duminică, 20 ianuarie 2008

Bucovina




În partea de nord-est a ţării, la graniţa cu ţinutul Herţei (Ucraina), se întinde Ţara de Sus a Moldovei, regiune istorico-geografică numită Bucovina – meleaguri molcom unduite în obcine paduroase, cu ape repezi şi câmpii roditoare de când se ştiu pământurile acestea omenite.
Construcţii ale secolului XV şi altele din veacul al XVI-lea au primit după 1530 un impresionant veşmânt de frescă exterioară la iniţiativa domnitorului Petru Rareş, a mitropolitului Grigorie Roşca, a boierilor Arbore şi Movileşti, frescă parietală de mare originalitate a temelor, puritate a desenului, precizie a detaliilor de influenţă locală, rafinament cromatic, ansamblu de pictură şi arhitectură de o valoare artistică excepţională.
Celebrul de acum albastru de Voroneţ ca şi verdele-roşu al Suceviţei, galbenul Moldoviţei, verdele Arborelui, roşul Humorului fac actul de bravură al picturii cu care zugravii au avut temeritatea să înfrunte firea, o natură ce parcă “… întreţine anume peisajul pentru a asigura un cadru corespunzător înfăptuirii omului”, cum avansa dr. André Lwoff, laureat al Premiului Nobel, continuând: “totul este atât de armonios că te dispune la o meditaţie ce-ţi dă impulsuri optimiste… În pridvorul fiecărui lăcaş din arhipelagul mânăstiresc, în Ţara de Sus cunoşti şi trăieşti împlinirea sentimentului liniştii…”.

Puternice nuclee de cultură şi creaţie artistică de la începuturile existentei lor, lăcaşurile Bucovinei îşi continuă menirea prin grija restauratorilor şi a obştilor călugăreşti ce le gospodăresc. Este şi motivul pentru care frescele exterioare ale bisericilor Humor (1535), Moldoviţa (1537), Arbore (1541), Voroneţ (1547), Suceviţa (1596), arhitectura şi pictura mănăstirilor Putna, Dragomirna, Râşca, Slatina, ale bisericilor Pătrăuţi, Bălineşti, Probota, Bogdana, bogatele muzee de artă medievală, frumuseţea peisajului şi a creaţiei artistice populare (arhitectură, port, datini), au concurat la decernarea distincţiei Mărul de Aur (Pomme d’Or) Bucovinei de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET), au deteminat înscrierea tezaurului bucovinean în catalogul UNESCO Mari monumente ale lumii.

Mihai Ion Pascu

Mănăstiri pe harta Bucovinei

Despre "Spectacolul dedicat Anului Nou Chinezesc"





Aseara am avut parte de un spectacol cu totul si cu totul deosebit; fara sa vreau, am aflat ca sambata, 19 ianuarie 2008, va veni la Suceava o trupa din China pentru a prezenta un spectacol de lumina, culoare si miscare, ceva ce nu s-a mai vazut pana acum in oraselul nostru. Cat despre bilet... nu exista asa ceva, intrarea libera! Dupa cum bine stiti, la un astfel de spectacol e mare pacat daca nu te inarmezi cu un aparat de fotografiat... mda, l-am luat pe cel mai putin performant gandindu-ma ca nu voi mai prinde nici un loc liber si ca voi avea nevoie de zoom. Ei, nu a fost sa fie asa! Am reusit sa stau printre primele randuri, dar imi parea tare rau ca nu mi-am luat "aparatul bun" si l-am agatat pe cel practic... Asta e! Nu va mai innebunesc cu povesti care chiar nu va intereseaza... si sa revenim la spectacolul nostru plin de lumina, culoare, miscare si frumusete!

Am asistat la 12 momente... superbe, acesta este cuvantul cel mai potrivit pentru a le descrie! In deschidere - "Dansul leilor" in care Dragonul si Tigrul se intrec in arta dansului, iar leii urla... totul se rezuma la trecerea timpului si la schimbarea epocilor. Au urmat momente in care actorii au incercat sa-si impresioneze la maximum spectatorii prin culoare, stralucire si foarte multa miscare. Am ramas profund impresionata de un dans... "Zeita zburatoare"; aveam senzatia ca parca in intreaga mea viata nu am vazut atata culoare si atata stralucire pe o scena. Efectul de zbor al zeitei era creat prin jocul panglicilor lungi, panglici aruncate cu atata maiestrie in aer si care ofereau franturi de miscare, de curgere in timp. Eram captivata de aceasta feerie... simteam ca stric intregul farmec al spectacolului facand fotografii, ca pierd momente importante si ca nu voi putea niciodata sa le recuperez...

Alte momente foarte frumoase ... "Arta ceaiului", "Abundenta fericirii" in care un grup de fete foarte senzuale (asemeni unor sirene) imbracate in vesminte colorate dansau intr-un ritm gingas ca apa curgatoare, unduindu-se mladios si cu gratie in ceturi si lumini, "Primavara pe fluviul cu flori si Luna", "Visul de la Dunhuang" in care jocul mainilor si al auriului au creat cu adevarat o lume de vis... arta traditionala "Umbrele miscarilor degetelor" in care, prin maiestria mainilor, diferite animale prindeau viata chiar in fata spectatorilor...

Finalul a fost extraordinar... "Schimbarea mastilor"... intr- un timp extrem se scurt se schimbau mastile de culoare aurie, argintie, rosie, galbena, albastra, alba, neagra si verde... cum spectatorii nu pot surprinde momentul schimbarii mastilor, aceasta arta constituie o enigma.

Virtuozitatea interpretarii a fost extraordinara, spectacolul mastilor precum si miscarile scenice au fost magnific imbinate, la un mare nivel estetic. Am plecat de la acest eveniment incarcata... de o energie pozitiva. Ce n-as da sa mai vad inca o data acest spectacol, dar sa-mi uit acasa aparatul de fotografiat!

Daca se anunta un astfel de spectacol la voi in oras, nu stati pe ganduri... se merita cu varf si indesat! Veti trai doua ore de magie, traditia poporului chinez va va incalzi sufletul...

Natural and historical atractions from Romania

Romania is the third country in Europe when it comes to large sized caverns with rivers and waterfalls (Topolnita, Cetatile Ponorului), with mural pictures (Cuciulat cavern, Adam’s cavern). The most beautiful ones are the Ursilor(Bears’) cavern in Chiscau, Scarisoara, Izvorul Tausoarelor, Cetatile Ponorului, Topolnita which are already in the tourist circuits.

External factors like wind and water have sculpted strange forms into rocks, forms like towers, mushrooms, sphinxes etc. The most representative forms of nature’s art can be found in Bucegi (Babele, Sfinxul), in Ceahlău (Panaghia Toaca cliffs, Căciula Dorobanţului, Turnu lui Buda) and in Ciucas (Ciupercile, Tigaile Mari, Turnu lui Goliat).

Impressive and spectacular are the defiles (Bicazului, Turzii, Nerei, Carasului, Cernei, Oltetului, Dunării, Jiului, Oltului, Mureşului, Crisului Repede).

The „ Unextinguished Fires” at Andreiasu de Jos (Vrancea), the ”Muddy Volcanoes” at Paclele Mari (Buzău), the geological structures like „calcareous blocks” at Badila (Buzău), the Salt Mountain at Slanic (Prahova) and the Red Ravine are natural monuments which represent great tourist attractions.

Mountain lakes either glacial (Bucura, Zănoaga in Retezat, Capra and Balea in Fagaras, Calcescu ans Rosiile in Parang, Lala and Buhaiescu in Rodna), volcanic (St. Ana in Mount Ciomatu) or naturally dammed (Red Lake on Bicaz and in Hasmasu Mare Mountains) represent elements of high magnificence.

The Romanian coast has an important necklace of fresh water lakes (Siutghiol, Tasaul, Neptun and Jupiter), salty water lakes (Techirghiol, Nuntasi) and sulphurous water lakes (Mangalia) which are used for therapeutic purpose.

Our country holds a vast thesaurus of archaeological vestiges, artistic and architectural monuments as well as an invaluable ethno-folkloric legacy which attest the permanent presence and evolution in these lands of the Romanian people.

So, we can find prehistoric vestiges which attest the presence of man since the Inferior Palaeolithic and Middle Palaeolithic (the Mousterian culture 100.000-40.000 B.C) in museums in Craiova, Slatina, Bucuresti and Deva.

