumea nu pleacă de la PLD ci vine spre PLD” se mai spune în comunicatul de presă.

Judeţele din Regiunea NE vor înfiinţa asociaţia de dezvoltare intercomunitară EURONEST


Administratie


Nechifor.jpgÎn vederea realizării în comun a unor proiecte de furnizare de servicii publice, cele 6 Consilii judeţene ale Regiunii de Dezvoltare Nord Est intenţionează înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, sub titulatura EURONEST. Membru fondator al asociaţiei este CJ Suceava. Purtătorul de cuvânt al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în prezent se discută statutul şi actul constitutiv, obiectivul principal al asociaţiei fiind realizarea de proiecte de dezvoltare intercomunitară, de furnizare, în comun, a unor servicii publice de interes local, zonal sau regional. Primul proiect al EURONEST este de dotare a unei baze de intervenţie de tip SMURD care va avea centrul în municipiul Iaşi, unde sunt clinici universitare, iar fiecare judeţ va fi dotat cu autospeciale pentru descarcerare şi intervenţii medicale de urgenţă, ce vor acţiona mult mai eficient în cazul accidentelor rutiere, a precizat Cătălin Nechifor. Prin Programul operaţional regional UE alocă finanţări care sunt accesibile doar pentru structuri de nivel regional.

Primăria Suceava face demersuri pentru consolidarea versantului de Nord-Vest al oraşului


Administratie


lungu05.jpgPrimarul Sucevei, Ion Lungu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că versantul de Nord-Vest al oraşului, din zona Zamca, este afectat de alunecări de teren de aceea trebuie interprinse măsuri de consolidare. Acesta a declarat că va face demersurile necesare pentru a obţine finanţare de la Compania Naţională de Investiţii sau de la Fondul Naţional de Mediu. Ion Lungu a spus că lucrările de consolidare a versantului de Nord-Vest sunt estimate la 3 milioane şi jumătate de lei. El a adăugat că în bugetul local pe 2007 este cuprinsă suma de 300.000 de lei, la acest capitol. Proiectele depuse la cele două instituţii centrale au fost elaborate în colaborare cu Şcoala Creştină „Philadelphia”.

Proiecte de hotărâre CL pentru reabilitarea cinematografului Modern


Administratie


sala_cinema.jpgPrimarul Sucevei, Ion Lungu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Local va fi introdus proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind realizarea unor lucrări de reabilitare a Cinematografului Modern. Acesta a menţionat că firma locală „PROIECT BUCOVINA” a întocmit un studiu de fezabilitate pentru modernizarea clădirii cinematografului- ce va include şi o sală pentru manifestări culturale. Pentru reabilitare este nevoie de 2,3 milioane de lei. Primarul Lungu a mai spus că imobilul va fi supraetajat, acolo urmând a se realiza o sală pentru studenţi. Cinematograful Modern a fost trecut de Guvern de la Ministerul Culturii la Primăria Suceava. ­

Podeţul de la Iacobeni ar putea fi refăcut până sâmbătă


Actualitateversant.jpgDrumul european E 576 ar putea fi redeschis circulaţiei în cursul zilei de sâmbătă, după ce joi, un podeţ la ieşire din comuna Iacobeni spre Vatra Dornei s-a surpat. Cauza surpării a fost acumularea apei de pe versanţi în urma ploilor abundente. Subprefectul de Suceava, Alexandru Băişanu s-a deplasat la faţa locului şi a declarat că în prezent se acţionează pentru scoaterea apei urmând ca apoi să fie puse în aplicare soluţiile de refacere a infrastructurii rutiere. Pentru scoaterea apei acumulate în dreptul podeţului se acţionează cu 28 de motopompe de putere medie şi alte două motopompe mari aparţinând ANIF. Potrivit subprefectului de Suceava canalul de subtraversare a drumului urmează a fi desfundat, iar apoi se va construi un drum, lateral, de avarie, până când va fi refăcută infrastructura drumului principal. Alexandru Băişanu spune că lucrătorii ce se ocupă de refacerea podeţului speră ca în cursul zilei de sâmbătă să se poată relua circulaţia în această zonă. Circulaţia spre Vatra Dornei şi Ardeal a fost deviată pe ruta Gura Humorului – Frasin – Stulpicani – Ostra – Broşteni – Vatra Dornei.

