miercuri, 20 februarie 2008

După zece ani, vom mai avea ce tăia din pădurile ţării ?

Îngrijorat de consecinţele dezastruoase ce le-ar avea pentru ţara noastră punerea în practică a solicitării BERD de a mări volumul de masă lemnoasă ce se exploatează în prezent în România cu 8-10 milioane de mc, Î.P.S. Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a adresat, ieri, o Scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, preşedintelui Senatului, dl Nicolae Văcăroiu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, dl Bogdan Olteanu, primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, dlui director general Dan Ioan Aldea, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dlui ministru Dacian Cioloş, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, dlui prof. acad. Cristian Hera, Asociaţiei Proprietarilor de Păduri, ONG-urilor.

Iată conţinutul scrisorii:

„Legat de solicitarea reprezentanţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, adresată în cadrul întrunirii de la Sinaia, în data de 7-8 februarie a.c., reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi ai altor instituţii din domeniul silviculturii, ca pe baza unui studiu să se mărească volumul de exploatare a masei lemnoase cu 8-10 milioane mc, în plus faţă de cele 20 de milioane mc ce se exploatează în fiecare an din pădurile ţării noastre, deci în total 30 milioane mc de buştean care urmează să se taie anual din pădurile României, pentru alimentarea fabricilor, cum sunt cele de la Dorneşti (Rădăuţi), Sebeş şi altele, instalate în România de investitori străini,

Ca tot românul îmi iau îngăduinţa să pun următoarele întrebări:

> Pădurile din România au, într-adevăr, o creştere anuală de 30 milioane mc?

> Reinventarierea fondului forestier ca urmare a solicitării făcute de BERD se va face în birou, la comanda unor „preţioase indicaţii” din partea politicului, sau pe teren, în pădure, împreună cu personalul silvic din fiecare ocol?

> În afară de acest volum de masă lemnoasă solicitat de investitorii străini, oare va mai rămâne în pădure şi o cantitate de lemn, pe picior, cu statut de „rezervă de interes naţional”, folosită în caz de calamităţi sau alte situaţii de dezastru?

> După 10 ani, sau chiar mai puţin, oare românii vor mai avea ce tăia pentru nevoile interne şi, nu în ultimul rând, pentru dobândirea resurselor financiare necesare îngrijirii pădurii – pază, plantaţii, igienizări etc. – sau, pentru acoperirea cheltuielilor mai sus amintite, se va recurge la un împrumut la Banca Mondială, prin mijlocirea BERD-ului?

> În afară de cele 30 milioane mc, oare va mai rămâne ceva lemn pentru a se face parte şi societăţilor româneşti de prelucrare a lemnului, precum şi persoanelor private, cetăţenilor de rând ai ţării?

> După 10 ani, oare nu vom merge să cumpărăm lemn de provenienţă străină, aşa cum cumpărăm alimente, destul de chimizate, aduse din alte ţări, deşi unele din acestea se află şi la noi din abundenţă, dar sunt refuzate să fie cumpărate de marile magazine patronate de străini?

Dacă aceste rânduri supără, scandalizează, aduc jignire adresanţilor şi nu numai, adică nu-şi găsesc îndreptăţirea, îmi asum consecinţele legiuite.

Apelez la autoritatea pe care o aveţi, politică sau profesională, în domeniul silviculturii, să apreciaţi şi să decideţi călăuziţi de conştiinţa răspunderii ce o aveţi faţă de îndatorirea îngrijirii, folosiri, păstrării şi ocrotirii unui bun naţional, indiferent de proprietarul acestui bun; pădurea trebuie mai întâi îngrijită şi ocrotită şi apoi tăiată, la vremea, vârsta ei legiuită, tăiată în regim silvic, pentru a nu se tulbura echilibrul ecologic.

În agricultură, dacă se greşeşte într-un an, în următorul an se poate recupera paguba; în schimb, în silvicultură, greşeala făcută într-un an, prin tăieri nechibzuite şi abuzive, (pierderea) se poate recupera doar după 70-80 de ani.

Cred că trebuie apelat şi la înţelepciunea şi înţelegerea celor care conduc destinele Uniunii Europene, personalităţi care au intenţii şi planuri, zice-se, aducătoare de prosperitate economică şi socială pentru ţara noastră – România.

Rugându-Vă să binevoiţi a lua act, a analiza şi a dispune asupra celor prezentate mai sus,

Primiţi, Vă rugăm, asigurarea deosebite Noastre consideraţiuni,

IPS PIMEN

Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Învatamântul preuniversitar sucevean va fi finantat în 2008 cu aproximativ 54 milioane RON

Ministrul Educatiei Cristian Adomnitei a aprobat sumele ce vor fi repartizate în cursul anului 2008, pentru institutiile de învatamânt preuniversitar din judetul Suceava, transmite corespondentul AMOS News.

Pe parcusul acestui an, învatamântul preuniversitar sucevean va fi finantat din bugetul Ministerului Educatiei cu aproximativ 54 milioane RON. Suma de 46.798.000 RON va fi utilizata pentru realizarea lucrarilor de reabilitare, consolidare, reparatii capitale sau asigurarea de utilitati la unitatile de învatamânt din judet. Tot din aceasta suma va fi finantata si continuarea programului de campusuri scolare si de scoli de arte si meserii.

Totodata, alte peste sapte milioane RON vor fi repartizate pentru continuarea lucrarilor de la Clubul Copiilor din Siret, Clubul Sportiv Scolar Radauti, Clubul Sportiv Scolar Gura Humorului si Casa Corpului Didactic Suceava.

Aceste sume vor fi repartizate, pe parcursul anului 2008, prin hotarâri de guvern.

Aparatura de ultima generatie, la Spitalul Judetean Suceava

Un osteodensitometru de ultima generatie le va permite medicilor de la Spitalul Judetean sa foloseasca cea mai noua metoda de diagnosticare a osteoporozei, transmite corespondentul AMOS News.

Aparatul a fost achizitionat printr-un program al Ministerului Sanatatii si a costat aproximativ 400 de mii de lei.
Potrivit directorului Spitalului Judetean Suceava, dr.Doina Ganea-Motan, aparatul, de provenienta franceza, a fost instalat în ambulatoriul de specialitate, unde va functiona platoul imagistic.

Acesta urmeaza sa mai fie dotat cu un mamograf si un computer tomograf.