As vestiges of antiquity we can remind the ruins of the Greek cities which were built by Greek colonists (VII-VI B.C) and who came into contact with the locals sharing with them elements of the Greek, Persian and Roman culture.

Historical monuments and monuments of medieval art can be found in Bucovina-Voronet, Humor, Suceava and Modovita. These monuments are seen by UNESCO as an universal thesaurus of exceptional value and have been internationally awarded with the Tourism Journalists and Writers’ International Federation’ “Pomme d’Or” distinction.

EXCLUSIV / Juniorii de la CSS (94) joaca cu Ceahlaul Piatra Neamt


Grupa antrenata de Paul Cucu a reinceput saptamina aceasta antrenamentele si urmeaza sa dispute in weekend-ul viitor (26 si 27 ianuarie) doua meciuri amicale la Piatra-Neamt cu Ceahlaul si LPS Piatra Neamt, dupa care in luna feruarie, “CSS-isti mici” au programat un cantonament in statiunea Cimpulung Moldovenesc.

Dornafarm si-a majorat capitalul la 1,7 mil. euro

Distribuitorul de medicamente Dornafarm Suceava si-a majorat capitalul social cu 4,78 milioane de lei, la 6,14 milioane de lei, prin aport in numerar, sub valoarea programata initial, se arata intr-un comunicat al firmei transmis, vineri, pietei Rasdaq.

Adolescenti distrugatori de cruci


Sase adolescenti cu varste intre 14 si 16 ani din municipiul Radauti care au distrus 58 de cruci din lemn din cimitirul din localitate sunt cercetati penal pentru profanare de morminte. Un muncitor cu atributii de intretinere la Cimitirul Central din municipiul Radauti a sesizat, sambata, Politia ca mai multe cruci din cimitir au fost rupte. In urma verificarilor politistii au stabilit ca autorii profanarii sunt sase adolescenti, din care doi in varsta de 14 ani, alti trei in varsta de 15 ani si unul in varsta de 16 ani, din municipiu. Din cercetarile politistilor reiese ca cei sase adolescenti, care erau bauti, au distrus 58 de cruci din lemn.
Proprietarul cimitirului este Primaria Municipiului Radauti, iar atributiile de paza erau date Politiei Comunitare. In noaptea incidentului, nu a fost asigurata paza cimitirului, motivul invocat fiind insuficienta personalului, potrivit Politiei Judetene Suceava.

Grădiniţele din Suceava nu mai fac faţă numărului mare de cereri

Noul proiect de lege care prevede ca cei mici să fie înscrişi la grădiniţă de la vârsta de 3 ani a generat o adevărată criză în rândul părinţilor care au început deja să alerge să îşi înscrie copiii la grădiniţe. Grădiniţele din Suceava nu mai fac faţă numărului mare de cereri. La unele grădiniţe, înscrierile pentru anul şcolar viitor deja s-au încheiat. „Înscrierile s-au derulat din 10 ianuarie şi s-au terminat în 2 zile. Am înscris 50 de copii pentru 2 grupe mici şi s-a înfiinţat şi o listă de aşteptare”, a declarat Maria Matei, director la o grădiniţă. În unele unităţi preşcolare s-a ajuns ca într-o singură grupă să fie 40 de copii, în condiţiile în care normele cer ca numărul lor să nu depăşească 20. Părinţii se plâng că e din ce în ce mai greu să găseşti un loc la grădiniţe. Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a solicitat recent Ministerului Educaţiei şi Cercetării fonduri pentru construcţia în judeţ a încă 42 de grădiniţe.

Şase adolescenţi au distrus aproape 60 de cruci din cimitirul din municipiul Rădăuţi

Şase adolescenţi cu vârste între 14 şi 16 ani din municipiul Rădăuţi care au distrus 58 de cruci din lemn din cimitirul din localitate sunt cercetaţi penal pentru profanare de morminte. Un muncitor cu atribuţii de întreţinere la Cimitirul Central din municipiul Rădăuţi a sesizat, sâmbătă, Poliţia că mai multe cruci din cimitir au fost rupte.

În urma verificărilor poliţiştii au stabilit că autorii profanării sunt şase adolescenţi, din care doi în vârstă de 14 ani, alţi trei în vârstă de 15 ani şi unul în vârstă de 16 ani, din municipiu. Din cercetările poliţiştilor reiese că cei şase adolescenţi, care erau băuţi, au distrus 58 de cruci din lemn.

Cei şase minori sunt cercetaţi penal pentru profanare de morminte. Proprietarul cimitirului este Primăria Municipiului Rădăuţi, iar atribuţiile de pază erau date Poliţiei Comunitare. În noaptea incidentului, nu a fost asigurată paza cimitirului, motivul invocat fiind insuficienţa personalului, precizează Poliţia Judeţeană Suceava.

DOREL MITRUC ISI VA PRELUNGI CONTRACTUL

CETATEA Oficialii suceveni intentioneaza sa-i propuna lui Mitruc semnarea unui nou contract de joc. "Inca nu ne-am asezat la masa tratativelor, însa eu consider ca echipa are în continuare nevoie de Mitruc, un jucator care poate fi înca util prin experienta câstigata pe vremea când activa în Liga I. Este adevarat ca a pierdut primul unsprezece în ultima perioada, însa nu trebuie uitat ca «adversarul» sau pe post este Ionel Celpan, cel mai bun om al nostru în turul campionatului", a declarat antrenorul principal al sucevenilor, Marian Pana.

Fostul şef al ISU „Bucovina” a dat alcooltestul „peste cap” după ce a fost depistat băut la volan


Actualitate



Gaitan Eugen Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, şi actual consilier pe probleme de situaţii de urgenţă în cadrul Consiliului Judeţean Suceava, colonel în rezervă, Eugen Găitan s-a ales cu dosar penal după ce a condus sub influenţa băuturilor alcoolice. Dorind să ofere o imagine asupra stării de beţie în care se afla, martorii au spus mai în glumă, mai în serios, că îmbibaţia alcoolică era atât de mare încât depăşea puterea de înregistrare a alcooltestului, dându-l peste cap, fiind înregistrată „eroare” de trei ori.

Potrivit IPJ Suceava joi, în jurul orei 18.35, lucrătorii Postului de Poliţie Pătrăuţi au fost sesizaţi despre faptul că pe D.N. 2, două persoane au blocat în trafic pe conducătorul unui autoturism Dacia Logan, întrucât acesta se afla în stare de ebrietate. Din declaraţiile martorilor a rezultat că G. Eugen, în vârstă de 57 ani, din municipiul Suceava se afla la volanul autoturismului blocat şi datorită stării avansate de ebrietate nu a putut fi testat cu aparatul etilotest. Din acest motiv şoferul a fost condus la Spitalul Judeţean Suceava unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Mai exact, la ieşire din Suceava pe drumul spre Rădăuţi, în zona Pătrăuţi, doi bărbaţi ce se aflau într-un autoturism au observat că maşina din faţa lor „mergea pe toate sensurile”. Martorii au depăşit Dacia Logan şi au oprit în faţa ei, au coborât şi au încercat să vorbească cu şoferul. După ce au văzut că acesta era foarte beat, au luat cheile din contact şi au sunat la 112, la faţa locului sosind imediat o patrulă de la Postul de Poliţie Pătrăuţi.

Mall-urile intră în forţă pe piaţa suceveană



Primele mall-uri din nordul Moldovei îşi vor face simţită prezenţa anul acesta la Suceava, prin intermediul a trei mari centre comerciale - Bucovina Shopping City, Galleria şi Iulius Mall.

Competiţia dintre cele trei mall-uri este cu atât mai mare cu cât toate intenţionează să îşi deschidă porţile în decursul acestui an şi să atragă cât mai mulţi clienţi prin servicii, magazine şi facilităţi.

Valoarea totală a investiţiilor în cele trei mari complexe comerciale este de aproape 200 de milioane de euro, apariţia acestora însemnând şi crearea a 5000 de noi locuri de muncă.

Bucovina Shopping City, pregătită să dea startul

Cei care se grăbesc cel mai tare să fie primul mall din Suceava sunt cei de la Bucovina Shopping City, ridicată pe ruinele fostului ROMUPS, care au anunţat că investiţia lor va fi finalizată peste trei luni, adică în aprilie.

Dar, deşi aproximativ 30 de firme au fost contractate pentru a realiza lucrările necesare, există încă temeri că iarna aspră le-ar putea da peste cap planurile.