Profanatori în cimitirul din Şcheia

• Monumentul funerar de la mormântul a doi tineri, care şi-au pierdut viaţa într-un cumplit accident de circulaţie, a fost distrus de persoane necunoscute

• Doi îngeri din fibră de sticlă, poziţionaţi de-o parte şi de alta a crucii, au fost făcuţi bucăţi, Poliţia încercând acum să dea de urma autorilor

• Emilian Lucaci a găsit statuetele distruse, miercuri seară, când s-a dus să aprindă o lumânare la mormântul fetei şi ginerelui său

• Bărbatul spune că profanatorii au încercat să doboare şi crucea, existând pe aceasta urme de lovire

• Familia Lucaci terminase de câteva zile lucrările la monumentul funerar şi se pregătea să facă pomenirea de un an, de la cumplitul accident

• „Noi nu avem duşmani, n-am făcut rău la nimeni... Dumnezeu să-l pedepsească pe cel care a făcut asta”, răbufneşte Lăcrămioara Lucaci

La aproape un an după ce şi-au îngropat fata în vârstă de 20 de ani şi pe soţul acesteia, de 26 de ani, morţi în urma unui terifiant accident rutier, o familie din comuna Şcheia a găsit, miercuri seară, mormântul celor doi distrus. Părinţii îndoliaţi terminaseră de câteva zile lucrările la monumentul funerar, de la mormântul celor doi tineri, şi se pregăteau, peste aproximativ două săptămâni, să facă pomenirea de un an, de la cumplitul accident. Sesizaţi despre incident, poliţiştii din comună au fost ieri dimineaţă în cimitirul de la Şcheia şi au deschis o anchetă în acest caz, încercând să dea de urma indivizilor care au distrus monumentul.
Emilian Lucaci a venit miercuri seară, în jurul orei 19:30, la mormântul celor doi tineri, să aprindă o lumânare. Bărbatul a rămas şocat când a văzut că cei doi îngeraşi din fibră de sticlă, construiţi de-o parte şi de alta a crucii, erau făcuţi bucăţi. „Unul avea aripile sparte, iar celălalt era pur şi simplu făcut bucăţi. Partea de sus a statuetei îngeraşului era trântită chiar lângă mormânt, iar aripile le-am găsit mai încolo, prin iarbă, aruncate pe imaşul din apropiere”, povesteşte Emilian Lucaci. Tatăl tinerei al cărei destin s-a sfârşit tragic la numai 20 de ani, la numai un an de la căsătorie, spune că autorii terifiantei fapte au încercat să doboare şi crucea, existând pe aceasta urme de lovire. „Cine o distrus aici, chiar de nu l-or prinde poliţiştii, o să-l distrugă Dumnezeu. Mare păcat să faci aşa ceva... Eu m-am zbătut să fac ceva frumos pentru aceşti doi copii, să aibă un mormânt frumos...”, se abţine cu greu bărbatul să nu izbucnească în plâns. Soţia acestuia spune că nu îşi explică cine anume ar fi putut să distrugă monumentul funerar. „Noi nu avem duşmani, n-am făcut rău la nimeni... Dumnezeu să-l pedepsească pe cel care a făcut asta”, răbufneşte femeia. La un an după ce şi-a îngropat fata şi ginerele, Lăcrămioara Lucaci trece din nou, alături de soţul ei, prin momente de groază, celor doi părinţi îndoliaţi fiindu-le frică ca cel sau cei care au distrus statuetele îngeraşilor să nu se întoarcă şi să facă şi alte pagube.