Osteodensitometrul a primit autorizatie sanitara de functionare de la Autoritatea de Sanatate Publica, însa va fi utilizat doar dupa acordul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare -CNCAN. Personalul medical care va lucra cu aparatul de înalta performanta a participat la cursuri de instruire. Ganea-Motan intentioneaza încheierea unui contract cu Casa de Sanatate, astfel încât pacientii sa poata beneficia si gratuit de investigatii cu osteodensitometrul.

Un astfel de aparat mai exista doar la Spitalul Judetean Ploiesti, iar pe plan local, investigatii de acest gen se puteau face doar în sistem privat.

Osteodensitometria este cea mai noua metoda ce permite masurarea densitatii oaselor, în vederea determinarii riscului de aparitie a osteoporozei. Metoda folosita este noninvaziva,

iar pacientul nu simte niciun disconfort în timpul testarii.

Osteoporoza este o afectiune întâlnita în special la femei si se manifesta prin scaderea rezistentei osoase, fapt ce predispune la un risc crescut de fractura. Poate afecta întregul schelet osos si poate avea multiple cauze. În acelasi timp, este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila.

Tarom: Mehr Verbindungen im Osten


20.02.08 - Die rumänische Fluggesellschaft Tarom baut ihr Streckennetz innerhalb Rumäniens und in die Republik Moldau um weitere Verbindungen aus.

Ab sofort können die Gäste der Airline ab Bukarest auch von Anschlussflügen nach Iaşi (Jaßenmarkt), Bacău (Barchau), Suceava (Suczawa), Cluj (Klausenburg) und nach Timişoara (Temeswar) profitieren. Auch die Strecke Bukarest-Chisinau (Kischinau) wurde ausgebaut.

Fünfmal pro Woche fliegt Tarom in die Republik Moldau. Tickets für den Hin- und Rückflug ab zum Beispiel München sind ab 220,00 Euro (inkl. Flughafengebühr, zzgl. Service Charge) buchbar.

Weitere Informationen zur Fluggesellschaft finden Sie auch im Internet unter Tarom.

A fost stabilita echipa de campanie electorala a PNL Suceava

Un fost sef al FPS a fost desemnat directorul campaniei electorale a Organizatiei Municipale Suceava a PNL, pentru alegerile locale, transmite corespondentul AMOS News.

Este vorba de Taki Huiazi, care a condus fosta Agentie FPS între anii 1998-2000, cînd era membru al PNtCD. Din echipa de campanie vor mai face parte, printre altii, seful Oficiului de Cadastru, Vasile Mocanu, prorectorul Universitatii «Stefan cel Mare», Aurel Burciu, si consilierul judetean Bogdan Cristache. Presedintele filialei municipale a PNL, viceprimarul Angela Zarojanu, a declarat ca obiectivul stabilit pentru locale vizeaza cîstigarea a 6 posturi de consilier local si intrarea candidatului liberal pentru Primarie, în turul doi de scrutin.

Candidatul PNL pentru Primaria Sucevei va fi cel mai probabil insasi Angela Zarojanu.

EXCLUSIV / Amicalul cu Juventus Falticeni a cazut din cauza terenului


Desi initial, FC Botosani avea programat in aceasta dupa-amiaza un meci amical cu divizionara C Juventus Falticeni, partida a cazut in ultimul moment, din cauza faptului ca echipa din Falticeni nu a reusit sa gasesca un teren practicabil, unde sa se dispute intilnirea. In aceste conditii, tehnicianul "fanionului", Leo Grozavu a programat inca un antrenament pentru a-i tine in priza pe baietii sai. Meciul cu Suceava se joaca pe Municipal? Gruparea locala urmeaza sa mai sustina pina la inceperea returului doar o singur partida simbata, in compania rivalilor de la Cetatea Suceava. Programat initial la Dorohoi, meciul cu sucevenii se pare ca se va disputa pe stadionul Municipal din Botosani, intrucat oficialii "fanionului" vor sa protejeze suprafata de joc de la Dorohoi.
Se monteaza scaune la foc continu. Inceputa joi, operatiunea de montare a scaunelor la tribuna I a stadionului Municipal e in plina desfasurare, pina la aceasta ora reusindu-se instalarea a aproximativ 800 de scaune. Conform celor relatate de muncitori operatiunea de montare urmeaza sa mai dureze citeva zile.
Autocarul fanionului e inca nevopsit
. Desi trebuia sa intre de mai bine de o luna de zile in cosmetizare generala, autocarul oficial a lui FC Botosani nu a putut fi inscriptionat nici pina astazi, deoarece firma de asigurare care trebuia sa plateasca operatiunea nu a virat inca banii in contul clubului. "
Cornel Sfaiter: "Nu comentez nimic de transferuri". Vicepresedintele Cornel Sfaiter a declarat astazi, ca deocamdata nu a primit nici un raspuns de la cei doi jucatori (un mijlocas si un atacant) aflati in vizorul gruparii locale. "Le-am dat termen pina vineri sa se hotarasca daca accepta sau nu oferta noastra" a spus Sfaiter.

Abuzuri pe bandă rulantă la Poliţia de Frontieră

Europeni doar pe hârtie



Poliţia lui Pop „descălecătorul”. Aşa poate fi descris pe scurt ceea ce se petrece la Poliţia de Frontieră după instalarea în funcţia de şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi a comisarul şef Ion Pop. Angajaţii acestei instituţii, dar şi cei de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava reclamă abuzuri în serie şi spun că sub masca îndeplinirii „managementului performant” Ion Pop s-a transformat într-un adevărat dictator. Faptele reclamate de poliţiştii de frontieră sunt dintre cele mai grave, singura soluţie în viziunea contestatarilor fiind demisia „oligarhiei”.

Drepturile poliţiştilor de frontieră suceveni par să fi devenit o amintire în ultimul an. Sute de delegări dictate fără a se ţine cont de nici un criteriu, cazuri muşamalizate, dar şi situaţii „rezolvate” la foc automat. Sunt aspecte care au devenit o obişnuinţă la instituţia cu sediul în Rădăuţi, iar poliţiştii de frontieră arată cu degetul spre capii structurilor de conducere, comisarul şef Ion Pop, directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, şi comisarul şef Gheorghe Robu, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Dacă ultimul este considerat doar un pion de pe tabla de şah, acuzaţiile principale îl vizează pe Ion Pop, individul care a destabilizat un întreg sistem, ghidându-se după principiul dezbină şi condu.

Şi pentru că printre angajaţi s-a instalat o adevărată psihoză a sancţiunilor fără a se respecta nici cele mai elementare norme legislative, angajaţii instituţiei acceptă să vorbească doar sub protecţia anonimatului.