Bucovina Shopping City a fost proiectată ca un lanţ de supermarketuri şi zeci de magazine de renume, reunite într-un complex comercial care se va întinde pe 55.000 de metri pătraţi.

Investiţia de la Suceava a fondului britanic de investiţii imobiliare „North Real Estate Opportunities Fund” este de aproximativ 60 de milioane de euro, “piesele de rezistenţă” fiind cele patru supermarketuri care acoperă patru mari domenii de activitate.

Astfel, pe partea produse alimentare, dar nu numai, principala atracţie va fi supermarketul Carrefour, pe sectorul de produse de bricolaj, de genul „do it your self”, va fi Baumax, pe partea de comerţ cu produse electronice - supermarketul Media Galaxy, iar pe partea de produse de mobilier – Mobexpert.

Nu în ultimul rând, va fi amenajată o galerie comercială cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, în care vor fi deschise 80 - 100 de magazine mai mici, dar de renume.

Bucovina Shopping City va asigura aproximativ 2000 de locuri de muncă şi 1400 de locuri de parcare pentru clienţi.

Investiţie dublă pentru primul mall israelian din România

Din cele şapte oraşe cu peste 100.000 de locuitori - Brăila, Suceava, Oradea, Buzău, Piatra-Neamţ, Galaţi şi Focşani – care vor avea din acest an primul mall, în luna mai, la Suceava, va fi deschis primul supermagazin din România al investitorilor israelieni de la GTC (Israel Globe Trade Center).

Încă din primul an în care vor testa piaţa românească, prin mall-ul Galleria vor intra în concurenţă directă cu Bucovina Shopping City şi Iulius Mall Suceava.

Acesta ar putea fi şi unul din motivele pentru care investiţia de la Suceava va fi dublă faţă de cât s-a anunţat iniţial – 15 milioane de euro.

“Dorim să inaugurăm Galleria Mall în luna mai a acestui an. Faţă de cât ne-am propus iniţial să investim, valoarea totală s-a dublat, ajunge la aproape 30 de milioane de euro. Creşterea se datorează atât preţului mai ridicat al materialelor de construcţii, cât şi faptului că am dorit să venim cu cele mai noi tehnologii, pentru lucrări de calitate”, a declarat directorul GTC pe proiecte, Mircea Sava.

Centrul comercial Galleria va fi construit pe trei nivele - subsol, parter şi un etaj, care vor fi amenajate atât ca spaţii comerciale, cât şi ca centre de prezentare a unor produse, spaţii de relaxare şi distracţie.

Magazinul, situat la intrarea în municipiul Suceava, dinspre Fălticeni, va avea o parcare subterană, cît şi una exterioară, în total fiind puse la dispoziţia clienţilor aproximativ 300 de locuri, şi va fi înconjurat de spaţii verzi.

La parterul clădirii, care are o suprafaţă de 5800 de metri pătraţi, va fi un supermarket, de unde se vor putea face cumpărăturile zilnice, precum şi magazine de modă, de vânzare a articolelor sportive, a decoraţiunilor interioare şi a diverselor accesorii, magazine de desfacere a produselor pentru sănătate şi frumuseţe, dar şi a celor de divertisment.

Nivelul superior este dedicat în principal produselor alimentare şi modalităţilor de petrecere a timpului liber. Aici se vor regăsi patru tipuri diferite de fast-food-uri, pentru satisfacerea tuturor gusturilor, restaurante şi cafenele, precum şi spaţii de desfacere a diverse produse.

Reţeaua Galleria se va extinde apoi la Buzău şi Piatra-Neamţ.

Iulius Mall – cel mai mare centru comercial din nordul Moldovei

Iulius Mall Suceava este cel de al patrulea centru comercial de tip mall, pe care compania Iulius Group îl va deschide la Suceava, în toamna acestui an.

„Am ales Suceava pentru că este o zonă de importanţă strategică, cu un potenţial economic foarte ridicat” a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius Group, care îşi propune să aducă în Suceava retaileri de renume internaţional şi magazine- ancoră, precum Auchan şi Bricostore.

Proiectul multifuncţional Iulius Mall Suceava va include zone verzi, 150 de magazine, galerii comerciale, servicii bancare şi poştale, cafenele, cofetării, cinematografe multiplex, precum şi 1308 locuri de parcare gratuită.

Noul mall este gândit ca un proiect regional, care nu se adresează doar sucevenilor, ci şi locuitorilor oraşelor limitrofe: Botoşani, Fălticeni, Târgu Neamţ, Rădăuţi, încât, reprezentanţii companiei estimează pentru această locaţie un trafic anual de 6,4 milioane persoane.

Construit pe trei niveluri, vizavi de Bazarul Suceava, pe locul fostei întreprinderi IFA, noul mall are o suprafaţă totală desfăşurată de 132.000 mp, din care 67.500 mp suprafaţă construită. Cei 45.000 mp închiriabili din cadrul Iulius Mall Suceava vor conţine magazine cu o gamă diversificată de oferte: îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, produse electrice şi electrocasnice, decoraţiuni interioare şi servicii, cărora li se va adăuga o locaţie “food-court” cu o capacitate de 1200 de locuri, formată din 10 restaurante aparţinând unor operatori naţionali şi internaţionali.

Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 100 milioane de euro, sumă investită în două etape.

„Construirea acestui mall va duce la sistematizarea zonei, la reabilitarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, la ecologizarea zonei şi la conservarea şi dezvoltarea mediului ambiant” a declarat Iulian Dascălu.

Nu în ultimul rând, odată cu odată cu deschiderea noului mall, se vor crea 1500 locuri de muncă, ceea ce va duce la scăderea ratei şomajului în judeţul Suceava.

A dispărut cu aproape 100.000 de euro



Poveste de telenovelă la Rădăuţi. O femeie în vârstă de 39 de ani a dispărut fără urmă de aproape 3 luni. Nimeni nu mai are absolut nici o veste despre Oltiţa Schipor, iar versiunile care circulă prin oraş sunt dintre cele mai diferite, mai ales că se presupune că femeia avea asupra ei şi aproape 100.000 de euro. Până aproape de finele anului trecut, Oltiţa Schipor a fost angajata unei case de schimb valutar din centrul municipiului Rădăuţi.

La începutul lunii noiembrie, după câteva zile de absenţă nemotivată de la serviciu, proprietarul casei de schimb valutar a decis să facă o verificare în gestiunea firmei, ocazie cu care a depistat că angajata sa falsificase câteva date din computer pentru a-şi însuşi suma de 21.000 de lei. A căutat-o în mai multe rânduri şi pentru că nu a găsit-o, a decis să reclame Poliţiei cele întâmplate.

Cel puţin 7 păgubiţi

După câteva zile, avea să se dovedească că patronul casei de schimb valutar făcuse doar „pârtie” către poliţişti în cazul „Elodiei de Rădăuţi”. În decurs de câteva zile, la Poliţie au mai fost depuse încă şase plângeri din partea unor localnici de la care Oltiţa Schipor împrumutase sume considerabile în valută.

Printre cei şase se regăsesc persoane cunoscute în Rădăuţi, de la mama unei cunoscute femei de afaceri, până la personalităţi din lumea medicală.

Suma cea mai mare cu care a fost „creditată” casiera dispărută se ridică la 30.000 de euro. O altă persoană i-a împrumutat 20.000 de euro şi 1.000 de dolari USA. Alţi cunoscuţi s-au dovedit ceva mai prudenţi. Unul dintre prieteni i-a dat 8.000 de euro, în timp ce un altul a scos din buzunar 6.000 de euro. Sume mai mici au dat alte două persoane, respectiv câte 2.500 şi 1.000 de euro.

Cercetată pentru delapidare, înşelăciune şi fals material

Potrivit celor afirmate de către lucrătorii de poliţie, femeia de 39 de ani este acuzată de delapidare, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale, situaţie care a determinat punerea apartamentului său sub sechestru. Chiar dacă au verificat mai toate pistele posibile, oamenii legii nu au reuşit încă să dea de urma dispărutei. Una dintre variante ar fi că Oltiţa Schipor a plecat în străinătate cu banii, dar nu este exclusă nici varianta cea mai sumbră, aceea ca femeie să fi fost ucisă şi lăsată fără bani.

