joi, 16 august 2007

Sucevenii isi ridica permisele de conducere dintr-o rulota

Sucevenii isi ridica permisele de conducere dintr-o rulota

Sucevenii isi ridica permisele de conducere dintr-o rulota

Pentru ca nu are spatiul necesar pentru a-si primi publicul, conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Suceava a fost nevoita „sa-si extinda“ sediul intr-o rulota. Cum minusculul sediu al institutiei abia putea face fata publicului mult mai redus in perioada sezonului rece, acum, vara, când zeci de mii de localnici care lucreaza peste hotare se intorc in tara, era imposibil ca acestia sa poata fi serviti. „Am instalat aceasta rulota unde se elibereaza permisele de conducere cu scopul de a mai reduce aglomeratia. Chiar si asa, acum, in luna august, ca urmare a sosirii acasa a sucevenilor aflati la munca in strainatate, numarul solicitarilor a crescut considerabil, iar in perioada urmatoare ne asteptam sa creasca aglomeratia“, a declarat comisarul Florin Chiaptanaru, seful institutiei. Inca de acum 5 luni conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Suceava a inceput demersurile pentru obtinerea unui nou sediu, fara nici un rezultat insa. Potrivit noilor reglementari, cel târziu de la 1 ianuarie 2008, examinarea celor care urmeaza cursurile scolilor de soferi se va face electronic. Pentru ca totul sa se desfasoare civilizat, ar fi nevoie de 3 sali distincte, una de asteptare, un birou de programare si, in fine, o sala de examen. La Suceava, introducerea noului sistem mai are insa mult de asteptat.

Sucevenii nu vor duce grija pîinii

Sucevenii nu vor duce grija pîinii


Judeţul Suceava are, anul acesta, o recoltă de grîu peste aşteptări.

Secerişul s-a încheiat de curînd, iar calitatea grîului este foarte bună. Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dragoş Juravle, de pe cele 24.518 hectare cultivate cu grîu şi secară s-au obţinut 79.438 de tone, adică o medie de 3.240 kilograme la hectar. Anul trecut media s-a ridicat la 3.150 kilograme la hectar, din cauza ploilor combinele ieşind din lanuri tocmai la începutul lui septembrie. Treieratul a fost terminat şi la orz, la care producţia medie este de 3.000 kilograme la hectar. La orzoaică şi ovăz, recoltatul s-a făcut în proporţie de 70, respectiv 94 la sută, însă precipitaţiile căzute nu au afectat calitatea recoltei. Cartofii de vară au fost adunaţi de pe 93 la sută din cele 11.028 de hectare. La cartofii timpurii şi mazăre, recoltatul a fost, de asemenea, încheiat.

Probleme cu calmantele

Probleme cu calmantele


Spitalul Judeţean "Sf.Ioan cel Nou" Suceava va rezilia contractele cu două firme bucureştene privind furnizarea de medicamente calmante, întrucît acestea vor să mărească preţul de achiziţie peste maximul prevăzut în contract. "Cele două firme îşi justifică majorarea prin faptul că nu-şi acoperă cheltuielile. În aceste condiţii sîntem obligaţi să reziliem contractele, iar apoi să cumpărăm medicamentele prin achiziţie directă", a spus ieri, directorul Spitalului Judeţean Suceava, Costică Dăscăliuc, adăugînd că spitalul nu se confruntă cu o criză de calmante.

Nu s-a putut abţine

Fălticeni

Nu s-a putut abţine


(ASIS) - Un fălticenean cu antecedente penale are toate şansele să ajungă din nou după gratii.

Aflat într-un magazin, bărbatul a zărit o poşetă uitată şi a luat-o. Păgubitul a anunţat Poliţia municipală că în timp ce se afla în incinta unui magazin din localitate, i-a fost sustrasă o poşetă în care avea suma de 5.200 euro. Verificările au stabilit că omul a făcut cîteva cumpărături, a părăsit magazinul, uitînd poşeta pe tejghea, iar cînd a revenit nu a mai găsit-o. Cum magazinul este dotat cu cameră de supraveghere, nefericitul hoţ identificat.

Ţiganii din Bosanci construiesc un parc

Ţiganii din Bosanci construiesc un parc


(ASIS) - Romii căldărari din Bosanci au fost puşi la treabă de către primarul Ion Donisă.