Faptele au fost confirmate din mai multe surse, aşa încât veridicitatea lor nu poate fi pusă sub semnul îndoielii.

Sute de delegări într-un an de zile

„Au fost ordonate sute de delegări pentru două luni de zile apoi oamenii au fost trimişi în mod repetat în misiuni de câte 29 de zile, fără a se ţine cont de familiile lor, de copiii lor şi de problemele lor personale. Scopul adevărat al acestor delegări şi misiuni era în principal de a-i ţine departe de locurile ce prezentau interes pentru conducere pe cei care cunoşteau terenul şi specificul fiecărui loc de muncă, în aşa fel încât acoliţii domnilor Pop şi Robu să poată desfăşura nestingheriţi traficul permanent de ţigări peste frontiera cu Ucraina, scop care este total diferit de cel declarat de către conducere, şi anume de eficientizare a muncii”, se arată în sesizarea poliţiştilor de frontieră suceveni.

Aceştia sunt de părere că „mişcările de trupe” masive în rândul personalului nu a avut ca efect decât ruperea ritmului de activitate. Nemulţumiţii au adus şi argumente în susţinerea lor.

„Necunoaşterea zonei în care cei mutaţi au ajuns, lipsa legăturilor şi relaţiilor interumane cu cetăţenii care a dus la lipsa de informaţii despre fenomenul infracţiunilor transfrontaliere din zonă, sunt două aspecte care au dus la lipsa de rezultate. La acestea se adaugă ideea că perioada delegării este limitată, aşa încât nu are rost să se implice prea mult, iar peste toate senzaţia de lehamite faţă de stilul de conducere aplicat”, au mărturisit poliţiştii de frontieră.

Au crescut cercetările prealabile

Un mijloc prin care comisarul şef Ion Pop a găsit de cuviinţă să-i ţină sub papuc pe poliţiştii de frontieră este acela al cercetărilor prealabile. Practic, pentru orice nimic, subordonaţii lui Pop s-au trezit cu dosare de cercetare, fiecare dintre acestea fiind soluţionate după bunul plac al şefului.

Şi pentru a exemplifica, reclamanţii au venit cu cazuri concrete.

„Inspectorul Chira a fost dat afară în urma unui Consiliu de Disciplină şi a unei cercetări prealabile continuate ilegal, chiar dacă în cazul lui începuse deja un dosar penal şi cercetarea ar fi trebuit întreruptă până la soluţionarea dosarului penal”, se specifică în plângerea poliţiştilor de frontieră.

Un alt exemplu îl vizează pe agentul Homeniuc, care a fost prins la volan sub influenţa băuturilor alcoolice.

„În aceeaşi zi se dispune cercetarea prealabilă a agentului Homeniuc, are loc Consiliul de Disciplină care hotărăşte destituirea agentului, care până în seara aceleiaşi zile era deja dat afară, dar i se spune să meargă liniştit acasă, să vină luni dimineaţă şi să facă contestaţie la director (n.r. – Ion Pop) pentru că i se va anula sancţiunea, ceea ce s-a şi întâmplat”, au precizat subalternii şefului Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

Exemplele continuă cu agentul Chiriac, care este implicat într-un accident de circulaţie, poliţiştii de la rutieră stabilesc că vinovaţi sunt ambii şoferi, dar poliţistul de frontieră este cercetat prealabil şi sancţionat deşi nu era băut la volan.

„Agentul Teleagă se întoarce cu maşina de la nuntă, pe traseu acroşează un alt autoturism pe care îl avariază uşor, se împacă cu cel păgubit, este testat cu etilotestul şi amendat contravenţional de poliţişti, i se ridică permisul de conducere, dar Pop şi Robu nu sunt mulţumiţi, aşa că efectuează cercetarea prealabilă, are loc Consiliul de Disciplină şi agentul este dat afară”, este un alt exemplu al modului de lucru de la Poliţia de Frontieră.

Despre traficul cu lemne

Angajaţii Poliţiei de Frontieră spun că şirul abuzurilor comise de comisarul şef Ion Pop nu se opreşte doar la acest tip de fapte. Oamenii îl acuză pe şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi că ar fi în spatele mafiei lemnului.

„Când inspectorul Fuior şi agentul Moroşan au oprit pentru control un camion cu lemne şi au depistat că nu existau documente justificative, şoferul le-a spus să-l lase în pace pentru că îl sună pe Pop. Cum poliţiştii au continuat să îşi facă treaba, Pop chiar a fost sunat şi a venit la Poliţia de Frontieră Izvoarele Sucevei împreună cu unul dintre capii acestei mafii cu lemne din Vişeu, iar ceea ce s-a întâmplat am văzut cu toţii, că cel care conducea de fapt ancheta şi care jignea pe toată lumea era însoţitorul lui Pop, acesta din urmă doar încuviinţând ce se întâmpla”, se arată în sesizarea poliţiştilor de frontieră.

Statuia lui Ştefan cel Mare, mutată din faţa Poliţiei de Frontieră

Sub rezerva că acestea sunt doar câteva din abuzurile comise de comisarii şefi Ion Pop şi Gheorghe Robu, cei care îi contestă au dorit să amintească şi de un alt aspect, legat de un simbol al instituţiei, respectiv statuia domnitorului Ştefan cel Mare.

„Statuia a fost mutată din faţa clădirii în care lucrăm în spatele acesteia. În locul ei, distinsul Pop a instalat cu mare pompă o troiţă maramureşeană, desconsiderându-ne astfel pe toţi, fapt pentru care i se spune , fiind al doilea după Bogdan I”, au conchis nemulţumiţii din Poliţia de Frontieră.

În cursul zilei de ieri am încercat să luăm şi punctul de vedere al comisarului şef Ion Pop, principalul vizat de acuzaţiile poliţiştilor de frontieră.

Şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi nu a putut fi contactat nici pe telefonul fix nici pe mobil, fiind plecat într-o delegaţie la Kiev, în Ucraina.

Prefectura a cerut revocarea unor acte emise de autoritatile locale

Prefectura Suceava a solicitat, pe parcursul anului trecut, revocarea a 59 de acte emise de autoritatile administratiei publice locale, dupa ce a verificat legalitatea a peste 72.100 de asemenea documente, majoritatea fiind hotarari de consiliu local, transmite corespondentul ROMPRES.


