miercuri, 14 noiembrie 2007

Primaria Orasului Siret este deschisa pentru incheierea unor parteneriate cu alte comunitati


Primarul orasului sucevean Siret, Vasile Tablan, considera ca institutia pe care o conduce si comunitatea pe care o reprezinta pot impartasi din experienta altor localitati in materie economico-sociala, culturala, administrativa, prin incheierea unor parteneriate reciproc avantajoase.

Orasul Siret este situat in partea de nord a judetului Suceava, pe malul drept al raului Siret, in apropierea granitei cu Ucraina fiind unul din cele mai vechi orase din Bucovina si din tara. Intravilanul actual al orasului este rezultatul contopirii vechiului targ cu localitatile Manastioara si Padureni, considerate in prezent cartiere ale orasului. Administrativ acest teritoriu se invecineaza: la nord cu Ucraina, la est cu judetul Botosani, in sud cu comunele Balcauti, Gramesti si Dornesti, iar la vest si nord cu comuna Musenita.
Populatia orasului Siret este de 9484 locuitori si este compusa din diferite etnii (romani 92%, ucrainieni 4,5 %, poloni 1,2%, germani 2,2 %, etc.) care convietuiesc in acest teritoriu administrativ al orasului. Desi din cele 16 localitati urbane ale judetului Suceava, orasul Siret este al saptelea ca ordine de marime, aria sa de influenta se extinde asupra a cinci comune din zona: Balcauti, Calafindesti, Gramesti, Musenita si Zamostea.
Intre orasul Siret si localitatile rurale din zona sa de influenta exista relatii de interconditionare si cooperare teritoriala sub urmatoarele aspecte: o parte a populatiei din localitatile rurale invecinate lucreaza in activitatile economice ale orasului; in oras se asigura unele servicii periodice si cerinte de frecventa, necesitate (comert, sanatate, invatamant, cultura, administratie si altele); desfacerea unor produse agricole provenite din localitatile rurale se face si pe piata agroalimentara a orasului.
Intravilanul orasului are o forma arcolara cu iesiri entaculare in sensul principalelor drumuri care traverseaza localitatea. Asezarea in teritoriu si conditiile cadrului natural au imprimat orasului un profil industrial-agrar, dezvoltarea in viitor fiind in stransa corelare, cu legaturile economice si comertul interstatal din zona de granita cu Ucraina.
Intentia Primariei orasului Siret de cooperare vizeaza parteneriate in domenii precum ar fi cel economic, in industrie, agricultura, dezvoltarea infrastructurii unitati publice, printr-o colaborare accentuata in domeniul investitional. Crearea unor firme mixte, atat in profil productiv, cat si de consultanta de orice tip (marketing, bancar, social etc. ), ar contribui la dezvoltarea relatiilor dintre orase. De asemenea interesanta ar fi ideea colaborarii cultural-educationale prin schimburi de elevi si specialisti, asigurarea unor burse de studii etc.
”In administratie colaborarea dintre localitatile noastre s-ar putea inscrie pe linia constientizarii rolului fuctionarului public in ansamblul vietii sociale, a importantei si legalitatii deciziei la nivel local. In acest sens suntem deschisi pentru organizarea de schimburi de experienta intre functionarii nostri. Aceste parteneriate ar deschide calea unor colaborari fructuoase intre localitatile noastre. Impartasindu-ne experienta ne-am inscrie pe linia integrarii mai rapide a Romaniei si dezvoltarii economico-sociale si comunitare”, conchide primarul orasului sucevan Siret, Vasile Tablan.