Ţiganii din Bosanci construiesc un parc

Ei trebuie să construiască un parc, acţiune în care sînt angrenaţi 15 asistaţi social. Parcul va fi amenajat în mijlocul satului, lîngă biserică. "Unii dintre ei sînt muncitori şi fac treabă. Sperăm ca pînă la finele anului să terminăm lucrările", a spus primarul.

Podul din Vama ar putea fi gata peste o săptămînă

Cîmpulung Moldovenesc

Podul din Vama ar putea fi gata peste o săptămînă


(ASIS) - Podul rutier din comuna Vama, prăbuşit în urma unei viituri, va fi refăcut integral şi ar putea deveni funcţional peste cel mult o săptămînă, opinează directorul Oficiului Prefectural, Gheorghe Andrei.

Podul din Vama ar putea fi gata peste o săptămînă
Constructorul podului a lucrat în plin chiar şi ieri, de Sfînta Maria Mare. "Dacă se va putea lucra în continuare ca şi pînă acum, cu seriozitate, zi-lumină, şi dacă nu vor fi fenomene meteo care să împiedice ritmul lucrărilor, cred că în cel mult o săptămînă va putea fi reluată circulaţia rutieră pe noul pod. Deocamdată a fost instalat un nou pilon de susţinere şi urmează să fie plasate grinzile. S-au luat măsuri pentru ca această construcţie să fie stabilă şi consider că lucrările avansează cît se poate de repede. Este esenţial pentru întreaga zonă să fie reluată circulaţia cît mai repede şi se iau toate măsurile pentru a se veni în sprijinul agenţilor economici şi cetăţenilor", a spus şeful Oficiului Prefectural.

"Buricul" de la kilometrul zero

Cîmpulung Moldovenesc

"Buricul" de la kilometrul zero


În centrul municipiului Cîmpulung Moldovenesc, staţiune turistică de interes naţional, tronează o groapă uriaşă, pe o proprietate particulară.

"Buricul" de la kilometrul zero

Un investitor privat a avut nevoie de ea ca să facă să crească o parcare subterană şi un fel de hotel mai special, cu apartamente. Intenţia sa este excelentă, numai că prin modul de a o pune în practică investitorul a "călcat pe bec" în mod repetat. Şi, pentru că omul cu bani e baza viitorului comunităţii, nu a fost niciodată sancţionat.

Pe locul în care se scobeşte acum de zor pentru a se edifica viitoarea construcţie a existat cîndva unul dintre cele mai iubite localuri din istoria locală: Restaurantul "Carpaţi". Vremea fripturilor suculente şi a vinului "de MAT" a trecut însă după 1989, restaurantul a fost închis şi, cu timpul, s-a deteriorat. Construcţia de cărămidă a fost mîncată de umezeală şi a ajuns un pericol, iar una din laturile clădirii, situată într-o străduţă dosnică, devenise surogat de grup sanitar şi cuib de boschetari. Edilii locali au decis să demoleze sursa de infecţie şi a rămas astfel liber un teren ultracentral de peste 1.000 de metri pătraţi, la kilometrul zero al staţiunii, peste drum de cel mai mare hotel local.

După îndelungi parlamentări, terenul a fost vîndut la licitaţie unui investitor localnic, proprietar al unui hotel şi al unui centru comercial, care a asigurat edilii că va face o construcţie utilă şi superbă. A trecut omul peste discuţiile şi reproşurile referitoare la preţul prea mic pe care l-ar fi plătit pe teren şi s-a apucat de treabă... neautorizat. Deşi a făcut cererea de rigoare la Primărie, instituţia nu i-a eliberat-o imediat, din propria vină, pentru că se apucase să construiască, într-un fel, o minciună. "Regulamentul de urbanism permite numai o anumită înălţime în acest loc, dar dumnealui a vrut clădire mai înaltă. Bun, a obţinut acordul Consiliului Local să construiască parter cu şapte etaje, deci asta trebuia să facă. Dar cînd a venit proiectul la autorizare, am constatat că îi mai trecuse prin minte o şmecherie, care se practică prin alte localităţi mari: clădirea avea 8 etaje şi dumnealui a motivat că face etajele mai scunde şi că din economia pe verticală are loc de unul în plus. Nu am acceptat aşa ceva, doar nu sîntem copii să ne păcălim astfel, aşa că dumnealui s-a supărat", ne-a spus şeful Direcţiei Tehnice, ing Ovidiu Corduneanu. Supărarea a fost aşa de mare, încît omul s-a şi apucat să scrie pe panoul de avertizare că a obţinut autorizaţia de construire în mod mutual (inedit pentru municipiu), ceea ce era complet neadevărat. Ulterior, omul de afaceri a înţeles că o rezolvare legală e cea mai bună din toate, a modificat proiectul şi a primit autorizaţia legală.