Prefectul Orest Onofrei a declarat ca dintre cele 59 de acte, 42 au fost revocate, 12 urmeaza sa fie revocate, iar cinci au fost inaintate spre rezolvare instantei de contencios administrativ. Onofrei a spus ca din totalul documentelor ajunse la contencios, Prefectura a avut castig de cauza in trei cazuri, restul fiind in curs de solutionare.


Prefectul a acuzat secretarii de localitati care transmit documentele cu intarziere, astfel ca Prefectura nu mai poate interveni pentru a cere revocarea lor daca situatia o impune. El a precizat ca, in judet, sunt secretari care trimit hotararile de consiliu sau dispozitiile primarilor numai de doua ori pe an.

PSD scoate „Cartea neagră” a promisiunilor neonorate ale lui Flutur



Social democraţii suceveni şi-au propus să scoată „Cartea neagră” a promisiunilor neonorate ale senatorului PD-L, Gheorghe Flutur. Ideea îi aparţine purtătorului de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care a declarat că „avem deja material suficient”. Donţu a continuat să prezinte din promisiunile făcute de Flutur în 2004, pe vremea când activa la PNL. „Spunea domnul Flutur, în 2004, că vom dezvolta turismul în judeţul Suceava pentru că Suceava are un potenţial turistic care nu este pus în valoare. Domnule Gheorghe Flutur, chiar nu v-a trecut prin cap, atunci când promiteaţi dezvoltarea turismului, să începeţi cu şoseaua Roman –Suceava?”, a spus Donţu. A doua promisiune la care acesta a făcut vizează crearea de locuri de muncă pentru tineri, astfel încât aceştia să nu plece din ţară. Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava l-a somat pe Flutur să arate măcar un singur loc de muncă creat de el în aceşti ani, „dacă poate, fără cele din zona clientelei politice a Alianţei D.A. pentru că au trebuit daţi afară PSD-işti şi aduşi PD-işti sau PNL-işti”. A treia promisiune neacoperită de Flutur şi dezvăluită de Donţu se referă la apariţia unei legi prin care să se întărească rolul filantropic, educativ şi social al Bisericii. „Vom continua campania cu privire la minciunile domnului Gheorghe Flutur spuse în 2004 pentru a câştiga voturile sucevenilor, concluzia noastră fiind aceea că promisiunile acestuia au reprezentat cea mai mare ţeapă trasă de un politician sucevenilor”, a conchis Donţu.

Flutur, acuzat că şi-a selectat candidaţii de primar pe „principiul contribuţiei”



Social democraţii lansează un nou atac la adresa democrat-liberalilor suceveni, cu ţintă directă spre liderul acestora, senatorul Gheorghe Flutur. Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat că are informaţii de pe filiera foştilor democraţi cum că selecţia candidaţilor PD-L la funcţiile de primar s-ar fi făcut pe „principiul contribuţiei”. „Am văzut că sunt mulţi oameni de afaceri şi atunci ne punem întrebarea dacă nu cumva sunt reale zvonurile şi semnalele pe care ni le-au transmis oamenii care au fost membri ai PD şi care sunt nemulţumit în acest moment în această nouă formaţiune, că selecţia între candidaţii PD şi cei ai PLD s-a făcut pe principiul contribuţiei. Avem semnale că da”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD Suceava. Donţu consideră că lansarea candidaţilor de primar ai PD-L reprezintă, practic, „începutul sfârşitului pentru Gheorghe Flutur în politică”. Donţu susţine că are informaţii potrivit cărora două treimi dintre candidaţii PD-L au sub 20% în sondaje şi că de fapt Flutur „îi injectează” ca să arate „ca un pufuleţ, pe dinafară plini, iar pe dinăuntru goi de conţinut”.

Tot mai puţini suceveni solicită stimulent pentru creşterea copilului



Numărul sucevenilor care renunţă la concediul pentru creşterea copilului şi, implicit la indemnizaţie, preferând să-şi reia activitatea, este în scădere. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Suceava, Mirela Florea, numai 347 de persoane din judeţul Suceava, 195 de femei şi 152 de bărbaţi, beneficiază de stimulentul lunar, în valoare de 100 de lei, oferit proaspeţilor părinţi care aleg să se reîntoarcă la locul de muncă imediat după naşterea copilului. Evident, valoarea mică a acestui stimulent îi determină pe mulţi să aleagă salariul, în detrimentul indemnizaţiei pentru creşterea copilului. În judeţul Suceava, în luna ianuarie a acestui an, 6.067 de persoane au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului. Este vorba despre persoane care au ales să intre în concediul pentru creşterea copilului, pe o durată de 2 ani, în cazul copiilor perfect sănătoşi, şi pentru 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi. Cuantumul acestei indemnizaţii este fix, 600 de lei, indiferent de studiile părintelui sau de locul de muncă pe care acesta îl are. În judeţul Suceava, 29% dintre beneficiarii acestei indemnizaţii, 1.736 de persoane, sunt bărbaţi, restul de 4.331 fiind tinere mămici.Atât în cazul celor care primesc indemnizaţie, cât şi în cazul celor care beneficiază de stimulent lunar, statul acordă o alocaţie de 200 de lei, ce reprezintă un drept al copilului, până la vârsta de 2 ani, în cazul copiilor perfect sănătoşi, şi 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi. După această vârstă, cuantumul alocaţiei scade simţitor, de la 1 martie 2008, valoarea sa fiind de 40 de lei.

Două gemene în vârstă de doi ani, intoxicate cu monoxid de carbon



Două surori gemene în vârstă de 2 ani au ajuns la Spitalul Municipal Fălticeni, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Una dintre fetiţe prezenta şi arsuri în zona feţei. Nenorocirea s-a întâmplat din cauza neglijenţei şi a bunicii paterne, care ar fi trebuit să aibă grijă de cele două copile. Cunoscuţi consumatori de băuturi alcoolice, părinţii le-au lăsat pe fetiţe deseori nesupravegheate, flămânde, dezbrăcate şi neîngrijite.Vinerea trecută, fetele au fost lăsate singure în casă, cu plita de la sobă fierbinte. Jucându-se, copiii au aruncat o haină pe plită, care s-a topit şi a scos un fum înecăcios. Când mama s-a întors acasă a găsit fetiţele în stare gravă şi le-a dus urgent la spital. Spitalul a anunţat Direcţia pentru Protecţia Copilului. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nicoleta Lenţa, afirmă că din declaraţiile vecinilor a rezultat că fetele au fost lăsate în repetate rânduri nesupravegheate în casă, neîngrijite, iar părinţii alcoolici le-au pus în pericol viaţa. Pentru că nu există rude până la gradul IV care să dorească sau să poată îngriji cele două fetiţe, s-a propus plasamentul acestora în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist.