• Au aprins lumânări şi s-au rugat la biserică ca profanatorii să fie prinşi de Poliţie

Suspiciunile familiei Lucaci se îndreaptă spre persoana care a lucrat iniţial la monument. „La început, am tocmit un om să ne facă monumentul. În marmură, să fie frumos, pentru copii... Nu ne-a plăcut cum lucra şi l-am schimbat. Am vorbit cu naşu de cununie, meseriaş şi el, să ne facă lucrările aşa cum dorim. Am schimbat crucea, am pus marmură, am îngrădit mormântul... era foarte frumos. Terminaseră lucrul acum câteva zile. Era cel mai frumos mormânt din cimitir. Am băgat în jur de 100 de milioane de lei (n.r. –lei vechi) Bănuiesc că invidia poate a celui care a lucrat prima oară sau invidia altora din comună să fi fost motivul, că altceva nu văd...”, dă din umeri Emilian Lucaci. Cei doi soţi s-au dus la biserica din comună, au aprins lumânări şi s-au rugat ca autorii profanării să fie prinşi. Soţii Lucaci se plâng şi de mizeria din cimitir, maldărul de gunoaie ajungând aproape de mormântul fetei şi ginerelui lor. „Cât e să trimită nişte oameni care muncesc pentru ajutorul social, să strângă aceste gunoaie. Într-o zi, ar dispărea, dar se pare că nu mai interesează pe nimeni această problemă”, priveşte cu amărăciune bărbatul spre gunoaiele şi bălăriile din cimitir.

• Au murit între fiarele contorsionate ale cadoului de nuntă

Familia Lucaci a trecut printr-o adevărată tragedie în luna septembrie a anului trecut. Pe data de 9 septembrie 2006, Marinela (20 de ani) şi Vasile Lucaci (26 de ani), au fost victimele unui cumplit accident rutier. Maşina în care se aflau şi pe care au primit-o drept cadou de nuntă de la părinţi, un autoturism marca „Hyundai”, a fost transformată într-un morman de fiare contorsionate, după ce a intrat pe contrasens şi s-a izbit violent de un tir. În accidentul care a avut loc în zona magazinului „Dedeman”, Marilena Lucaci a murit pe loc, iar soţul ei, la „Urgenţele” Spitalului Judeţean.

Accident cu trei morti in Milisauti

• Plecaţi să taie varză, un bărbat şi două femei au murit într-un accident rutier la Milişăuţi

• Un autoturism în care se aflau cinci persoane a intrat pe sensul opus de mers şi s-a izbit frontal într-o autoizotermă care se deplasa regulamentar

• Nici unul dintre şoferi nu a apucat să frâneze deloc, iar ca urmare a impactului deosebit de violent trei dintre pasagerii din autoturism au murit

Cumplită tragedie ieri în oraşul Milişăuţi. Un autoturism în care se aflau cinci persoane a intrat pe sensul opus de mers şi s-a izbit frontal într-o autoizotermă care se deplasa regulamentar. Urmare a impactului deosebit de violent, trei dintre persoanele aflate în autoturism, un bărbat şi două femei, au murit aproape instantaneu. Poliţiştii ajunşi la faţa locului nu au găsit nici o urmă de frânare, condiţii în care este foarte probabil ca şoferul autoturismului să fi intrat într-o stare de inconştienţă înainte de a pierde controlul asupra volanului

• Se duceau pe câmp să taie varză

Totul s-a întâmplat în jurul orei 14.00, pe DN 2 H, la o sută de metri de podul de pe raza localităţii. Virgil Pîslaru, în vârstă de 57 de ani, localnic, tocmai găsise un client căruia să-i vândă varză din producţia acestui an. După ce s-a înţeles cu cumpărătorul, Luminiţa Liliana Truşcă, în vârstă de 33 de ani, din Gorj, omul a plecat în căutarea unor persoane care să-l ajute să taie varza de pe câmp. S-a îndreptat către piaţa din localitate, unde a găsit imediat câteva localnice dornice să-l ajute. Georgeta Semeniuc, din Milişăuţi, alături de două tinere, Cristina, de 14 ani, şi Laura de 18 ani, a acceptat să meargă în câmp pentru a tăia varza ce urma să fie preluată de femeia din Gorj. În autoturismul marca Mercedes condus de Virgil Pâslaru au urcat cele trei femei care urmau să taie varza, precum şi cumpărătoarea. Din păcate, drumul celor 5 avea să se încheie după doar câteva sute de metri. Imediat ce a trecut de podul aflat în apropierea pieţei, şoferul a ajuns într-o curbă la dreapta. Nu a mai apucat însă să iasă din ea, intrând pe sensul opus de mers şi lovind frontal o autoizotermă cu număr de Constanţa, condusă de vasluianul Cătălin M., în vârstă de 38 de ani. Cum nici unul dintre şoferi nu a apucat să frâneze, impactul a fost deosebit de violent. Bucăţi din cele două maşini au sărit la zeci de metri distanţă, iar autoturismul localnicului a fost distrus aproape în totalitate.