Numai că nici aşa problemele nu s-au terminat. Constructorii s-au apucat de săpat pe aproape toată suprafaţa terenului privat, pînă lîngă DN 17. Săpăturile au afectat deja un trotuar, care s-a surpat parţial, a pus în pericol trecătorii şi a fost pînă la urmă "înghiţit" de un gard de protecţie. Constructorii şi-au permis chiar să anuleze total circulaţia pietonală pe acea parte de stradă, deşi trotuarul nu e domeniu privat.

În aceeaşi situaţie se află şi strada pe care e plasată Biblioteca municipală, închisă tot din motive de "securitate". În plus, la Primărie nu s-a plătit nimic pentru ocuparea domeniului public şi nici nu s-a cerut vreo aprobare oficială măcar pentru utilajele ce blochează periodic DN 17, şi aşa prea îngust şi accidentat. Potrivit aceluiaşi director din Primărie, metoda folosită de constructori nu e legală şi nici morală. "Sigur că în cazuri justificate se poate ocupa domeniul public pentru o scurtă perioadă, cu plata taxei de rigoare, dar din cîte cunosc eu nu s-a procedat aşa. În plus, aici au fost înghiţiţi de lucrări sau din cauza lor vreo 50 mp din două străzi, e afectată circulaţia pietonală şi uneori cea rutieră şi există disconfort. Ceea ce se întîmplă nu este legal şi cred că în final se va observa asta de cine trebuie şi vor veni sancţiunile de rigoare", ne-a mai spus dl Corduneanu.

Pînă la sancţiuni însă, omul construieşte legal, cîte un pic, iar municipiul se poate lăuda că, pe lîngă găurile din străzi, are acum şi o groapă de interes turistic, la kilometrul zero. Adică, un fel de buric...

Gheorghe Straton, seful Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava riscă să-şi piardă funcţia

Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava riscă să-şi piardă funcţia


(ASIS) - Ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Stela Acatrinei, a declarat că va cere public demisia şefului Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Gheorghe Straton.

Aceasta doar în condiţiile în care directorul executiv al "celei mai mari structuri bugetare din subordinea executivului judeţean nu-şi rezolvă problemele pe care le are în instituţie". D-sa a spus că a discutat în nenumărate rînduri cu directorul Straton, căruia i-a adus la cunoştinţă toate aspectele cu care se confruntă centrele de plasament şi unităţile de asistenţă socială a adulţilor din judeţ. Asta în urma semnalelor multiple primite de la diriguitorii respectivelor structuri, de la sindicalişti, dar şi unor informaţii venite pe alte canale. Dna Acatrinei spune că a verificat toate sesizările care s-au confirmat, iar despre acest lucru l-a informat şi pe şeful CJ, Gavril Mîrza. După un dialog cu şefii de centre, s-a înţeles că Gheorghe Straton a uitat că este ordonator principal de credite şi că are răspundere asupra modului în care sînt utilizaţi banii de la bugetul judeţean, sarcină care îi revenea şi pe linia organizării şi monitorizării licitaţiilor de achiziţii publice. "Este vorba despre multe nereguli şi aş dori să cer demisia directorului Straton, pentru că nu ne putem bate joc de destinul a 700 de adulţi şi 500 de copii din centre, plus alţi 587 de minori daţi în asistenţă maternală", a încheiat dna Acatrinei.

Zeci de mii de pelerini la Basilica Minor din Cacica Suceava

Zeci de mii de pelerini la Basilica Minor din Cacica Suceava

16 August 2007

La Sanctuarul de la Cacica, la Sfanta Liturghie Pontificala prilejuita de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, au participat, miercuri, cateva zeci de mii de credinciosi catolici din tara si din strainatate, transmite corespondentul ROMPRES. Totodata, a fost pusa si piatra de temelie a primei piatete din Romania ce va purta numele fostului suveran pontif Papa Ioan Paul al II-lea. Catedrala din Cacica a fost sfintita in 1904, iar de atunci a devenit loc de pelerinaj pentru credinciosii catolici din intreaga Europa.