Două sensuri giratorii ar putea rezolva traficul în Obcini



Primăria Suceava va rezolva, în acest an, problema aglomeraţiei create, zi de zi, la cele trei ieşiri din cartierul Obcini. Viceprimarul Angela Zarojanu a declarat că este vorba despre o serie de amenajări rutiere importante ce urmează să fie efectuate, modificări impuse şi de schimbarea configuraţiei acestei zone.„În urma discuţiilor repetate cu cetăţenii, am identificat patru mari probleme ce trebuie rezolvate, cu prioritate, în cartierul Obcini. Este vorba despre realizarea unei străpungeri între strada Măgurei şi Calea Obcinilor, în zona Maraton, precum şi soluţionarea celor trei ieşiri, fie prin semaforizare, fie prin realizarea unor sensuri giratorii”, a explicat viceprimarul Zarojanu.Cea mai mare problemă rămâne însă aglomeraţia creată de maşinile care intenţionează să iasă din cartierul Obcini. Astfel, pentru ieşirea de pe bulevardul Gavril Tudoraş, în Calea Obcinilor, prin studiul de trafic aprobat în 2006, se prevede montarea unui semafor. În momentul de faţă, această intersecţie se aglomerează şi din cauza autobuzelor TPL, nevoite să facă virajul la stânga, pentru a ajunge în staţia de pe Calea Obcinilor. O altă variantă ar fi realizarea unui sens giratoriu în jurul monumentului dedicat Revoluţiei Române, autovehiculele ce vor ieşi de pe bulevardul Gavril Tudoraş fiind astfel obligate să vireze la dreapta şi să parcurgă sensul giratoriu pentru a reveni pe Calea Obcinilor.Ieşirea de pe strada Bistriţei, în bulevardul 1 Decembrie 1918, va fi semaforizată, dacă societatea care deţine Metro va accepta mutarea porţii de la intrarea în supermarket, astfel încât să se formeze o intersecţie în cruce. Ieşirea de pe strada Victoriei, în bulevardul 1 Decembrie 1918, va fi sistematizată prin realizarea unui sens giratoriu care va reglementa şi traficul dinspre comuna Moara, dinspre Fălticeni, dar va rezolva şi intrarea în mall-ul Galleria.

PSD reloaded

PSD va declanşa, la Consiliul Naţional, lupta pentru redobândirea primei poziţii politice în România, a anunţat, duminică, prim-vicepreşedintele PSD Suceava, euro-deputatul Cătălin Nechifor, care a subliniat că reforma impusă PSD de adversarii politici a fost o încercare de destructurare a partidului. Într-un comunicat de presă, dl Nechifor îi anunţă pe cei care „recomandă călduros” reforma fără de sfârşit, de la Traian Băsescu şi Emil Boc la Gheorghe Flutur, că 22 februarie va fi ziua în care PSD trebuie să ia o decizie pentru viitor.

„Ori continuăm reforma impusă din afară şi ne menţinem la un scor electoral de circa 20%, ori ne propunem să punem capăt tendinţelor de acumulare a puterii în stat în zona prezidenţială şi să ne comportăm ca un partid capabil să ofere românilor o adevărată schimbare în bine”, susţine eurodeputatul sucevean. El arată că reforma pe care adversarii politici au impus-o PSD timp de trei ani a fost doar o încercare de destructurare politică, de identificare a unei etichete publice, aşa cum au procedat în trecut cu tema corupţiei sau cea a partidului-stat, reducând la aproape jumătate tendinţa de vot la adresa PSD, în com-paraţie cu 2004. „Românii nu îşi doresc un PSD reformat după modelul pe care preşedintele Băsescu şi exponenţii partidului prezidenţial au încercat să îl impună. Reforma nu înseamnă înlăturarea unor oameni, ci mai degrabă capacitatea de a recunoaşte unde s-a greşit şi de a învăţa din greşeli. PSD are nevoie acum, mai mult decât niciodată, de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Miron Mitrea, alături de Mir-cea Geoană, Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu şi ceilalţi membri de partid”, a arătat Nechifor. El a mai subliniat că PSD trebuie să revină acolo unde îi este locul, într-o Românie în care nivelul de trai nu a crescut în cei trei ani de „Să trăiţi bine”, în care sărăcia este reflectată prin faptul că în România sunt şase dintre cele mai sărace regiuni europene şi în care „lipsa de proiect politic ne pune în imposibilitatea de a accesa fonduri europene”.

PSD Suceava anunţă declinul lui Gheorghe Flutur

Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Corneliu Popovici, a anunţat ieri că lansarea liderului PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, în lupta pentru câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean Suceava echivalează din punct de vedere politic cu „trecerea lui Flutur pe linie moartă”. Dl Popovici a spus într-o conferinţă de presă că, în momentul de faţă, „dl Flutur este marginalizat politic”, argumentul său în acest sens fiind lipsa de la lansarea candidaţilor PD-L, care a avut loc la finele săptămânii trecute, a unor personaje politice de rangul întâi din partid.

„Este clar că Flutur e marginalizat politic, iar prezenţa dlui Cezar Preda şi nu a lui Theodor Stolojan, după cum eram obişnuiţi, confirmă faptul că se urmăreşte trecerea lui Flutur pe linie moartă”, a declarat vicepreşedintele PSD. El este de părere că lansarea pe care i-a făcut-o dl Preda senatorului Flutur nu a fost stabilită în prealabil şi că felul în care a reacţionat liderul judeţean al PD-L la anunţ, spunând că va merge la rândul său să-l lanseze pe Cezar Preda în cursă pentru Primăria Buzău (de unde este acesta – n.r.), nu este altceva decât recunoaşterea faptului că dl Flutur a fost „forţat să candideze la preşedinţia CJ”. „Ne este foarte clar că Cezar Preda i-a prezis sfârşitul politic lui Gheorghe Flutur, deoarece acesta va pierde încă o dată alegerile locale”, şi-a încheiat argumentaţia dl Popovici.