• Au mai trăit câteva minute după accident

Cum accidentul s-a produs într-o zonă în care se află mai multe case, oamenii au sărit imediat în ajutorul victimelor. „În maşina lui Pâslaru era prăpăd. El era strivit şi ieşit prin geam, a murit pe loc. Celelalte patru femei erau una peste alta, nu se mai ştia care şi unde a stat. Le-am scos pe toate patru şi le-am aşezat la marginea drumului. Până să vină salvarea trăiau toate”, ne-a spus bărbatul care are casa chiar în zona în care s-a produs accidentul şi care a ajuns la faţa locului la câteva zeci de secunde după tragedie. Din păcate, pentru Georgeta Semeniuc şi pentru femeia din Gorj nu s-a mai putut face nimic, personalul medical ajuns la faţa locului putând doar să constate decesul. Cele două tinere, de 14, respectiv 18 ani, au fost mai norocoase, ajungând în viaţă la spital şi fiind într-o stare destul de bună. Norocos a fost şi şoferul autoizotermei, deşi şi maşina sa a fost boţită, el scăpând fără leziuni foarte grave. Cumplitul accident rutier a dat peste cap şi traficul. Dacă şoferii care se deplasau pe direcţia Suceava – Rădăuţi au fost direcţionaţi de oamenii legii spre Ţibeni, cei care veneau de la Rădăuţi au rămas blocaţi în trafic mai mult de jumătate de oră. În cele din urmă s-a găsit o soluţie, toate maşinile ajunse în dreptul locului în care s-a produs accidentul traversând zona prin refugiul de pe partea dreaptă a drumului.

Accident mortal la Milişăuţi


Actualitate


O minoră de 16 ani, din comuna Iaslovăţ a decedat iar o tânără de 34 de ani din Rădăuţi se află în stare gravă la spital după ce două autoturisme s-au tamponat. Potrivit IPJ Suceava pe DN 2 H în afara oraşului Milişăuţi, S. Toader de 26 ani, din comuna Iaslovăţ, posesor al permisului de conducere pentru categoria B din anul 2005, în timp ce conducea autoturismul înmatriculat în Italia, marca Hyundai, a observat că din sens opus se deplasa pe contrasens un alt autoturism şi pentru a evita coliziunea a efectuat un viraj spre dreapta, după care a derapat şi a pătruns pe celalalt sens de mers, izbindu-se frontal de autoturismul marca Dacia condus regulamentar din sens opus de R. Dan, de 34 ani, din municipiul Rădăuţi. În urma impactului, minora C. Petruţa, de 16 ani, din comuna Iaslovăţ, pasageră pe scaunul dreapta-faţă în auto Hyundai, a decedat în drum spre spital, iar R. Mihaela, de 34 ani, din municipiul Rădăuţi, pasageră pe scaunul stânga-spate în celalalt autoturism, a fost rănită grav. Cei doi conducători auto, care purtau centura de siguranţă au scăpat cu răni uşoare. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Trei morţi şi trei grav răniţi într-un accident la Milişăuţi