Pana in 1949, o garnitura de tren a circulat pe ruta Viena - Cacica in preajma zilei de 15 august. In 1996, biserica a fost declarata sanctuar diecezan, iar in 1997 a primit titlul de sanctuar national. Papa Ioan Paul al II-lea a acordat catedralei din Cacica, pe 14 martie 2000, titlul de "Basilica Minor", fiind primul lacas de cult catolic din Moldova ce primeste acest titlu. Slujbele religioase au inceput, miercuri, cu Liturghia de dimineata, urmata de Liturghia greco-catolica si Liturghiile in limbile maghiara, ucraineana, polona, germana si latina. Dupa concelebrarea Sfintei Liturghii Solemne Pontificale a Hramului, a urmat Procesiunea si Binecuvintarea Euharistica.

Peste zece de mii de crestini, la Hramul de la Putna

Peste zece de mii de crestini, la Hramul de la Putna

16 August 2007

Peste zece de mii de crestini, la Hramul de la Putna

Peste zece mii de pelerini din tara si strainatate au venit la Manastirea Putna pentru a participa, miercuri, la hramul Sfintei Maria, transmite corespondentul ROMPRES. Multi dintre cei veniti special la marea sarbatoare au purtat costume populare specifice zonei din care provin. Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de 15 preoti in frunte cu IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor.

La slujba religioasa au venit in numar mare si preoti din Bucovina de Nord si Basarabia. La finalul slujbei, care a avut loc, in curtea Manastirii Putna, pe o scena special amenajata, cu ocazia hramului Adormirii Maicii Domnului, credinciosii ortodocsi au primit din partea calugarilor mancare de post, ciorba de peste, sarmale si cate un pahar cu vin. ROMPRES

Festival al fanfarelor Botosani

Festival al fanfarelor Botosani

15 August 2007

Fanfare din patru judete din zona Moldovei au participat, marti, in Botosani, la Festivalul interjudetean al fanfarelor, aflat la a VII-a editie, transmite corespondentul ROMPRES. Festivalul a fost organizat de Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.

Manifestarea a reunit formatii de instrumentisti populari din judetele Iasi, Vaslui, Suceava si Botosani. "Cand fac un asemenea festival nu ma gandesc decat la mentinerea traditiilor, la formarea micilor instrumentisti si perpetuarea acestei muzici care, spre regretul nostru, incepe sa dispara", a declarat directorul Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare, Ion Ilie. La festival, au participat formatii compuse din trei generatii consecutive de artisti populari. Bunicii canta, in aceeasi fanfara, alaturi de copii si nepoti.

"Eu am invatat de la tatal meu, feciorul, de la mine si nepotul, de la noi amandoi. De multe ori cantam toti la un loc si ne bucuram ca muzica noastra le place oamenilor. Ne place sa ne ducem traditia mai departe", a afirmat Vasile Deleanu, unul dintre artistii participanti al festival.

Complexul Muzeal Bucovina risca sa fie inchis, din considerente patrimoniale

Complexul Muzeal Bucovina risca sa fie inchis, din considerente patrimoniale

15 August 2007

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gavril Marza, a anuntat, marti, ca finantarea Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava va fi, de la 1 septembrie, oprita, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit lui Marza, vor fi ''inghetati'' inclusiv banii de salarii, pana cand Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va semna documentatia de predare a patrimoniului pe care l-a trecut, inca din 2001, prin hotarare de guvern, in administrarea autoritatilor judetene. "De sase ani sunt dus cu vorba.

MCC n-a predat patrimoniul la CJ si noi asiguram, practic, finantarea activitatii unei institutii cu patrimoniul in curtea altuia. Este ca si cum am face investitii in curtea vecinului. Suma pe care o cheltuim anual cu muzeul este de 32-35 de miliarde de lei vechi, de la gume de sters, creioane si hartie igienica, pana la plata salariilor. In calitate de ordonator de credite, am luat aceasta decizie, indiferent de consecinte", a declarat Gavril Marza. Marza a reamintit, in sedinta de marti a CJ, problema Hanului Domnesc, care a fost revendicat, dar nu poate fi retrocedat in natura, deoarece situatia patrimoniului nu este clarificata. In aceste conditii, proprietarul a dat in judecata CJ Suceava.

Directorul CMB Suceava, Emil Ursu, prezent la sedinta CJ de marti, a explicat consilierilor ca a facut toate demersurile pentru urgentarea transferului, dar ca problema trebuie reglementata intre cateva ministere si CJ Suceava. Din anul 2001, CMB Suceava a fost transferat de MCC autoritatilor judetene, dar numai in privinta personalului si bugetului. Transferul cladirilor si patrimoniului nu s-a realizat. In vederea preluarii, din doi in doi ani, s-a facut inventarul, numai ca o comisie de specialitate de la MCC nu s-a prezentat la Suceava, pentru predarea patrimoniului. Astfel, investitiile la cladirile din patrimoniu nu pot fi facute decat prin bugetul muzeului.