PD-L vede partea plină a paharului

În replică, preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, consideră că reacţia social-democraţilor denotă faptul că „în primul rând este panică generală la PSD Suceava şi ei ştiu că vor pierde reduta care le-a ţinut de cald 18 ani doar lor şi clientelei lor politice”. „Le transmit PSD-iştilor că suntem foarte hotărâţi să câştigăm Consiliul Judeţean şi cât mai mulţi primari din judeţ. Să nu îmi poarte ei grija de poziţia mea în PD-L, care este un partid modern, european, nu ca PSD, care stă în poziţie de drepţi când vin liderii de la centru. PD-L îşi va trimite toţi liderii să candi-deze la alegerile locale, aşa cum preşedintele nostru, Emil Boc, candidează la Cluj. Dăm importanţă maximă alegerilor locale şi regionale. În rest sunt speculaţii văzute prin luneta PSD-istă în care dacă eşti la Bucureşti eşti puternic, iar dacă eşti în teritoriu eşti mic. O lunetă virusată de comunism şi centralizare”, a mai declarat dl Flutur.

Ofensiva rurală rămâne prioritate zero pentru PD-L

Vicepreşedintele PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, a lansat, la finele săptămânii trecute, la Suceava, „Ghidul primarului de comună” în cadrul proiectului mai vechi „PD-L – Partidul care te învaţă”. Cu această ocazie, senatorul a arătat că toţi candidaţii partidului pentru funcţiile de primar trebuie să aibă cel puţin trei proiecte importante pe care să le lanseze în campania electorală.

Dl Flutur a spus în timpul lansării candidaţilor de primar din judeţul Suceava că fiecare candidat PD-L pentru funcţia de primar va trebui să prezinte trei proiecte, unu pe măsuri publice, iar cel puţin două pe măsuri private pentru beneficiari din localitatea lor. El a arătat că, în acest sens, a elaborat „Ghidul primarului de comună” care urma să fie distribuit, de luni, în toate organizaţiile din ţară, împreună cu proiecte-tip pentru fiecare măsură în parte. „Este vremea să aducem bani şi să punem satul românesc la treabă”, a mai spus Gheorghe Flutur care a subliniat că localităţile României au nevoie de primari implicaţi, care să ştie ce înseamnă un proiect şi să lupte pentru obţinerea finanţării pentru proiecte. „Am avut şi până acum fonduri de cheltuit pe proiecte, dar de acum vom avea mult mai mult. Oamenii noştri trebuie să ştie să facă proiecte şi să se bată pentru ele”, a explicat vicepreşedintele PD-L.

El a arătat că în judeţul Suceava PD-L va deschise centre de consultanţă în toate oraşele şi centrele zonale, pentru ca primele proiecte să fie făcute aici. „Asta va trebui să se întâmple în perioada următoare în toată România”, a mai spus dl Flutur. El subliniat faptul că este nevoie de schimbare în mentalitatea conducerilor administraţiilor locale şi judeţene, arătând că „vremea stângii a trecut în România”. „De 18 ani socialiştii au condus destul. Trebuie să vină şi dreapta, pentru că România trebuie pusă la treabă”, a conchis dl Flutur.

Prefectul cere experti publici de evaluare a despagubirilor

Prefectura Suceava se confrunta cu probleme privind aplicarea legii privind acordarea de despagubiri cetatenilor romani refugiati din unele teritorii care au apartinut Romaniei, pentru bunurile confiscate, datorita lipsei expertilor care ar trebui sa evalueze aceste sume, a declarat, marti, prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Potrivit prefectului, din acest motiv, pana in momentul de fata s-au emis hotarari pentru acordarea de despagubiri doar in cazul a cinci persoane care au despus dosare.


Pentru a rezolva problema, prefectul a spus ca va solicita Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sa accepte folosirea expertilor din cadrul Corpului Expertilor Publici la evaluarea despagubirilor ce ar trebui acordate persoanelor carora li s-au aprobat dosarele depuse in baza Legii 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de pace dintre Romania si Puterile Aliate semnat la Paris in 1947.


Orest Onofrei a explicat faptul ca evaluarea dosarelor se desfasoara anevoios, deoarece in prezent se lucreaza cu experti din institutiile publice, care sunt putini la numar si nu sunt experti funciari.
"In aceste conditii, acest proces de acordare a despagubirilor, care s-a dorit a fi o reparatie morala pentru cei care si-au pierdut averile, risca sa fie compromis, iar in conditiile actuale, aplicarea Legii 290 nu se va finaliza nici in urmatorii zece ani", a spus prefectul.


Onofrei a adaugat ca persoanele care au depus cereri de despagubiri se confrunta si cu o alta problema, respectiv imposibilitatea de a obtine si de a prezenta documentele care sa ateste calitatea de refugiat. In aceste conditii, o mare parte dintre dosarele depuse sunt incomplete, motiv pentru care termenul de depunere a acestor documente a fost prelungit de mai multe ori.
Potrivit unei situatii intocmite de Prefectura Suceava, la Legea 290/2003 au fost depuse 2041 de cereri privind acordarea de despagubiri, dintre care 459 au fost trimise la Prefectura Bucuresti, iar alte 16 au fost retrase de cei care le-au depus.
Dintre cele 1566 de dosare ramase la Prefectura Suceava, 390 au fost respinse, iar alte 62 au fost admise.
In prezent mai trebuie solutionate 1114 de dosare prin care se solicita despagubiri.

PROGNOZA METEO


Mâine, încălzirea vremii va continua în toată ţara. Norii vor acoperi trecător cerul în Maramureş, nordul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei şi în zona montană. În celelalte regiuni, va predomina soarele. Vântul va continua să bată mai puternic doar pe crestele munţilor.

Temperaturile vor avea valori mai mari decât cele normale pentru această dată. Maximele vor fi cuprinse între 0 şi 10 grade, dar în sud-vestul ţării e posibil să se înregistreze temperaturi chiar mai ridicate.

Vreme deosebit de caldă va fi şi în următoarele zile. Joi va fi soare în aproape toată ţara. Doar în nord se va înnora trecător şi va ploua slab. Izolat, dimineaţa s-ar putea forma ceaţă în zonele joase. Maximele vor ajunge până la 8 grade în Baia Mare, Suceava şi Braşov, 10 la Oradea şi Sibiu, 11 la Constanţa şi 12 la Timişoara, * Craiova şi Călăraşi.

Vineri va fi şi mai cald. Din nou va fi vreme însorită în majoritatea regiunilor şi va ploua slab şi izolat în nordul ţării. Vântul va sufla ceva mai intens în nordul extrem şi în zona montană. Maximele vor fi specifice sfârşitului de martie: 15 grade la Craiova, 14 în Bacău, 13 la Timişoara, Călăraşi şi Iaşi, şi 11 la Sibiu, Constanţa şi Suceava.

