miercuri, 16 aprilie 2008

Dexia Kommunalkredit Bank acorda credite de 50 milioane de euro administratiei locale


Dexia Kommunalkredit Bank AG va semna in cursul acestei saptamani contracte de credit de circa 50 milioane de euro, in urma castigarii procedurilor de achizitie publica derulate de Consiliul Judetean Vaslui, Municipiul Suceava si Asocierea Consiliul Local - Consiliul Judetean Sibiu pentru finantarea Aeroportului International Sibiu.

Vicepresedintele Departamentului de Finantari al Dexia Kommunalkredit Bank AG (Dexia-Kom), Wolfgang Viehauser si Vice Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Buzatu Dumitru, semneaza la Vaslui pe 15 aprilie un contract de credit in suma de 67 milioane RON, in echivalent euro. Creditul este contractat pe o perioada de 23 ani, cu o perioada de gratie de 3 ani, fiind utilizat in proportie de 50% pentru reabilitare drumuri judetene, restul de 10 milioane de euro reprezentand cota de participare a Consiliului Judetean Vaslui in co-finantarea de proiecte aprobate prin HG nr. 536/2006 privind reabilitarea sistemelor de apa, canalizare si epurare a apelor uzate din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti.

Pe 16 aprilie, delegatia Dexia Kommunalkredit Bank AG, in prezenta primarului Ion Lungu, a reprezentantilor BT Securities si a consultantului financiar al municipalitatii VMB Partners, va semna la Suceava finantarea in suma de 50 milioane RON, structurata ca un credit punte refinantat prin emisiune de obligatiuni, cu o scadenta finala a imprumutului obligatar de 20 de ani. Creditul este contractat pentru proiecte prioritare de investitii ale municipiului: retele termoficare, reabilitare si modernizare strazi, construire locuinte sociale, parcari, reabilitare Cetate de Scaun a Sucevei etc.

Tot in aceasta saptamana, va fi semnat si creditul de 40 milioane RON acordat Asocierii Consiliul Judetean Sibiu si Consiliul Local Sibiu, in completarea finantarii de 140 milioane RON contractata in anul 2007 tot prin Dexia Kommunalkredit Bank AG pentru aeroportul Sibiu. Consiliul Judetean Sibiu, ca lider al Asocierii a decis organizarea unei proceduri de achizitie publica in 2007 prin care cele doua municipalitati garanteaza in proportie de 50% cu bugetele proprii constructia acestui obiectiv. Aeroportul Sibiu este primul aeroport din Romania complet nou, construit la standarde europene, cu un trafic de pasageri in crestere si destinatii multiple, urmand a beneficia in anii urmatori de notorietatea Sibiului, ca si Capitala Culturala Europeana 2007 si punct nodal de-a lungul coridorului european IV.

Directorul APIA Suceava vrea sa devina primar la Vicovu de Sus


Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Suceava, Dragos Juravlea, va demisiona din functie daca se va hotari sa candideze pentru postul de primar al orasului Vicovu de Sus.

El a precizat ca a primit o oferta din partea Partidului Democrat-Liberal pentru a intra in cursa electorala la alegerile locale din iunie. Dragos Juravlea, care a condus si Directia Agricola Suceava, a declarat ca va lua o decizie pana in 22 aprilie, cand va expira perioada privind depunerea candidaturilor pentru alegerile locale.
Purtatorul de cuvant al PD-L Suceava, deputatul Romica Andreica, a refuzat sa comenteze informatia, limitandu-se la a spune ca nu are cunostinte despre o asemenea intentie.

In Suceava a revenit iarna

Iarna s-a reintors in Suceava, unde mercurul termometrelor a coborat, in timpul noptii, pana la -7 grade Celsius. Pe Drumul National 17 se circula cu dificultate, desi drumarii au actionat cu utilaje de deszapazire. Ei au intervenit si pentru indepartarea arborilor de pe carosabil, doborati de vantul puternic sau de zapada cazuta in ultimele ore. Pe Varful Caliman, stratul de zapada avea, la miezul noptii, 62 de centimetri.

Prefectul de Suceava a renuntat la functie din motive de sanatate


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a renuntat la functie din motive de sanatate, a precizat liderul judetean al PNL, senatorul Tiberiu Prodan.

Prodan sustine ca prefectul ar fi solicitat Ministerului Internelor si Reformei Administrative schimbarea sa din functie pe motiv ca ''are nevoie de o pauza pe perioada determinata'', invocand motive de sanatate. Prodan a spus ca a avut o discutie cu Orest Onofrei, de la care a inteles ca starea de sanatate a acestuia din urma nu-i permite, deocamdata, o atat de mare solicitare si responsabilitate cat presupune organizarea alegerilor locale si urmarirea respectarii legalitatii in perioada campaniei.
Potrivit lui Prodan, Onofrei nu i-a spus daca isi va exercita in perioada urmatoare mandatul de subprefect, post in care a fost numit de Guvern, sau daca va fi in concediu medical.

Fostul prefect nu a vrut sa comenteze decizia de schimbare a sa din functie, precizand doar ca nu se va implica, deocamdata, in niciun fel in politica, mentinandu-si si respectand statutul de functionar public.
Orest Onofrei a fost, pana la momentul in care a trebuit sa aleaga intre politica si statutul de inalt functionar public, liderul judetean al PNL Suceava. Guvernul a decis, pe 9 aprilie, schimbarea lui Orest Onofrei din functia de prefect in cea de subprefect al judetului Suceava. In functia de prefect a fost trecut actualul subprefect Stefan Alexandru Baisanu.