CJ Suceava nu poate aloca bani pentru lucrari de restaurare, intrucat nu poate investi in ceea ce nu-i apartine cu documente legale. Inca din anul 2001, autoritatile judetene au solicitat, in nenumarate randuri, Directiei Monumentelor Istorice (DMI) din cadrul MCC sa adopte masuri de urgenta pentru consolidarea Cetatii de Scaun din Suceava, dar sumele primite au fost simbolice.

In aceeasi situatie cu Cetatea de Scaun se afla cladirea Muzeului de Istorie, de asemenea, cu statut de monument, precum si Hanul Domnesc, Casa Simion Florea Marian, Laboratorul Zonal de Restaurare, Muzeul de Istorie Siret, Casa Nicolae Labis de la Malini, Casa si Muzeul Ciprian Porumbescu de la Stupca si Casa Eusebiu Camilar, precum si imobilele fara statut de monument, respectiv Muzeul de Stiinte ale Naturii, Muzeul Satului Bucovinean, laboratorul si depozitele de etnografie, casele-muzeu Solca si Bilca si Planetariul. Toate au fost transferate din administrarea MCC in cea a CJ Suceava.

Educaţie cu lanţul

Educaţie cu lanţul

Copilul de nouă ani, înfometat şi legat de pat de tatăl său, a ajuns în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă din Suceava. Nu vrea să se mai întoarcă acasă niciodată
Unii părinţi continuă să creadă că prin bătaie şi înfometare îşi cuminţesc copiii. Tratamentul violent pe care îl aplică propriilor odrasle îi marchează însă pe micuţi toată viaţa.

Unii părinţi nu vor să accepte deloc că au trecut demult vremurile când bătaia era "ruptă din Rai", ajungând chiar să îşi mutileze propriii copii. Mai mult, recunosc cu seninătate că nu au găsit alt mijloc de educaţie decât să îi lege pe micuţi cu lanţul de pat. Astfel, căminul părintesc, unde cei mici ar trebui să se simtă în siguranţă, a devenit pentru mulţi un loc al groazei.

Un copil de numai nouă ani din satul sucevean Voitinel a trăit ca un ocnaş în casa părintească. Calvarul a început anul trecut, după moartea mamei sale. Flămând, băiatul a plecat prin vecini să cerşească un dumicat de pâine. Absenţa copilului l-a înfuriat teribil pe tatăl lui, Ştefan Marin Beghean, care a hotărât că e timpul să-i dea o lecţie. Aşa că a luat un lanţ şi l-a legat de pat.

Cumva, copilul a reuşit să fugă în sat. „Târam lanţul după mine şi m-a văzut un vecin care a sunat la 112. Când au venit cei de la stat, le-am spus că nu mai vreau să mă întorc acasă", a mărturisit micuţul.

"Era rău şi fugea de acasă"

Ameţit de băutură, Ştefan Marin Beghean a recunoscut cu seninătate că l-a legat cu lanţul pentru că "era rău şi fugea de acasă. Am vrut să-l învăţ minte". Un studiu UNICEF arată că, în prima jumătate a acestui an, 52 de minori au fost abuzaţi sexual, din care patru chiar de părinţi. În ultimele două luni ale acestui an au fost făcute publice mai multe cazuri grave.

Un bebeluş de cinci luni din satul Maxut (judeţul Iaşi) a fost lăsat să moară de foame şi de sete. Vecinii au susţinut că vinovaţi de moartea micuţului sunt părinţii, care plecau câte o zi întreagă de acasă sau chiar mai mult, iar bebeluşul şi fratele său mai mare cu un an şi o lună rămâneau încuiaţi în casă, fără apă şi fără mâncare. Şi în Mehedinţi, un copil de doi ani a trăit, de când s-a născut, legat de pat. Şi mai şocant este cazul celor patru copii din localitatea vasluiană Vinderei, care au fost otrăviţi cu bună-ştiinţă, abuzaţi şi exploataţi prin muncă.

"Deseori părinţii care îşi maltratează copiii, la rândul lor au fost chinuiţi în familiile lor şi li se pare că abuzul este ceva firesc. Asta nu înseamnă că nu este posibilă consilierea lor şi îndreptarea situaţiei existente. Decăderea din drepturile părinteşti se face cu destul de multă greutate, dar asta, la fel, nu înseamnă că un copil trebuie să rămână într-o astfel de familie", ne-a declarat Mariela Neagu, secretarul de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului.