În capitală, mâine vor fi nori puţini şi mult soare, iar maxima va ajunge pe la 8 - 9 grade, cu aproximativ 4 grade peste normala acestei perioade. Joi, soarele va fi generos, aşa că temperatura va urca până la 11 grade. Vreme asemănătoare şi vineri, cu soare, câţiva nori şi o maximă de 13 grade. O valoare cu 7 - 8 grade peste media multianuală.

Proiectul “Complex de Agrement Lunca Dornelor”, scos la licitaţie


Primăria Vatra Dornei selectează consultanţi pe fonduri structurale pentru elaborarea documentaţiei de finanţare

Un nou proiect de reabilitare a infrastructurii turistice din Vatra Dornei se află în atenţia autorităţilor locale, care intenţionează să acceseze fonduri structurale pentru construcţia unui complex de agrement, denumit "Lunca Dornelor".
În acest scop, Primăria Vatra Dornei a lansat public licitaţia pentru atribuirea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic în vederea realizării documentaţiei de finanţare.
Licitaţia este programată pentru data de 12 martie 2008, iar ofertele participanţilor pot fi depuse
până pe 11 martie, ora 16.00.
"Până în prezent, am primit 11 solicitări de achiziţie a documentaţiei de atribuire. Societăţile interesate trebuie să ia în calcul că termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 6 martie 2008, ora 10:00. Preţul achiziţiei documentelor de înscriere este de 100 RON, iar taxa care se percepe ca şi garanţie de participare este de 1.000 RON", ne-a informat primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Huţanu.
15 milioane de euro pentru divertismentul turiştilor
Principalele obiective care vor fi construite în cadrul centrului turistic şi de distracţii constau într-o clădire modernă dotată cu piscine şi bazin de înot, un centru SPA, tobogane cu apă şi cascade, terenuri de sport, bowling, discotecă etc.
"Rolul acestui proiect în dezvoltarea staţiunii balneare Vatra Dornei este de a îmbunătăţi oferta turistică prin crearea unor facilităţi moderne de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut şi atractiv. Proiectul complexului trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de multifuncţionalitate,
atractivitate, eficienţă multidisciplinară, inclusiv din punct de vedere terapeutic. Modulele proiectate trebuie să fie diversificate şi flexibile, pretabile la adaptări şi înlocuiri", a explicat primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Huţanu, adăugând că, din estimările făcute până acum, întregul proiect se ridică la o valoare de 15 milioane euro.
Acesta a mai cerut prin caietul de sarcini ca proiectantul să vină cu o gamă cât mai diversificată de soluţii pentru instalaţii şi echipamente de agrement şi animaţie, destinate petrecerii timpului liber. "Acestea trebuie să fie cât mai variate la nivelul fiecărei componente: divertisment, sportiv, cultural-artistic. În acelaşi timp, trebuie să fie adaptate principalelor segmente de public şi să pună accent pe securitatea turiştilor", a precizat Huţanu.
Câştigătorul: cel mai ieftin consultant
Valoarea contractului pentru elaborarea documentaţiei de finanţare este estimată la 500.000 RON, fără TVA, suma urmând să fie achitată din sursele bugetului local Vatra Dornei. Pentru finalizarea serviciilor cerute prin caietul de sarcini, firma câştigătoare va trebui să respecte termenul de 120 de zile de la semnarea contractului.
După cum se precizează în anunţul de participare, criteriul principal de atribuire a serviciului va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Cu toate acestea, în competiţie vor intra doar firmele care au înregistrat o cifră medie de afaceri, pe ultimii 3 ani, de minim 150.000 euro.
Pentru ca beneficiarul să se asigure că firma ofertantă deţine capacitatea tehnică necesară realizării serviciilor cerute, aceasta trebuie să prezinte o listă cu principalele prestări din ultimii 3 ani şi să facă dovada experienţei dobândite prin încheierea cel puţin a unui contract similar, în ultimii 3 ani.

Comuna suceveană Cacica vrea promovare pe bani europeni


¤ Primăria se zbate să obţină finanţare europeană pentru amenajarea unui spaţiu cultural-turistic, în care să organizeze "Balul Gospodarului"
¤ Iniţiativa de atragere de fonduri ocoleşte însă reabilitarea celui mai important obiectiv turistic din zonă - Salina Cacica