Forum regional Suceava-Cernauti

Centrul Economic ''Bucovina'' Suceava va gazdui, vineri si sambata, prima editie a Forumului Economic Regional Suceava-Cernauti, transmite corespondentul ROMPRES.


Forumul este organizat de Consiliul Judetean Suceava, in parteneriat cu Administratia Regionala de Stat din Cernauti si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava.


Dezbaterea este rezultatul unui proiect economic finantat prin programul de vecinatate Romania-Ucraina 2004-2006, componenta Phare CBC 2006. Aflata la prima editie, manifestarea se doreste a fi un impuls dat cooperarii economice transfrontaliere.


La deschiderea oficiala de vineri au participat reprezentanti ai administratiilor din cele doua regiuni, diplomati ai ambelor tari, oameni de afaceri si investitori din Suceava si Cernauti. Presedintele CJ Suceava, Gavril Marza, a spus ca acest forum da sansa unei cunoasteri reciproce a potentialului economic, schimburilor economice dintre cele doua regiuni si unor noi relatii bilaterale. Marza a spus ca, prin implementarea acestui proiect, se va realiza ceea ce isi doreste de foarte mult timp, respectiv schimburi economice si relatii comerciale mai puternice intre Suceava si Cernauti.


Forumul economic este structurat pe doua componente: Targul regional Bucovina, la care expun produse firme din judetul Suceava, in timp ce partea ucraineana este prezenta doar cu pliante, respectiv reuniuni de lucru in care sunt abordate teme referitoare la relatiile economice dintre cele doua regiuni.


La reuniuni se are in vedere, in principal, impulsionarea cooperarii transfrontaliere, prin identificarea de noi instrumente care sa stimuleze relatiile intre agentii economici din Romania si Ucraina. Cea de a doua zi va fi rezervata concluziilor asupra modului in care s-a derulat aceasta prima editie a forumului

Botosanean cercetat pentru trafic de persoane

Un barbat din Botosani este cercetat de politistii suceveni pentru trafic de persoane, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al IPJ Suceava, Alin Botezatu. Cu ocazia unui control efectuat, joi, de ofiteri ai Serviciului de investigare a fraudelor si ai Politiei rutiere Suceava, pe linia combaterii transporturilor ilegale de persoane, a fost identificat in trafic, in municipiul Suceava, un autovehicul marca Volkswagen, condus de Constantin L., de 32 de ani, din Botosani, care se deplasa pe ruta Botosani - Italia.



In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca transportul este ilegal, in microbuz aflandu-se inca patru persoane, dintre care doua cu documente de identificare romanesti, respectiv, un pasaport emis de autoritatile romane din judetul Iasi pe numele Ion P., din orasul Harlau, si o carte de identitate emisa de autoritatile romane din Botosani pe numele Florentina G., din municipiul Botosani. Din primele cercetari s-a stabilit ca, in realitate, persoanele respective se numesc Sergiu C. si Galina G., ambii fiind cetateni moldoveni. Din declaratiile acestora, contra sumei de 300 de euro oferita de fiecare lui Constantin L., cei doi au obtinut documente false si intentionau sa ajunga in Italia.


La destinatie trebuiau sa mai achite cate 3.000 de euro fiecare. Conform competentelor, lucrarea penala a fost inregistrata la IPJ Suceava, dispunandu-se inceperea urmaririi penale a celor trei pentru comiterea infractiunilor de fals, uz de fals, fals privind identitatea, nerespectarea regimului rutier public si transport nelegal de emigranti, in forma simpla.

Criză de locuri la grădiniţă, la Suceava



O criză mare de locuri este în grădiniţele sucevene. Părinţii copiilor care au împlinit trei ani deja au venit pentru înscrieri, însă nu toţi vor reuşi să îşi înscrie copii. Un proiect de lege prevede ca învăţământul obligatoriu să înceapă de la această vârstă.

Gradiniţele din Suceava nu mai fac faţă numărului mare de cereri. La unele grădiniţe, înscrierile pentru anul şcolar viitor deja s-au încheiat.

"Înscrierile s-au derulat din 10 ianuarie şi s-au terminat în două zile. Am înscris 50 de copii pentru două grupe mici şi s-a înfiinţat şi o listă de aşteptare", spune Maria Matei, director de grădiniţă.

În unele unităţi preşcolare s-a ajuns ca într-o singură grupă să fie 40 de copii, în condiţiile în care normele cer ca numărul lor să nu depăşească 20.

Părinţii se plâng că e din ce în ce mai greu să găseşti un loc la grădiniţe. Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a găsit o soluţie temporară pentru această situaţie. Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laurenţia Hacman, spune că "unde s-a impus, s-a suplimentat numărul de copii la grupă, în cazul în care spaţiul o permitea."

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a solicitat recent Ministerului Educaţiei şi Cercetării fonduri pentru construcţia în judeţ a încă 42 de grădiniţe.

Drumul spre Italia s-a sfarsit la Suceava

Un sofer s-a ales cu dosar penal dupa ce a incercat sa ajute doi moldoveni sa ajunga in Italia. Acesta le-a cerut moldovenilor cate 3.000 de euro pentru a le asigura transportul pana in Italia, dar si actele de identitate falsificate.

In cursul zilei de joi, cu ocazia unui control efectuat de ofiteri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, impreuna cu colegii lor de la Politia Rutiera, au organizat o actiune pe linia combaterii transporturilor ilegale de persoane pe raza localitatii Suceava. Cu aceasta ocazie a fost identificat in trafic un autovehicul marca Volkswagen condus de Constantin L., de 32 de ani, din municipiul Botosani, care a declarat ca se deplaseaza pe ruta Botosani - Italia. In urma verificarilor efectuate s-a constatat ca transportul este ilegal, iar in microbuz se aflau inca patru persoane, din care doua au prezentat documente de identificare romanesti, respectiv un pasaport emis de autoritatile romane din judetul Iasi, pe numele Ion P., din orasul Hirlau, judetul Iasi, si o carte de identitate emisa de autoritatile romane, respectiv IPJ Botosani, pe numele Florentina G., din municipiul Botosani. Deoarece politistii au avut dubii in privinta identitatii, au facut verificari suplimentare, astfel aflandu-se ca, de fapt, cele doua persoane nu erau aceleasi cu cele din actele de identitate. Dupa efectuarea primelor cercetari s-a stabilit ca persoanele in cauza se numesc de fapt Sergiu C., respectiv Galina G., si sunt cetateni moldoveni. Politistii au mai aflat informatii conform carora, contra sumei de 300 de euro fiecare, data soferului botosanean, cei doi au obtinut documente false, avand aplicate fotografiile celor doua persoane, si intentionau sa ajunga in Italia. La destinatie trebuiau sa mai achite pentru fiecare suma de 3.000 euro. „Conform competentelor, lucrarea penala a fost inregistrata la IPJ Suceava, iar la data de 17 ianuarie s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunilor de fals, uz de fals, fals privind identitatea, nerespectarea regimului rutier public si transport nelegal de emigranti, in forma simpla”, se arata intr-un comunicat de presa emis de IPJ Suceava. Daca cei trei vor fi gasiti vinovati, ei risca sa stea multi ani dupa gratii. Celelalte doua persoane care se aflau in microbuz nu au mai avut cu ce sa ajunga la destinatie, respectiv Italia, urmand a-si recupera prejudiciul in instanta.

bucuriile iernii 2008


de prin vara lui 2007 s-au pornit manifestarile in Bucovina sub denumirea de ANUL BUCOVINA ce se termina in vara lui 2008 … calendarul evenimentelor cultural-artistice din cadrul acestui project este urmatorul:

Ianuarie – februarie 2008 - Vatra Dornei

BUCURIILE IERNII - 2008

Organizator: Primăria Municipiului Vatra Dornei

16 - 18 februarie 2008 - Ciocăneşti

“Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate”- ediţia a IV-a

Organizatori: Primăria Comunei Ciocăneşti, CJCPCT Suceava

Aprilie 2008 - Vatra Dornei

Expoziţie de ouă încondeiate

Organizatori: Primăria Municipiului Vatra Dornei, CJCPCT Suceava

22 aprilie 2008 – Gura Humorului

“Târgul de Paşte”

Organizatori: Primăria Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, CJCPCT Suceava

(conform comunicatelor de presa oferite de organizatorii evenimentelor de mai sus)

Incepe faza a II-a, fara Videoclip



Astazi, incepe cea de-a doua faza a campionatului national de volei masculin Divizia A2, dar fara echipa CS Videoclip Ploiesti, care a fost eliminata in prima parte a competitiei. Pentru aceasta etapa a campionatului s-au calificat formatiile CSU CSS Galati, Stiinta Bacau, CSMU LPS Suceava si AS Niro Guard Bucuresti, ele pastrandu-si, in clasament, rezultatele directe, urmand ca, la final, doar prima clasata sa acceada in Divizia A1.
Echipa antrenata de Robert Tvardochlib, CS Videoclip, a fost foarte aproape de prezenta in faza a II-a, acumuland 20 de puncte, in timp ce ultima formatie calificata - AS Niro Guard - a avut cu doar un punct mai mult. Rezultatul care a facut diferenta dintre cele doua echipe a fost chiar meciul direct, de la Bucuresti, pe care ploiestenii l-au pierdut cu 1 – 3.
Favoritele la calificare sunt echipele CSU CSS Galati si Stiinta Bacau, prima fiind invinsa, pana acum, doar o singura data, iar cea de-a doua - de doua ori.