Oricine este martor al unui abuz asupra unui minor poate reclama la telefonul copilului 0800 8 200 200 sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul respectiv.

Abuzul sexual îi poate împinge pe copii la sinucidere

Psihologul Ilie Marinescu ne-a explicat de ce părinţii apelează la astfel de metode pentru a le da o educaţie copiilor. "În general, fie sunt deosebit de zeloşi în a îndrepta comportamentul minorilor «căzuţi în greşeală», fie sunt alcoolici. De asemenea, se produc astfel de accidente nefericite din cauza familiilor dezorganizate sau din cauza nivelului scăzut de educaţie al părinţilor".

Acesta spune că din toate formele de abuz exercitate asupra minorului, cel emoţional rămâne cel mai impregnat în psihicul copilului. La fel de traumatizant este abuzul sexual, care lasă urme adânci, deoarece "se asociază cu sentimentul de neputinţă, de vinovăţie, care în timp duce la apariţia unor gânduri şi tentative de sinucidere cu scopul de a scăpa de durerea psihică pricinuită şi de povara secretului, pentru că mulţi minori, de teamă că nu vor fi crezuţi sau că vor fi stigmatizaţi, ţin ascuns acest fapt", adaugă psihologul. (Ioana Nae, Nicoleta Zaharia, Gabriela Toma)

Peste 2.000 de cazuri, în primele trei luni ale acestui an

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2007 au fost raportate 2.421 de cazuri. Tipurile de abuz reclamate au fost fizic, emoţional, sexual, alături de neglijare, exploatare prin muncă şi în scopul comiterii unor infracţiuni.

Din datele raportate la începutul acestui an, 192 de copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării erau sub un an, 274 între 1-2 ani, 718 între 3-6 ani, 671 între 7-9 ani, 849 între 10-13 ani, 700 între 14-17 ani, 17 cu vârsta de 18 ani.

» Decăderea din drepturile părinteşti se face cu destul de multă greutate, dar asta nu înseamnă că un copil trebuie să rămână într-o astfel de familie

Sute de elevi suceveni vor studia in Italia si Spania

Sute de elevi suceveni vor studia in Italia si Spania

15 August 2007

Peste doua sute de elevi din judetul Suceava, ai caror parinti lucreaza in Spania si Italia, au optat ca, in anul scolar 2007-2008, sa urmeze cursurile in aceste tari.
Potrivit adjunctului Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava, Daniel Hrenciuc, in aceasta vara, au fost depuse la sediul institutiei 263 de cereri de transfer din partea elevilor care doresc sa invete in scoli din strainatate, in special din Italia si Spania.
Totodata, Hrenciuc a spus ca doi copii din Portugalia vor urma cursurile unor unitati de invatamant din Suceava, cu acceptul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Este vorba despre un elev de gimnaziu, care va invata la Colegiul National "Stefan cel Mare" din Suceava, si de fratele sau, inscris la grupa mica a Gradinitei "Aschiuta", tot din Suceava. Potrivit lui Hrenciuc, cei doi copii, ai caror parinti sunt angajati la fabrica de covoare din Siret, cunosc limba romana, deoarece, timp de un an, au locuit in Ramnicu Valcea.
De asemenea, Daniel Hrenciuc a spus ca un elev vrea sa-si echivaleze cinci ani de studiu in Italia si sa se inscrie in clasa a X-a la Colegiul National "Eudoxiu Hurmuzachi" din Radauti.
In acest caz, solicitarea a fost transmisa Serviciului National de Evaluare si Acreditare a Diplomelor din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Copiii capsunarilor, transferati la scolile din Spania

Copiii capsunarilor, transferati la scolile din Spania

16.08.2007

In ultimele doua saptamâni, Inspectoratul Scolar Suceava a fost asaltat de cereri venite din partea „stranierilor”, care, veniti in tara pentru concediul de vara, vor sa-si ia si copii cu ei. “In ultima luna am avut 263 de cereri de transfer, ele vizând mutarea copiilor in Italia si Spania. Procedura de transfer a elevilor este una simpla, pe baza de cerere. Dupa aprobarea cererii de transfer, urmeaza ca parintii sa-si inscrie copiii in scolile din strainatate”, a explicat inspectorul scolar general adjunct, Daniel Hrenciuc.