În contextul intrării într-un con de umbră şi de uitare a arealului turistic din jurul Minei de Sare de la Cacica, primăria comunei cu acelaşi nume intenţionează să depună spre finanţare un proiect de reabilitare şi promovare a turismului în zonă.
Concret, este vorba despre proiectul "Construire complex cultural-turistic Cacica", în valoare totală de 550.000 euro.
Complex cultural cu sală de conferinţe şi 20 de locuri de cazare
Ca şi parte de construcţie, proiectul vizează realizarea unei clădiri cu trei niveluri şi o suprafaţă de ocupare la sol de aproximativ 200 metri pătraţi. Destinaţia principală a clădirii este de a găzdui diverse manifestări, cu scopul de a reanima din punct de vedere turistic şi cultural zona Cacica.
"La demisol, proiectul prevede amenajarea unei bucătării cu toate dotările necesare. Parterul urmează a fi rezervat pentru o sală de conferinţe polivalentă, iar etajul va cuprinde birourile şi spaţiile de cazare şi protocol. Utilizând şi spaţiul aferent mansardei, vom putea ajunge până la o capacitate totală de 20 locuri de cazare", ne-a spus Alexandru Tofan, arhitect în cadrul SC "Habitat Proiect" SRL Iaşi, societatea care s-a ocupat de partea de proiectare tehnică.
Cu "Balul Gospodarilor" se atrag turişti şi… voturi
Pe lângă componenta de construcţie, proiectul Consiliului Local Cacica mai vizează şi o serie de activităţi conexe. "Printre acestea, aş dori să menţionez crearea unui număr de 5.000 de pliante de promovare a proiectului, realizarea unei Monografii pentru valorificarea patrimoniului cultural Cacica şi a site-ului www.cacicacultural.ro", ne-a informat Zaharie Creţu.
De asemenea, edilul comunei Cacica s-a gândit să organizeze, atât pentru alegători, dar şi pentru atragerea turiştilor pasionaţi de tradiţiile bucovinene, un "Bal al Gospodarilor", festivalul "Ziua Minerului", precum şi un pelerinaj naţional şi chiar internaţional pentru vizitarea monumentelor de cult din zonă.
"Ca şi grup ţintă estimăm să atragem, anual, aproximativ 120.000 de turişti naţionali şi internaţionali, care vor vizita atracţiile specifice zonei. Printre acestea amintim: Mina de Sare Cacica, Basilica Minor «Adormirea Maicii Domnului», ştrandul cu apă sărată de la Cacica, monumentul de arhitectură Biserica «Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril», din Pârteştii de Sus, minirezervaţia «Papucul Doamnei» - Cacica", a menţionat primarul Zaharie Creţu.
Dar salina… cui rămâne?
Dorinţa de a atrage turişti către toate aceste obiective, utilizând fonduri europene, este, în sine, lăudabilă, dar pierde din vedere starea actuală în care se găsesc aceste atracţii turistice. Mina de sare Cacica este acel "ingredient" unic al zonei, care, în pofida potenţialului imens pe care îl prezintă, este lăsat în paragină.
Vizitarea acestei mine presupune parcurgerea unui traseu subteran, care, în mare parte s-a păstrat acelaşi de la mijlocul secolului al XIX-lea. "Accesul şi evacuarea din mină se face pe scări din lemn din secolul al XIX -lea, adiacente puţului de extracţie, toate fiind iluminate şi aerisite mecanic", recunoaşte viceprimarul comunei Cacica, Eduard Filţingher. Fostele camere de extragere a sării geme, deşi sunt disponibile pentru amenajarea şi extinderea traseului turistic, au rămas şi ele împietrite în timp.
"În prezent, traseul cuprinde capela ecumenică aflată la 20 de metri în subteran, precum şi altarul, galeriile, lacul sărat şi sala de dans, situate la 38 de metri în subteran", a descris Eduard Filţingher.
În subteran, s-a facut curăţenie şi igienizare
Acţiunile întreprinse, până în prezent, de Consiliul Local pentru reabilitarea şi modernizarea traseului subteran al minei au fost timide şi s-au rezumat la refacerea platformei de intrare în mină şi a iluminatului, amenajarea unui chioşc în sala de dans, alături de câteva acţiuni de curăţenie şi igienizare generală.
Partea de suprafaţă a incintei miniere s-a bucurat de o atenţie mai mare din partea autorităţilor, aici fiind efectuată dezafectarea clădirii unde a funcţionat instalaţia de preparare a sării şi ecologizarea suprafeţei de 5,4 hectare aferentă acesteia.
"În plus, am avut în vedere amenajarea unui ştrand cu saramură, cu toate utilităţile necesare (toalete, duşuri, vestiare, parcare, chioşcuri, plajă)", a menţionat viceprimarul comunei Cacica.
Pe viitor, bazin cu saramură şi muzeu al sării
Cât despre ceea ce urmează să fie realizat, lista activităţilor este lungă… aşa cum trebuie să fie într-un an electoral. Pentru anul în curs, sunt programate a se finaliza acţiunile privind iluminatul, realizarea aerajului special pentru camerele de la orizontul II, amenajarea galeriei de legătură a acestor camere şi izolarea noilor trasee de lucrările miniere existente.
"Avem deja în derulare amenajarea, în camera 1, a unui teren de volei, cu podea de răşinoase, dar şi executarea lucrărilor de străpungere în masiv pentru confecţionarea scărilor de acces. De asemenea, foarte importantă este execuţia bazinului cu saramură, din camera numărul 1, pentru menţinerea microclimatului cu aerosoli", ne informează edilul comunei.
"Avem mai multe propuneri pentru amenajările de suprafaţă. Una dintre cele mai interesante este modernizarea clădirii pentru tratamente cu saramură caldă şi cabinet medical. Mai intenţionăm să reamenajăm intrarea în mină, precum şi muzeul sării şi multe alte funcţiuni", a adăugat viceprimarul comunei Cacica.
Dacă toate aceste planuri se vor materializa sau nu în proiecte concrete, rămâne de văzut. Existenţa unei cereri de finanţare arată că lucrurile se mişcă într-o anumită direcţie, chiar dacă primăria comunei Cacica se gândeşte, înainte de toate, să îşi asigure spaţiu pentru organizarea "Balului Gospodarului".
Poate firul "evenimente - promovare - turişti - bani - reabilitare obiective" are şi el o logică îndreptăţită. Dar are şi un risc… Vizitele la salină vor dezvălui în continuare trista realitate că românii nu au învăţat sau învaţă foarte greu să îşi pună în valoare "comorile" trecutului, în aceeaşi măsură în care grecii sau turcii, de exemplu, ştiu să scoată, la propriu, bani din orice piatră seacă.

Tamponare violentă pe şosea la Hudum


Două familii, una din Botoşani şi una din Suceava au fost implicate, ieri, după-amiază, într-un accident rutier. Acesta a avut loc aproape de ieşirea din Hudum, unde Dacia Break condusă de Liviu Ţ., de 28 de ani, din Botoşani a izbit în plin Volkswagen-ul Caddy în care se aflau doi suceveni ce se îndrrptau spre casă. Botoşăneanul întorcea împreună cu tatăl său de la Suceava, însă graba de a ajunge acasă l-a făcut să încerce o manevră riscantă. "M-am trezit cu el în faţă. A încercat să depăşească nişte maşini. Noroc că aveam viteză redusă şi am tras puternic stânga de volan, să încerc să-l evit ", a povestit Gheorghe P., de 57 de ani, şoferul Volkswagen-ului. Atât acesta, cât şi cei doi ocupanţi ai Daciei au scăpat teferi din accident. Soţia suceveanului se resimţea, însă, după impactul cu interiorul maşinii, fiind nevoie de intervenţia unui echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). "Am preluat o femeie de 50 de ani, care prezenta un traumatism cranio-cerebral acut închis, un traumatism toracic, probabil de la centura de siguranţă şi o comoţie cerebrală post-traumatică. Din fericire, însă, victima era stabilă din punct de vedere hemodinamic ", a precizat Liliana Mateciuc, medic specialist în urgenţe în cadrul SJA.
La faţa locului au ajuns şi echipajele Serviciului Poliţiei Rutiere, care au început o anchetă pentru a afla cu exactitate cauzele producerii accidentului. Ambii poferi au fost testaţi cu etilotestul, rezultatele fiind negative. "Din primele cercetări vina se pare că aparţine conducătorului autoturismului Dacia, care a intrat în depăşirea neregulamentară a unui alt autoturism şi nu a mai putut să se încadreze pe propriul sens de mers, izbindu-se frontal în Volkswagen ", a precizat agent şef Lucian Gavriloaie, subofiţer în cadrul SPR.


Femeia accidentată a fost spitalizată provizoriu la Urgenţe, pentru ca medicii să-i poată monitoriza funcţiile pentru câteva ore.