Cu şansa a doua

Volei masculin • CSMU LPS Suceava



Prima echipă suceveană care va intra în focul competiţiilor oficiale din acest an este CSMU LPS Suceava. Voleibaliştii antrenaţi de Victor Pancu debutează astăzi în faza a II-a a Diviziei A2 Est, acolo unde vor înfrunta echipele CSU CSS Galaţi, Ştiinţa Bacău şi AS Niro Guard Bucureşti.

Cu şansa a doua

În prima etapă a acestei faze, sucevenii se vor deplasa pe terenul uneia dintre favoritele la promovarea în primul eşalon, Ştiinţa Bacău. "Am mai spus că nu avem şanse să ne batem cu echipele din Galaţi şi Bacău şi tocmai de aceea am hotărît să dau credit juniorilor", a spus antrenorul sucevenilor. Cei vizaţi de tehnicianul Victor Pancu sînt Chitic, Semeniuc, Rusu, Prodan, Cucuruzeac, Maxim şi Ilaş, dar pentru jocul de la Bacău vor face deplasarea şi Giurcă, Orăşanu sau Pietraru.

Victor Pancu nu este scutit de griji în ceea ce priveşte starea de sănătate a unora dintre componenţii formaţiei sale. "Mulţi dintre ei sînt răciţi şi nu s-au putut pregăti aşa cum se cuvine", a adăugat antrenorul echipei CSMU LPS. În această săptămînă voleibaliştii suceveni s-au antrenat în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv, pentru a se adapta mai bine condiţiilor de joc de la Bacău.

În faza a II-a a competiţiei, cele patru formaţii vor porni cu punctajele rezultate din meciurile directe din faza I, urmînd ca acestea să se înfrunte în două manşe, fiecare cu fiecare.

Clasamentul la zi:

1. CSU CSŞ Galaţi 6 5 1 16–5 11

2. Ştiinţa Bacău 6 4 2 14–10 10

3. CSMU LPS Suceava 6 2 4 7–14 8

4. AS Niro Bucureşti 6 1 5 8–16 7

Fenomenul Pitesti. Marturii ale supravietuitorilor.


1. Informaţii generale despre închisoarea din Piteşti şi programul de “reeducare”

Experimentul numit “reeducare” a fost introdus în închisoarea din Piteşti la 6 decembrie 1949. Acesta includea metode psihiatrice de terorizare şi lichidare a celor ce se opuneau regimului, cît şi de distrugere a personalităţii. Ororile erau efectuate sub comanda lui Alexandru Nicolschi de la GSP. Campania s-a sfîrşit în august 1952. A fost aleasă închisoarea din Piteşti ca loc pentru desfăşurarea experimentului deoarece era o închisoare de maximă securitate, construită pe la 1900, unde ceea ce se petrecea între ziduri nu putea fi auzit. Aici erau aduşi circa o mie de studenţi, dintre cei arestaţi pînă în 1948. Cele mai multe amănunte despre programul de “reeducare” le dă Dumitru Bacu, acesta nefiind însă victima acestei închisori. Studenţii erau împărţiţi în patru categorii. Din prima făceau parte cei reţinuţi fără sentinţă judecătorească, din a doua, condamnaţii pentru delicte minore şi a treia, cei învinuiţi de „uneltire împotriva ordinii sociale” – cu pedepse de la opt la cincisprezece ani de temniţă grea. A patra: liderii mişcărilor studenţeşti, condamnaţi la muncă silnică pe durate cuprinse între zece şi douăzeci şi cinci de ani.
Programul era organizat pe patru etape. Prima era „demascarea externă”. Deţinutul trebuia trebuia să facă dovada fidelităţii faţă de ODCC (Organizaţia Deţinuţilor cu convingeri comuniste condusă de Ţurcanu). Trebuiau să mărturisească tot ceea ce nu spusese în anchetele de la Securitate. A doua etapă era „demascarea internă” în care trebuiau să mărturisească cine s-a purtat mai frumos cu ei (dintre deţinuţi sau personalul închisorii). A treia şi a patra fază sunt cele mai groaznice. În a treia avea loc „demascarea morală publică” în care deţinutul trebuia să calce în picioare tot ce avea mai sfînt: Dumnezeu, familia, credinţa, prietenii. Victimele trebuiau să blasfemieze toate valorile pe care le aveau, „Delirul lua proporţii uriaşe, avînd ca scop final desacralizarea şi vulgarizarea oricărei valori morale, umane, religioase, etc.; erau preferate spovedaniile perverse, cei mai chinuiţi fiind studenţii teologi şi fiii de preoţi (există chiar o „poetică” a supliciului, celor din urmă înscenîndu-li-se liturghii negre).”[1] Cea de-a patra etapă făcea trecerea de la condiţia de victimă la cea de călău, proaspătul reeducat trebuind să fie apt să conducă demonstrativ procesul de reeducare a celui mai bun camarad din celulă, pe care il va tortura exemplar.
O dată ce personalitatea era distrusă, studentul putea intra în a patra etapă: admiterea în ODCC. Reeducatul devenea reeducator, un „aluat”[2] în mainile lui Ţurcanu, obligat să-şi supună la diferite orori prietenii şi apropiaţii. Aceştia acţionau „ca o marionetă trasă de sfori”[3]. Virgul Ierunca scrie despre „fenomenul Piteşti” inspirat din cartea lui Dumitru Bacu, ca şi Dennis Deletant, de altfel. După relatările acestuia din urmă programul de „reeducare” ar avea ca punct de pornire teoriile pedagogului Anton Makarenko (1888 – 1939) cu privire la tratamentul ce trebuia aplicat deţinuţilor de drept comun. Toate interogatoriile depindeau de Alexandru Nicolschi, director adjunct al Securităţii, iar Eugen Ţurcanu avea sarcina de a alcătui o echipă de torţionari din rîndurile celorlalţi condamnaţi. Nicolschi vroia să distrugă orice posibilitate de mişcare anticomunistă din noua generaţie.
Atît Paul Goma, cît şi Virgil Ierunca îl aseamănă pe Ţurcanu cu personajul dostoievskian Verhovenski, referindu-se la tehnica de manipulare. Ruxandra Cesereanu vede oarecum forţată această apropiere.[4] Îl aseamănă pe Ţurcanu mai degrabă cu Frankenstein care provenea din cîteva cadavre: „oare nu tot „cadavre”, chiar dacă simbolice, sînt cei torturaţi la Piteşti? Ţurcanu şi echipa de torţionari îi aduc pe reeducaţi în stadiul de trupuri sfîrtecate şi tumefiate; doar după ce trupul este redus la zero, Ţurcanu trece şi la malformarea sufletului. Creatura lui Frankenstein se dovedeşte a fi un demon, o „dihanie pocită”, o „plăsmuire odioasă”. Reeducaţii de la Piteşti sînt nişte mutanţi; inocenţi la origine (cu excepţia primei echipe de torţionari), ei au dobîndit pe parcursul experimentului o anumită vinovăţie (cu excepţia celor care au rezistat totuşi, a celor care au murit sau au înnebunit din cauza torturii). (...) Ţurcanu vrea să creeze omul nou cu scop ştiinţific pervertit, acela de a vedea care este limita suferinţei umane şi de a preschimba umanitatea din jur într-o turmă culpabilă; el nu se dezice de creaturile sale, ci, dimpotrivă, exultă, lăudîndu-se pe măsură ce acestea oficiază tortura mai aplicat”[5]
Experimentele diabolice de la Piteşti au continuat apoi la Gherla şi la Tîrgu Ocna, dar nu într-o măsură atît de mare. Programului i s-a pus capăt pe pe 10 noiembrie 1954 cînd au fost condamnaţi 22 de membri aflaţi sub comanda lui Eugen Ţurcanu şi condamnaţi 16. Nu au fost incriminată Securitatea şi angajaţii acesteia, iar vinovăţia lui Nicolschi nici măcar nu a fost amintită.