Becali s-a rugat la icoana facatoare de minuni de la Putna Suceava

Becali s-a rugat la icoana facatoare de minuni de la Putna Suceava

16 August 2007

Becali s-a rugat la icoana facatoare de minuni de la Putna Suceava

Presedintele PNG, Gigi Becali, s-a rugat, miercuri, la mormantul lui Stefan cel Mare si l-a Icoana Facatoare de Minuni din biserica Manastirii Putna. Prezenta sa a fost semnalata de IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, care, in timpul predicii tinute in fata credinciosilor, a tinut sa-i multumeasca lui Becali pentru ajutorul financiar dat sinistratilor din Arbore si donatiile facute unor biserici din judetul Suceava. Dupa Sfanta Liturghie, Gigi Becali a fost invitat sa participe la agapa crestina din sala de tron a casei domnesti situate in curtea manastirii. Finantatorul Stelei a refuzat cadoul pe care un sculptor falticenean dorea sa i-l faca, respectiv un tabloul ce il intruchipa pe Sfantul Gheorghe, iar un altul pe Gigi Becali. Inainte de a parasi Manastirea Putna, finantatorul Stelei a declarat ca a ramas impresionat de aceste locuri, iar despre faptul ca a refuzat un cadou considera ca nu trebuie privit cu rautate, ci doar ca nu are nevoie de asemenea obiecte. Mai mult, el a precizat ca a venit sa revada locurile pe unde a trait timp de trei ani si jumatate alaturi de parinti si familiei.

Tinut in lanturi de tata

Tinut in lanturi de tata

Stefan Beghean spune ca si-a legat fiul cu lantul pentru a-l tine sub control


Legat de pat cu un lant de doi metri. Asa isi petrecea copilaria un baiat in varsta de 9 ani din comuna suceveana Voitinel. Copilul a scapat de calvar in urma cu trei zile, acum fiind internat in Centrul de Primire Minori in Regim de Urgenta Suceava.


A cerut ajutorul unui vecin

Povestea a iesit la iveala duminica dupa-amiaza, cand Cristi a reusit sa scape din lanturi si sa

bata la poarta unui vecin.
Acesta a sunat la politie si le-a povestit oamenilor legii ca minorul i-a cerut sa-l ajute sa scape de lantul lung de aproape doi metri, care ii era legat de piciorul stang.

Minorul le-a spus politistilor ca a fost legat de tatal sau si ca nu este pentru prima data cand este pedepsit astfel. De multe ori a fugit de-acasa din cauza batailor pe care le primea de la tata. Tot calvarul a inceput la scurt timp dupa moartea mamei, la sfarsitul anului trecut.

„Venea beat si ma batea cu lemne, cu lantul, cu scaunul in cap. Ca sa nu fug la bunica din partea mamei, tata ma lega cu lantul de piciorul patului. Era lant din acela gros si cu lacat. Doua zile m-a lasat legat in casa si fara mancare”, povesteste baiatul cosmarul prin care a trecut.

De partea cealalta, tatal, Stefan Marin Beghean, recunoaste ca si-a legat fiul cu lantul, dar spune ca a recurs la aceasta masura pentru
a-l tine sub control. „Sa nu fuga iar de acasa, l-am legat de un picior cu lantul. Ajungea si la masa, unde avea mancare la dispozitie, ajungea si la pat, daca voia sa doarma. Daca voia sa-si faca nevoile, i-am spus ca nu lipsesc mult de acasa, cel mult o ora, o ora si ceva”, se apara barbatul in varsta de 46 de ani. El munceste cu ziua prin sat, fiind cunoscut drept un impatimit al alcoolului.

"Vreau sa merg la <>"

Politistii i-au intocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului si risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 15 ani. Totodata, tatal risca sa fie decazut din drepturile parintesti. Verdictul il vor da reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, care au inceput o ancheta in acest caz.

Baiatul de 9 ani spune ca nu vrea sa se intoarca sub nicio forma acasa. „Vreau sa merg la „stat”, nu mai vreau sa stau acasa, sa mananc bataie de la tata”, ne-a spus copilul.

Un alt caz de rele tratamente aplicate minorului a fost descoperit recent in comuna Cut, judetul Alba. O fata de 13 ani a fost gasita intr-o magazie, batuta si muscata de sobolani. Parintii au fost arestati saptamana trecuta.