Trei morţi şi trei grav răniţi într-un accident la Milişăuţi

• trei persoane au murit şi alte trei au fost grav rănite într-un accident rutier produs la intrare în Milişăuţi • un bărbat din localitate, băut bine, a intrat cu maşina într-un microbuz cu numere de Constanţa • şoferul autoturismului şi pasagera de pe scaunul din dreapta au murit pe loc • o femeie de pe bancheta, care încă respira când a fost scoasă din maşină, a murit pe marginea şanţului, aşteptând în zadar o maşină a Salvării • două fete de pe bancheta din spate au fost duse în stare gravă la spital • şoferul autoutilitarei a "scăpat" cu un picior mutilat
Un tragic accident rutier s-a produs ieri, în jurul orei 14.00, în oraşul Milişăuţi. Un autoturism Mercedes şi o autoutilitară Iveco s-au izbit frontal în apropierea podului de la intrare în oraş. Un bărbat şi două femei şi-au pierdut viaţa şi două fete, de 14 şi 18 ani, se zbat între viaţă şi moarte. Un alt bărbat a rămas cu un picior mutilat. Accidentul s-a produs din cauza inconştienţei lui Virgil P., de 57 ani, din oraşul Milişăuţi. Deşi băuse bine, bărbatul s-a urcat la volanul maşinii în care se mai aflau patru persoane. Bărbatul tocmai îi vânduse Luminiţei Liliana Truşcă, din Târgu Jiu, o importantă cantitate de varză şi, împreună cu femeia, mergeau să cântărească marfa la cântarul din gară. În autoturismul Mercedes se mai aflau Georgeta Semeniuc, de 39 ani, din Milişăuţi, Cristina P., de 14 ani, din Milişăuţi, şi Laura A., de 18 ani, din Iaşi. Băut bine, Virgil P. gonea cu maşina pentru a ajunge mai repede în gară. La un moment dat, în apropiere de podul de la intrare în Milişăuţi, bărbatul a tras stânga de volan şi s-a izbit frontal într-o autotutilitară Iveco. Impactul a fost deosebit de puternic, şoferul autoturismului şi pasagera de pe scaunul din faţă au murit pe loc. Localnicii care au văzut tragedia au anunţat salvarea şi au sărit imediat pentru a-i scoate din maşină pe răniţi. Prima dată au fost scoase cele două fete şi femeia de pe bacheta din spate. Apoi a fost scoasă şi femeia de pe scaunul din faţă. Şoferul Mercedesului a fost prins între fiarele contorsionate ale maşinii şi a fost scos de echipajul de descarcerare. La cât de puternic a fost impactul, Cătălin M., şoferul autoutilitarei Iveco, se poate considera norocos că a scăpat doar cu un picior rupt.

• o femeie a fost lăsată să moară pe marginea drumului

În aproximativ 20 de minute la locul accidentului a ajuns o ambulanţă de la spitalul din Rădăuţi. Din spusele celor care au scos victimele din maşină, când a ajuns salvarea se pare că femeia de pe bancheta din spate încă respira. Cele două fete se aflau în stare gravă. Moscalu Gheorghe, un bărbat ce vindea varză la marginea drumului chiar în locul în care s-a produs accidentul, povesteşte că una din fete avea maxilarul rupt şi dinţii împrăştiaţi. Fetele erau pline de sânge şi abia au supravieţuit accidentului. Medicii le-au luat cu salvarea doar pe cele două fete şi au refuzat să o ia şi pe femeia în viaţă. Ei au motivat că oricum nu mai are nici o şansă şi că salvarea e plină. Daniel Lucian Constantin, prieten apropiat al femeii din judeţul Gorj, şi unul dintre cei ce au scos victimele din maşină, ne-a povestit cum femeia a fost lăsată să moară într-un şanţ de pe marginea drumului. "Era în stare gravă dar încă respira. A venit o ambulanţă de la Rădăuţi dar nu au vrut să o ia pentru că au zis că nu mai au loc în salvare. S-au dat zeci de telefoane după salvare şi a venit una singură care le-a luat doar pe fete. Medicii au zis că Luminiţa nu rezistă până la spital şi că oricum nu mai au loc în maşină", ne-a declarat Dorel Lucian Constantin. Bărbatul a fost nevoit să asiste neputincios la moartea unei prietene foarte bune, aşteptând în zadar să apară o salvare care să o ducă la un spital.
Victimele au fost duse la Spitalul Municipal Răduţi. La ora închiderii ediţiei, victimele se aflau încă în stare critică.