2. Supravieţuitori ai programului de „reeducare” de la Piteşti

a. Neculai Popa s-a născut în comuna Dragomireşti-Neamţ, în anul 1925. Cînd a fost arestat era student la Facultatea de Drept, anul II, în 15 mai 1948. Şi-a povestit experienţa în volumul „Coborîrea în Iad” (Editura Vremea, Bucureşti, 1999)[6]
I-a fost dat să vadă cum se poate tranforma omul într-un „instrument de tortură pentru semenii lui”. Neculai Popa declară că acţiunea de reeducare a început la Suceava, ia iniţiatorul ei este considerat Alexandru Bogdanovici, student la Facultatea de Drept din Iaşi la care se alătură Eugen Ţurcanu şi încă vreo cîţiva. Refuză să creadă că Bogdanovici a lansat această idee şi îl consideră victima celor care au dat curs acesteia. Fiind deţinut şi al închisorii din Suceava poate să îşi dea seama cel mai bine de ce reeducarea vine anume de acolo, de la „îndemnurile lansate de Pascaru, fost secretar al partidului „Frontul Plugarilor" - organizaţia judeţeană Sălaj şi de Dumeni, slugă credincioasă a Siguranţei din acele vremuri”. Bogdanovici a încercat o reeducare pe cale paşnică, prin citirea unor broşuri, pliante, aceasta nefiind pe placul lui Ţurcanu. El îşi dorea teroare, umilinţă şi transformare prin forţă. În anul 1946-1947 Neculai Popa a fost coleg cu Eugen Ţurcanu la Facultatea de Drept din Iaşi. Îl caracterizează ca fiind „înzestrat cu o voinţă şi cu o inteligenţă remarcabile, dar lipsit total de scrupule şi stăpânit de o grandomanie fără de margini: era în stare să se folosească de orice mijloace pentru a-şi atinge scopul. Când era vorba de interesele lui, nu cunoştea nici simţul echităţii şi nici mila”. Era preşedintele „Frontului Democrat Universitar”. S-a răzbunat în închisoare pe studenţi şi datorită faptului că aceştia îl dispreţuiau în universitate. Neculai Popa descrie tot „traseul” urmat de Ţurcanu pînă la a fi reeducator, „A fost atât de rău încât şi-a urât şi rudele care-1 ajutau”. A stat doi ani în închisoarea din Piteşti şi relatează ororile prin care a trecut şi care te strîng în spate numai cînd le citeşti. În finalul celor trei capitole despre experienţa avută la Piteşti, regretă afirmaţia lui Virgil Ierunca făcută în cartea sa: „Fenomenul Piteşti”, chiar dacă o consideră una dintre cele mai bine scrise: „Din lipsă de informaţii suficiente, Virgil Ierunca scrie în cartea sa: „Nu există vreun deţinut în timpul Fenomenului Piteşti (în afară de cei care au murit sub tortură) care să nu fi săvârşit ceea ce i se cerea, altfel nu putea scăpa. Or, în faza ultimă a reeducării i se cerea să-şi tortureze pe cel mai bun prieten". Pentru a se putea înţelege greşeala făcută în această afirmaţie, mă voi folosi tot de Virgil Ierunca, atunci când spune că, din relatările lui D. Bacu, reiese că deţinuţii au fost împărţiţi în patru categorii, a 4-a categorie fiind cea a deţinuţilor cu condamnări între 10-25 de ani muncă silnică şi care puteau avea o influenţă asupra celor din jur.” Aduce şi argumente contra acestor afirmaţii. Cei sosiţi la reeducare în ultima serie nu au mai putut să tortureze, nemaiavînd pe cine. Mulţi au trecut prin reeducare de 2-4 ori din cauza nesincerităţii sau fiindcă nu băteau. Paul Bandu, descris şi de Ioan Ioanid, nu a bătut pe nimeni, cel puţin pînă a plecat Neculai Popa din camera 3 subsol şi nici nu avea cum s-o facă, fiindcă faza bătăilor se terminase, dar a suportat această învinuire pînă la moarte. Chinurile prin care a trecut Neculai Popa sunt aproape de necrezut şi nu putem decît să reproducem cîteva fragmente: „Puiu Chivulescu mi-a spus că miros îngrozitor şi că ar vrea să vadă dacă nu mi-am făcut nevoile pe mine. S-a necăjit cu o mână să cerceteze de unde vine acel miros. Nu eram murdar, sub mine cearşaful era ud, iar paiele din salteaua pe care zăceam se înfierbântaseră şi începură să putrezească.
Dând la o parte pătura, a descoperit de unde vine mirosul, începând cu laba picioarelor şi până la genunchi făcusem o adevărată colecţie de puroi, iar punga de la piciorul stâng se deschisese în două locuri, la oul piciorului şi sub genunchi.” sau „Când mi-am recăpătat cunoştinţa, nu-mi dădeam seama ce este cu mine. Pentru că aveam mâncărimi, mi-am scos căciula din cap, era udă şi se rupea cu uşurinţă. Putrezise. încercând să mă scarpin pe cap, am văzut că, sub unghiile care crescuseră enorm, rămânea numai păr. Pipăindu-mi capul, am constatat că din moalele acestuia îmi căzuse părul. Nu aveam timp să mă gândesc ce-i cu mine, fiindcă adormeam imediat. Am vrut să-mi schimb poziţia, dar nu am putut. Cerul gurii era ca o rană şi aveam impresia că ceva atârnă de el. Buzele erau uscate şi mă dureau. Am cerut apă şi Puiu Chivulescu mi-a dat câteva linguri, după care am adormit din nou. L-am întrebat pe Puiu Chivulescu unde mă aflu şi mi-a răspuns că sunt la infirmerie, că el este internat de 3-4 zile, dar că m-a găsit aici”

b. Octavian Voinea a încetat din viaţă la vîrsta de 72 de ani. Cu altimul efort de voinţă a ascultat citirea mărturiei relatate de el lui Gheorghe Andreica şi a făcut ultimele corecturi. Volumul intitulat „Masacrarea studenţimii române”[7] a apărut la Editura Majadahonda, Bucureşti, 1994.
Scrie despre închisoarea Piteşti că se află undeva la marginea oraşului. La începutul perioadei Piteşti regimul era blînd, doar că mîncarea extrem de slabă. După două luni s-a instaurat o stricteţe „drăcească”. Reeducatori erau cei care îşi urau inexplicabil de mult colegii, sistemul le-a dat posibilitatea de a se răzbuna. Studenţii erau împărţiţi: „Ţărăniştii la ţărănişti, liberalii la liberali şi legionarii la legionari.”. O discuţie apărea cam aşa: „-Cum mă nimic ?! Chiar n-aţi făcut nimic! Doar nu vreţi să spuneţi că v-au adus aici degeaba, aşa de florile mărului
- Noi am dat foc...
-Lăsaţi-mă dracului cu focul vostru. Mie să-mi spuneţi ce sunteţi, din ce partid faceţi parte, e clar sau nu e clar ?
- Nu facem parte din nici un partid. Noi suntem apolitici.
-Cum mă? apo-pocliptici ? Ce naiba o mai fi şi asta ? Văd că sunteţi grei de cap şi nu mă înţelegeţi. Ia să vă iau eu altfel:
- - Mă, eşti legionar ?
- - -Nu.
- - Eşti liberal?
- - Nu.
- - Eşti ţărănist ?
- - Nu.

- - Atunci ce p... mătii eşti ?. ..Gata. Las' că vă iau altfel şi aflu ce-i cu voi. V-aţi ţăcănit rău de cap...
- - Mă, liberal eşti ?
-Nu.
-Ţărănist eşti?
-Nu.
- Atunci eşti legionar ! Cu asta le trânti oblonul in nas şi trecu mai departe. Zadarnice au fost toate protestele lor.”