MARAMURES

Fetita de 6 ani, in coma alcoolica

O fetita in varsta de 6 ani, din comuna maramureseana Coltau, se afla sub supraveghere medicala la Spitalul Judetean de Urgenta Baia-Mare dupa ce, luni dupa-amiaza, a fost adusa in coma alcoolica de medicii de la ambulanta. Micuta s-a imbatat cu tuica in timp ce se afla in grija unei matusi, care a lasat-o nesupravegheata. Agrita Ciurdas avea grija atat de micuta, cat si de cei sase frati ai ei, parintii acestora obisnuind sa plece in localitatile invecinate si sa lucreze ca zilieri. Agrita Ciurdas a povestit ca a vazut-o ca bea ceva dintr-o sticla, dar a crezut ca este apa. Potrivit medicilor de la Spitalul Judetean de Urgenta Baia-Mare, fata se afla in afara oricarui pericol.

Gheorghe Flutur cere fixarea datei alegerilor de anul viitor

Gheorghe Flutur cere fixarea datei alegerilor de anul viitor

15 August 2007

Gheorghe Flutur cere fixarea datei alegerilor de anul viitor

Presedintele executiv al Partidului Liberal Democrat (PLD), Gheorghe Flutur, a solicitat, marti, guvernului, stabilirea datei alegerilor parlamentare de anul viittor, care, in opinia sa, au "au intrat in prelungiri". Liderul liberal - democrat este de parere ca atat PNL, cat si PSD, prefera intarzierea scrutinului, in speranta "unei rate de participare reduse". In ceea ce priveste votul uninominal, Flutur s-a aratat ingrijorat de tergiversarea luarii unei decizii in acest sens. In opinia sa, Guvernul si Parlamentul sunt obligate sa ia o hotarare, avand in vedere ca toate sondajele au aratat ca electoratul doreste votul uninominal.

Copil legat de picior cu un lanţ gros, ca să nu fugă

Cristi, de 9 ani, s-a eliberat singur şi s-a refugiat la vecini

Copil legat de picior cu un lanţ gros, ca să nu fugă

În centrul de primire a minorilor, băiatul a văzut pentru prima dată în viaţă jucăriiÎn centrul de primire a minorilor, băiatul a văzut pentru prima dată în ...
Un băieţel de numai 9 ani a scăpat de coşmarul pe care-l trăia în casa părintească, după ce a reuşit să rupă singur lanţul gros cu care fusese legat de picior şi pat. "Nu mai vreau să merg acasă!", este singura rugăminte pe care Cristi le-a făcut-o salvatorilor săi.

Băiatul a povestit că tot coşmarul său a început imediat după moartea mamei, în luna decembrie anul trecut. Pentru că ştia cât de violent este tatăl lui, copilul a vrut să plece de acasă, la bunici, acolo unde mai stau alte două surioare.

Ştefan Marin Beghean nu a fost de acord şi l-a adus pe băiat înapoi acasă pentru a-l pune la muncile de zi cu zi. "Tata a venit acasă beat şi m-a bătut că nu fac treabă.

Ştefan Marin Beghean, tatăl denaturat, a respins acuzaţiile că şi-ar fi bătut copilul pentru că nu muncea, dar a recunoscut că l-a legat cu lanţul de pat. "L-am legat cu lanţul să-l cuminţesc. Umbla aiurea şi trebuia să-l ţin acasă", a spus bărbatul ameţit de aburii alcoolului. (foto sus)

M-a legat de pat cu un lanţ ca să nu fug şi apoi a plecat", ne-a declarat, ieri, Cristi. El a mărturisit că s-a chinuit câteva ore până a reuşit să fugă cu tot cu lanţul cu care era legat. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava s-au speriat de mizeria pe care au găsit-o în casa familiei Beghean, din Voitinel, şi cred că acest caz e de o gravitate deosebită.

Aflat în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă de la Suceava, băiatul a spus că nici nu mai vrea să audă de casa din Voitinel şi de traiul alături de tatăl său. Deşi trebuia să fie în clasa a III-a, copilul este semianalfabet, pentru că în loc să urmeze cursurile unei şcoli a fost obligat să meargă la cerşit prin sat pentru a avea ce mânca în fiecare zi.

Părinţii a trei copii din localitatea ieşeană Miroslava au şocat opinia publică, la începutul lunii iulie, pentru că îi ţineau pe micuţi legaţi cu lanţuri. Tatăl acestora îi lega şi punea lacătul pe lanţuri, iar mama ţinea ascunsă cheia. Soţii Grădinaru au rămas fără copii, iar tatăl a fost arestat. (foto stanga)