După informaţiile oferite de Voinea, dezumanizarea (reeducarea) a început pe data de 15 mai 1949, la camera 1 corecţie, cînd a avut loc un atac a lui Ţurcanu asupra studenţilor medicinişti. „Timp de câteva săptămâni, studenţii au fost torturaţi zi şi noapte, fără întrerupere, până când, rând pe rând, au căzut. Creierele le-au fost şterse, ei au fost imbecilizaţi şi transformaţi in bestii, în roboţi, care executau ordinele lui Ţurcanu cu o conştiinciozitate şi fidelitate de neimaginat.
În felul acesta, Ţurcanu şi-a creat o echipă de aproximativ 20-30 de ajutoare cu care a distrus în continuare, în formă de avalanşă, pe toţi studenţii până la ultimul.”
Foamea era una dintre cele mai grele lucruri de suportat. Se încercau tot felul de subterfugii pentru a o înşela. Se grupau cîte cinci pînă la zece inşi şi dădeau unui singur să mănînce ca să se sature. Astfel fiecare la cinci-zece zile era sătul. Unii strîngeau fărîmituri în ciorap pe care îl aşeza deasupra patului „pentru vremuri grele”. „Inventivitatea culinară atingea culmi nebănuite.”
Interesant este că Voinea nu are o atitudine resentimentară faţă de informatori, înţelegîndu-i: „S-a hotărât să creem o atmosferă amuzantă. Fiecare din noi să povestim ceva ce ne-a plăcut cel mai mult. Cel mai apreciat povestitor şi creator de momente plăcute a fost Cornel Pop. În felul acesta el şi-a îndeplinit misiunea de informator la nivelul cel mai înalt.
Sărmanul - fusese desfigurat atât fizic cât şi sufleteşte în torturile dezumanizante ale lui Ţurcanu. La acea dată noi n-am bănuit nimic din toate acestea. Habar n-am avut de grozăviile îndurate de Cornel Pop până ce creierul i-a fost şters şi tot ce era nerv sau celulă vie într-însul a fost întors invers. La baie am văzut noi nişte cicatrice adânci din care rezulta ca i-au fost smulşi muşchii de pe spate, iar fesele lui era un fel de cicatrice hidoasă.
Toţi am crezut că a suferit vreun accident în copilărie, s-o fi opărit sau a căzut pe plita încinsă. Nimeni n-a bănuit că aceste plăgi de pe trupul său sunt rezultatul torturilor la care a fost supus în închisoarea Piteşti de către Ţurcanu până când a fost transformat din om în neom, din înger în demon.”
Metodele erau cele experimentate în Uniunea Sovietică de către Macarenco. Era vorba despre uciderea sufletului care consta în torturi neîntrerupte şi atenţia ca victima să nu moară.
Autorul încearcă să explice clar că atîta timp cît martorii oculari trăiesc, numai mărturiile acestora pot constitui istorie, celelalte nu sînt decît documentele contrafăcute ale Securităţii. Octavian Voinea aminteşte mai multe metode de dezumanizare: Aducerea tînărului în stare de îndobitocire prin înfometare îl determina pe acesta să aibă ca unică preocupare mîncarea; disciplinarea tănărului prin pedepse corporale; introducerea de informatori în celulă care trebuiau să distrugă încrederea unuia în celălalt; manipularea diferiţilor oameni; urmărirea atentă a tuturor slăbiciunilor şi depistarea elementelor slabe din fire. Şansele pe care le puteai avea la Piteşti erau: moartea, pierderea minţilor, căderea, salvarea divină. Scopul suprem al spălării creierelor este pierderea încrederii în Dumnezeu, fiindcă nici una dintre valorile umane nu echivalează cu credinţa. Victimele erau puse să facă genoflexiuni, unele cădeau la primele 30, iar alţii ajungeau pînă la 2500: „Nu există în lume atlet, chiar cu cea mai bună condiţie fizică, să poată realiza o astfel de performanţă. lată însă că o realizează un schelet topit de foame şi de suferinţe! Organismul uman, în condiţiile de disperare scăpat de sub controlul raţiunii, a reuşit, la Piteşti, să realizeze inimagimabilul, imposibilul”. Autorul a făcut 1.500 de genoflexiuni după care a căzut în nesimţire. Epuizarea fizică duce la epuizarea psihică atunci victima nu mai are timp să se refacă şi începe să nu mai raţioneze, dispărînd sentimentele afective, emoţiile, în creier se aşează noaptea şi întunericul, iar omul devine un robot fără personalitate. Atunci îl pierde şi pe Dumnezeu, nemaiavînd încredere nici măcar în acesta şi nu-i rămîne decît să declare: „Cât de sublim e regimul comunist care ne-a trimis pe acest profet- pe domnu Ţurcanu - ca să lumineze şi să ne scoată din întuneric l Dacă el nu m-arfi torturat n-aş fi putut scoate putregaiul din mine şi aş fi rămas pentru totdeauna în mocirlă şi întuneric”
Cei care au trecut prin Piteşti şi acum poartă frica în suflet, refuză să vorbească şi chiar să se înscrie în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici.
Despre Alexandru Bogdanovici şi originile reeducării relatează şi Octavian Voinea. Alexandru Bogdanovici era originar din Basarabia (Soroca). După 23 august 1944 s-a refugiat cu familia. În anul 1948 era student la Facultatea de Drept din Iasi şi şef al grupului studenţesc legionar. A fost arestat în prima serie. Tatăl său i-a propus să iniţieze o acţiune de reconvertire a tinerilor la comunism, aceasta fiind ultima şansă. Era mult mai inteligent decît Ţurcanu, dar a fost distrus de acesta în închisoarea din Piteşti.
Eugen Ţurcanu era, după spusele lui Voinea, originar din împrejurimile Rădăuţiului. L-a cunoscut bine un vecin de-al său legionar, Teodor Mitric. Ideile comuniste i-au fost infiltrate de către un unchi, profesor la Şcoala de Meserii care l-a şi ajutat să intre în Partidul Comunist. Octavian Voinea oferă informaţii detaliate aflate şi de la alţi deţinuţi la care însă nu ne vom opri acum.
Uneori Octavian Voinea lasă doar nişte întrebări la care urmează noi să răspundem: „Cu două săptămâni în urmă am cumpărat din librărie o carte intitulată Istoria Mişcării Legionare scrisă de un legionar. Autor - preotul Ştefan Palaghiţă.
Interesant! Toate calomniile împotriva lui Horia Sima sunt înşirate în această carte în ordinea în care Ţurcanu mi le înşirase mie în timpul torturilor în anul 1950. Cartea a fost tipărită la Buenos Aieres - Argentina în anul 1951. Îmi pun întrebarea. De unde a ştiut Ţurcanu conţinutul acestei cărţi cu un an înainte de a fi publicată?”.
Cei care erau reeducaţi primeau săpun ca să-şi facă însemnări pentru „demascare”. Cazurile povestite de autor sunt înfiorătoare. Unii deţinuţi erau bătuţi zilnic şi este de necrezut cum aceştia rezistau: „Totuşi, unul dintre noi, pe nume Dan Dumitrescu, student In ultimul an la Facultatea de medicină din Iaşi, era bătut crâncen în fiecare zi.
Atâtea torturi a îndurat acest om încât a fost adus într-o stare de disperare acută. Eu, privindu-l cu groază, constatam că nu mai era decât o umbră. Un schelet ce se confundă cu semnul "pericol de moarte" din preajma depozitelor de materiale explozive sau locurile cu pericol de electrocutare. Rezista în mod inexplicabil. Mă tot întrebam oare când va cădea organismul acesta atât de epuizat?”
Un alt caz impresionant este al unui tînăr care a rezistat pînă la sfîrşit fără să poată bate pe cineva, chiar dacă era torturat, ceea ce vine oarecum în continuarea a ceea ce spunea Neculai Popa, ca au existat tineri care au rezistat pînă la sfîrşit: „Acel nemernic de Titus Leonida l-a supus fără milă torturilor. Le-a suportat cu o blândeţe îngerească, încât noi ceilalţi asupriţi ne-am fi învoit să suportăm o parte din bătăile ce le primise acest suflet blând - dacă s-ar fi îngăduit aceasta.
L-am văzut plângând. A fost unicul plâns care ne-a înduioşat sufletele noastre împietrite şi greu chinuite.
După lungi torturi şi după ce rezistenţa lui începu să cedeze, a fost pus să bată şi el pe altul ca astfel să facă dovada în faţa mişelului de Titus Leonida că el s-a "reeducat".
N-a putut.. L-am văzut pe acest om cu ciomagul în mână încercând să lovească talpa unui camarad de al său. Când a ajuns cu ciomagul la talpă, l-a scăpat din mână.
L-au torturat cât l-au mai torturat, apoi l-au trecut în stare de izolare ca să asiste la torturarea celorlalţi deţinuţi.”
De necrezut, şi acest lucru este remarcat şi de autor, că tinerii reeducaţi nu îi urau pe cei care i-au distrus fizic şi moral, ci s-au pus în slujba lor, luptînd împotriva propriei persoane. „Culmea satanismului! Să faci spionaj în favoarea propriului tău duşman, căruia îi ascuţi securea cu care urmează să-ţi taie capul”



Concluzii

Timpul nu ne permite să analizăm cărţile şi manuscrisele autorilor: Dumitru Bordeianu (Mărturisiri din mlaştina disperării); Grigore Dumitrescu, Demascarea (Ed. autorului, Munchen, 1978); Ioan Muntean, Ca o lacrimă de sînge; Traian Poescu, Experimentul Piteşti (Ed. Crater, Bucureşti, 2000); Aurel Vişovan, Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?( Vol. 1, Ed. Napoca Star,1999); Eugen Mărginean, Moara dracilor. Amintiri din închisoarea de la Piteşti (Editura Fronde, 1994); Constantin Merişca, Tragedia Piteşti (Institutul European, 1997); Viorel Gheorghiţă, Sub semnul ororii depline. Reeducare-demascări-procese; Dumitru Bordeianu, Mărturisiri din mlaştina disperării. Toate manuscrisele pot fi găsite în format electronic pe site-ul: http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/pitesti/default.asp.htm. Vom reveni pentru a continua această temă, deosebit de importantă. Toţi autorii enumeraţi mai sus sunt martori ai „fenomenului Piteşti”








Bibliografie:

CESEREANU Ruxandra, Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste. Eseu de mentalitate, Ediţia a II – a revăzută şi adăugită, Editura Polirom, Iaşi, 2005
COMISIA PENTRU ANALIZA DICTATURII DIN ROMÂNIA, Raport final, Bucureşti, 2006

DELETANT Dennis, Ceauşescu şi securitatea. Constrîngere şi disidenţă în România anilor 1965 – 1969, traducere din engleză de Georgeta Ciocîltea, Editura Humanitas, Bucureşti, 1998

POPA Neculai, Coborîrea în Iad, Editura Vremea, Bucureşti, 1999, disponibil în format electronic pe adresa: http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/pitesti/cobiad/default.asp.htm

VOINEA Octavian, Masacrarea studenţimii române, Editura Majadahonda, Bucureşti, 1994, disponibil în format electronic pe adresa: http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/pitesti/ovoinea/default.asp.htm

[1] Ruxandra Cesereanu, Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste. Eseu de mentalitate, Ediţia a II – a revăzută şi adăugită, Editura Polirom, Iaşi, 2005, p. 221
[2] Dennis Deletant, Ceauşescu şi securitatea. Constrîngere şi disidenţă în România anilor 1965 – 1969, traducere din engleză de Georgeta Ciocîltea, Editura Humanitas, Bucureşti, 1998, p. 56
[3] Idem
[4] Ruxandra Cesereanu, Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagărelor comuniste. Eseu de mentalitate, ediţia a II – a revăzută şi adăugită, Editura Polirom, Iaşi, 2005, pp. 295-296
[5] Idem, p. 297
[6] disponibil în format electronic pe pagina: http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/pitesti/cobiad/default.asp.htm. Toate citatele legate de acest subiect sunt preluate de pe acest site.
[7] Disponibil în format electronic pe adresa: http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/pitesti/ovoinea/default.asp.htm. Citatele vor fi preluate de aici.

VOLEI MASCULIN,DIVIZIA A2: STIINTA BACAU-CSMU LPS SUCEAVA 3:1


STIINTA BACAU-CSMU LPS SUCEAVA 3:1(1:0,2:0,2:1,3:1)

Stiinta Bacau a luat startul in faza a 2-a a campionatului.Primul meci s-a disputat la Bacau,contra celor de la CSMU LPS Suceava.Meciul se anunta usor pentru gazde,insa greselile lor au prelungit meciul.Bacauanii au inceput tare partida,castigand primul set cu 25 la 15.Al doilea a fost si mai clar:25 la 12.Pe fondul relaxarii bacauanilor,oaspetii au castigat la limita al treilea set cu 25 la 22.Ultimul set a fost echilibrat,dar gazdele au rupt ritmul la un moment dat(16-14) si au castigat in final cu 25 la 20,3-1 la seturi.
Programul Stiintei Bacau in faza a 2-a a Campionatului Masculin la Volei Masculin,Divizia A2:
-2 februarie 2008-CSU CSS GALATI-STIINTA BACAU
-16 februarie 2008-STIINTA BACAU-NIRO GUARD BUCURESTI
Etapele din retur se vor disputa la 23 februarie,1 si 5 martie 2008.Primele doua clasate(din cele 4) vor participa,alaturi de ocupantele din divizia Vest,la barajul de promovare in Seria A1.

BERNARD, PREA BATRAN PENTRU SUCEAVA

CETATEA Oficialii echipei de Liga a III-a neaga interesul pentru fundasul Dorel Bernard, sucevean la origine, care a fost pus pe liber de Poli Iasi. "Nu se pune problema ca Bernard sa ajunga la Cetatea. Nu pentru ca nu ar avea valoare, dar consider ca nu putem sa ne facem planuri de viitor transferând fotbalisti de 34 de ani", a precizat tehnicianul Marian Pana. In alta ordine de idei, sucevenii au perfectat si ultimul meci al perioadei de pregatire, urmând sa întâlneasca formatia Cetatea Târgu Neamt pe 22 februarie, exact cu o saptamâna înaintea reluarii campionatului Ligii a III-a.

Investitie de 400.000 de euro intr-o noua pârtie de schi in Bucovina



Investitie de 400.000 de euro intr-o noua pârtie de schi in Bucovina

O noua pârtie de schi, cu o lungime de aproape un kilometru, a fost deschisa în comuna Malini din judetul Suceava. Pârtia, o investitie de 400.000 euro, a fost inaugurata chiar în preajma Craciunului si a fost folosita deja de câteva mii de turisti.
Dupa cum a precizat primarul comunei Malini, Petru Nistor, în ciuda faptului ca nu s-a facut deloc reclama noii pârtii, la fiecare sfârsit de saptamâna aceasta a fost plina de turisti. Cei mai multi au fost din zona de nord-est a tarii (din Iasi, Suceava ori Botosani), dar si turisti din strainatate, aflati în vacanta în Bucovina. Pârtia, localizata în satul Valeni, la iesirea spre pasul Stânisoara, este de categorie medie, cu o diferenta de nivel de 106 metri, si o lungime de 800 metri. Pârtia dispune si de o instalatie de teleschi, adusa tocmai din Austria, cu o lungime de 520 metri si cu instalatie de nocturna. Este deschisa turistilor de vineri pâna duminica, de la ora 14.00 pâna la miezul noptii.

În apropierea pârtiei a fost deschisa o pensiune cu o parcare de aproximativ 50 de metri. Turistii au însa si alte optiuni în apropiere, în zona existând mai multe pensiuni, în total fiind disponibile în jur de 100 de locuri de cazare.
În proiectul autoritatilor locale a fost gândita, si deja începe sa prinda contur, construirea a doua sate de vacanta, sens în care Primaria a vândut înca din 2005, prin licitatie, mai multe loturi de teren. În viitor, autoritatile intentioneaza sa achizitioneze patru tunuri de zapada si sa realizeze pe raza comunei înca o pârtie de schi.
În judetul Suceava, mai exista înca trei pârtii de schi, doua la Vatra Dornei, „Parc“ (900 m lungime, diferenta de nivel de 150 m, cu dificultate medie si dotata cu teleschi si telescaun) si „Dealu Negru“ (cu o lungime de 3.000 m si o diferenta de nivel de 400 m), si una la Cârlibaba (dispune de o instalatie de teleschi de aproape 1,5 km, si, datorita orientarii spre Nord, pe ea se poate schia pâna în luna mai).